Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 17, 2010

Απανθίσματα

Μερικά «απανθίσματα» από τις ανακοινώσεις των υποψηφίων δημάρχων Χανίων και τον τοπικό τύπο.

«Σεμνά και ταπεινά» προς την κάλπη

Number ONE σήμερα στον τοπικό τύπο το εξαιρετικά δεικτικό- ειρωνικό σχόλιο στην δεύτερη σελίδα των «Χανιώτικων Νέων»(www.haniotika-nea.gr) με τον πιο πάνω τίτλο που υπογράφει ο Χ.
Στο οποίο, με διαφορετική βέβαια προσέγγιση, καταλήγει δικαιώνει και το συμπέρασμα του σχολίου μου «Εκλογές στα ..μουγκά;»
Επιλέγω : « …Στους «ανανεωτές» στους αντιρρησίες ταιριάζει και σήμερα οι σιωπή. Και ποιος ξέρει μπορεί να υπάρξει και κάποια ανταποδοτικότητα…. «Σεμνά και ταπεινά» θα οδηγηθώ στην κάλπη και θα ψηφίσω ότι οι κομματικές γραμμές μου επιβάλλουν…Κουράστηκα-και όχι μόνον- να μένω μακριά από την όποιας μορφής εξουσία. Κάτι πρέπει να ωφεληθώ κι εγώ ».


Η συζήτηση για τα οικονομικά

Συζήτηση για τα οικονομικά του δήμου Χανίων είναι ένα από τα θέματα που συμφωνούν να συζητήσουν οι 5 υποψήφιοι δήμαρχοι με ορισμένους να διαφωνούν και να θέτουν όρους.
Η απλή λογική λέει ότι όντως χρειάζεται να μιλήσουν για τα οικονομικά του δήμου Χανίων και των επτά δήμων που συνενώνονται. Προφανώς καθένας εννοεί άλλα. Θα το δούμε ίσως σήμερα που «ακούμε» ότι τελικά κάποιοι θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση και άλλοι όχι.
Προφανώς για να γίνει η συζήτηση χρειάζονται –όλοι οι υποψήφιοι- να γνωρίζουν κάποια στοιχεία. Τα οποία ζητά και ο κ. Βάμβουκας για να συμμετέχει. Ποια στοιχεία ; Εξαρτάται –φαίνεται-από το τι θέλει να αποδείξει καθένας. Π.χ άλλος μπορεί να θέλει να (απο)δείξει την καλή ή κακή οικονομική κατάσταση των δήμων. Άλλος ότι ο δήμος Χανίων πήρε πολλές ή λίγες πιστώσεις, άλλος αν είναι υπερχρεωμένοι οι δήμοι κλπ.
Το βέβαιο είναι ότι όσοι δεν το έχουν μελετήσει εδώ και καιρό, τώρα δεν προλαβαίνουν. Πρόχειρα θα μας τα πουν. Επίσης βέβαιο είναι ότι στο θέμα αυτό δεν πρόκειται να βγει συμπέρασμα . Ο απολογισμός των δημάρχων έχει γίνει. Τα οικονομικά και όχι μόνο στοιχεία έχουν παρουσιαστεί δημόσια σύμφωνα με το νόμο. Το μόνο ενδιαφέρον που-πιθανά- υπάρχει είναι να μας έλεγαν τι θα έκαναν εκείνοι και τι θα κάνουν με αυτά τα λεφτά και με όσα φαίνεται να τους δίνει ο «Καλλικράτης» από εδώ και μπρος. Να μα ς τα πουν όχι με κατεβατά νόμων αλλά με απλά λίγα λόγια. Αν θέλουν να τους ακούσουμε.
Να σημειώσουμε επίσης, ότι και ο κ. Βάμβουκας ζητά ΜΟΝΟ τα οικονομικά στοιχεία του δήμου Χανίων και των επτά δήμων που συνενώνονται. Αφού, αυτόν, τον νέο μητροπολιτικό δήμο Χανίων θα κληθούν(είτε ως εξουσία είτε ως αντιπολίτευση) να διαχειριστούν.
Το αίτημα Σκουλάκη –που το θέτει και ως προϋπόθεση διαλόγου – να δοθούν και τα οικονομικά της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, τι δουλειά έχει; Αν θέλει ας τα ζητήσει και να τα συζητήσει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης (και οι άλλοι) που θα παραλάβει/ουν την νομαρχία. Και βέβαια να τα ζητήσει και από τους άλλους 3 νομάρχες του νησιού. Αλλιώς είναι φανερό ότι πρόκειται για δημιουργία εντυπώσεων με υπονοούμενα που δεν του ταιριάζουν.

Δεν θα δεσμευτούν;

• Διαβάζω από την ομιλία του κ. Σκουλάκη πολλά ενδιαφέροντα που ίσως –αν τα επαναλάβει και εάν δεν τα αναλύσει, χρειαστεί να το επιχειρήσουμε, εμείς οι πολίτες. Επίσης σε άλλο σχόλιο θα θέσω και κάποια ζητήματα που δεν βλέπω να προτείνονται για τηλεοπτικό διάλογο. Τα οποία όμως μας…καίνε. Μήπως …καίνε και οι δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβουν και αποφεύγουν και τις συζητήσεις και τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις;
• Απορίες έχω σχετικά με αναφορές του κ. Σκουλάκη , όπως :«Να ξεραθεί το περιβόλι του αγρότη στη μια περιοχή για να έχει μια άλλη νερό».
• Σωστή ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ. Αλλά που είναι η πρόταση; Και κυρίως ποια είναι η συγκεκριμένη ΔΕΣΜΕΥΣΗ ; Και η δικιά του και ΟΛΩΝ ; (εκτός από την παραγγελία μελέτης που θα μας πουν-ΟΛΟΙ- για να υπεκφύγουν)


Στρατόπεδο Μαρκοπούλου

• Άλλο: « Να παλινδρομούμε επί χρόνια για την απόδοση πολύτιμων χώρων- όπως το στρατόπεδο Μαρκοπούλου-στην κοινωνία» είπε ο κ. Σκουλάκης.
• Σωστό αν το εξειδίκευε. Διότι δεν παλινδρομήσαμε όλοι. Σύσσωμη η τοπική κοινωνία με πρώτο το νομάρχη κ. Γρ. Αρχοντάκη , ομόφωνα το νομαρχιακό συμβούλιο και οι τοπικοί φορείς ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ με την «πρωτοβουλία των πολιτών για το Στρατόπεδο» για ένα σχολείο και πράσινο.
• Παλινδρόμησε-κάτω από την πίεση των δημοτικών εκλογών και της αλλαγής κυβέρνησης- ο κ. Κ. Βιρβιδάκης. Αλλαξε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
• Γιατί δεν το προσδιορίζουμε ; Για να παίρνει όλους η μπάλα; Και ακόμα. Εδώ και ένα χρόνο γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίνεται στο ΣΥΣΣΩΜΟ πλέον αίτημά των Χανίων για παραχώρηση του στρατοπέδου και ..ΣΙΩΠΑ; Η μήπως μας το φυλάνε για προεκλογικό δώρο στον κ. Σκουλάκη;
• ΔΕΚΤΟ. ΔΕΚΤΟ. Ας το δώσουν και …ξια μας, εμάς….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου