Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 16, 2010

Εκλογές στα... μουγκά;

Περίεργο. Πολύ περίεργο να μην θέλουν ΟΛΟΙ οι υποψήφιοι την προβολή τους και την δυνατότητα-όσων περισσότερων εμφανίσεων τους επιτρέπεται- ώστε να πείσουν για την δική τους "καταλληλότητα" τους δημότες. Αυτό προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις. Και κατά την προηγούμενη συνάντηση των υποψηφίων δημάρχων Χανίων, και την σημερινή.
Από μόνη της, μάλιστα, η άρνηση του κ. Σκουλάκη-όσο καλοπροαίρετα κι αν προσπαθεί κάποιος να την δει- δείχνει ΠΡΟΒΛΗΜΑ : Στην αυτοδιοικητική αναμέτρησή του με τους συνυποψήφιους αλλά και στην υποστήριξη του όποιου προγράμματος ετοιμάζεται από τον ίδιο.

-----------------------


• Πως και πού θα το προβάλλει/ θα το προβάλλουν; Πώς και πού θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε θέσεις και προτάσεις σε μεταξύ τους διάλογο; Είναι πολλές οι πέντε φορές κοινών εμφανίσεων που προβλέπει ο ..δρακόντειος Καλλικρατικός νόμος (για πρώτη φορά νομίζω); Και ζητά ο κ. Σκουλάκης να μειωθούν λόγω φόρτου;

Πώς θα ενημερωθούμε για την «καταλληλότητα» ;

• Οι άλλοι δεν έχουν φόρτο; Και μάλιστα πολύ περισσότερο όσοι δεν στηρίζονται από κόμματα; Τα οποία κόμματα –στην ουσία – αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας; Πολύ περισσότερο που, εν προκειμένω, το κόμμα που χρίζει-στηρίζει τον κ. Σκουλάκη(και όλους τους βουλευτές και κομματικούς υποψηφίους) είναι και κυβέρνηση, ΟΛΑ τα αβαντάζ είναι υπέρ του συγκεκριμένου υποψηφίου.
• Αφού, έχει εξασφαλίσει βοήθεια από την …φασίνα της προεκλογικής εκστρατείας, μέχρι τα κάθε είδους τρεξίματα-… ταξίματα..
• Πού θα τα μάθουμε, λοιπόν για πρόγραμμα, προτάσεις αλλά και δική τους επάρκεια-καταλληλότητα; ( Και , α προ πο, πώς κρίνουν οι δημότες την «καταλληλότητα» στις δημοσκοπήσεις. Μόνο με κομματικά κριτήρια; Διότι αυτοδιοικητικά δείγματα καταλληλότητας έχουμε μόνο για Αρχοντάκη, Βιρβιδάκη, Παπαντωνάκη. Αν υποψιαστώ ότι είναι ….φούσκα και οι δημοσκοπήσεις , θα σκίσω την Κασσανδρική μου …επάρκεια)
• Πολλοί δημότες λόγω πραγματικού φόρτου εργασίας ,που είναι απαραίτητη για την ΕΠΙΒΙΩΣΗ τους, ζήτημα να δουν μία από τις πέντε κοινές εμφανίσεις.
• Πώς αλλιώς θα ενημερωθούμε για την «καταλληλότητα» των υποψηφίων; Με τα φυλλάδια που γράφονται τα οποία σχεδόν μόνο οι δημοσιογράφοι διαβάζουμε; Πού αλλού; Στους μονόλογους των προεκλογικών επισκέψεων σε καφενεία-α λα βουλευτική πρακτική; Όπου, όλοι πάνε «κουβαλώντας» το ίδιο ακροατήριο; Δηλαδή τους υποψηφίους του συνδυασμού τους και άντε και να έχουν προσκληθεί και κάποιοι κομματικοί φίλοι από την κομματική κινητοποίηση ; Και την επομένη ο τύπος να γράφει τι το πνεύμα των συνεργατών τους μεταδίδει σε δελτίο τύπου ;

Είδαμε και …πάθαμε 1

• Γιατί να μην θέλει κάποιος να δώσει δείγματα ..αυτοδιοικητικής γραφής;
• Διαβάζω τώρα αναλυτικά την χθεσινή προγραμματική ομιλία του κ. Σκουλάκη και εάν με …εξιτάρει δημοσιογραφικά, θα αναφερθώ σε ορισμένα σημεία. Σε κάθε περίπτωση τα προσκόμματα που προβάλλει- για δεύτερη φορά - για μείωση κοινών εμφανίσεων ,λυπάμαι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να πω, δεν τιμούν την ιστορία του άνδρα. Και-το χειρότερο- προοιωνίζονται ανάλογη σκληρότερη στάση- εάν εκλεγεί και δήμαρχος.
• Οι Χανιώτες και τα κινήματά τους, είδαμε και πάθαμε από την ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΟΣ αρχή της παρούσας δημοτικής αρχής. Τώρα θα ξαναπέσουμε στα ίδια ; Οϊ, οϊ, Δεν το περιμέναμε.

Αιχμές εκνευρισμού ή …τακτικής;

• Όπως δεν περιμέναμε –και δείχνουν εκνευρισμό- και τις πολλές αιχμές με πολλούς αποδέκτες που άφησε ο κ. Σκουλάκης στην ομιλία του. Κυρίως για γνωστά στην Ιερουσαλήμ μας (καταξιωμένα όμως κοινωνικά και αυτοδιοικητικά) κομματικά στελέχη που –προφανώς- δεν δέχτηκαν να μπουν στον συνδυασμό του. «Δεν είναι μαγκιά, η αποχή ή άρνηση συμμετοχής στα τοπικά δρώμενα» είπε μεταξύ άλλων. Προφανώς εννοεί τους κκκ Κουλιεράκη, Βεκρή, Περράκη Γιάννη δήμαρχο Σούδας και άλλους. Δεν έχουν το δικαίωμα; Άλλωστε μετά την ξεκάθαρη δήλωση του κ. Γιάννη Κουλιεράκη ότι δεν θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό Σκουλάκη αφού το κόμμα του έκαμε άλλες επιλογές (και πριν από μήνες και του κ. Γιάννη Περράκη για άλλους λόγους) κρατούν αξιοπρεπή στάση μέσα στα όρια της- εδώ και χρόνια- αποδεδειγμένης κομματικής τους νομιμοφροσύνης. Χρειαζόταν η αιχμή εκνευρισμού ή μήπως πρόκειται για γενική πολιτική τακτική κεκαλυμμένων απειλών;
• Και, εάν απειλούνται οι "δικοί" τί θα γίνει με τους αντίθετους; Επιχειρείται διασπορά κλίματος εκφοβισμού με πολιτισμένες …μουγκές εκλογές;


Τα ύστερα τιμούν τα πρώτα

• Ο συνεπής κοινοβουλευτικός και μέχρι σήμερα αγωνιστής κ. Σκουλάκης θεωρεί ότι η μόνη προεκλογική εκστρατεία είναι η ΜΗ εκστρατεία προβολής θέσεων αλλά η προσπάθεια να συγκρατηθεί-παντί τρόπω- το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στο νομό ώστε να κερδηθεί ο δήμος;
• Δεν ξέρουμε όλοι ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ΑΛΛΟ πράμα; Αλλιώς οι κυβερνήσεις θα τις έκαναν αμέσως μετά τις βουλευτικές για να κερδίζουν και όλους τους δήμους; Δεν ξέρουμε ότι τα ύστερα …τιμούν τα πρώτα;
• Και –για να σκεφτούμε : Είναι καλό να έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και δημάρχους –βουλευτές, περιφερειάρχες –υπουργούς κλπ, ΠΑΣΟΚ;
• Δηλαδή να επιτύχουν βέβαιη «φίμωση» όλων των βαθμίδων εξουσίας;

• Διότι αυτά περί διεκδίκησης και «μηνυμάτων» στην εξουσία, από όλους τους κυβερνητικούς που το λένε και τον κ. Σκουλάκη που το είπε χθες, δεν πείθουν, δυστυχώς. Σιγά που όσοι έχουν ανατραφεί πολιτικά μέσα σε ένα κόμμα –οποιοδήποτε, όσοι το υπηρέτησαν και το υπηρετούν , ως εν ενεργεία βουλευτές του- θα στραφούν εναντίον του.

Είδαμε και …πάθαμε ΙΙ
• Ειδικά στα Χανιά, που έχουμε κακή «παράδοση» μη αντιδράσεων σε κυβερνητικές επιλογές που έχουν παραμερίσει το νομό και τον έχουν χαντακώσει αναπτυξιακά με ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις, το πρόβλημα θα είναι ΜΕΙΖΟΝ (και το έχουμε γράψει εδώ και ένα χρόνο στα «Χανιώτικα Νέα» όταν μάθαμε ότι εξ αιτίας του εκλογικού συστήματος πληθυσμιακών κριτηρίων ο Περιφερειάρχης θα είναι μόνιμα Ηρακλειώτης με ότι αυτό σημαίνει για τα Χανιά)
• Αν, λοιπόν, στα Χανιά, έχουμε Περιφερειάρχη ΠΑΣΟΚ (και μάλλον δεν θα το αποφύγουμε γιατί στην Κρήτη συνολικά το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλο. Βέβαια πάντα υπάρχουν εκπλήξεις. Όμως, μόνο μετά την κάλπη θα μάθουμε πόσο οργισμένοι είναι οι πολίτες με ΟΛΑ τα κόμματα και φυσικά και με το ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο για το μνημόνιο που ίσως δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε αλλά -κυρίως- για το πάγωμα μισθών- συντάξεων, και την ύφεση που εξαπλώνεται καθώς δεν εφαρμόζεται καμιά αναπτυξιακή πολιτική).
• Αν, επίσης, εκτός από Περιφερειάρχη έχουμε στα Χανιά και δήμαρχο του Μητροπολιτικού δήμου, φαντάζεστε πόσο ΠΙΟ ριγμένα και αδύναμα να αντιδράσουν τα είναι τα Χανιά; Ειδικά τα Χανιά, όπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως σχολίασαν και τα «Χανιώτικα Νέα» και όπως παρουσίασε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργακάκης στην σελίδα του «Ιχνηλατώντας», είναι ο μόνος νομός που αγνοήθηκε πάλι από την κυβέρνηση . (Ο κ. Δαμιανάκης με 25000 ψήφους και γνωστή εντιμότητα στα κοινά δεν άξιζε ενός υπουργείου-υφυπουργείου ούτε στην αρχή ούτε τώρα;)
• Γιατί μας αγνοούν; Διότι , όπως πολύ σωστά έγραψαν στα παραπολιτικά σχόλια τα «Χανιώτικα Νέα» και όπως όλοι Χανιώτες καταλαβαίνουν, μας θεωρούν δεδομένους. Αντιδράσαμε για τον αποκλεισμό των εκπροσώπων μας; Οι άλλοι νομοί της Κρήτης και ειδικά το Ηράκλειο θα αντιδρούσαν.
• Άρα, ένας κυβερνητικός δήμαρχος –κατά την άποψή μου- όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τα Χανιά, αλλά αντιθέτως θα προσπαθήσει να επιρρίψει τον παραμερισμό μας σε κονδύλια της περιφέρειας και των υπουργείων στους προηγούμενους δημάρχους.
• Δεν θα βοηθήσει βέβαια ούτε ένας αντικυβερνητικός δήμαρχος που απλά θέλει να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση (φωτογραφίζω κάποιους; Ναι, ναι)
• Αυτό το έργο, του κυβερνητικού δημάρχου με τις νεοδημοκρατικές κυβερνητικές διασυνδέσεις το έχουμε ξαναζήσει και στην δημαρχία Βιρβιδάκη. Και είδαμε ότι ΑΠΕΔΩΣΕ ΜΗΔΕΝ πιστώσεις και εντάξεις έργων της πόλης σε τομεακά προγράμματα.
• Μάλλον πρέπει να προφυλάξουμε τους δήμους και τους εαυτούς μας. Και να μην «ευλογήσουμε» κυβερνητικούς υποψηφίους δημάρχους. (στον περιφερειάρχη το πράμα ίσως είναι διαφορετικό) Να μην τους προτιμήσουμε, όχι στη βάση μιας «τυφλής» αντιμνημονιακής λογικής που θέλει η νέα Δημοκρατία.
• Αλλά σε μια αυτοδιοικητική λογική που λέει ότι οι αυτοδιοικητικοί που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και χωρίς κομματικά δεκανίκια, όσοι στηρίζουν τον «Καλλικράτη» με όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζει -που είναι πολύ περισσότερες απ όσες αναδεικνύουν όλοι τους- και κυρίως όσοι δεν είναι φανατισμένοι ΟΥΤΕ υπέρ ΟΥΤΕ κατά της κυβέρνησης της χώρας είναι καταλληλότεροι για δήμαρχοι-κατά την άποψή μου και όχι μόνο.

Και μετά … «μουγκά» δημοτικά συμβούλια;

• Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ- μανούλα στο προβλέπειν στους εκλογικούς νόμους και στις …διατάξεις με ψιλά γράμματα, είχε προβλέψει την γενική αγανάκτηση για όσα θα ακολουθούσαν το μνημόνιο και ΠΡΙΝ πεινάσει .. «μαγείρεψε»και απαγορεύσεις στις εμφανίσεις υποψηφίων . Που ειδικά στην Περιφέρεια και τους δήμους με λίγα (αξιόλογα) ραδιοτηλεοπτικά Μέσα ουσιαστικά περιορίζουν τον διάλογο ανάλογα με τα θέλω των υποψηφίων. (Π.χ εάν είναι δύο και δεν θέλει ο ένας…διάλογος δεν γίνεται. Γίνεται;)
• Στα Χανιά, η άρνηση του κ. Σκουλάκη μπορεί να υπερπηδηθεί εάν το θέλουν οι υπόλοιποι. Το θέλουν; Μέχρις στιγμής (μεσημέρι Πέμπτης 16/9) που γράφονται αυτές οι γραμμές μόνο την αντίδραση του κ. Αρχοντάκη που ΖΗΤΑ ΔΙΑΛΟΓΟ, διαβάσαμε.
• Έτσι, λοιπόν, με εκλογές στα …μουγκά θέλουμε να επιλέξουμε δήμαρχο;
• Κακό προηγούμενο που ίσως προοινωνίζεται και ..μουγκά δημοτικά συμβούλια (ένας κανονισμός …χειρότερος από τον ισχύοντα αρκεί) και ...μουγκούς δημοτικούς συμβούλους παράταξης και και….
• Όχι, μουγκούς πολίτες δεν θα καταφέρει-ελπίζουμε – κανείς να μας κάνει.
• Άλλωστε στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ας το λέμε και ας το γράφουμε για να το …πιστεύουμε κιόλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου