Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2016

Τι χαμπέρια για την αμπεριά της Αμπεριάς ;

Ακακία η κυανόφυλλος Σταυρ'ός Ακρωτηρίου

                                                   Ακακία η κυανόφυλλος κοντινό πλάνο

                                                             Πάνω και κάτω γαζία-αμπεριά
     διαφέρουν με την ακακία την κυανόφυλλο ότι η αμπεριά έχει αγκάθια, άρωμα και είναι φυλλοβόλος ενώ η ακακία η κυανόφυλλος δεν είναι. Η εικόνα πάντως από μακριά μπορεί να σε γελάσει  για το ποια είναι ποιά.



                                                              ---------------------------
«Οι ώρες που περνούσα με τη μητέρα μου ήταν γεμάτες μυστήριο…Από πάνω μας ήταν η γαζία, κι όταν ήταν ανθισμένη, η αυλή μας μοσκομύριζε. Αγαπούσα πού τα ευωδάτα κίτρινα λουλούδια της, τα ‘βαζε η μητέρα μου στις κασέλες και τα σώρουχά μας, τα σεντόνια μας, όλη μου η παιδική ηλικία μύριζε γαζία.» Ν. Καζαντζάκης  «Αναφορά στον Γκρέκο»
                                                       -------------------------------------
Μακέτα μελέτης νεόυ Αθλητικού Κέντρου Αμπεριάς

Αμπεριά εδώ Αμπεριά εκεί που είναι όμως η αμπεριά; Αυτό το υπαρξιακό ερώτημα  απασχολεί εδώ και καιρό τα γνωστά  σας ζωάκια της φάρμας των ζώων της στήλης και τον Ραν ταν πλαν.
·         Ο «έξυπνος» Ραν ταν πλαν ανέτρεξε σε παλιότερο δημοσίευμα του μοναδικού μας ιστορικού ερευνητή  Μανώλη Μανούσακα, στις ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ των Χανιώτικων Νέων που γράφει:«Η Αμπεριά είναι μια από τις πιο όμορφες παλιές γειτονιές της εκτός των τειχών πόλης. Εκτείνεται από τον Αγιο Παντελεήμονα μέχρι τη συνοικία Μπόλαρη και περιλαμβάνει και την περιοχή του παλιού νοσοκομείου. Τα πρώτα της κτίσματα ανήκουν στην όψιμη τουρκοκρατία και ήταν ιδιοκτησίες ευκατάστατων μουσουλμάνων. Το όνομα το πήρε από ένα είδος ακακίας, γνωστότερο σαν γαζία, που υπήρχε στην περιοχή. Ρομαντικό όνομα για μια ρομαντική γειτονιά».
·         Το αλογάκι μας η Ντόλυ, βρήκε και το άλλο δημοσίευμα των Χανιώτικων Νέων, «Τα μυστικά του Κήπου» από τον Κώστα Λιονουδάκη, πέρυσι τον Γενάρη. Για το δέντρο αμπεριά που κοσμούσε και ευωδίαζε τους δρόμους της συνοικίας γράφει κι εκείνος ότι πρόκειται για γαζίες, «ένα είδος ακακίας που στην τούρκικη διάλεκτο λέγεται αμπεριά ή  αμπέρι. Η γαζία είναι φυλλοβόλο ακανθώδες … μικρό φυλλοβόλο δένδρο το οποίο έχει χαρακτηριστικό τα κίτρινα αρωματικά άνθη που μοιάζουν με κίτρινες σφαίρες. Ανθίζει τέλη του χειμώνα. Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό και αντέχει στην ξηρασία, αφού και με 1 φορά τον μήνα πότισμα ακόμα και το καλοκαίρι θα αντέξει. Αντέχει σε κάθε είδος χώματος αρκεί να μην κρατά νερό».
                           Ούτε για δείγμα
·         Η άνοιξη μας έφτασε, τα ζωάκια δεν μανταλώνονται στο σπίτι. Δρόμο παίρνουμε δρόμο αφήνουμε πάμε να ….προϋπαντήσουμε τις αμπεριές-γαζίες  στην γειτονιά (συνοικία) που τυχαίνει να είναι και γειτονιά του  δημάρχου Χανίων και δική μας.
·         Ανηφορίζουμε, δρόμους, στενάκια και αδιέξοδα. Κατηφορίζουμε στο ρέμα του Αγίου Παντελεήμονα, ανάβουμε ένα κερί στην χάρη Tου, συνεχίζουμε στους δρόμους πάνω κάτω δεξιά και αριστερά, του παλιού νοσοκομείου, πάνω και γύρω από σχολεία αλλά και εκεί όπου και είναι η χωροθέτηση του νέου αθλητικού-πολιτιστικού πάρκου Αμπεριάς.
·         Για να μη σας τα πολυλογώ: Αμπεριά ούτε για δείγμα. Έτσι, εiς ανάμνηση, βρε παιδί μου!
·         Μας πήρε το παράπονο. Παλιοί Χανιώτες έχουμε ζωντανή ακόμα την εικόνα και τις ευωδιές τους. Σιγά σιγά βέβαια, με τα πεζοδρόμια να αλλάζουν, για κάποιο λόγο που δεν καταλάβαμε ποτέ, στην θέση όσων αμπεριών είχαν απομείνει μπήκαν διάφορα άλλα δέντρα από τον δήμο μας. Μερικά μάλιστα πολύ ενοχλητικά για τους κατοίκους π. χ. της 8ης Δεκεμβρίου. Καθ’ ότι και φυλλοβόλα είναι και έτσι το χειμώνα δεν υπάρχει πράσινο και το καλοκαίρι βγάζουν ένα κολλώδες υγρό που δημιουργεί βλάβες σε τζάμια και καπό αυτοκινήτων.
·         Ποιός τα επέλεξε και με τι κριτήρια, άραγε; Δεν γνώριζαν ότι η συνοικία είχε αμπεριές; Που ευωδιάζουν και ανθούν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο; Δεν όφειλαν να διατηρήσουν μέρος τουλάχιστον των δένδρων αυτών, για να μην εκλείψουν τελείως; Ώστε να μην μείνει μόνο το όνομα και η χάρη να πάει περίπατο; Και σε κάθε νέο έργο ανανέωσης της δενδροφύτευσης στην συνοικία(τα τελευταία χρόνια και τώρα)γιατί να μην τοποθετούνται και μερικές αμπεριές; 


                                 Ανοικτό αθλητικό Κέντρο
·         Είπαμε έργο και αμέσως θυμηθήκαμε το νέο ανοικτό Αθλητικό Κέντρο που ετοιμάζει η δημοτική αρχή Χανίων. Η μελέτη για τη διαμόρφωση του οποίου, καθώς και πλευρικών πεζοδρόμων παρουσιάστηκε πριν ενάμιση μήνα περίπου στο γυμνασιακό συγκρότημα Αμπεριάς.
·         Πράγματα και θαύματα (και κυριολεκτούμε θαυμαστικά) προβλέπονται στην μελέτη. Ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας δήλωσε ότι «το έργο θα καλύπτει τις ανάγκες άθλησης και αναψυχής μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής, της σχολικής κοινότητας που γειτνιάζει, αλλά και της πόλης ολόκληρης. Η έκταση των 7 στρεμμάτων είναι ένας από τους ελάχιστους μεγάλους δημοτικούς χώρους που διαθέτουμε και ο μόνος που από χρόνια είναι στην ιδιοκτησία του δήμου χωρίς βάρη και οφειλές και παρόλα αυτά παρέμενε αναξιοποίητος. Ταυτόχρονα όμως είναι και το αντικείμενο μιας πρωτοπόρας και επιτυχημένης δράσης για μια διαφορετική προσέγγιση του δημοσίου χώρου. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί μέσα από τη συμμετοχή του χρήστη από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού ότι η όποια αστική ανάπλαση θα είναι επιτυχημένη και ότι οι ελάχιστοι διαθέσιμοι δημοτικοί πόροι αξιοποιούνται στο έπακρο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
                                           Πολυπολιτισμική ανάγκη
Τσόντου Βάρδα: Κυκλοφοριακός φόρτος.Ανάγκη για δενδροφύτευση -οξυγόνο.  Γιατί όχι αμπεριές και ακακίες ;


Οδός Καποδιστρίου: Γυμνή

  Ρέμα αγίου Παντελεήμονα προς την έξοδο : Γυμνό. Γιατί όχι κάποιες γαζίες να μυρίζουν Ανάσταση την άνοιξη ;·          

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
 «Κι ο ίσκιος σας αρχάγγελος/ πλημμύριζε το σπίτι/κι εκεί στ’ αυτί σου σπίθιζε/η γαζία του αποσπερίτη» Γιάννης Ρίτσος Μουσική Μίκης Θεοδωράκης
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ανάσα για την συνοικία και την πόλη ολόκληρη το Ανοικτό αθλητικό κέντρο, δεν το συζητούμε. Να η μεγάλη ευκαιρία, λοιπόν. Να ζητηθεί, να προβλεφθεί και να δεσμευθεί από τώρα η δημοτική αρχή (κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε), ότι η προβλεπόμενη δενδροφύτευση θα περιλαμβάνει και γαζίες-ακακίες.
·         Ώστε να συνεχίσει να ταυτοποιείται η συνοικία της Αμπεριάς με το λουλουδένιο όνομά της. Με τα αρώματα και τις εικόνες της. Και δεν  είναι μόνο περιβαλλοντική πολιτική. Πολυπολιτισμική ανάγκη είναι.
·         Η οποία βέβαια πρέπει και μπορεί να  διευρυνθεί από σήμερα. Καθώς υπάρχει  ανάγκη και επομένως πεδίον δόξης λαμπρό για το τμήμα πρασίνου του δήμου μας: Να γίνει άμεσα δενδροφύτευση  σε τμήματα και δρόμους της συνοικίας που είναι απαράδεκτα κατάξεροι από πράσινο. (π.χ. Τσόντου Βάρδα, Καποδιστρίου, Βάμου αλλά και το ρέμα του Αγίου Παντελεήμονα που θα μπορούσε να ευωδιάζει την άνοιξη οπότε και η Ανάσταση του Κυρίου). Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο έχων την πολιτική ευθύνη του τμήματος πρασίνου αντιδήμαρχος κ. Κοτζαμιχάλης  θα τείνει ευήκοον ους όπως κάνει συνήθως.
·         Και επειδή μπορεί να ειπωθεί ότι όμως οι γαζίες-Αμπεριές είναι φυλλοβόλες, και ίσως και ακριβές σαν δένδρο, υπάρχει εναλλακτική: Ένα αδελφάκι από το ίδιο γένος που αριθμεί περίπου 700 είδη. Η ακακία η κυανόφυλλος. Η οποία ανθεί και λουλουδίζει ήδη σε όλο το Ακρωτήρι. (ενδεικτικές φωτο).
·         ΔΕΝ είναι φυλλοβόλος και θα μπορούσε να αποτελεί ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ της φυλλοβόλου αμπεριάς. Και το κυριότερο δεν θέλει πολύ φροντίδα και αντέχει σε όλα τα εδάφη.

                                    Δημοπρατείται με βήμα…ταχύ!
·         Η ανάγκη ταυτοποίησης της Αμπεριάς με το όνομά της, φαίνεται να βρίσκει μια καλή συγκυρία στην υλοποίηση του έργου του Ανοικτού Αθλητικού Κέντρου. Επειδή, ελπίζεται βάσιμα, ότι θα «χωρέσουν» και τα αναγκαία περιβαλλοντικά πολιτιστικά-πολιτισμικά στοιχεία που αφορούν στην συνοικία. Και γενικότερα θα αποτελέσουν μια αρχή σε μια προσπάθεια να ζωντανέψουν τα Χανιά ως πόλη των γιασεμιών και των λουλουδιών.
·         Έτσι, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Κεμεσίδη, η μελέτη έχει ήδη πάρει τον δρόμο των διαδικασιών δημοπράτησης. Δηλαδή: Ο  προϋπολογισμός του έργου είναι 788.000 ευρώ τα οποία θα εξασφαλιστούν με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου για το σχετικό έργο η οποία  αναμένεται το επόμενο διάστημα. Θα ακολουθήσουν μετά οι αναγκαίες εγκρίσεις (Δημοτικό συμβούλιο, προσκλήσεις, δημοπράτηση). Σχεδιασμός που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα καταλήξει στην έναρξη του έργου το Φθινόπωρο του 2016. Με βήμα …ταχύ, δηλαδή!
·         Καταληκτικά. Καλά τα χαμπέρια για  το Αθλητικό κέντρο της  συνοικίας της Αμπεριάς.
·         Χαμπέρια για το αμπέρι-γαζία που ονοματοδότησε την συνοικία
 Θα ακούσουμε σύντομα;


  Και Χανιώτικα Νέα 23-3-16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου