Τρίτη, Δεκεμβρίου 28, 2010

Τον χειμώνα ετούτο…

«Αρχιμηνιά και αρχή χρονιά, κι αρχή καλός μας χρόνος…»
Το πόσο καλός, γενικά, το ευχόμαστε μεν- αμφιβάλλουμε δε. Τοπικά όμως αυτό μπορεί να συμβεί. Εξαρτάται και από τις δικές μας τοπικοαυτοδιοικητικές και πολιτισμικο-κοινωνικές «επιδόσεις» στην Κρήτη και στα Χανιά.
«Επιδόσεις» που εξαρτώνται και από τις τοπικές μας αρχές των οποίων η ορκωμοσία στα Χανιά συνεχίζεται σήμερα με τον νέο δήμαρχο Χανίων κ. Μανώλη Σκουλάκη και την ομάδα του να ορκίζεται σε λίγο στο δημαρχείο Χανίων. Και μπορεί σήμερα να μην καταφέρουμε να παρακολουθήσουμε την ορκωμοσία αλλά έχουμε σκοπό-Θεού θέλοντος- να παρακολουθούμε τα δημοτικά συμβούλια.
------------
Και βέβαια να σας ενημερώνουμε για τα τεκταινόμενα με την ματιά των ζώων της φάρμας της στήλης και του Ραν ταν πλαν. Σήμερα, να «δούμε» με μικρές «πινελιές» όσα συμβαίνουν στα Χανιά …πάσης Ελλάδας. Τα οποία μας απασχολούν ήδη και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων περιφερειακών και δημοτικών αρχών από 1ης Ιανουαρίου 2011.
• Όχι δεν πρόκειται για τοπικό Καζαμία, παρ’ ότι η στήλη , ένα… «χάρισμα» Κασσανδρικών προφητειών, αποδεδειγμένα, το έχει εδώ και χρόνια.
• Αλλά τι να Κασσανδρίσεις, πλέον, όταν όλα συντελούνται στο παρόν και το μέλλον και το έχουν «ξεσκίσει» οι προβλέψεις των ξένων και ντόπιων «οίκων» και πολιτικών αξιολόγησής μας;
• Περιφερειακοί και τοπικοί προβληματισμοί είναι το κυρίως «πιάτο» σήμερα. (το επιδόρπιο είναι ..μελομακάρονα) εν αναμονή και των πρώτων ενεργειών των νέων αυτοδιοικητικών αρχών μας και όχι μόνο.

Παρα-ύστερα οι Χανιώτες

• Δυστυχώς ο πολλά δώρα φέρων ανά την Ελλάδα «Καλλικράτης» μέσα στην σημερινή πολιτικο-οικονομική συγκυρία δεν φαίνεται (και μακάρι να διαψευστούμε) να δικαιολογεί τις προσδοκίες των ελλήνων πολιτών .
• Και στο νομό Χανίων οι νέοι αυτοδιοικητικοί είναι φανερό (από τις …σιωπές αλλά και τα μισόλογά τους) ότι ψάχνουν άλλοθι: Άλλοτε στα οργανωτικά λόγω των νέων Καλλικρατικών δομών και άλλοτε μιλούν (άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε) για παγκρήτια ανάπτυξη. Και…παραΰστερα οι κατωμερίτες. Συγνώμη οι δυτικομερίτες…οι Χανιώτες, τελοσπάντων.
• Επειδή αυτά τα …μίζερα τοπικά που ξέραμε, τελειώσανε, όπως -στο περίπου- ακούσαμε στην τηλεόραση να λέει ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης.
• Με την ευκαιρία, άσχετο με το σημερινό θέμα αλλά σχετικό με το θέμα της στήλης της προπερασμένης Τετάρτης «κουρέματά μας».
• Αναγνώστης μου έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα που γράφει. «Έγραψες για όλες τις έδρες υπηρεσιών που μεταφέρονται ή ιδρύονται στο Ηράκλειο λόγω έδρας της Περιφέρειας. Δεν ρώτησες όμως αν στο «κούρεμα» των Χανιών περιλαμβάνεται τελικά και η-κατ’αρχήν- διάσπαση και στην συνέχεια ολική μεταφορά, του Εφετείου Κρήτης. Γιατί; » Παράλειψή μου, πράγματι.
• Το γράφω τώρα. Ε, και πως το γράφω; Μήπως κουνήθηκε…χαλίκι για όσα γράφουμε και γράψαμε και στο συγκεκριμένο και σε τόσα άλλα; Πώς λένε η ...σιωπή μας προς απάντησή σας; Ετσι…


Η κοινωνία σε δράση

• Βέβαια παράλληλα με τις πολιτικο-αυτοδιοικητικές δράσεις η πόλη και ο νομός μας σεμνύνονται για τις κοινωνικο-πολιτισμικές δομές που έχουν συσταθεί. Και χάρις στην εθελοντική ή πολιτιστική τους προσφορά ο τόπος αυτός συνεχίζει να αναπτύσσει ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ: Τόσο σε επίπεδο γραμμάτων και τεχνών όσο και σε επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας.
• Εδώ οι δράσεις που ολοχρονίς αναπτύσσονται αλλά και ο προγραμματισμός τους για το απώτερο αύριο, σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν θεόσταλτη ευλογία.
• Ο λόγος για την τοπική δράση κοινωνικοπολιτισμικών συλλόγων, φορέων και ατόμων που από χρόνια δρουν στα Χανιά. Και σήμερα που η δημόσια κοινωνική πολιτική υποβαθμίζεται και υποβαθμίζει ανθρώπους και ιδρύματα υγείας και πρόνοιας, δίνουν ένα ηχηρό τοπικό παρόν χάρις και στην εθελοντική προσφορά των ανθρώπων που υπηρετούν αυτές τις δομές.
• Αναφερόμαστε στα ιδρύματα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες (ΕΛΕΠΑΠ, Μεγαλόχαρη , ΚΗΦΑΜΕΑ και άλλα), στον Ερυθρό Σταυρό Χανίων, στα συσσίτια Σπλάντζιας και τα άλλα συσσίτια που υπάρχουν στην πόλη, στον «ΟΡΙΖΟΝΤΑ» (για παιδιά και συμπολίτες με καρκίνο) και την ακαταπόνητη δραστηριότητά των ιδρυτών και μελών του, και βέβαια στους “ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”. Το τοπικό παράρτημα των οποίων (από τα πλέον δραστήρια της χώρας) δίνει καθημερινά προσωπικό αγώνα των μελών του για την ποικίλη ανακούφιση συνανθρώπων που έχουν ανάγκη. Όχι μόνο ανάγκη περίθαλψης και ιατρικής βοήθειας αλλά και κοινωνικής στήριξης.
• Σημαντική είναι η δράση και των διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της πόλης και του νομού αλλά και μεμονωμένων ατόμων στα γράμματα , στις τέχνες στην παράδοσή μας. Μια ματιά στις πολιτισμικές , κοινωνικές και πολιτιστικές σελίδες των «Χανιώτικων Νέων» καθημερινά βεβαιώνει του λόγου το αληθές.
• Όλοι αυτοί συνθέτουν μια κοινωνία σε δράση που είναι βέβαιο ότι μπορεί και να …αντιδράσει στην μονομερή καθημερινή φοβία που ενσπείρεται διεθνώς και πανελλαδικά.
• Αλλά γι’ αυτό πρέπει να αποφασίσουμε να συμβάλλουμε ενεργά όλοι. Όχι από τον καναπέ μας, φυσικά. Αλλά συμμετέχοντας όπου και όπως μπορεί ο καθένας.
Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, λοιπόν, ψιλή μου δενδρολιβανιά… με μελομακάρονα να κάνουμε τα πικρά –γλυκά.
• Επειδή όπως τραγουδά και ο Σαββόπουλος, ίσως …
• Τον χειμώνα τούτο άμα τον πηδήξουμε για άλλα 10 χρόνια άντε, θα …καθαρίσουμε !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου