Δευτέρα, Απριλίου 04, 2016

Δενδροφύτευση- γιατί όχι τώρα;


  



 
Αρχιτεκτονικές μελέτες :Δενδροφυτεμένες στα ίδια σημεία περίπου που υπάρχουν οι υποδοχές








      Επετειακός «θεσμός» πάει να γίνει η ετήσια τα τελευταία χρόνια αναφορά μας στο  «παρατημένο» στην τύχη του παραλιακό μέτωπο του Κουμ-Καπί.
·         Τόσο, που καθώς ξεκινήσαμε με τον Ραν ταν πλαν να φωτογραφήσουμε  την φετινή του κατάσταση, σκεφτήκαμε για μια στιγμή να …αναδημοσιεύσουμε απλά  κείμενα και φωτογραφίες από τα «Περί τοπικών» των προηγούμενων ετών.
·         Αφού διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση είναι ίδια  με την περυσινή και την προπερυσινή.
·         Εκείνο μόνο που θα πρέπει να αλλάξουμε το λοιπόν, είναι τα …κεράκια στην τούρτα της επετείου, κάθε Απρίλη -Μάη.  Ξεκινώντας από το έτος 2005.
·          Όταν γράφαμε για την μίζερη εικόνα του παραλιακού μετώπου- πού τότε ακόμα-  άκμαζε τα καλοκαίρια ως περισσότερο ΙΝ στέκι.
·         Εστιάζαμε, και τότε, στα σκουριασμένα κάγκελα, παγκάκια, τις …μυρωδιές και τις κιτρινίλες που ρύπαιναν την θάλασσα. Τα τραπεζοκαθίσματα που έκλειναν και κλείνουν ακόμα το δρόμο σε πεζούς και τυχόν ανάγκη να περάσουν πυροσβεστικά οχήματα.
·         Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε στο γεγονός ότι αφέθηκαν στην τύχη τους οι φοίνικες που είχαν φυτευτεί επί δημαρχίας Τζανακάκη.
                               Ενθάδε….
    Σήμερα, ενθάδε! οι  τσιμεντομένες υποδοχές . Γιατί δεν ξαναφυτεύτηκαν τόσα χρόνια ;
                                                      Δενδροφύτευση του 2006
     Δενδροφύτευση 2006 που κράτησε μία ...σεζόν. Ποιοί δεν θέλουν δέντρα στ ο παραλιακό μέτωπο;

·         Αφέθηκαν ή κάποιοι βοήθησαν να ξεραθούν; Ερωτηματικό που παραμένει. Καθώς τότε(και τώρα αλλά σε μικρότερο βαθμό καθώς το λιμάνι «τραβά» περισσότερο κόσμο)κάθε τετραγωνικό τσιμέντου ήταν πολύτιμο για το άπλωμα τραπεζοκαθισμάτων. 
·         Δείχναμε -και τότε- τις  άδειες υποδοχές όπου ήταν φυτεμένοι οι φοίνικες. Και ανεξάρτητα αν κάποιοι υποστήριζαν ότι οι φοίνικες* ξεράθηκαν διότι δεν ευδοκιμούν και ιδιαίτερα στην παραλία, οι εναπομείναντες μέχρι σήμερα φοίνικες, τους οποίους φρόντισαν κάποιοι καταστηματάρχες, τους διαψεύδουν.                                                                     
·          Τελευταία η περυσινή μας αναφορά. Απρίλη του 2015. Όπου, αναφέραμε  αυτά που όλοι οι Χανιώτες βλέπουμε στις καθημερινές μας βόλτες
·         Μια παραλία-ευλογία μέσα στην πόλη, να περιβάλλεται από ένα  μίζερο  απωθητικό τσιμεντοπεριβάλλον, με σκουριασμένα κάγκελα, λίγα παγκάκια και –αργότερα- γεμάτο τραπεζοκαθίσματα. Και βέβαια, παντελής απουσία πρασίνου.
·         Δυστυχώς και φέτος, εν έτει 2016 η εικόνα είναι ίδια.
·         Καθώς και πέρυσι, επί της νυν δημοτικής αρχής δηλαδή,  πάλι έγινε ένας …ψευτοκαλλωπισμός με βαψίματα.
·          Όλα αυτά τα χρόνια οι παρελθούσες αλλά και η νυν δημοτική αρχή, όφειλαν να έχουν υλοποιήσει δενδροφύτευση. Δεν το έκαναν. Ωστόσο οι τρύπες-υποδοχές που τσιμεντώθηκαν παραμένουν …ενθάδε. (φωτο)

                                             Από μελέτες….
                                       
·         Και φτάνουμε στο σήμερα. Αφορμή για να επανέλθουμε ήταν βέβαια η εικόνα του παραλιακού μετώπου που δίνει σε ντόπιους και ξένους την χειρότερη εντύπωση.
·         Συνέτεινε όμως και το γεγονός ότι, προ ημερών, ακούσαμε (με προσοχή)  σε ένα τοπικό τηλεοπτικό μέσο τον νέο πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (Δ.Λ.Τ.) κ. Μιχ. Βλαχάκη να λέει ότι θα γίνει μόνο ένας καλλωπισμός (βάψιμο κυρίως σε κάγκελα -παγκάκια).
·          Διότι, το Δ.Λ.Τ. προχωρά στην μελέτη εφαρμογής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ανάπλασης του παραλιακού μετώπου. Η οποία, ελπίζεται, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα  ώστε να γίνει η απαιτούμενη γενική ανάπλαση.
·          Ο κ. Βλαχάκης έχει δώσει καλά δείγματα γραφής στον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π. Και δεν μπορεί κανείς να αμφιβάλλει για τις καλές του προθέσεις.
·         Πιστεύουμε όμως ότι κάποια πράγματα  εξαρτώνται και από την πολιτική βούληση και τον γενικότερο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής και την συνεργασία  όλων των τομέων του δήμου Χανίων.
·         Το Κουμ-Καπί δεν είναι μια οποιαδήποτε παραλία. Είναι μια «ευλογημένη» παραλία στο κέντρο της πόλης. Η οποία έπρεπε να είχε προτεραιότητα ανάπλασής της .
·         Οι μελέτες είναι αναγκαίες. Όμως μελέτες υπάρχουν για διάφορες υποδομές. Για κάποιους λόγους δεν υλοποιούνται. Και ενίοτε…συρταροποιούνται.
·         Αλλά και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας:                              
·         Είναι πασίγνωστο, ότι  ακόμα και στην περίπτωση που η μελέτη εφαρμογής ολοκληρωθεί  κάποια στιγμή, δεν σημαίνει ούτε ότι  μας περιμένει με ανοικτές αγκάλες, άμεσα, ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ούτε ότι- κι αν ακόμα ενταχθεί …αυτομάτως- θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση πριν περάσουν κάποια χρόνια. 
·         Άρα, τα επόμενα 5  και βάλε χρόνια, το παραλιακό μέτωπο του Κουμ Καπί θα παραμένει έτσι;
·         Υπάρχει επίσης ένα «πρόβλημα» σε εισαγωγικά, που δεν ακούγεται  τελευταία αλλά είναι σε γνώση των … όποιων φυλάκων είναι αρμόδιοι. Ότι δηλαδή, η μελέτη εφαρμογής θα πρέπει να λάβει υπ’ όψη και την εφαρμογή του ρυθμιστικού και πολεοδομικού σχεδίου της πόλης που δεν  έχει  ολοκληρωθεί.
·         Και όχι μόνο. Καθώς,  απ ότι γνωρίζουμε, είναι ακόμα υπό συζήτηση οι προτάσεις για δημιουργία μαρίνας στο Κουμ-Καπί.
·         Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να  καταλήξουν όλα τα παραπάνω. Να γίνουν μελέτες επί μελετών, να βρεθούν χρηματοδοτικά προγράμματα, να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί  για να υπάρξει μια απλή, απλούστατη αλλά καθοριστική περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση  του παραλιακού μετώπου.
 
Φοίνικες που απέμενειναν από την δεκαετία του '90. Το μόνο που χρειάζονται είναι φροντίδα ειδικά τα πρώτα χρόνια
                                             Περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση
·         Καλώς, λοιπόν, να γίνει ο καλλωπισμός που αναφέρθηκε σε κάγκελα και παγκάκια.
·          Αλλά για την αναγκαία δεντροφύτευση δεν ακούσαμε τίποτα.
·         Μια δενδροφύτευση που θα άλλαζε μέσα σε ένα-δυο χρόνια την εικόνα του παραλιακού μετώπου από στεριά και θάλασσα. Θα του έδινε μια άλλη αισθητική και φυσικά θα ήταν μία όαση σκιάς το καλοκαίρι και ένας διαρκής πνεύμονας οξυγόνου όλο το χρόνο.
·         Φαντάζεστε το κρουαζιερόπλοιο που ήρθε πρώτο φέτος στα Χανιά, ανοικτά του Κούμ –Καπί, να αντίκριζε μια παραλία όλο φοίνικες ή άλλα αειθαλή δέντρα ;
·         Άλλωστε, η δενδροφύτευση στο παραλιακό μέτωπο υπάρχει σε όλες τις αρχιτεκτονικές προτάσεις που πήραν μέρος στον διαγωνισμό. Και σ’ αυτήν που προκρίθηκε και τώρα προχωρούν στην μελέτη εφαρμογής της(φωτο). Μάλιστα, όπως φαίνεται, προβλέπονται ακριβώς εκεί που υπάρχουν οι τσιμεντοσκεπασμένες υποδοχές.


                                              Εντωμεταξύ…..
·         Μέχρι να καταλήξουν όλα τα παραπάνω υπαρκτά προβλήματα, γιατί δεν μπορεί να δεντροφυτευτεί-τουλάχιστον -το παραλιακό μέτωπο του Κουμ –Καπί;
·         Αν χρειάζεται συνεργασία του Δ.Λ.Τ. με την υπηρεσία πρασίνου-υποτίθεται- ότι μπορεί και πρέπει να πραγματοποιηθεί.
·         Σε 2-3 χρόνια τα όποια φυτά φυτευτούν θα έχουν ήδη αναπτυχθεί  εφ’ όσον υιοθετηθούν από το Δ.Λ.Τ. και την  υπηρεσία πρασίνου. Ή -γιατί όχι;- και από επιχειρηματίες ή κατοίκους της περιοχής που θα αναλάβουν, εθελοντικά ή …κατ’ ανάθεση, την ευθύνη 2-3 δέντρων ο καθένας.
·          Δεν είναι λογικό να παραπέμπεται  στο άγνωστο χρονικά μέλλον εφαρμογής μελετών μια απλή περιβαλλοντική αναβάθμιση.
·          Μπορεί και χρειάζεται να γίνει.
Γιατί όχι τώρα;


























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου