Τετάρτη, Ιανουαρίου 05, 2011

Επιταγή …όψεως

Μια ιδιαίτερη αναφορά, θεωρούμε σκόπιμο, να κάνουμε σήμερα στην πρωτοβουλία του Γραφείου Χανίων των «Γιατρών του Κόσμου» να προσκαλέσει ανθρωπιστικές οργανώσεις, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης για να συζητήσουν την δυνατότητα ίδρυσης Ξενώνα αστέγων στα Χανιά. Μια δομή που εδώ και χρόνια όφειλε να είχε συσταθεί στα Χανιά από την τοπική αυτοδιοίκηση όπως έχει γίνει και σε άλλες πόλεις.

----------------
• Ωστόσο, πριν προχωρήσουμε, μια και μιλάμε για άστεγους και ανήμπορους, είναι σωστό να πούμε ότι το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Χανίων εδώ και χρόνια αλλά και πρόσφατα με την παρούσα διοίκησή του, την «κοινωνικοποιημένη» Αμαλία Μπασιά (παντού τρέχει και αποδίδει) συμβάλλει –με την συνεργασία και της τοπικής Πρόνοιας- στην περίθαλψη ανθρώπων που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι. Στο μέτρο των κλινών που διαθέτει, βέβαια. Και το κάνει πέραν των γραφειοκρατικών κριτηρίων που προβλέπονται. Επίσης, ήδη, μαθαίνουμε ότι η Αμαλία Μπασιά έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια δημιουργίας μιας ακόμα σημαντικής δομής που μας λείπει: Της ημιαυτόνομης διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες. Υποθέτουμε στα πλαίσια του προγράμματος Equal και των κοινωνικών επιχειρήσεων που πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι νομοθετούνται.
• Βέβαια, η Κοινοτική πρωτοβουλία Equal προβλέπει και άλλες δράσεις από τις οποίες θα μπορούσαν να ωφεληθούν τόσο η αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, όσο και διάφορα νομικά πρόσωπα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) όπως οι «Γιατροί του Κόσμου».

Μικρό ιστορικό

• Η ίδρυση και λειτουργία ΞΕΝΩΝΑ ΑΣΤΕΓΩΝ, για να ευλογήσουμε τα γένια μας, ξεκίνησε με επιμονή και συνεχή δημοσιεύματα και αφιερώματα από το 2005 από τα «Χανιώτικα Νέα» και τούτη την στήλη κατ’ αρχήν, και μετά από πολλούς άλλους σχολιαστές, δημοσιογράφους, αρθρογράφους της εφημερίδας και συμπολίτες γενικότερα.
• Η απελθούσα, πλέον δημοτική αρχή Χανίων κώφευε, όσο την έπαιρνε και αργότερα μας… «κούφανε» με την προγραμματική που θα υπέγραφε με το Υπ. Υγείας για δημιουργία Ξενώνα αστέγων. Κατέληξε, μετά από κυοφορία δύο ετών, να τέξει… μυν: «Ξενώνα 10 ατόμων» με επιχορήγηση περίπου 65000 ευρώ και «κανονισμό» υποδοχής «ευπαθών κοινωνικών ομάδων»!!
• Το γραφείο Χανίων των «Γιατρών του Κόσμου» πριν τρία χρόνια, περίπου, πρότεινε δημόσια στην δημοτική αρχή να παραχωρήσει δημοτικό χώρο για την ίδρυσή του και να αναλάβει την λειτουργία του βάσει της εμπειρίας που έχουν τα μέλη του από την ανάλογη λειτουργία του Ξενώνα στην Αθήνα.
• Απάντηση: Σιωπή.





Οι «Γιατροί του Κόσμου»

• Λίγο πριν τα Χριστούγεννα το Γραφείο Χανίων των «Γιατρών του Κόσμου» πήρε, πάλι, την πρωτοβουλία να καλέσει και να συναντήσει ανθρωπιστικές οργανώσεις, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης ώστε να τους αναλύσει την πρότασή του για την δημιουργία Ξενώνα αστέγων 30 ατόμων.
• Τονίστηκε δε, ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο χώρος που θα λειτουργήσει αλλά τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του. Και παρουσίασε και μία φόρμουλα λειτουργίας «Λαϊκού υπνωτηρίου» περιορισμένων ατόμων και το προϋπολογιζόμενο κόστος λειτουργίας του. Με την επισήμανση ότι χρειάζεται να συσταθεί άμεσα φορέας διαχείρισης του μια και θεωρείται καινοτόμος(;) η δράση του. Στην συνέχεια, όπως ειπώθηκε, θα απευθυνθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού.
• Είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη η διακεκριμένη προσφορά του Γραφείου Χανίων των «Γιατρών του Κόσμου» (και στα Χανιά) και η δυνατότητά του να φέρει σε πέρας και να λειτουργήσει αποτελεσματικά την κοινωνική αυτή δομή.

Ξενώνας αστέγων ή Λαϊκό υπνωτήριο ;

• Επισημάνσεις, νομίζουμε, χρήσιμες:
• 1. Το 2005 οι, πάσης κατηγορίας άστεγοι στα Χανιά, σύμφωνα με τις «ενδείξεις» της πρόνοιας και άλλων φορέων ήταν περίπου 100-150 και πλέον.
• 2. Αλλο ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΣΤΕΓΩΝ βραχείας φιλοξενίας και άλλο «Λαϊκό υπνωτήριο» μιας βραδιάς, όπως ακούγεται.
• 3. Ο δήμος Χανίων, μετά τον «Καλλικράτη», μας έλεγε και τις προάλλες η κυρία Αμαλία Μπασιά, μπορεί να έχει χώρους για Ξενώνα αστέγων και στους περιαστικούς δήμους. Όπως, σχολεία και δημοτικά κτίρια των περιαστικών δήμων και άλλων δομών που καταργούνται.
• Συνακόλουθοι προβληματισμοί: α. Άρα, η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της, δεν ήταν απαραίτητη στην συνάντηση έστω και διερευνητικά, παρ’ ότι δεν έχουν ακόμα οργανωθεί;
• β. Αρκεί ένα «Λαϊκό υπνωτήριο» να καλύψει όλες τις ανάγκες βραχείας φιλοξενίας; Η σύσταση ενός ενιαίου φορέα που να μπορεί να λειτουργήσει στον ίδιο χώρο και ως ξενώνας βραχείας φιλοξενίας αστέγων δεν θα είναι μια πιο ολοκληρωμένη κοινωνική δομή, που επίσης είναι αναγκαία, άμεσα;
• γ. Η σύσταση ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης προφανώς είναι αναγκαία. Αλλά η αυτοδιοίκηση (όπως και η περιφέρεια άλλωστε) δεν είναι έτοιμες οργανωτικά. Στην καλύτερη περίπτωση αυτά όλα θα… αρχίσουν να συστήνονται σε 2 μήνες, όπως ορίζει ο νόμος του «Καλλικράτη» -εάν δεν δοθούν παρατάσεις.
• δ. Η νέα δημοτική αρχή αφού γνώριζε την πρωτοβουλία – έστω μέσω του τύπου αφού δεν υπήρχε θεσμικά πριν τα Χριστούγεννα ώστε να προσκληθούν επισήμως – συμμετείχε; Ατύπως, έστω;
• ε. Η Κοινοτική Πρωτοβουλία Equal είναι ένα από τα προγράμματα που μπορούν να χρηματοδοτήσουν την λειτουργία ενός φορέα για άστεγους μέσω του ΕΣΠΑ, έως το 2013. Μετά, όμως, πώς θα συνεχιστεί η λειτουργία του εάν η αυτοδιοίκηση δεν τον συμπεριλάβει στις κοινωνικές δομές που επιχορηγεί ή λειτουργεί;
• Δεν είναι ορθολογικότερο να δημιουργηθεί ΕΝΑΣ ενιαίος κοινωνικός φορέας για διάφορες δράσεις που να χρηματοδοτείται -μεταξύ άλλων- και από το πρόγραμμα Equal (όπως μια κοινωνική επιχείρηση Παντοπωλείου); Ωστε να μειώνονται και τα λειτουργικά έξοδα και να εξασφαλίζονται οικονομίες κλίμακας;

Ναι ή όχι;

• Η νέα δημοτική αρχή Χανίων, πρέπει να τοποθετηθεί ΑΜΕΣΑ σε επίπεδο κατ’ αρχήν πολιτικής βούλησης, για το εάν σκοπεύει να συμμετέχει στην δημιουργία ενός ΞΕΝΩΝΑ ΑΣΤΕΓΩΝ και να συνεργαστεί γι’ αυτό με το τοπικό γραφείο των «Γιατρών του Κόσμου». Ώστε να ξέρουν και αυτοί, και οι υπόλοιποι φορείς, τί να περιμένουν και τί όχι.
• Επειδή, η ανάγκη για στέγαση των συνανθρώπων μας που ΣΗΜΕΡΑ κοιμούνται στο δρόμο μπορεί να είναι …μοιραία για τους σημερινούς άστεγους.
Καθώς, ήταν και είναι ΕΠΙΤΑΓΗ ΟΨΕΩΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου