Δευτέρα, Ιανουαρίου 17, 2011

«Ζυμώσεις» ;

Και τώρα με τον «Καλλικράτη» τι κάνουμε; Τι… καλιμέντο έχουμε, ως Χανιά; Τι κάνουν στο Ηράκλειο; Μικρές ενδεικτικές «στάσεις» θα κάνουμε σε ειδήσεις, συσκέψεις, ανακοινώσεις, δηλώσεις, συνεντεύξεις τύπου, τοπικές και παγκρήτιες. Πολιτικών τε και αυτοδιοικητικών .


-----------------

Επειδή, πλέον, έτσι «σοφούς» που μας έκανε η σημερινή μας κατάσταση κεντρικά και τοπικά, με εργαλεία-μεταξύ άλλων- και την ξύλινη γλώσσα των κομμάτων, των πολιτικών και αυτοδιοικητικών, (δυστυχώς) μπορούμε, πίσω από τις λέξεις, να οσφραινόμαστε τις «ζυμώσεις» και τα «ζυμώματα» που γίνονται για μας χωρίς εμάς. Ως πολιτών της χώρας αλλά και ως πολιτών του νομού Χανίων.

Από πανάκεια…αχρείαστη;

• Σύσκεψη, λοιπόν, στο Υπ. Υποδομών για τα μεγάλα έργα του νησιού την περασμένη εβδομάδα. Επί ενάμιση χρόνο (προ και μετά «Καλλικράτη») μας ανακοίνωναν (Ρέππας από τα Χανιά, Μάρτιος 2010) ότι ιδρύεται η «Υποδομές Κρήτη Α.Ε.» που θα υλοποιήσει όλα τα μεγάλα έργα του νησιού.
• Μετά τις «Καλλικρατικές» εκλογές, όπως η στήλη στις 15/12/10 έγραψε, πληροφορίες -που αποδεικνύονται ακριβείς- ήθελαν τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκη να επιθυμεί την σύντομη συγχώνευση ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ, σε Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ) με πρόεδρο τον ίδιο. Προκειμένου να ελέγχει, μέσω αυτού, τα μεγάλα έργα της Κρήτης. Διότι η «Υποδομές ΚΡΗΤΗ Α.Ε.» θα ελέγχεται από την κεντρική εξουσία.
• Επί πλέον, ότι ο βουλευτής Χανίων κ. Ευτ. Δαμιανάκης έχει στυλώσει πόδια και η έδρα της –αν ιδρυθεί βεβαίως– θα είναι στα Χανιά.
• Έτσι, από την περασμένη εβδομάδα είδαμε να γίνονται δηλώσεις από τον κ. Αρναουτάκη, τον κ Καρούντζο αλλά και τον κ. Απ. Βουλγαράκη, που «προ-ζυμώνανε» μια απόφαση της σύσκεψης.
• Η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ θα έβγαζε… αχρείαστη την διαφημιζόμενη ως πρώτο βιολί ανάπτυξης της ΚΡΗΤΗΣ, ως εργαλείο- πανάκεια- εταιρεία «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΡΗΤΗ Α.Ε».

Θα καλενδοποιηθούν όλα ;

• Διότι, είπαν, αρκούν οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας να ξεκινήσουμε τα έτοιμα τμήματα του Β.Ο.Α.Κ. με τα χρήματα του ΕΣΠΑ και μετά (σ.σ. ποτέ εάν δεν γίνει συνολικός σχεδιασμός) βλέπουμε. Για την ΚΡΗΤΗ Α.Ε…κουβέντα. Κρατούσαν …κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα; Δηλαδή, πριν τις Καλλικρατικές εκλογές δεν ήξεραν ότι αρκούν οι Περιφερειακές τεχνικές υπηρεσίες για τα έργα του Β.Ο.Α.Κ και μας ζάλιζαν με τον (πολιτικό) έρωτα, για την ΚΡΗΤΗ Α.Ε ; Που θα τον αναλάμβανε και θα τον τελείωνε; Όπως και τον Ν.Ο.Α.Κ και άλλα έργα όπως λέει το καταστατικό της;
• Γιατί, τώρα, μας φτάνει να ξεκινήσουμε με τις πιστώσεις του ΕΣΠΑ τα έτοιμα τμήματα; Έχει σχέση ότι η έδρα θα είναι τα Χανιά; (Εάν δεν καλενδοποιηθεί η ίδρυσή της, τελικά;) Ποιός φταίει που η ίδρυσή της είναι εκτός χρονοδιαγράμματος;
• Αλλά και ποιος εγγυάται ότι η επικείμενη συνένωση ΟΑΔΥΚ-ΟΑΝΑΚ θα γίνει στο άψε-σβήσε, αφού όπως αορίστως ανακοινώθηκε είναι αρμοδιότητα του υπ. Ανάπτυξης και προφανώς θα πάρει πάνω από χρόνο η συνένωση;
• Και τί απομένει, εν τω μεταξύ; Μόνο οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας που θα κάνουν… κουμάντο ;

Κάτι στράβωσε

• Φαίνεται όμως ότι κάτι στράβωσε. Μάλλον πολλά στράβωσαν. Και έβαλαν όλοι την ..ουρά κάτω. Επειδή πρώτον ο δήμαρχος Ηρακλείου κ Γιάννης Κουράκης , άναψε και βρόντηξε που δεν προσκλήθηκε στην σύσκεψη και ξεκαθάρισε ότι ο δήμος Ηρακλείου θα έχει και ρόλο και λόγο για τα μεγάλα έργα, όπως και ο δήμος Μινώα Επίσης, ξεσηκώθηκαν οι βουλευτές Κρήτης των άλλων κομμάτων που δεν προσκλήθηκαν.
• Με λίγα λόγια, το ..προζύμι δεν ανέβηκε , επαρκώς. Κατ’ αρχήν βέβαια. Γιατί ποιος ξέρει εάν θα υπάρξει νέο κοσκίνισμα. Εμείς, παθητικά, αναμένουμε …τί ψωμί θα ψηστεί.

Ο δήμος Χανίων;

• Ο δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης δεν ακούσαμε να… ξεσηκωθεί. Παρ’ ότι το μεγάλο έργο της επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων και η ωρίμανση και υλοποίηση των συνδετήριων δρόμων, που ανήκουν πλέον στο δήμο Χανίων, όχι μόνο δεν δημοπρατήθηκε εντός του 2010 (ρητή αναφορά πέρυσι από την ίδια κυβέρνηση ότι είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης) αλλά και σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη μας κ. Απ. Βουλγαράκη, θα προχωρήσει…Απρίλη , Μάη κοντά στο θέρος …και πάντως μέσα… στο 2011! Μέσα; Δηλαδή, και 31-12-11 και άντε 2-1-2012;
• Επίσης, ο δήμαρχος Χανίων, δεν ακούσαμε να ζητά να έχει ρόλο και λόγο για τα μεγάλα έργα του δήμου και άρα να προσκαλείται και αυτός.
• Δεν έπρεπε να προσκληθεί; Δεν έχουμε μεγάλα έργα στο δήμο Χανίων και μελέτες που θέλουμε να τα εντάξουμε στα τομεακά των υπουργείων; ΄Η, ότι κάνουμε θα το κάνουμε ως… μοναχικοί καβαλάρηδες; Χωρίς συνολικό σχεδιασμό, αποσπασματικά και εμβαλωματικά όπως οι «μετακομίσεις» της ΔΕΥΑΧ και δημοτικής αστυνομίας με… μηνιαία προοπτική ; Λες και πρόκειται για εκτέλεση προϋπολογισμού με δωδεκαρτημόρια;

Κοσκινίζουν

• Σχετικό και άσχετο: Θα ιδρυθεί, λέει, προξενείο του Μαρόκου στην Κρήτη . Στην έδρα της Περιφέρειας, ασφαλώς! Μαζί με άλλα.
• Θυμάστε, όταν, επί Κρητικής Πολιτείας όλα τα προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων έδρευαν στα Χανιά;
• Δεν θα ήταν δίκαιο -αν πράγματι υπήρχε σχεδιασμός για ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης- να τοποθετηθεί η Γενική Διοίκηση της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας στα Χανιά (όπως είχε ζητήσει το νομαρχιακό συμβούλιο Χανίων και έγραφε η στήλη εδώ και ένα χρόνο) και τώρα το ζητούν και πολλοί πνευματικοί άνθρωποι;
• Ώστε να συνεχιστεί η πολιτισμική ιστορία της Κρήτης χωρίς να... βουλιάζει από το βάρος όλων των υπηρεσιών το γεωγραφικό της κέντρο;
• Αυτάαα! Και έκαστος κάνει τους συνειρμούς του, τους συνδυασμούς του και συμπεραίνει, υποψιασμένα ή ανυποψίαστα, για το αναπτυξιακό έλλειμμα των Χανίων (θα πούμε και γι’ αυτό) και για την «ανάπτυξη» που «σχεδιάζεται» και για την Κρήτη και για τα Χανιά.
• Και ο Ραν ταν πλαν, βεβαίως, κάνει τους δικούς του που λένε:
Σα δεν θέλουν να «ζυμώσουν» Χανιώτικη ανάπτυξη όλα θα τα ...κοσκινίζουν χωρίς να… κοκκινίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου