Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 22, 2010

Μια ηττοπαθής ομιλία - Σε αναζήτηση πολιτικού ρόλου


«Ο Χανιώτικος Λαός  είναι αυτός που θα αποφασίσει από ποια θέση θα είμαι παρών Εγώ πάντως θα είμαι παρών απ όπου με τάξετε, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και οι ανάγκες των πολιτών μεγάλες…» είπε στην χθεσινή του ομιλία ο νυν και υποψήφιος δήμαρχος κ. Κυρ. Βιρβιδάκης κατά την παρουσίαση 19 νέων προσώπων του ψηφοδελτίου του. (www.haniotika-nea.gr σελ. 6-7 ρεπορτάζ Γ. Γεωργακάκη).
                                               ---------------
Δικαιολόγησε την παλινωδία του για εκ νέου υποψηφιότητα, αφού κατά την προηγούμενη τετραετία ζητούσε ψήφο για να ολοκληρώσει το έργο του, λέγοντας «… Πριν από δυο χρόνια βλέποντας την ανάγκη για διοικητική μεταρρύθμιση, όχι βέβαια με την μορφή του «Καλλικράτη» που ήρθε, αλλά τη διοικητική μεταρρύθμιση όπως τη ζήτησε σύσσωμη η αυτοδιοίκηση, δεσμεύτηκα δημόσια να διεκδικήσω μία ακόμα τετραετία, διότι ο Κ.Β. στις δύσκολες ώρες είναι παρών και θα μείνει παρών…» Πιο κάτω απευθυνόμενους στους παριστάμενους «Σας ζητώ να προχωρήσουμε όλοι μαζί, με δύναμη, με κουράγιο, με πίστη, με αισιοδοξία. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά....»

  • Δεν νομίζω να υπάρχει αναγνώστης –δημότης Χανίων που, ακούγοντας ή διαβάζοντας τα παραπάνω, δεν κατανοεί ότι ο κ. Βιρβιδάκης -εκούσια ή ακούσια- έκανε μία, πρωτοφανώς, ΗΤΤΟΠΑΘΗ ομιλία.  
  • Τα «οι καιροί είναι δύσκολοι και, από όποια θέση με τάξετε» και « σας ζητώ να προχωρήσουμε με δύναμη, κουράγιο…»  δεν λέγονται από ένα νυν και υποψήφιο δήμαρχο που θέλει  να εμπνεύσει τους υποψηφίους του και τους …συγγενείς τους. Δεν κάνεις μνημόσυνο στην προεκλογική σου περιοδεία. Λόγους Νίκης εκφωνείς.

                                        Μπερδέματα

  • Αλλά με τι …κουράγιο; Όταν γνωρίζει ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από ποτέ για τον ίδιο;  Όταν οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν τρίτο παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, τον στηρίζει ; 
  • Ποια Ν.Δ. θα πείτε; Ένα 8% της δίνουν οι δημοσκοπήσεις στα Χανιά. (Άλλωστε είναι γνωστό ότι η δύναμη της Ν.Δ. στα Χανιά είναι Μητσοτακική).
  • Είναι καλό για τον ίδιο για να πάρει –έστω- ένα 8%;
  •  Και πώς θα το πάρει αφού η Ν.Δ. έχει διαγράψει την ξαδέλφη του κυρία Μπακογιάννη; Πως μπερδεύουν έτσι, τους ψηφοφόρους τους ;
  • Είναι καλό για την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη να θεωρηθεί ότι αυτό το 10-12% που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στον κ. Βιρβιδάκη αποτελεί το άθροισμα της δύναμης της Ν.Δ. και της δικής της;
  •  Μήπως γι αυτό η κυρία Μπακογιάννη, με νεότερη δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα στο Ρέθυμνο, δήλωσε ότι ΔΕΝ στηρίζει κανένα δήμαρχο στην Κρήτη;  Και παραμένει να στηρίζει μόνο τον  περιφερειάρχη  κ. Γιαννουλάκη που φαίνεται να ευνοείται από τις δημοσκοπήσεις; Γιατί να διακινδυνεύσει με δημάρχους που δείχνουν να καταποντίζονται;

                                        Δημαρχία διαχείρισης

  • Έργο δεν έχει αφήσει. Οι αναφορές που και χθες έκαμε εύκολα …καταρρίπτονται ακόμα και από νέους δημοσιογράφους.
  •  Π.χ. Ο δήμαρχός μας φαίνεται να θεωρεί ότι τα ευρυζωνικά δίκτυα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα του. Όλο γι αυτό μιλά. Όμως αυτό είναι έργο που ΟΛΗ η Ελλάδα προχώρησε μέσα από το πρόγραμμα κοινωνίας της Πληροφορίας. Και βέβαια στα Χανιά ευτυχήσαμε να προχωρήσει ΧΑΡΙΣ στην πρόταση του τμήματος ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης, με υπεύθυνο τον αντιπρύτανη κ. Μιχ. Πατεράκη και τεχνικό δ/ντή του προγράμματος τον κ. Σπ. Ψυχή. (Ο τελευταίος μάλιστα ήταν και είναι η ΨΥΧΗ του προγράμματος).
  •  ΔΕΔΙΣΑ-Απορρίμματα – ανακύκλωση: Μάλιστα.
  • Ποιος δημιούργησε την ΔΕΔΙΣΑ και της έδωσε σάρκα, οστά και μέλλον;
  •   Η δημοτική αρχή Τζανακάκη και ο κ. Χάρης Σοφιανός. Η ΔΕΔΙΣΑ συνέχισε μια προδιαγεγραμμένη ΠΡΩΤΟ-πορεία που είχε χαραχτεί από τότε. Για όλα. Η τωρινή δημοτική αρχή έκανε μονάχα αυτό που λέμε διαχείριση. Αλίμονο, εάν οι άρχοντες που εκλέγονται δεν κατορθώνουν να κάνουν ούτε το έλασσον, την διαχείριση.
  • Για ποιο ενιαίο Πολεοδομικό, μίλησε; Ξεχνάμε ότι τορπίλισε την προγραμματική σύμβαση για το Γενικό Πολεοδομικό που είχε υπογράψει ο Τζανακάκης  πριν το 2002 και για 8 χρόνια –όσα η δημαρχία του- δεν  έχει προχωρήσει ούτε η νέα –μετά από πολλών ετών- συμφωνία ; Επειδή έθετε συνεχώς όρους και τυπολατρικούς κανόνες; Έτσι που στο τέλος  «ανάγκασε» κάποιους να φύγουν μπας και προχωρήσουν συντομότερα;
  • Ξεχνάμε ότι η ανυπαρξία ΓΠΣ είναι μία από τις αιτίες που δεν προχώρησε η κυκλοφοριακή μελέτη; 
  • Όσο για κάποιες «αναπλάσεις» στην Σπλάντζια: Να θυμίσουμε ότι ήταν ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ Τζανακάκη  και η ΠΡΟΤΑΣΗ και η ένταξη και η χρηματοδότησή της από τότε και νυν Περιφερειάρχη κ. Καρούντζο; Και ότι καθυστέρησε απαράδεκτα και παρ ολίγο να απενταχθεί κι αυτό το έργο;
  • Γιατί δεν λέει τίποτα για τη Δημοτική Αγορά, το Παλιό τελωνείο, το κυκλοφοριακό, τα Νεώρια, το παλιό Νοσοκομείο κλπ;
                              
                               Και που ήταν οι πολιτικές;
                                   
  • Όσον αφορά δε στις προτεραιότητες που ΘΑ έχει κάτω από το σύνθημα: «Ολοκληρωμένες πολιτικές» στην κοινωνική πρόνοια, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό το περιβάλλον:
  •  Για να υπάρξουν «ολοκληρωμένες» πολιτικές πρώτα θα έπρεπε να είχαμε απολαύσει κάποιες ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ. Και τέτοιες δεν είχαμε, δυστυχώς, για μία οκταετία. Και αυτό το καταγράφαμε δημοσιογραφικά στα «Χανιώτικα Νέα» όλα αυτά τα χρόνια. Τα γραπτά μένουν.
  • Όπως και το γεγονός ότι τα λόγια είναι –ξανά – εδώ, αλλά τα έργα …απουσιάζουν.
  • Όσο για το επιχείρημα ότι ήθελε μία ακόμα τετραετία ενώ τώρα θέλει κι άλλη, λόγω «Καλλικράτη»:
  • Δηλαδή, μας  λέει ο κ. δήμαρχος ότι επειδή ο «Καλλικράτης» είναι «κακός» ξανακατεβαίνει δήμαρχος, επειδή μόνο αυτός μπορεί να μας σώσει; Μόνο ένας;
                                  Ζητείται πολιτικός ρόλος

  • Οι πολίτες δεν είναι πλέον ανίδεοι. Γνωρίζουν τι παιζόταν  και τι γραφόταν στις εφημερίδες στα Χανιά. Και κυκλοφορεί  και σήμερα επικαιροποιημένο αναλόγως για τον Καλλικράτη:
  • Ο κ. Δήμαρχος, ήθελε να μεταπηδήσει στην Ευρωβουλή το 2009 για να έχει κάποιο πολιτικό ρόλο, μετά το δήμο Χανίων. Κατάλαβε ότι δεν τον επέλεγαν. Και «προανήγγειλε» νέα υποψηφιότητα στο δήμο Χανίων με  πρόσχημα την νέα μεταρρύθμιση.( Βλέπετε οι «δεσμεύσεις» των πολιτικών και αυτοδιοικητικών -εξαιρέσεις υπάρχουν πάντα- γίνονται για να …ανατρέπονται με νέες δεσμεύσεις. Σοφιστείες επιχειρημάτων , άλλωστε, υπάρχουν ..άφθονες).
  • Θα πείτε, ναι, αλλά γιατί κατεβαίνει τώρα πια, αφού οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον φέρνουν τρίτο και άρα τον αποκλείουν από την αναμέτρηση της β Κυριακής; ( όπως λέγεται, δυσκολεύεται να κλείσει  ακόμα και το ψηφοδέλτιό του).
  • Σωστό ερώτημα. Διότι, έτσι «βάζει» στην εκλογική «βάσανο» τους υποψήφιους του συνδυασμού του, χωρίς προοπτική Νίκης(σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και την ..καρδούλα τους). Η μόνη –προφανής- λογική απάντηση είναι, ότι το κάνει επειδή  ο ίδιος-τουλάχιστον- και ίσως ένας δυο ακόμα ανάλογα με τα ποσοστά του, θα εκλεγούν.
  • Και πάλι, εδώ θα’ ναι να κάνει ..αντιπολίτευση. Και στην ΚΕΔΚΕ, ενδεχομένως.
  • Είναι κι αυτός ένας πολιτικός ρόλος. Θεσμικός και, ως φιλοδοξία, θεμιτός. Και φαίνεται ότι αναζητείται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου