Δευτέρα, Αυγούστου 18, 2014

Σκουντάει κανείς ;





Αντρειώθηκε για τα καλά το νέο αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Τεράστιο μου φάνηκε απόψε που περνούσα μπροστά του. Θυμήθηκα πόσα κύματα πέρασε για να φτάσει μέχρις εδώ. Δεν είναι της ώρας να τα απαριθμήσουμε. Καθοριστικό ρόλο πάντως στην μέχρι σήμερα προώθησή του είναι αποδεδειγμένο ότι είχε –και ελπίζουμε να συνεχίσει να έχει -η γνωστή σε όλους μας Χανιώτισσα αρχαιολόγος Μαρία Ανδρεδάκη- Βλαζάκη. Η οποία –τύχη αγαθή για τα Χανιά-βρέθηκε την κατάλληλη ώρα  στην κατάλληλη θέση. Δηλαδή αυτήν της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς  του Υπουργείου Πολιτισμού και μπόρεσε να παρακολουθεί και να προωθεί –γραφείο γραφείο- την πορεία όλων  των απαιτουμένων εγκρίσεων μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες.  
                                Αντάξιο της Ακρόπολης
Αρχιτεκτονικό κόσμημα για την πόλη αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο( φωτο και μακέτας) θα είναι αντάξιο αυτού της Ακρόπολης με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και πρωτοποριακό σχεδιασμό.


Το Μουσείο ανεγείρεται στον ελεύθερο χώρο του πρώην στρατοπέδου Χατζηδάκη στη Χαλέπα, βασισμένο στη μελέτη του φημισμένου αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη. Εχει συνολική επιφάνεια 5.230 τετραγωνικών μέτρων, και  σ αυτή περιλαμβάνονται  εκθεσιακοί χώροι με εμβαδό 1.800 τετραγωνικά μέτρα, ενώ προβλέπονται επίσης αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα διαλέξεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αμφιθέατρο 140 θέσεων, χώρος εστίασης, βιβλιοπωλείο, εργαστήρια και αποθήκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη Μπομπότη είχε αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

                                Εχουν λάβει θέσεις ;

Σήμερα βέβαια φαίνεται να έχει προκύψει πρόβλημα με την ροή της χρηματοδότησης για να  μπορέσει να συνεχίσει ο εργολάβος. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και ο υφ πολιτισμού κ. Αδριανός που βρέθηκε στα Χανιά τέλη Ιουλίου, επισκεπτόμενος το έργο υποσχέθηκε να συνεχιστεί η κανονική ροή της χρηματοδότης εντός του Αυγούστου.
Εχουν γνώση και έχουν λάβει θέση-οι (κοινοβουλευτικοί)  μας  «φύλακες» και δη οι τρεις κυβερνητικοί; Οι τοπικοαυτοδιοικητικοί ; Διότι το «προβληματάκι» όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Ανδριανός είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ. Σπρώξιμο θέλει  για να ξεμπλοκάρουν υπάρχουσα χρηματοδότηση. 
Εμείς …σκουντάμε απ εδώ. Οι πολιτικοί και τοπικοαυτοδιοικητικοί μας  σκούντησαν δεόντως και εγγράφως τον υπουργό και όχι μόνο; Τον… σκουντάνε τώρα; Γιατί ο Αύγουστος σήμερα έχει 18.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου