Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 20, 2010

Κοινωνικές επιταγές Οψεως Για υποψηφίους δημάρχους Χανίων




Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας-σε σχέση ακόμα και με το πρόσφατο παρελθόν -λαμβάνουν φαγητό από τα συσσίτια Σπλάντζιας σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου τους κ. Μανώλη Καλιγέρη στην δημοσιογράφο Ελένη Φουντουλάκη στα σημερινά «Χανιώτικα Νέα» ( www.haniotika-nea.gr).                                 
  Ένα νέο «ποιοτικό» στοιχείο που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι ότι πρόσφατα έχουν προστεθεί οικογένειες με παιδιά καθώς η ανεργία καλπάζει και δεν χτυπάει πια μόνο τους πολύ νέους.
                                   -----------------
 Τα συσσίτια της Σπλάντζιας, από την ίδρυσή τους –χάρις  στην εθελοντική ανιδιοτελή ανθρωπιστική προσφορά  και εργασία των ιδρυτών, των διοικητικών συμβουλίων και των μελών τους και βέβαια χάρις στις επώνυμες και ανώνυμες  προσφορές  Χανιωτών,  προσδίδουν στα Χανιά  μία… ασπροπρόσωπη κοινωνική εικόνα.
Η  δραστηριοποίηση του αθλητή κ. Θανάση Βογιατζάκη σε ένα μοναδικό υπερμαραθώνιο αλληλεγγύης οφείλει να προκαλέσει και την ανάλογη ατομική και συλλογική αλληλεγγύη προς όσους υποφέρουν με την στήριξη των δοκιμασμένων δομών των συσσιτίων Σπλάντζιας. (Υπάρχει και κοινωνικό οδοντιατρείο, βιβλιοθήκη, αίθουσα Η/Υ).
                                          
                                 Στέγη Αστέγων.

  • Όμως εκτός από τις πιο πάνω  κοινωνικές δομές τα συσσίτια έχουν προχωρήσει σε επισκευές σε ένα σπίτι που τους έχει δωρηθεί κατά το ήμισυ για να δημιουργήσουν ένα ξενώνα αστέγων.
  • Όπως  προκύπτει από το ρεπορτάζ η δημιουργία του ξενώνα σκοντάφτει στην «κωλυσιεργία» του Δ.Σ. του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων που είναι συνιδιοκτήτης του σπιτιού.
  • Δεδομένου ότι το γηροκομείο μας είναι δημοτικό είναι φανερό ότι η περαιτέρω ευόδωση της προσπάθειας να λειτουργήσει αυτός ο κοινωνικός ξενώνας, περνά από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ βούληση του δήμου Χανίων. Που εδώ και καιρό δεν αποφασίζει εάν θα νοικιάσει ή θα παραχωρήσει το υπόλοιπο μισό του σπιτιού που έχουν ζητήσει τα συσσίτια για να δημιουργήσουν ΑΜΕΣΑ Στέγη-άστεγου.
                                  
                                     Είχε κόψει και την επιχορήγηση

  • Έχει γίνει όμως γνωστή η «κοινωνική»  πολιτική «συμπεριφορά» του δήμου Χανίων προς τα συσσίτια όταν τους έκοψε και την επιχορήγηση που από την δημαρχία Τζανακάκη έδινε ο δήμος, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες τους. Σχετικός σάλος είχε προκληθεί και στον τοπικό τύπο.
  •  Η δικαιολογία της δημοτικής αρχής ήταν ότι δεν εγκρίνεται η δαπάνη αυτή. Βέβαια, «σα δε θέλω να σε φιλήσω χίλιες αφορμές σου βρίσκω». Αφού ,όπως και τότε είχαμε γράψει (και η υπογράφουσα και άλλοι συνάδελφοι στα «Χανιώτικα Νέα» αλλά αναλύθηκε και στα τοπικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα) η  ελάχιστη αυτή επιχορήγηση (σημαντική όμως για τα συσσίτια που δεν έχουν άλλους πόρους πλην των δωρεών) θα μπορούσε να δίδεται μέσω των δαπανών μιας από της επιχειρήσεις του δήμου.
  • Δυστυχώς και αυτό το θέμα φάνηκε να είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ. Δηλαδή η δημοτική αρχή  φαινόταν να θεωρεί ότι τα συσσίτια Σπλάντζιας δεν προσφέρονται για την προβολή «κοινωνικής πολιτικής» στα πεπραγμένα του δήμου. Και επομένως έβαζε …μπούτι το νομικό πλαίσιο. Λες και δεν χρησιμοποιούν  «παράθυρα» για να υλοποιούν δράσεις που κανονικά δεν επιτρέπονται.
                        
                                Κρατικές –αυτοδιοικητικές δομές

  • Η ίδρυση και λειτουργία τέτοιου είδους  κοινωνικών δομών ΠΡΟΝΟΙΑΣ (συσσίτια, κοινωνικοί ξενώνες, κοινωνικά ιατρεία) είναι φανερό ότι όφειλαν να αποτελούν μια βασική παροχή από το κράτος. Όμως, το κράτος μας νομοθέτησε μεν το 1998 και 2003 για την ίδρυση και λειτουργία Εθνικού δικτύου Άμεσης κοινωνικής βοήθειας σε όλη την χώρα, δεν εφάρμοσε δε -ως συνήθως- τον νόμο του. Το δίκτυο αυτό ξεκίνησε μεν  στην αρχή στην Αθήνα και για λίγο στην Θεσσαλονίκη, αλλά έκλεισε λόγω έλλειψης πιστώσεων!!
  • Ευτυχώς, την σκυτάλη πήρε η Τοπική αυτοδιοίκηση και με πρώτη την Αθήνα επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου και Ντόρας Μπακογιάννη (να τα λέμε και αυτά) δημιούργησε  σωστές ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ δομές και για συσσίτια  και ΞΕΝΩΝΑ ΑΣΤΕΓΩΝ. Συσσίτια και ξενώνες που και αυτή τη στιγμή προσφέρουν τα μέγιστα και αυτό αναγνωρίζεται από όλους.
  • Ακολούθησαν πολλοί δήμοι ανά την Ελλάδα. Το 2005, που είχε πέσει στην αντίληψή μας ότι οι άστεγοι στα Χανιά είχαν αυξηθεί, η υπογράφουσα έκανε ένα ρεπορτάζ επιχειρώντας να προσεγγίσει τον αριθμό αστέγων στα Χανιά που –τότε- υπολογιζόταν στους 250-300 (αν και καμιά υπηρεσία δεν είχε ακριβή στοιχεία και μερικοί έλεγαν ότι ήταν περισσότεροι). Αυτοί οι άνθρωποι, που για διάφορους λόγους έμεναν άστεγοι (γέροι μόνοι, άποροι, άνεργοι, γυναίκες κακοποιημένες, έφηβοι που το σκάνε από τα σπίτια τους, πληγέντες από πυρκαγιά ή πλημμύρα και άλλοι) έμεναν (και μένουν) σε τρώγλες, εγκαταλελειμμένα σπίτια και πάρα πολλοί…στρωματσάδα σε χαρτόνια στο ύπαιθρο.

                      Κακέκτυπη δομή στο δήμο Χανίων

  • Κάναμε τότε (2005) ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στα «Χανιώτικα Νέα»  με τίτλο «Απροστάτευτοι και άστεγοι στα Χανιά. Αναλώσιμοι ή θεραπεύσιμοι;»
  •  Σ’ αυτό προτείναμε και χώρους στην δημοτική αρχή όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας ΞΕΝΩΝΑΣ αστέγων. Εκτοτε  το θέμα επανέρχεται από όλους μας συχνά –πυκνά στα τοπικά ΜΜΕ.
  • Δυστυχώς η δημοτική αρχή Χανίων, αν και κάτω από την πίεση των τοπικών ΜΜΕ εξήγγειλε πολλές φορές την δημιουργία ΞΕΝΩΝΑ αστέγων, κατέληξε πριν δυο περίπου χρόνια στην δημιουργία  μίας  δομής- κακέκτυπου- που ήταν για φιλοξενία 10(!!!) ατόμων… ειδικών περιπτώσεων(!!) Μεταξύ των οποίων συνοδοί ασθενών ή γονείς φοιτητών που τους επισκέπτονται στα Χανιά.
  • Η δημοτική αρχή  Χανίων, λοιπόν, δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει καμιά τέτοια ΥΨΙΣΤΗΣ ανάγκης κοινωνική δομή. Όπως π.χ. και κοινωνικό παντοπωλείο (που έχουν δημιουργήσει πολλοί άλλοι δήμοι της χώρας) και είχε προτείνει κατά  την τετραετία που διανύουμε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μάρκος Βεκρής. 
  • Και όπως βλέπουμε δεν …βιάζεται και να απαντήσει και στα συσσίτια Σπλάντζιας εάν δέχεται ή όχι να τους  ενοικιάσει ή να παραχωρήσει το μισό χώρο για τη δημιουργία  ΣΤΕΓΗΣ ΑΣΤΕΓΟΥ.
                         
                                 Κοινωνικές επιταγές … όψεως

  • Είναι προφανές  όμως ότι οι ανάγκες τροφής και ύπνου δεν μπορούν να περιμένουν να μετρηθούν τα …κουκιά των ψήφων που θα προσδώσει η προβολή  ίδρυσης αυτών των δομών.  Επιταγές…όψεως είναι η πρόνοια, όπως έχουμε ξαναγράψει. Εάν εξοφληθούν άμα τη εμφανίσει, καλώς. Αλλιώς, αύριο  η κάθε τέτοια  ανθρώπινη «επιταγή», μπορεί να είναι πλέον χωρίς …αντίκρισμα. Είτε επειδή –το συνηθέστερο- υπέκυψε και ταξιδεύει ήδη προς το αιώνιο ΦΩΣ, είτε γιατί η μακροχρόνια αναμονή (ώσπου να αποφασίσει η αυτοδιοίκησή τους να τους περιθάλψει) τους έχει … εκτρέψει σε άλλους είδους μονοπάτια.

                                Τι λένε οι αυτοδιοικητικοί υποψήφιοι;

  • Επειδή οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι επί θύραις, θεωρούμε σημαντικό να ακούσουμε  τις θέσεις των υποψηφίων δημάρχων Χανίων σχετικά  με το θέμα της παραχώρησης-ενοικίασης ή όχι του σπιτιού συνιδιοκτησίας Συσσιτίων Σπλάντζιας-Δημοτικού Γηροκομείου.
  • Ανεξάρτητα όμως από την πρόθεση τους να συμβάλλουν ή όχι στην λειτουργία  αυτού του μικρού –υποθέτουμε- ξενώνα, δεν οφείλουν να καταθέσουν και την δική τους προγραμματική πρόταση (με συγκεκριμένο τρόπο επίλυσης και χρονοδιάγραμμα) για δημιουργία στα Χανιά  αυτοδιοικητικών κοινωνικών δομών που είναι απολύτως αναγκαίες κάτω και από την παρούσα οικονομική κοινωνική κρίση;
  •  Όπως ένα Δημοτικό ΞΕΝΩΝΑ αστέγων (το πρώην Ψυχιατρείο καταρρέει κλειστό), κοινωνικό παντοπωλείο, συσσίτια και κοινωνικό ιατρείο;









                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου