Τετάρτη, Ιανουαρίου 26, 2011

Στο …τραπέζι

Μεγάλη κινητικότητα, για διάφορα προβλήματα του δήμου Χανίων και του νομού που απαιτούν άμεσες λύσεις εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Κινητικότητα, προς το παρόν, σε επίπεδο δελτίων τύπων, ανακοινώσεων, συσκέψεων και δηλώσεων κοινοβουλευτικών τε αυτοδιοικητικών μας εκπροσώπων. Προφανώς μέσα σε 25 μέρες δεν είναι εύκολο να υπάρξουν λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν.


---------------
• Οι, κατ’ αρχήν, εντυπώσεις, τόσο από τις θέσεις που δημοσιοποιούνται (επειδή υπήρξαν και κλειστές συσκέψεις) όσο και από την εργασιοθεραπεία που φαίνεται να αναπτύσσουν (αρχικός ενθουσιασμός; ελπίζουμε όχι μόνο) οι νέες εκλεγμένες αυτοδιοικητικές αρχές, είναι θετικές. Βεβαίως, όλα αυτά, οφείλουν σε εύλογο χρονικό διάστημα, να συγκεκριμενοποιηθούν και να υπάρξουν αποτελέσματα.

• Όμως, κάποιες επισημάνσεις και απορίες υπάρχουν. Και τις θέτουμε, ελπίζοντας να συμβάλλουν εποικοδομητικά στον γενικότερο προβληματισμό.

Ωρίμανση και παρακολούθηση

• Επιμένει το ΤΕΕτδΚ για το αναπτυξιακό έλλειμμα του νομού Χανίων υπενθυμίζοντας τις προτάσεις και αναλύσεις που έγιναν πριν ένα χρόνο σε σχετική διημερίδα που διοργάνωσε. Δόθηκε, τότε, μία κατάσταση ώριμων και μη έργων (που ισχύει) και έγινε και μία πρόταση του προέδρου του κ. Αντ. Πιταριδάκη για συγκρότηση σε επίπεδο νομού αλλά και περιφέρειας ενός Παρατηρητηρίου έργων. Μέσα από αυτό θα παρακολουθείται -και ηλεκτρονικά- η πορεία «ωρίμανσης» κάθε έργου και θα μπορούν οι αρμόδιοι φορείς να σχεδιάζουν πιο συγκροτημένα και συγκεκριμένα τις αναγκαίες κινήσεις τους. Τόσο προς τον φορέα που είναι υπεύθυνος για την «ωρίμανση» όσο και-όπου χρειάζεται- προς την κεντρική εξουσία. Ανταποκρίθηκε τότε, κατ αρχήν, ο ΓΓ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Καρούντζος.
• Τώρα, γιατί δεν προχωρούμε στην «εκμετάλλευση» αυτής της πρότασης; Η οποία θα βοηθά να συγκεκριμενοποιούνται οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν, και προς ποιά κατεύθυνση. Ώστε να μην γίνονται χρονοβόρες συσκέψεις (που απασχολούν και καταπονούν όλους) χωρίς συγκεκριμένο μπούσουλα.
• Έτσι και οι πολίτες θα αρχίσουν να πείθονται ότι κάτι αλλάζει. Αλλιώς, εύλογα, θα υπάρχει η καχυποψία, ότι δεν προχωρούμε στο, ανέξοδο, παρατηρητήριο έργων για να μην συγκεκριμενοποιούνται οι πρώην και μελλοντικές ευθύνες.

Οι λύσεις ενδιαφέρουν

• «Να ολοκληρωθεί το ποδηλατοδρόμιο» Ακρωτηρίου, το αίτημα του δημάρχου Χανίων κ. Μαν. Σκουλάκη στο αρμόδιο υπουργείο κατά την συνάντηση που είχε μαζί τους. Μαζί εξετάστηκε και το πρόβλημα του κλειστού Κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου, ενώ με επιστολές του ο δήμος Χανίων ζητά και μια σειρά άλλες λύσεις σε θέματα όπως την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του λιμανιού της Σούδας στο δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (δεν προβλέπεται από «Καλλικράτη») και την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στην τοπική κοινωνία. Σωστά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτά τα διαβήματα, οι συναντήσεις και οι επιστολές δεν θα έχουν την κατάληξη ανάλογων κινήσεων όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Ποιά επείγουν;

Παλιό νοσοκομείο. Συσκέψεις. Που απέδωσαν απόφαση κατεδάφισης του παλιού νοσοκομείου. Άλλωστε ήταν αναμενόμενο μετά την γνωμοδότηση και του ΤΕΕτδκ. Τα λέγαμε 8 χρόνια. Κι εμείς και η αντιπολίτευση του δήμου Χανίων. Ε, και;
• Ερωτήσεις όμως υπάρχουν: 1. Κάτι 600 χιλιάρικα ευρωπουλάκια, τα δώσαμε για …στατική μελέτη; Γιατί, αυτό είχε αποφασίσει το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Εάν υπάρχει μελέτη σε εξέλιξη δεν πρέπει να μάθουμε αν θα μας χρησιμεύσει αυτή η μελέτη ή εάν πετάξαμε τα λεφτά μας ;
2.Τι νόημα θα έχει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ΜΕΤΑ την ανακοινωθείσα απόφαση του δημάρχου Χανίων για κατεδάφισή του και ΜΕΤΑ τις ενέργειες που έχει προχωρήσει για χρηματοδότηση της ενέργειας; Δηλαδή, δεν θά’ πρεπε να τεθούν πρώτα τα στοιχεία στο ΘΕΣΜΙΚΟ όργανο, το οποίο τώρα καλείται να επικυρώσει απόφαση; Όχι ότι διαφωνούμε με την κατεδάφιση. Αλλά, να μη γίνει και... συνήθεια να αποφασίζουμε, να ανακοινώνουμε και μετά να συζητούμε στο δημοτικό συμβούλιο.
3.Η δημιουργία κέντρου Υγείας αστικού τύπου είναι προϋπόθεση για τη κατεδάφισή του; Γιατί κάπως έτσι, τίθεται. Δηλαδή, δεν μπορεί να γίνει ένας βρεφονηπιακός σταθμός ή κάποια άλλη δομή υγείας πρόνοιας (όπως δημοτικό ιατρείο που είναι και προγραμματική δέσμευση της νέας δημοτικής αρχής) και χώρος πρασίνου; Γιατί και αυτό (ελεύθερος χώρος) γράφεται στο πρόγραμμά της.
4. Αναφέρθηκε ότι το κέντρο υγείας -άμποτε υλοποιηθεί- θα στελεχωθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα «εξοικονομηθεί από την συγχώνευση νοσηλευτικών ιδρυμάτων» Μα εδώ υπάρχει μείζον πρόβλημα στο Νοσοκομείο Χανίων το οποίο –με τους ρυθμούς που κινούνται οι προσλήψεις και τα οικονομικά του κράτους- δεν φαίνεται να λύνεται.
• Αντί να πιέζουμε πολιτικά για ενίσχυση του Γενικού μας νοσοκομείου, που είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη και απαίτηση της κοινωνίας (και προεκλογική δέσμευση της νέας δημοτικής αρχής ότι ανεξαρτήτως αρμοδιότητας θα παρεμβαίνει για την χωρίς προβλήματα λειτουργία του),θα πιέζουμε για ένταξη στο ΕΣΠΑ ενός κέντρου υγείας αστικού τύπου; Είνει πιο …επείγον από την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου μας; (Στο Λασίθι σύσσωμοι οι φορείς ενεργοποιούνται με συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις για το νοσοκομείο τους. Εμείς περιμένουμε να απαξιωθεί εντελώς για να ενεργοποιηθούμε;)
5.Οπως προβλέπεται στο νέο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, ιδρύεται νέος Οργανισμός Παροχών Υγείας (Ο.Π.Υ) που καθόλου δεν θα συνδέεται με το ΕΣΥ και τις νοσοκομειακές δομές του. Άρα ;
6. Προεκλογικά είχε ανακοινωθεί, από τον εντεταλμένο για την υγεία, σήμερα, δημοτικό σύμβουλο και εξαιρετικό γιατρό κ. Γ. Αρχοντάκη, ότι υπάρχουν χρήματα στην περιφέρεια και θα προχωρήσει άμεσα η νέα δημοτική αρχή στην λειτουργία κέντρου υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας στο κτίριο του παλιού ΙΚΑ και πιθανότατα ένα ακόμα στην Νέα Χώρα. Με αυτά τι γίνεται; Έχουν συν-υπολογιστεί. Εγκαταλείφτηκαν και γιατί;

• Τελειώνουμε με το Εφετείο. Καλή, κατ αρχήν, η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη κ. Απ. Βουλγαράκη «Το όραμα της ενιαίας Κρήτης περνάει και από το ενιαίο Εφετείο». Να δούμε, όμως, πώς θα το «παλέψουμε» στην πράξη.
• Όλες τις θετικές ενέργειες που έχουν γίνει, αλλά και τις αναγκαίες να γίνουν, δεν θα πρέπει να τις συνδέσουμε να τις ιεραρχήσουμε και να μπουν όλα…
…στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου, της αντιπεριφέρειας και της κοινωνίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου