Τρίτη, Οκτωβρίου 07, 2014

Δες την «φωτεινή» πλευρά








« Μήνυμα συγκρητισμού» είναι ο τίτλος της- σημαντικής για τον συγκρητισμό αλλά και την παγχανιώτικη συνεργασία- συνέντευξης του νέου δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα, στα Χανιώτικα Νέα και τον Δημήτρη Μαριδάκη.

·         Με αυτήν, ο κ. Βάμβουκας αναλύει την στρατηγική στήριξης του δημάρχου Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινού για την προεδρία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ). Η οποία θα μπορούσε σε μία φράση να συνοψιστεί στο «Είναι καιρός να δούμε με διαφορετικό μάτι τα πράγματα. Δηλαδή να συνεργαστούμε αντί να βρισκόμαστε σε τεχνητές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις που δεν είναι καθόλου παραγωγικές».
·         Εξηγεί, επίσης, ότι δέχτηκε και αποδέχτηκε πρόταση, από την κίνηση όσων στηρίζουν το ψηφοδέλτιο Λαμπρινού, να  εκπροσωπήσει  εκείνος την ΠΕΔ στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ). Γεγονός που αναδεικνύει ότι θα υπάρχει μία ισορροπία εκπροσώπησης των Χανίων στα όργανα της αυτοδιοίκησης  και ότι η συνεργασία αυτή με τον δήμο Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και όσους άλλους στηρίξουν αυτήν την  ανεξάρτητη κίνηση δημάρχων Κρήτης, δεν θα είναι μονομερής και Ηρακλειοκεντρική.
·         Από την  άλλη βέβαια είναι πλέον γνωστό ότι ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, φαίνεται να στηρίζεται από μια άλλη -παράλληλη όμως- επίσης ανεξάρτητη κίνηση δημάρχων για την προεδρία της ΠΕΔ.
                                  Συγκρούονται ;
·         Με δεδομένο ένα «μανιφέστο» συνεργασίας (που μόνο θετικά μπορεί να έχει για το νομό μας) που συνυπέγραψαν οι δήμαρχοι Χανίων  λίγες μέρες αφ’ ότου ανέλαβαν οι νέες δημοτικές αρχές, οι κινήσεις  των δύο δημάρχων των Χανίων φαίνεται -εκ πρώτης όψεως- να συγκρούονται με την στρατηγική ενότητας του «μανιφέστου» που έχουν συνυπογράψει και το οποίο στηρίζουν και πολλοί τοπικοί φορείς. Άραγε όμως, στην πραγματικότητα συγκρούονται;
·         Εκ πρώτης όψεως μπορεί. Γεγονός που δίνει ήδη «τροφή» για πολιτικοαυτοδιοικητικές αναλύσεις. Και ποικίλα σχόλια, ανάλογα με την κομματική γραμμή κάποιων (γιατί τα κόμματα δεν θέλουν να απαρνηθούν τον «καπελωτικό» ρόλο που μέχρι σήμερα έχουν στην αυτοδιοίκηση).
·         Όμως, ο ρεαλισμός όσο και η άρνησή μας να απογοητευθούμε πρόωρα για την τύχη της παγχανιώτικης δημοτικής και όχι μόνο συνεργασίας, απαιτεί να δούμε τις προοπτικές και τις επιπτώσεις και των δύο επικρατέστερων ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων (μέχρι τώρα τουλάχιστον) σε επίπεδο Κρήτης αλλά και Κ.Ε.ΔΕ.
                            Πολιτικά ορθό
·         Ξεκινώντας διαλεκτικά: Γιατί -ναι και καλά-οι δυο αυτές ανεξάρτητες κινήσεις στις οποίες «πρωτοστατούν» δύο δήμαρχοι Χανίων δημιουργούν πρόβλημα στην ενότητα και την συνεργασία όλων των δημάρχων του νομού και όχι μόνο;
·         Βέβαια καλό θα ήταν να είναι ενωμένοι και στις επιλογές αυτές. Το «καλό» όμως είναι και πολιτικά ορθό; Πολιτικοαυτοδιοικητικά συμφέρον;
·         Η λογική απάντηση είναι ότι ΔΕΝ δημιουργούν. Και ότι ίσως, έτσι που έρχονται τα πράγματα, είτε πρόκειται για σχέδιο στρατηγικής κίνησης (σε επίπεδο Κρήτης)  είτε για σχέδιο τακτικής, η ενότητα και συνεργασία στο νομό δεν πρέπει να επηρεαστεί.
·         Αντίθετα αν θέλουμε, να δούμε την θετική πλευρά, να δούμε μισογεμάτο το ποτήρι, τότε και ως νομός έχουμε  αυτοδιοικητικό κέρδος:
·          Αφού α) Εάν επικρατήσει η κίνηση Λαμπρινού, σε επίπεδο Κρήτης δεν διαταράσσεται αλλά συσφίγγεται-για πρώτη φορά- η παγκρήτια συνεργασία που έχει απόλυτη ανάγκη το νησί μας.
·          β) Ο δήμαρχος Χανίων κ. Βάμβουκας θα είναι εκπρόσωπος Κρήτης στην ΚΕ.ΔΕ. Ένα, επίσης, σημαντικό πόστο στο σημαντικότερο αυτοδιοικητικό όργανο της χώρας μας.
·         γ) Εάν εκλεγεί πρόεδρος της ΠΕΔ ο κ. Γ. Μαλανδράκης, ο νομός Χανίων θα  εκπροσωπεί -για πρώτη φορά- την ΠΕΔ Κρήτης. Με ένα δήμαρχο που έχει αποδείξει ότι και μπορεί και θέλει να υποστηρίξει αποτελεσματικά σχέδια ανάπτυξης ακόμα και σε χαλεπούς –οικονομικά- καιρούς.
·         Αυτοδιοικητικά κερδισμένος, λοιπόν, θα είναι ο νομός μας και στις δυο περιπτώσεις. Και άρα πρόκειται και για – αυτοδιοικητικοπολιτικά- ορθόδοξες επιλογές. 
·         Επειδή, μπορεί οι «τακτικές» κινήσεις να είναι διαφορετικές αλλά δεν υπάρχει κανείς λόγος να διαταραχθεί η στρατηγική επιλογή της αυτοδιοικητικής ενότητας του νομού μας.
·         Φυσικά, όλα τα παραπάνω τηρούν υπό την επιφύλαξη της… απόδειξης της ικανότητας των εμπλεκομένων δημάρχων του νομού μας να μην μπλέξουν…τα πόδια τους εξ αιτίας των διαφορετικών στρατηγικών  επιλογών σε επίπεδο Κρήτης και ΚΕ.ΔΕ.
·          Μέχρι τότε…στην νέα εποχή  και νέα «ζωή» που επιχειρούν να χαράξουν  οι νέοι (στην πλειοψηφία τους) και άλλοι –επιτυχημένοι- αυτοδιοικητικοί  στην Κρήτη και τα Χανιά,
 δες την «φωτεινή» πλευρά...






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου