Τρίτη, Οκτωβρίου 21, 2014

Στις αναμενόμενες... χαρές μας




                     
   Σήμερα να ξεκινήσουμε με την καλή είδηση που διαβάσαμε στα Χανιώτικα Νέα (20-10-14) για την τοπική μας Ιερουσαλήμ. Τον Μητροπολιτικό μας δήμο Χανίων.
·         Άνοιξε η καρδιά μας που διαβάσαμε το  σχόλιο του Γ.Κώνστα ότι «έρχονται αλλαγές στο Δημοτικό Κήπο Χανίων».
·         Αλλαγές που προετοιμάζονται και θα αφορούν σε αισθητική και λειτουργική ανάπλασή του. Μέσα από έναν κανονισμό λειτουργίας ο οποίος εκπονείται.
                                        Προβλήματα και προσπάθειες
·         Ο Ραν ταν πλαν έχει εδώ και 12 χρόνια αναφερθεί (με επανειλημμένα δημοσιεύματα στην στήλη- χώρια τα πολλά ρεπορτάζ των Χ.Ν) στα προβλήματα σχετικά με το ΠΡΑΣΙΝΟ τόσο στην πόλη όσο και στην λειτουργία του δημοτικού κήπου (μπάτε σκύλοι αλέστε). Πέρυσι ακόμα αναφερθήκαμε στο πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων που –παρ ότι συμπαθείς- καθίστανται επικίνδυνοι για τα μικρά παιδιά.
·         Μόλις προχθές (Σάββατο 18 Οκτωβρίου) γίναμε «θεατές» Ι.Χ. αυτοκινήτων που εκινούντο  από και προς  την οδό Τζανακάκη (ώρα 11.30 το πρωί με τον κήπο γεμάτο παιδιά όλων των ηλικιών) .
·         Επανειλημμένα έχουμε γράψει για την ανάγκη να... λουλουδίζει ΟΛΟ το χρόνο ο Δημοτικός Κήπος Χανίων. Ο ιστορικός κήπος που μαζί με το ρολόι του αποτελεί ένα σήμα κατατεθέν  της πόλης των λουλουδιών και των γιασεμιών.
·         Το πράσινό του θέλει επίσης αναβάθμιση. Και η χωροταξία σε ότι αφορά σε αρκετούς χώρους όπως αυτός δίπλα στην ιστορική λιμνούλα που στην ουσία μετατρέπεται σε… γήπεδο από μεγάλα παιδιά. Επικίνδυνο και για τα ίδια και για τα μικρότερα.
·         Ο  δημοτικός μας κήπος στον οποίο λειτουργεί ανελλιπώς ένα από τα ιστορικότερα καφέ της Ευρώπης. Το οποίο βέβαια, χάρις την ιδιωτική πρωτοβουλία και τον φιλοπρόοδο συμπολίτη μας κ. Βασίλη Σταθάκη, ήδη έχει σημαντική αναβάθμιση εσωτερικά και έγινε πρωτοπόρο, πάλι με ιδέα του κ. Σταθάκη, στην δημιουργία συνδέσμου ιστορικών καφέ  της Ευρώπης, του οποίου την προεδρία έχουν τα Χανιά μας.
                                          Παιδική Χαρά
·         Σημαντικό δε ότι μέχρι τις 28 Οκτωβρίου θα έχει  βαφεί και αναβαθμιστεί  ο χώρος της παιδικής Χαράς.
·         Ναι με Χ κεφαλαίο. Γιατί και αυτή και όλες οι παιδικές χαρές του δήμου μας πρέπει, επιτέλους, να γίνουν πραγματικές  ΧΑΡΕΣ. Η μέχρι σήμερα θλιβερή, μίζερη και επικίνδυνη -το κυριότερο- εικόνα τους (την έχουν παρουσιάσει με ειδικά ρεπορτάζ τα Χ.Ν.) μόνο σε Χαρές δεν παρέπεμπε.
                                      Σχεδιασμός
·         Ωστόσο, το γεγονός ότι η δημοτική αρχή και ειδικότερα ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για το πράσινο κ. Μιχάλης Κοτζαμιχάλης, ιεράρχησε  και προωθεί  ως προτεραιότητα την εικόνα του ιστορικού Δημοτικού Κήπου Χανίων ΣΥΝΟΛΙΚΑ, είναι μια από τις πρώτες ΚΑΛΕΣ ειδήσεις της νέας δημοτικής αρχής. Σε επίπεδο άμεσου και μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
·          Βέβαια, η νέα δημοτική αρχή οφείλει να ξεκινήσει άμεσα τον  σχεδιασμό έργων , δομών και θεσμών, κατ’ αρχάς, κατά τομέα ευθύνης των αρμοδίων αντιδημάρχων και διοίκησης, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μπούσουλας της προγραμματικής θέσης για κατάρτιση του «νέου στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου βιώσιμης, τοπικής ανάπτυξης του δήμου μας 2015–2019»
·         Αλλιώς, θα έχουμε μία από τα ίδια που μας ταλανίζουν. Δηλαδή, αποσπασματικά έργα και υιοθέτηση δράσεων, προσωρινά.
·          «Χαρά» μας, λοιπόν,  η κίνηση πρώτου σχεδιασμού για τον δημοτικό Κήπο. Σημειώνοντας βέβαια ότι το πράσινο και τα λουλούδια είναι προβληματικά σε όλη την πόλη σε επίπεδο δημοτικών και δημόσιων χώρων.
·         Πέραν αυτού βέβαια, περιμένουμε να διαβάσουμε νέα και για άλλους τομείς. Όπως, π.χ.(τα εισαγωγικά αφορούν  ρητές αναφορές στις προγραμματικές θέσεις των Ενεργών Πολιτών) :
·         Τι προγραμματίζουμε με την «αξιοποίηση ανενεργών μέχρι σήμερα θεσμών  και εργαλείων»;  Αναρωτιόμαστε, δηλαδή, τι κάνουμε για την αξιοποίηση του μεγάλου δυναμικού των Δημοτικών Κοινοτήτων και Τοπικών συμβουλίων; Τους θέλουμε  να έχουν ενεργό ρόλο προς όφελος των πολιτών αλλά και του δήμου συνολικότερα; Ή θα συνεχίζεται η ουσιαστική απαξίωση του θεσμού;  
·         Πώς θα αξιοποιήσουμε  τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα (πέραν της θάλασσας και του ήλιου) της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς για την «βιώσιμη ανάπτυξη» και πώς θα σχεδιαστούν  ενέργειες και δράσεις που θα συνδέουν τον «τουρισμό ως στρατηγικό κλάδο ανάπτυξης» με τον πολιτισμό; Ο οποίος, πανθομολογούμενα πλέον στην Ευρώπη, μπαίνει δυναμικά στην πολιτική ατζέντα  ως μοχλός προώθησης και παραγωγής οικονομικών αποτελεσμάτων;
·          Η πρώτη αυτή κίνηση κατάθεσης συνολικού σχεδιασμού για τον Δημοτικό μας Κήπο και την παιδική του χαρά,  έδωσε σήμερα αφορμή για να θυμίσουμε και  κάποιες από τις άλλες «χαρές» που περιμένουμε να δρομολογηθούν στον δήμο Χανίων. Καθώς,  λόγω… αιγίδων, συνδιοργανώσεων κλπ (που φυσικά θα υπάρχουν) θα  χάσουμε-λόγω πληθώρας …ύλης- τον γενικό στόχο με αποσπασματικά έργα και δράσεις.
Αντε,  στις αναμενόμενες ….χαρές μας, το λοιπόν. 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου