Παρασκευή, Μαρτίου 04, 2016

Αυτονόητα και αμφίδρομα για μια «κανονική» πόλη




 

Περί τοπικών και άλλων …μακρινών, πολύ μακρινών «δαιμονίων» ο λόγος σήμερα. Καθ’ ότι λείψαμε. Κι εγώ και ο Ραν ταν πλαν. Πήγαμε σ’ άλλες πολιτείες … «μελλοντικές», όπως λέει και το τραγούδι του Σταμάτη Σπανουδάκη που τραγουδάει ο Ραν ταν πλαν  συνειρμώντας στο …μέλλον της χώρας  και –κυρίως-της πόλης.
                                    Μια κανονική χώρα-πόλη       
·         Βλέπετε οι εικόνες, η οργάνωση διοικητική και κοινωνική, η εμπορική δραστηριότητα, οι προσφερόμενες  δημοτικές, πολιτειακές και ιδιωτικές υπηρεσίες και η συνέπειά τους, η  αποτελεσματική συνδικαλιστική διεκδίκηση χωρίς σόου, το  διατηρητέο περιβάλλον και η σεβαστή από όλους περιβαλλοντική διαχείριση, η ενημερωτική σηματοδότηση στους δρόμους, η συνεχής ενημέρωση όλων των οδηγών και πολιτών μέσω GPS και διαδικτύου για τυχόν δρώμενα ή μπλοκάρισμα δρόμων από διάφορες αιτίες ώστε εγκαίρως να μπορείς να αλλάξεις δρόμο, οι ξεκάθαρες οδηγίες  δημοτικών αρχών προς δημότες για θέματα που αμφίδρομα τους απασχολούν και  οι συγκρίσεις της χώρας και της πόλης μας, με μια  τέτοια κανονική πόλη, όπως τυχαίνει να είναι το Πέρθ Δυτικής Αυστραλίας, που βρεθήκαμε, εκεί οδηγούν:
·         Στην (συν)αίσθηση  ότι όλα αυτά  πιθανόν να συμβούν στην χώρα και στην πόλη μας στο απώτερο και απώτατο μέλλον.
·         Ίσως δεν έχει νόημα να  αραδιάσουμε εδώ παραδείγματα για το τι συμβαίνει σε όλες τις παραπάνω οργανωτικές δράσεις  μιας  τέτοιας «κανονικής» χώρας και πόλης.                                                                          
                                                    Κανόνες-κλειδιά
·         Μια κανονική χώρα και πολιτεία, λοιπόν,  λυτρωτική είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε για ένα δίμηνο σχεδόν. Το Περθ δυτικής Αυστραλίας. Όχι χωρίς προβλήματα και εκεί. Αλλά διαφορετικά από αυτά που υπάρχουν στην χώρα μας.
·         Τα βασικά προβλήματα, αυτά που εμείς ακόμα δεν έχουμε λύσει, είναι λυμένα από χρόνια.
·         «Λυτρωτική», λοιπόν, επειδή  διαπιστώσαμε ότι όταν οι πολιτειακές και δημοτικές αρχές λειτουργούν κανονικά  οι πολιτείες , οι πόλεις και οι άνθρωποι έχουν μια κανονική ζωή. Επομένως, «λυτρωτική». Καθώς  είδαμε ότι δεν είναι ουτοπικά όλα αυτά που ονειρευόμαστε  μια ζωή και ζητούμε από τις ποικιλώνυμες αρχές μας.                                                      
·         «Λυτρωτική» γιατί επιτέλους είδαμε στην πράξη ότι όλα μπορούν να λειτουργούν, αν υπάρχουν και αν ακολουθούνται ή (σε περίπτωση καταπατήσεων) επιβάλλονται  ΚΑΝΟΝΕΣ: Για αρχές και αρχόμενους.
·         Και ίσως εδώ είναι το «ΚΛΕΙΔΙ».  Ένα κλειδί για να ανοίξουμε μια πρώτη-έστω- πόρτα για μια κανονική χώρα και μια κανονική πόλη.
·         Θα σταθούμε, παραδειγματικά μόνο, σε απλά «κλειδιά –κανόνες» που σε μεγάλο βαθμό είναι και αλληλένδετοι και καθορίζουν «κανονιστικά» το παρόν και το μέλλον οργανωμένων κοινωνιών. Και των Χανιών μας, το λοιπόν.

                     Περιβάλλον-καθαριότητα
·         Αφορούν στο περιβάλλον και στην καθαριότητα.
·         Το επιλέγουμε με δυο αφορμές:
·          Αφορμή 1: Το  απαράμιλλο φυσικό και κτισμένο περιβάλλον στο Πέρθ. Μια πόλη καταπράσινη, με εξαιρετική ρυμοτομία, με σπίτια χωρίς πολλούς ορόφους (ισόγεια κυρίως)και τσιμέντο, με χλωρίδα και πανίδα που διατηρείται και διαφυλάσσεται για το μέλλον ως κόρη οφθαλμού. Πώς; Νομίζω με κανόνες που γίνονται απ’ όλους σεβαστοί και εκτελεστοί.
ΚΙNG S PARK PERTH Australia. Το μεγαλύτερο πάρκο του κοσμου εντός πόλης. Είναι και βοτανικό πάρκο μαζί . Εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά και όλη μέρα επισκέπτονται και κάθονται για πικ-νικ και μικρές εκδρομές. Το αφήνουν πεντακάθαρο

 KING S PARK. Δυο μνημεία πεσόντων στον α και β παγκόσμιο πόλεμο μέσα στο πάρκο. Η φλόγα καίει συνεχώς άσβεστη στην μνήμη τους.
  26 Ιανουαρίου 2016. Ημέρα εθνικής γιορτης Αυστραλίας.Φέτος συμμετείχαν 300.000 Είχαν ...τσαντηρώσει από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ που έπεσαν τα χιλιάδες πυροχτεχνήματα. Αφησαν τους χώρους καθαρούς.
 Μια συνηθισμένη εικόνα ησυχης γειτονιάς στο Περθ.
 Λευκοί παπαγάλοι(υπάρχουν και όλων των χρωμάτων βέβαια) δροσίζονται χαράματα από νερό που έτρξε στο δρόμο από το αυτόματο πότισμα(χαράματα) των σπιτιών στα γκαζόν και στους κήπους τους

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------


·         Αφορμή 2: Η καθαριότητα που είναι σχεδόν απόλυτη σε δρόμους, γειτονιές, πάρκα, ελεύθερους χώρους, σχολεία, παντού. Πώς; Με κανονιστικές διατάξεις που  γίνονται σεβαστές και εκτελεστές από άρχοντες και αρχομένους.
·         Αφορμή 3: Μην εκπλαγείτε. Η δική μας πόλη. Τα Χανιά μας.  
·         Πώς αυτό; Επειδή, μετά από την απουσία μας,  γεμάτοι από τις εντυπώσεις ενός ταξιδιού που μας έδωσε πολλές και καλές(δόξα τω Θεώ) εμπειρίες, προχθές κάναμε μια πρώτη «περασάδα» από διάφορα στέκια μέσα κι έξω από την πόλη μας.
·         Η γενική εικόνα που πήραμε- και αποτυπώσαμε και φωτογραφικά- έχει απόλυτη σχέση –κατά την  άποψή μας- με το τοπικό μας περιβάλλον και την καθαριότητα της πόλης.
·         Στοιχεία αλληλένδετα αφού έχοντας την πόλη και τις εξοχές της καθαρές , το περιβάλλον ωφελείται, διατηρείται, διαφυλάσσεται και κληροδοτείται αναβαθμισμένο.
                                             Αμφίδρομοι οι κανόνες
·         Είναι κοινά παραδεκτό ότι  το πρώτιστο καθήκον-παλαιόθεν- των δημοτικών αρχών είναι να διατηρούν την πόλη καθαρή. Χρυσός κανόνας, που όταν τηρείται από άρχοντες και αρχόμενους αποτελεί το κλειδί (άντε της πρώτης) πόρτας  για μια σωστή  περιβαλλοντική διαχείριση. Συμπαρομαρτούμενα, καταρχήν, αποτελέσματα, η καλή εικόνα της πόλης, η καλή υγεία των πολιτών. Και σε μια τουριστική  πόλη, σαν την πόλη μας, είναι και επιβεβλημένη η καθαριότητα για τους πιο πάνω λόγους .Και -βεβαίως- απαιτητή.
·         Σήμερα, λοιπόν, συνέβη να επισκεφθούμε με τον Ραν ταν πλαν, την δυτική τάφρο, την πρώην πισίνα του πρώην Ξενία, το λιμανάκι Νέας χώρας, αρκετές παιδικές χαρές στην διαδρομή, Χρυσή Ακτή, και όλα τα λιμανάκια και το δασάκι των Αγίων αποστόλων.
·         Εξαρχής, μας έκανε εντύπωση η σχεδόν απόλυτη καθαριότητα που διαπιστώσαμε σε δρόμους και ακτές. Οι παιδικές χαρές-της διαδρομής- άψογες και καθαρές. Κάδοι με σακούλες φρεσκοτοποθετημένες παντού, όπως ήταν φανερό, οι οποίοι ωστόσο ήδη ήταν σχεδόν γεμάτοι. Γεγονός που μαρτυρά ότι οι αρκετοί επισκέπτες των χώρων, σεβάστηκαν την καθαριότητα του χώρου και χρησιμοποίησαν τους κάδους για τα σκουπίδια τους. 

Ολες οι φωτο είναι από την διαδρομή  της παραλίας της Νέας χώρας μέχρι αυτές των Αγίων Αποστόλων. Ολα είναι πεντακάθαρα.










·         Ρεζουμέ:  Ο δήμος Χανίων, έκανε το αυτονόητο : Καθάρισε - αυτές τις ημέρες υποθέτω- τους συγκεκριμένους χώρους. Κάτι που οφείλει βέβαια να επαναλαμβάνει σε τακτά διαστήματα  – τόσο συχνά όσο χρειάζεται.
·         Τώρα, οφείλουν οι δημότες να  τους διατηρήσουν καθαρούς τηρώντας τους, επίσης, αυτονόητους κανόνες, σεβασμού του περιβάλλοντος, των κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων. Ώστε η πόλη και οι εξοχές της (τουλάχιστον αυτές που επισκεφθήκαμε σήμερα  και ελπίζουμε και στις άλλες να υπάρχει ανάλογη μέριμνα)  να διατηρηθούν καθαρές.
·         Απλοί κανόνες-κλειδιά, δηλαδή, που χρειάζεται να εφαρμόζονται από άρχοντες και αρχόμενους. Ώστε να αρχίσουμε να φτιάχνουμε  μια κανονική πολιτεία εφαρμόζοντας, αρχικά, τα βασικά!
·         Αν τους εφαρμόζουμε κάνουμε μια κανονική αρχή για μια κανονική πόλη.
·         Αμφίδρομα όμως, εξουσία και πολίτες.



Y.Γ. Παραθέτω μερικές φωτο και από το Περθ με τις σχετικές λεζάντες , φυσικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου