Τρίτη, Μαρτίου 29, 2016

Χύμα στο …κύμα ;
                        

Πανελλαδική  είδηση που καλύφθηκε από όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της χώρας έγινε από τις 24 Μαρτίου η  παραχώρηση του πρώην ψυχιατρείου στο δήμο Χανίων ώστε να διαμορφωθεί ως χώρος φιλοξενίας προσφύγων. Αυτό προσέλαβε το πανελλήνιο.  Kαι η …τρόικα μη σας πω.  Καθώς, όπως γράφεται στα ΜΜΕ,  η κυβέρνηση  θεωρεί ως διαπραγματευτικό όπλο της για την αξιολόγηση της οικονομίας, το προσφυγικό.
·         Λογικό. Αφού η πηγή της είδησης ήταν η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού. Η οποία  έγραφε ότι  το αίτημα του Δήμου Χανίων έγινε δεκτό «μετά από επικοινωνία του Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργου Σταθάκη, με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα».
·         Στα καθ ημάς- τοπικά- είχαμε  και μια ευχαριστήρια δήλωση του δημάρχου Χανίων κ. Βάμβουκα προς τον κ. υπουργό «για την καθοριστική παρέμβασή του…».
                             
                                  Χύμα …στο κύμα

·         Νταμπλάς του ήρθε του Ραν ταν πλαν.
·         Διότι, κι αν έχει (συν)γράψει  για τις διαδοχικές περιπέτειες ...των «χρήσεων» και «παραχωρήσεων»  του «πρώην» ψυχιατρείου από το 2005.(Όσοι διαβάζουν την στήλη θα θυμούνται συνεχόμενα άρθρα μας όπως το «Πουτ δε …ψυχιατρείο ντάουν!»
·         Αλλά, κατά που λέει και ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός   «πώς να καταχωρήσω τόσα γεγονότα- /τόσες απόπειρες……/» ;
·         Άλλωστε και ο χώρος αλλά και ο χρόνος των  αναγνωστών περιορισμένος.
·         Περιοριζόμαστε σε κάποια από τα τελευταία γεγονότα της ιστορίας- αμαρτίας μας, των μεγάλων λαθών μας στην διεκδίκηση του χώρου. Διεκδίκηση, μέχρι ΚΑΙ σήμερα, ατεκμηρίωτη. Με ανύπαρκτα τεχνοοικονομικά κριτήρια για χρήση και παραχώρηση συγκεκριμένων τμημάτων για συγκεκριμένες χρήσεις. Κάτι σαν «κατάρα» δηλαδή.
·         Αφού η Βαβέλ, η ασυνέπεια και βέβαια οι πολιτικοαυτοδιοικητικές  σκοπιμότητες και ψεύτικες υποσχέσεις, και οι εκάστοτε χύμα στο κύμα του καιροσκοπισμού προτάσεις οδηγούν την διεκδίκηση του χώρου σε πανηγυρικά… ναυάγια.
·          Χωρίς ποτέ, οι εκπρόσωποί μας να θελήσουν  να κάνουν –τουλάχιστον- τοπικό δημοψήφισμα, διάολε. Να δούμε τί θέλει κι αυτή η έρμη τοπική κοινωνία που επικαλούνται χωρίς να την ρωτούν.
·         Θυμίζουμε την επί έτη πολλά, διεκδίκηση του π. ψυχιατρείου (με διαλόγους κωφών) από νομαρχιακό και δημοτικό συμβούλιο Χανίων και άλλους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς. Όλα αυτά όταν το π. ψυχιατρείο ανήκε στο Υπουργείο Υγείας.
                                                                                          ΤΑΙΠΕΔ

·          Φθάνουμε στον Μάιο του 2014. Οπότε, με συνοπτική -εν κρυπτώ -διαδικασία ο χώρος πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ! Τότε, όλοι, μίλησαν για παράνομη διαδικασία.   Ακόμα και τοπικά στελέχη και βουλευτές των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ.
·         Ανάλογη στάση, καταγγελίας της μεθόδευσης και αίτημα ακύρωσής της με  αναγκαία προϋπόθεση την «ενωμένη» διεκδίκηση με «συγκεκριμένο τρόπο» είχε τηρήσει τον Ιούνιο του 2014 με επίσημη ανακοίνωσή του ο  ΣΥΡΙΖΑ Χανίων.                                           

                               Φοιτητική εστία 
·          Τον Ιούλιο του 2014,με το στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών του Πολυτεχνείου και ΤΕΙ Κρήτης να είναι οξυμμένο, η Περιφέρεια Κρήτης (αντιπεριφέρεια Χανίων), το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Κρήτης ζήτησαν την παραχώρηση του χώρου για να στεγαστούν οι φοιτητές καταγγέλλοντας ως παράνομη την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ. Και όπως ανακοίνωσε τότε η Περιφέρεια Κρήτης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για να ανακληθεί η «σκανδαλώδης», όπως την χαρακτήριζε, εκχώρηση: «Η αίτηση ακύρωσης, έγραφε η ανακοίνωση, περιλαμβάνει πέντε λόγους ακύρωσης όσον αφορά την παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας, των κανόνων δημοσιότητας και προστασίας της δημόσιας περιουσίας και την έκδοση κανονιστικής πράξης αντί ΠΔ για την μεταβίβαση και την «αξιοποίηση».
·         Πέραν δε τούτων επισημαίνονται και μία σειρά από άλλες νομικές εμπλοκές στην όλη διαδικασία, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στο όλο ακίνητο και οικόπεδο ιδιώτη… ότι υπάρχουν επιχορηγήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα που κινδυνεύουν να αναζητηθούν πίσω για κατασκευή αμφιθεάτρου κ.α. Τελικός σκοπός της αίτησης ακύρωσης είναι να παραμείνει το ακίνητο του ΘΨΠΧ στην τοπική κοινωνία προς όφελός της, για στέγαση διάφορων δομών όπως φοιτητών και σπουδαστών και συναφών δράσεων».

                                              Δικαστικό Μέγαρο
·         Τον Νοέμβριο του 2014,  σε σύσκεψη τοπικών φορέων, παρόντος και του τότε υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου ο οποίος αναζητούσε χώρους στέγασης των δικαστικών υπηρεσιών για ανέγερση δικαστικού Μεγάρου, ο πρόσφατα εκλεγμένος δήμαρχος Χανίων κ. Τ. Βάμβουκας, κατέθεσε πρόταση για ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στο παλιό ψυχιατρείο με ακύρωση της παραχώρησής του στο ΤΑΙΠΕΔ .
·         Προκειμένου δε να συμφωνήσουν όλοι οι τοπικοί φορείς σ’ αυτό, ο δήμος Χανίων   πρωτοστάτησε να σταλεί επίσημο αίτημα στο Υπ. Δικαιοσύνης με τις υπογραφές όλων.
·         Ως βραχυπρόθεσμος δε σχεδιασμός αποσυμφόρησης των δικαστηρίων πάρθηκε «συνυποσχετικό» και από την αντιπεριφέρεια Χανίων να εκκενώσει γραφεία στο Διοικητικό Μέγαρο για στέγαση δικαστικών υπηρεσιών αλλά και ο δήμος Χανίων γραφεία πολεοδομίας. Την λύση αυτή αποδέχτηκε και ο Δικηγορικός σύλλογος Χανίων. Τότε, ο υπουργός κ. Αθανασίου, υποσχέθηκε να συνεννοηθεί με συναρμόδια υπουργεία  για απεμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ .Καθώς υπάρχει ιδιόμορφο νομικό πλαίσιο, όπως  είχε πει.
·          Τόσο η αίτηση, λοιπόν, στο ΣτΕ όσο και η πρόταση –όλων των φορέων- για ανέγερση δικαστικού μεγάρου και φοιτητική εστία με ακύρωση της παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ , προφανώς εκκρεμούν !!                                         
                                          «Προσωρινά» μετανάστες ;

·          Εν τούτοις, «σκάει» προ ημερών (πανελλαδικά είπαμε) η είδηση από το υπουργείο Οικονομίας για παραχώρηση, του π. ψυχιατρείου στο δήμο Χανίων για στέγαση προσφύγων- μετά από σχετικό αίτημα του δήμου Χανίων. Ένα αίτημα που όπως διαβεβαίωσαν τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γ. Σαρρή, είχε υποβάλλει  ο δήμος Χανίων. (Το επικαιροποιήσατε πρόσφατα; τον ακούσαμε να ρωτά  στο δημοτικό συμβούλιο).
·         Αντίθετα, σε σύσκεψη όλων των δημάρχων του νομού  που ακολούθησε, με πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχη κ. Απ. Βουλγαράκη, αυτός αντέδρασε. Λέγοντας ότι ο χώρος πρέπει να αξιοποιηθεί για στέγαση φοιτητών. Τότε  και ο κ. Βάμβουκας είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μετατρέψει  το παλιό ψυχιατρείο σε campus μεταναστών και τόνισε ότι ο χώρος θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών της τοπικής κοινωνίας, με πρόνοια για την προσωρινή φιλοξενία ορισμένου αριθμού μεταναστών.(;)
                                             Ντε φάκτο
·         Εδώ  παθαίνει δεύτερο …νταμπλά, ο Ραν ταν πλαν. Δηλαδή:
·          1.Πώς γίνεται πριν ενάμιση χρόνο ο δήμος Χανίων να καταθέτει τεκμηριωμένη-ειπώθηκε- πρόταση για δικαστικό μέγαρο, να έχει πρωτοστατήσει στην συνυπογραφή της από τους άλλους τοπικούς θεσμικούς φορείς, και τώρα, από μόνος του, χωρίς συγκεκριμένη τεχνοοικονομική μελέτη για τους χώρους που μπορούν να διατεθούν, χωρίς να ενημερώσει τους άλλους φορείς, να  ζητήσει το χώρο για την φιλοξενία  μεταναστών;  Έστω, όπως ισχυρίζεται,  ΜΑΖΙ –με τις άλλες δομές που έχουμε ζητήσει;
·         2. Σε ποιό συγκεκριμένο χώρο θα στεγαστούν τόσες αντικρουόμενες μεταξύ τους δομές; Κατατέθηκε συγκεκριμένο σχέδιο;
·         3. Ποιός μας εξασφαλίζει ότι θα έχουμε «προσωρινή» φιλοξενία «ορισμένου» αριθμού μεταναστών μόνο από την Βόρεια Αφρική; Δηλαδή, αν η κυβέρνηση (που πνίγεται για Hot-spots προσφύγων –μεταναστών και από τα μαλλιά της πιάνεται) μας στείλει(και άμεσα  μη σου πω)  μια-δυο καραβιές από Αθήνα με πρόσφυγες και μετανάστες, ή αν καταφθάσουν αύριο  εκατοντάδες από Β. Αφρική(περιμένουν ήδη στην Αίγυπτο και αλλού) δεν θα τους δεχτούμε; Επειδή δεν είναι από Β. Αφρική ή επειδή είναι μεν από Β.Αφρική αλλά είναι πολλοί; Ντε φάκτο θα έχει καταληφθεί «προσωρινάαα» όλος χώρος. Έτσι όπως είναι. Και θα το έχουμε προκαλέσει μόνοι μας μετά πολλών ευχαριστιών.
                                        Στο …μιλητό;
·         4. ΠΡΙΝ κατατεθεί το αίτημα  αλλαγής πλεύσης της δημοτικής αρχής για τις χρήσεις του χώρου δεν θα’ πρεπε να’χει ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο αλλά και οι τοπικοί φορείς  ;
·         5. Δεν γνωρίζει η δημοτική αρχή ότι οι νομικές διαδικασίες απεμπλοκής του ΤΑΙΠΕΔ είναι και πολύπλοκες και χρονοβόρες; Ότι, καμιά παραχώρηση δεν μπορεί να  γίνει αν δεν ξεκαθαριστεί με τοπογραφικά και συγκεκριμένες  υπογεγραμμένες αποφάσεις, ποιά και που ακριβώς είναι η έκταση του ιδιώτη που υπάρχει μέσα στο χώρο του π. ψυχιατρείου; Γίνονται στο …μιλητό, αυτά;
·          Αλλά και το υπουργείο:
·          6.Πώς έσπευσε να «μιλήσει»  το υπουργείο ότι  πρόκειται για« αίτημα(του δήμου Χανίων) που έγινε αποδεκτό μετά από επικοινωνία(σ.σ.!!) του Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη, με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα»;
·         Στο …μιλητό; Χωρίς να μεσολαβήσουν εισηγήσεις και αποφάσεις  αρμόδιων υπηρεσιών  για να φτάσουμε (εάν κάποτε φτάσουμε) στην απαραίτητη έκδοση  Προεδρικού Διατάγματος;
·         7. Και, γιατί δεν είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες απεμπλοκής από το ΤΑΙΠΕΔ του π. ψυχιατρείου, εδώ και ένα χρόνο που είναι στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ;  Η τοπική οργάνωση του οποίου είχε καταγγείλει την  παραχώρησή  και ζητούσε ακύρωσή της;
·         8. Σε τι διαφέρουν οι –άλλων εποχών- ανακοινώσεις εκπλήρωσης αιτημάτων(που  δεν ξέρουμε κιόλας εάν ολοκληρωθούν) «κατόπιν ενεργειών» του τάδε και δείνα βουλευτή ή υπουργού για να μαζεύει και τα ανάλογα …ψηφαλάκια την ώρα της κάλπης;  
·         Τι θα παραχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ; Κάτι που  αμφισβητείται ότι κατέχει νόμιμα; 
·         Όλα, πάλι, χύμα στο… κύμα,Λόγω πολιτικοαυτοδιοικητικών σκοπιμοτήτων;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου