Πέμπτη, Οκτωβρίου 09, 2014

Κάλλιο … πότε ;



 Πολλά και χρονίζοντα τα προβλήματα του Καλλικρατικού δήμου Χανίων. Αλλά  και των άλλων δήμων του νομού μας και όχι μόνο. Ωστόσο  κάποια απ’ αυτά όπως το κυκλοφοριακό  στην πόλη των Χανίων έχουν και …κακοφορμίσει.
·         Το γεγονός ότι είναι χρονίζοντα δεν σημαίνει ότι δεν είναι και επείγοντα. Γι’ αυτό σήμερα θα κάνουμε ενδεικτικές αναφορές στα πρώτα θέματα που απαιτούν άμεση-επείγουσα αντιμετώπιση.
·         Για τα οποία προαπαιτείται βέβαια επείγουσα καταγραφή της σημερινής κατάστασης, ιεράρχηση, ενημέρωση και άμεση αποφασιστική εφαρμογή  προτεινόμενων λύσεων.
·         Όπως, δηλαδή, ανακοινώθηκε τις προάλλες από τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Αλεξανδράκη  ότι το Μουσείο Θεοδωράκη αποτελεί άμεση προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής, είναι ανάγκη να ενημερωθούμε και για το ποιές άλλες θεωρεί άμεσες προτεραιότητες η δημοτική μας αρχή. Και τί κάνει γι αυτές , βεβαίως. Καθώς, όσο σπουδαίο κι αν είναι το Μουσείο υπάρχουν εξ’ ίσου και περισσότερο σπουδαία και επείγοντα προβλήματα.

                                      Παραδείγματα
·         Ως πρώτο πρόβλημα χρήζον άμεσης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης λύσης είναι βέβαια το κυκλοφοριακό στα Χανιά. Που το μεν καλοκαίρι είναι αφόρητο λόγω και του τουρισμού, το δε χειμώνα-που  ήλθε ήδη- αφορητότερο. Καθώς στο αίτιο της βροχής προστίθεται πρωί, μεσημέρι και απογευματοβραδάκι, η πυκνή κυκλοφορία των Ι.Χ. για την μεταφορά των μικρών και μεγάλων μαθητών σε φροντιστήρια και άλλες δραστηριότητες.
·          Μια πρώτη άμεση ανακούφιση –προτεινόμενη από ειδικούς και την κοινή λογική- είναι η παντελής απαγόρευση της στάθμευσης στην μία-τουλάχιστον- πλευρά κεντρικών οδών της πόλης. Λύσεις  άμεσες και χωρίς μεγάλο ή και καθόλου κόστος έχουν προτείνει και οι ποδηλάτρεις . Φυσικά τόσο γι αυτήν την λύση όσο και για τις μονιμότερες πρέπει να ληφθούν κι άλλες αποφάσεις (κυκλοφοριακές  μελέτες συγκροτήματος Χανίων-παλιάς πόλης κλπ).Η νέα επιτροπή κυκλοφοριακών θεμάτων, πότε θα συσταθεί ;
·         Το θέμα των ελεύθερων χώρων, πεζοδρομίων κλπ είναι επίσης επείγον καθώς καθημερινά επιδεινώνεται  για πολλούς –γνωστούς -λόγους.
·         Άλλα θέματα που  ίσως δεν είναι-εκ πρώτης όψεως-επείγοντα αλλά έχουν παραμέτρους που τα καθιστούν τέτοια, είναι η λήψη απόφασης αντιμετώπισης του προβλήματος κατολίσθησης  πίσω από το άγαλμα των πεσόντων αεροπόρων στην βίλα Κούνδουρου. Διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει και σοβαρό ατύχημα.
·         Η πιστοποίηση καταλληλότητας για τις παιδικές χαρές, είναι επείγον πρόβλημα για πολλούς λόγους.
·         Λύση απαιτείται στο πρόβλημα του ρολογιού του Δημοτικού Κήπου για λόγους επικινδυνότητας αλλά και αισθητικής.
·         Μια λύση στο θέμα των αστέγων είναι και πάλι –λόγω χειμώνα- επείγουσα. Προσωρινή η μόνιμη λύση πρέπει να βρεθεί.
·         Πακέτο και το πρόβλημα της χρήσεως ή αχρησίας δημοτικών και δημόσιων κτηρίων για τα οποία πρέπει να ληφθεί απόφαση.
                             Πότε και πώς ;
·         Πολλά τα επείγοντα που ενδεικτικά κατέγραψαν τα ζωάκια της στήλης. Τα οποία η νέα δημοτική αρχή πρέπει να καταγράψει, να ιεραρχήσει και να λύσει. Κάποια απ’ αυτά δεν απαιτούν δαπάνες. Μόνο γρήγορες αποφάσεις και αποφασιστική εφαρμογή τους.
·         Πότε και πώς, θα γίνει αυτό; Αφού ακόμα δεν έχουν  λειτουργήσει  ή δεν έχουν καν συσταθεί διάφορες, υπό του νόμου προβλεπόμενες ή προγραμματικά εξαγγελθείσες, επιτροπές;
·         Υπάρχουν πάντως και προβλήματα για τα οποία χρειάζεται μόνο απόφαση  αρμόδιων οργάνων  και αποφασιστική εφαρμογή τους.
·          Παράδειγμα η χρήση των παρκομέτρων. Η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας δεν συνεπαγόταν και …ουσιαστική κατάργησή τους. Αφού το μόνο που (χρειαζόταν)  και χρειάζεται και τώρα είναι να οριστεί ένας εντεταλμένος υπάλληλος του δήμου (υπήρχε και παλιά) που θα ασχολείται τόσο με την τήρηση του ωραρίου στα παρκόμετρα όσο και με την συλλογή των χρημάτων.  Ώστε, αφ’ ενός να πάψει να χάνεται ένα σημαντικό έσοδο για το δήμο και αφ’ ετέρου να πάψουν να κυκλοφορούν –ανυπόστατες θέλουμε να πιστεύουμε- φήμες. (ότι τάχα κάποιοι «κλειδοκράτορες» ή επιτήδειοι, ανοίγουν τα παρκόμετρα και οικειοποιούνται τα όποια έσοδα από τους νομοταγείς πολίτες)
·          Βιαζόμαστε; Όχι εμείς. Τα προβλήματα. Που ήταν άλλωστε γνωστά και άρα τώρα πρέπει να υπάρχει μια ετοιμότητα  εντολών καταγραφής και ιεράρχησης. Όμως, παρά την νωπή και ευρεία λαϊκή εντολή, κάποια πράγματα μοιάζουν δυσκίνητα έως ακίνητα.
·          Θα πείτε «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Έχει διατυπωθεί και αντίστροφα όμως: «κάλλιο ποτέ παρά αργά». Επειδή ο Ραν ταν πλαν  δεν γνωρίζει ποιό από τα δύο  θα ακολουθήσουν οι αρμόδιοι,  το θέτει ερωτηματικά:
Κάλλιο … πότε ;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου