Πέμπτη, Νοεμβρίου 27, 2014

Ψυχιατρείο :Τα παίρνουμε όλα ή τα χάνουμε όλα ;
                                    

                    


    Η πολύ σωστή πρόταση του δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα για δημιουργία δικαστικού μεγάρου αλλά και άλλων δομών (εκπαιδευτικών κλπ) που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.
·         Γνωστή η πρόταση η οποία απετέλεσε και απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Χανίων επί  ημερών νομαρχίας Γρηγόρη Αρχοντάκη. Ήταν άλλωστε πρόταση του τότε προέδρου του νομαρχιακού συμβουλίου Χανίων δρ. ιατρού  Εμμανουήλ Παπαδάκη.Η οποία, τότε, προέβλεπε  την  μεταφορά στο χώρο του ψυχιατρείου και των υπηρεσιών της νομαρχίας. Με την ίδια επιχειρηματολογία: Την αποφόρτιση του κυκλοφοριακού και την σωστότερη λειτουργία της δικαιοσύνης και των διοικητικών υπηρεσιών του νομού.
·         Μειοψηφούσε όμως τότε, ο δήμαρχος Χανίων. Ο οποίος υποστήριζε  ότι χωροθετείται δικαστικό μέγαρο στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου!!! Δυστυχώς και ο δικηγορικός σύλλογος Χανίων συμφωνούσε στην χωροθέτηση .Γεγονός που τον έφερνε κόντρα στην τοπική κοινωνία. (Με την ευκαιρία -για να φυλάμε τα ρούχα μας ώστε νάχουμε τα …μισά- αλήθεια μήπως ερήμην της τοπικής κοινωνίας  έχει …ξεμείνει κάποια τέτοια «χωροθέτηση» στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου; Η δημοτική αρχή, υπό την προεδρία της οποίας συνεδρίασε προχθές η επιτροπή του ΓΠΣ,  το …έψαξε;)
·         Και διηγώντας τα να κλαις. Χάθηκε, τότε, το ψυχιατρείο (δεν μας το παραχώρησε το Υπ. Υγείας αφού δεν υπήρξε σύσσωμη συστράτευση όλων των φορέων και ταγών μας) και για το στρατόπεδο έχουμε ….φάει πόρτααα !
                                     Από το 2009!!
·         Αλλά, και για την ανέγερση ΝΕΟΥ δικαστικού μεγάρου, υπήρξε –και παλιότερα- μια πρώτη  ευκαιρία. Την άνοιξη του 2009 όταν αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης. Τότε, υπήρχε ένα παρόμοιο πρόγραμμα ανέγερσης δικαστικών μεγάρων. Και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης  ζητούσε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης την παραχώρηση χώρου του υπουργείου στην ιδιαίτερη εκλογική του περιφέρεια (Κέρκυρα). Ο κ. Μαρκογιαννάκης συμφώνησε αλλά στα πλαίσια… «ανταλλαγών» μεταξύ των υπουργείων ζήτησε την χρηματοδότηση  νέου δικαστικού μεγάρου και στα Χανιά!(Να γιατί είναι σημαντικό να έχεις μπάρμπα-υπουργό στην …Κορώνη)
·          Πού; Είτε στο χώρο του παλιού Ψυχιατρείου είτε σε χώρο που θα παραχωρούσε το Πολυτεχνείο που ήταν «μιλημένο» και δεχόταν. Η συμφωνία των …υπουργών κλείστηκε!
·         Εμείς όμως…πριτς!! Δεν συμφωνήσαμε! Διότι και τότε ο δήμαρχος(κ. Βιρβιδάκης) δήλωσε ότι εάν δεν γίνει δικαστικό μέγαρο στο Μαρκοπούλου θα χωροθετήσει εκεί το δημαρχείο. Ο δικηγορικός σύλλογος, τότε, άφηνε να εννοηθεί ότι θα συναινούσε στην πρόταση Μαρκογιαννάκη. Άλλωστε είχε ήδη περιέλθει σε δύσκολη θέση συνηγορώντας για το Μαρκοπούλου και ερχόμενος σε αντίθεση με την τοπική κοινωνία που το διεκδικεί ως χώρο πρασίνου και ενός σχολείου. Υπάρχουν τα σχετικά δημοσιεύματα της εποχής. Και τούτης της στήλης (28-4-2009).
                                          ΤΑΙΠΕΔ
·          Πρόσφατα ακολούθησαν οι διεκδικήσεις του χώρου του Ψυχιατρείου για φοιτητική εστία (Περιφερειακή ενότητα Χανίων-Πολυτεχνείο –ΑΤΕΙ) αλλά και άλλες κοινωνικές δομές.
·         Και φέτος πέσαμε από τα …σύννεφα όταν παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ  με την δικαιολογία μάλιστα ότι δεν υπήρξε μία ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησής του από την τοπική κοινωνία.
·         Γιατί, πέσαμε από τα …σύννεφα; Επόμενο δεν ήταν; Αφού δεν ήμασταν ενωμένοι σε ΜΙΑ πρόταση;
                                                        Δις εξαμαρτείν;
·         Τώρα έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου. Αλλά- και αυτό είναι πολύ σημαντικό- μια ευκαιρία  αποσυμφόρησης του κυκλοφοριακού των Χανίων, σωστής λειτουργίας της δικαιοσύνης και εξυπηρέτησης των πολιτών. Οι τοπικοί φορείς,  φαίνεται, αυτή τη φορά, να είναι ενωμένοι. Άρα, μπορούμε, με μια ...ριξιά στο «σβουράκι»  να  τα  πάρουμε όλα (ή,  να τα χάσουμε όλα). Δεύτερη φορά.
·         Ωστόσο ο Ραν ταν πλαν , κρατώντας  μια …«πισινή» στην έκβαση του αιτήματος, θα επισημάνει  δύο… αστερίσκους.
·         Ο πρώτος είναι η εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ στο χώρο. Αλλά εάν το αίτημα είναι πάνδημο θα το πετύχουμε. Όπως συνέβη στο Ναύπλιο, όπου ο υπουργός κ. Μανιάτης «ελευθέρωσε» δημόσιο χώρο από το ΤΑΙΠΕΔ (είναι εκεί  η εκλογική του περιφέρεια!!)
·         Το …σβουράκι, λοιπόν, μετά τους τοπικούς φορείς πάει στους κοινοβουλευτικούς του νομού. Ανεξαρτήτως κόμματος. Εδώ είναι ο δεύτερος αστερίσκος.
·         Διότι, ναι μεν ο υπουργός Δικαιοσύνης υποσχέθηκε –από μόνος του- απεμπλοκή του Ψυχιατρείου από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά  αυτό αύριο μπορεί να αλλάξει. Ανάλογα με τι πίεση θα δεχτεί από αλλού. Άρα,  θα συμφωνήσουν οι τέσσερεις βουλευτές του νομού να «πιέσουν»  συλλογικά(όπως συμφώνησαν και πιέζουν οι τοπικοί μας φορείς) για γρήγορες διαδικασίες αποδέσμευσης του ψυχιατρείου και ένταξη του έργου στο πρόγραμμα του υπ Δικαιοσύνης;
·         Και όταν λέμε «πίεση» δεν  εννοούμε να κάνει-καθένας μόνος του- μια ερώτηση στην Βουλή ή δήλωση για να την γράψουν και να την πουν τα τοπικά ΜΜΕ.
·         Να βάλουν …μπέτι!! Θα το κάνουν, για  να τα πάρουμε ΟΛΑ;  ΄Η θα συμβεί, το …
Δις εξαμαρτείν ;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου