Τετάρτη, Μαρτίου 30, 2016

Χαμπέρι από ...ένα αμπέρι!



      




     Πολλά, συναισθηματικά …«κλικ»  φαίνεται ότι δημιούργησε  το θέμα  της στήλης με τίτλο «Τι χαμπέρια για την αμπεριά της Αμπεριάς»  στα Χανιώτικα Νέα στις 23-3-16  (http://www.haniotika-nea.gr/ti-champeria-gia-tin-amperia-tis-amperias/#ixzz43iFSmSGO). Το συμπεραίνουμε από τα E-mails και τα τηλέφωνα  κατοίκων της συνοικίας αλλά και Χανιωτών.
·        Κοινός παρονομαστής, η ανάγκη  αναγέννησης  -τουλάχιστον-  κάποιων δένδρων αμπεριάς-γαζίας .Καθώς όλοι συμφωνούσαν ότι πλέον οι αμπεριές αποτελούν …ιστορία-αμαρτία όσων δημοτικών αρχών δεν φρόντισαν στις όποιες δενδροφυτεύσεις πεζοδοδρομίων πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα  χρόνια να φυτευτούν και αμπεριές.

                               Κι όμως υπάρχει …ένα!
·        Αλλά υπήρξε και ένα(!!!) καλό χαμπέρι  για …ένα «ιδιωτεύον» αμπέρι:
·        Συναντηθήκαμε στην εξαιρετική εκδήλωση  βράβευσης  των μαθητών που έλαβαν μέρος στον ετήσιο διαγωνισμό έκθεσης που προκηρύσσει κάθε χρόνο το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Χανιώτης παλιός. Αντί χαιρετισμού με ξαφνιάζει.
·         - Οδός τάδε αριθμός τάδε, μου λέει(δεν γράφω  σκόπιμα την δ/νση του συνομιλητή μου).
·         - Βλέμμα απορίας …. αποχαζωμένου Ραν ταν πλαν .
·         -Τι δεν καταλαβαίνεις; Με αποπαίρνει. Έχω …χαμπέρι για το ...αμπέρι.
·         Ανακάθομαι!
·         -Έλα! Υπάρχει δείγμα του δένδρου αμπεριάς  στην συνοικία της Αμπεριάς;
·         -Μπήκες!
·         -Έψαξα παντού στον δρόμο τάδε. Δεν υπήρχε.
·         -Υπάρχει, επιμένει. Αλλά μέσα από τον περίβολο του σπιτιού μου.
·         - Τώρα μάλιστα. Έτσι πες το. Αλλά ο Ραν ταν πλαν κι εγώ δεν ψάξαμε στις ιδιοκτησίες. Ψάχναμε στο πεζοδρόμιο. Όπου ο δήμος όφειλε (στο παρελθόν) και οφείλει –έστω τώρα- να φροντίσει για την διατήρηση του παραδοσιακού δέντρου της γειτονιάς.
·         Ανταλλάξαμε τις πληροφορίες μας. Και  νά’ μαστε πάλι με τον Ραν ταν πλαν να φωτογραφίζουμε την μοναδική αμπεριά  ενός ρομαντικού Χανιώτη που την  διατηρεί (και την βαγιοκλαδίζει που λέγαμε παλιά) στο σπίτι του.
·          Δείτε την… ανφάς, προφίλ, γκρο πλαν.
·         Άλλωστε, έτσι  μας δίδεται η ευκαιρία να επανέλθουμε  επαναλαμβάνοντας ότι είναι πολιτισμική ανάγκη να φυτευτούν κάποιες τουλάχιστον αμπεριές στο νέο ανοικτό αθλητικό κέντρο της Αμπεριάς. Αλλά -εντωμεταξύ- και σε  πεζοδρόμια δρόμων  της συνοικίας που είναι γυμνοί από  δέντρα και πράσινο  παρ’ ότι αποτελούν κυκλοφοριακούς κόμβους (Τσόντου Βάρδα-ψηλά χαμηλά).  Ή δρόμους με αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση (Καποδιστρίου).Καθώς  το πράσινο θα αποδώσει το απαραίτητο οξυγόνο αλλά και την ταυτοποίηση της συνοικίας με το όνομά της. Αμπεριά-γαζία ή ακακία κυανόφυλλο. Το αδελφάκι της που της μοιάζει. Η και τα δύο. Μεταξύ άλλων δένδρων, έστω. 
·         Εκεί, στο δήμο Χανίων, 
 αποφασίζετε, διαλέγετε και …φυτεύετε!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου