Παρασκευή, Αυγούστου 22, 2014

Υπάρχει εξήγηση;Εξαιρετική η ιδέα και η υλοποίηση της έκθεσης υποβρύχιας φωτογραφίας -για τρίτη χρονιά φέτος- στο ενετικό μας λιμάνι. Ιδέα και υλοποίηση των συλλόγων «φίλοι του βυθού» και «αυτοδυτών Χανίων. Με την συνεργασία τοπικών φορέων.

 • Και βέβαια το μεγάλο «μανίκι» της καθημερινής φροντίδας της λειτουργίας της (ολοκληρώνεται 22 Αυγούστου) το έχουν οι φίλοι του βυθού. Εκεί συναντήσαμε πολλές φορές και έναν από τους πρωτοσταντούντες, τον γνωστό συμπολίτη Κώστα Κωνσταντινίδη, κριτικό κινηματογράφου συν τοις (πολλοίς) άλλοις. Να βουτά και δυο και περισσότερες φορές την ημέρα για να καθαρίζει την επιφάνεια των φωτογραφιών και τον χώρο ολόγυρα !!
 • Παρόλ’ αυτά προχθές Τετάρτη  απογευματάκι που... βγήκαμε για λιμανάδα και επισκεφθήκαμε πάλι την έκθεση της υποβρύχιας φωτογραφίας, διαπιστώσαμε και φωτογραφίσαμε ό,τι και οι υπόλοιποι (πολλοί) Χανιώτες και ξένοι επισκέπτες του Φάρου και του λιμανιού γενικότερα.

                                      Βοθρολύματα+οσμές

 • Ότι ,δηλαδή, ξεκινώντας από τα δεξιά της γλίστρας των καϊκιών μπροστά στο Νεώριο Μόρο (ΙΟΧ) και σε όλο το μήκος της έκθεσης αλλά και πέραν αυτής η θάλασσα  σχεδόν σε  όλο το λιμάνι ήταν γεμάτη βοθρολύματα!
 • Ήταν απλά θέμα αέρα να τα μεταφέρει εδώ ή εκεί. Και -δυστυχώς- μαζί με την οπτική ρύπανση απολαύσαμε και τις ανάλογες οσμές…σκ….
 • Το … σούσουρο μεταξύ μας έδωσε και πήρε:
 • - Τι γίνεται βρε παιδιά; Ούτε  κατά την διάρκεια της έκθεσης δεν υπάρχει φροντίδα να είναι καθαρή η θάλασσα;
 • -Τι τις δείχνουμε τις έρμες τις φωτογραφίες του παλίμψηστου της πόλης μας, όταν αυτό-ρεζιλευόμαστε με την διαχείριση της ρύπανσης στην θάλασσα;
 • -Μα για σταθείτε! Παρεμβαίνει ένας άλλος.

                                        Είναι συνδεδεμένοι… ΟΛΟΙ ;

 • -Πώς δικαιολογείται να υπάρχουν βοθρολύματα στην θάλασσα στο λιμάνι αφού έχουμε βιολογικό; Διότι το συμβάν αυτό παρατηρείται συχνά και πάντως, όσο ξέρουμε, και πέρυσι που στηνόταν η έκθεση της υποβρύχιας φωτογραφίας και κατά την λειτουργία της το σκ…. ήταν πάλι παρόν! Το γιατί …στρουθοκαμήλισαν άπαντες και δεν πήρε δημοσιότητα το θέμα είναι άλλου …ντετέκτιβ, ερμηνεία.
 • Ο ντετέκτιβ Ραν ταν πλαν,  έθεσε μια πιο … «ευφυή» ερώτηση: Είναι συνδεδεμένες όλες οι επιχειρήσεις και όσοι άλλοι οφείλουν να είναι με το βιολογικό; Και αν είναι γιατί υπάρχουν τόσα βοθρολύματα στο λιμάνι , ειδικά τώρα που η ποικιλότροπη κίνηση είναι μεγάλη;
 • -Είναι και δεν είναι, απάντησε ένας ξερόλας στο πηγαδάκι που είχαμε σχηματίσει και σχολιάζαμε την κατάσταση.
 • -Δηλαδή, συνέχισε, άλλοι είναι μεν αλλά μόνο στα χαρτιά καθώς δεν έχουν φτιάξει την απαιτούμενη υποδομή στις ιδιοκτησίες τους. Οπότε τα λύματα πάνε θάλασσα. Και άλλοι, απλά δεν θέλουν να πληρώνουν και δεν είναι καθόλου.
 • -Και ποιος οφείλει να το ελέγξει;
 • -Μα ο δήμος Χανίων φυσικά. Και, επίσης «φυσικά», η απόφαση να ελεγχθούν όλοι είναι βασικά ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Αυτοδιοικητικά πολιτική. Και μέχρι σήμερα, ως φαίνεται, ο δήμος Χανίων στρουθοκαμήλιζε . Πολιτικό κόστος γαρ.
 •  Υπάρχει άλλη εξήγηση;

Υ.Γ. Επί του πιεστηρίου παράδοσης του συμπεράσματος της «έρευνας»  στην οποία κατέληξε ο ….Ραν ταν πλαν, πληροφορηθήκαμε ότι μετά το σούσουρο που έγινε και τις καταγγελίες και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, το λιμεναρχείο  υπέβαλε μήνυση στο δήμο για τα λύματα στο λιμάνι. Πάνω στα τοπικοαυτοδιοικητικά …αλλαξοβασιλίκια, βέβαια. Αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ. Οψόμεθα, το λοιπόν.
YΓ 2 Αληθεύει ότι το λιμεναρχείο Χανίων εντόπισε αυτοκίνητο υπηρεσίας του δήμου Χανίων να ...φυσά για να ξεβουλώσει αγωγούς στο λιμάνι και στο ΚουμΚαπί ; Και γι αυτό ξέμισε η θάλασσα κόπρανα και ο αέρας οσμές;  Κάτι που προφανώς συμβαίνει σε ακτά διαστήματα ;Μα γιατί υπάρχουν βοθρολύματα στους αγωγούς των ομβρίων; στο βιολογικό δεν πρέπει να καταλήγουν;
Υπάρχει εξηγηση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου