Δευτέρα, Αυγούστου 04, 2014

Κι εμάς, τους Κρητικούς, μας … «ζηλεύουν»!




Με αφορμή την αναφορά του πρώην πρωθυπουργού Κων/νου Μητσοτάκη κατά την αντιφώνηση του στην εκδήλωση βράβευσής του από το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο Πολυχρόνης Κουτσάκης γράφει στο «Μικρό θυμωμένο Ημερολόγιό» (http://polyk.blogspot.gr/2013/12/blog-post_16.html) του για την θέση που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός για την νέα γενιά.
 Μια θέση μάλιστα που, συμπτωματικά, έχει και  έχει καταγράψει στο «Μικρό Θυμωμένο Ημερολόγιό» του: Ότι, δηλαδή, δεν είναι μια χαμένη γενιά όπως συνηθίζουμε να λέμε, κλαψουρίζοντας, εξ αιτίας της κρίσης. Αντίθετα είναι μια γενιά με απέραντες δυνατότητες και εξαιρετικές προοπτικές, εφ όσον βέβαια την μάθουμε, την  εκ-παιδεύσουμε, εμείς, οι γονείς, οι καθηγητές, η κοινωνία και οι παππουδογιαγιάδες, έτσι ώστε να πιστέψουν στους εαυτούς τους και να στηριχθούν στις δυνάμεις των  γνώσεων που μπορούν-εάν θέλουν- να αποκτήσουν σήμερα.
Και –κατά την δική μου άποψη- οι νέοι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους- σήμερα, αυτό κάνουν: Προχωρούν μπροστά και εφοδιάζονται με γνώση.  
Άρα, όπως είπε, με την πολιτική οξυδέρκεια που ανέκαθεν τον διέκρινε ο Κων/νος Μητσοτάκης, η χώρα μας χρειάζεται να προάγει την ΠΑΙΔΕΙΑ σε όλα τα κοινωνικά στρώματα για να έχουμε αυτοδύναμη ανάπτυξη στην χώρα μας. Ταυτόχρονα βέβαια πρέπει να αποβάλλουμε την μεγάλη πληγή του λαϊκισμού.
Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης μέ τίτλο "Λόγοι για να ζηλέψεις" επανέρχεται και στην δική του προσέγγιση για την νέα γενιά. Συμφωνώντας , πήρα και το έναυσμα να προσθέσω κι  εγώ ένα λόγο  ...διαφορετικής "ζήλειας": Για μας τους Κρητικούς, τους Χανιώτες.
                                       
                                    Σωστή και αναγκαία η βράβευση.

Ήταν μια εξαιρετική βραδιά για όσους είχαμε την τύχη να την παρακολουθήσουμε. Πρώτα επειδή είναι προνόμιο πλεόν να ακούς (πόσο περισσότερο να θητεύεις και να μαθαίνεις)  τον Κων/νο Μητσοτάκη. Και αρχικά συγχαρητήρια στο Πολυτεχνείο , στον πρύτανη κ. Βασ. Διγαλάκη, την διοίκηση και τον πρόεδρο κ. Διον Τσιχριτζή και την σύγκλητο που έδειξε ότι οι και οι θεσμοί, μπορούν και πρέπει να ευχαριστούν τους ευεργέτες τους. Οπως και εμείς οι άνθρωποι βέβαια. Αλλιώς θα είμαστε αγνώμονες.

 Είχαμε πολλά να θυμηθούμε και πολλά να εξηγήσουμε, προχθές στο Μεγάλο Αρσενάλι που έγινε η βράβευση. Και, τώρα, μακριά από τα γεγονότα και την πολιτική οξύτητα και πολλά να πληροφορηθούμε και να πολλά να διδαχθούμε.
Επειδή (μέσα από γνωστές –καταγεγραμμένες επίσημα στο Πολυτεχνείο Κρήτης και αλλού- αλλά και προφορικές  μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν σε θέσεις ακαδημαϊκές και πολιτικές , άνθρωποι που γνώριζαν την προσφορά του πρώην πρωθυπουργού στο ίδρυμα), μάθαμε πολύ λίγο γνωστές παρεμβάσεις του  για το Πολυτεχνείο : Καίριες και καταλυτικές παρεμβάσεις του Κων/νου Μητσοτάκη από την ίδρυσή του  Πολυτεχνείου Κρήτης, την στελέχωση, την αυτονομία του οργανισμού του, την απόκτηση των χιλιάδων στρεμμάτων  και την χρηματοδότηση της ανέγερσης των κτηρίων της -ζηλευτής σήμερα διεθνώς Πολυτεχνειούπολης στο Ακρωτήρι - ώστε το ίδρυμα να είναι αυτόνομο και να βρίσκεται  στην σημερινή ζηλευτή θέση που κατέχει.
 Π.χ. είναι πολύ λίγο γνωστό ότι και πρόσφατα ακόμα, το 2012, όταν το Υπουργείο Παιδείας- μέσω του σχεδίου συγχωνεύσεων ΑΕΙ-ΑΤΕΙ «Αθηνά»- συζητούσε την υπαγωγή του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης,  πρώην πρωθυπουργός το απέτρεψε  με προσωπική του παρέμβαση όπως μας διηγήθηκε ο  Χανιώτης πρύτανης κ. Β. Διγαλάκης.
Είναι πολύ λίγο γνωστά και τα οράματα, που ως πρωθυπουργός σχεδίαζε να πραγματοποιήσει και προώθησε όσο παρέμεινε πρωθυπουργός, για το περιβάλλον , την πράσινη ανάπτυξη στην χώρα και στα Λευκά Όρη, σύμφωνα και με την μαρτυρία του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Κων/νου Συνολάκη. Θέσεις που εξέπληξαν, τότε, και την ίδια την GREEN PEACE, που δεν πίστευε ότι ένας πρωθυπουργός κεντροδεξιάς μπορούσε να έχει για το περιβάλλον.

Η ιστορία θα τα καταγράψει όλα, βεβαίως. Μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες  και σημερινές  πολιτικές μικρότητες. Και πράγματι, η Κρήτη, τα Χανιά, οι Κρητικοί είναι τυχεροί που ένα παιδί τους, ήταν και είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά κεφάλαια του τόπου χάρις στην αδιαμφισβήτητη ευφυΐα του και τον πολιτικό του ορθολογισμό.
Κι αυτός είναι, επίσης, άλλος ένας λόγος(εκτός από τον φυσικό και ιστορικό μας πλούτο) για να μας «ζηλεύουν»: Του Κρητικούς, τους Χανιώτες.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου