Δευτέρα, Νοεμβρίου 03, 2014

Στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου Χανίων Οι νόστιμες «Καραμέλες του Ουρανού» της Αργυρώς Ντουσάκη · «Στέκι» παρόντος και μέλλοντος η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων





                                 
 Στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς, η κυρία Αντωνία Γαλανάκη, δασκάλα φέτος της πρώτης δημοτικού στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, φαίνεται  για να …γλυκάνει τα πρωτάκια πριν τα βάλει στα …«βάσανα», τους διάβασε ένα καραμελένιο παραμύθι.  
                                                                                ------------
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τον καλό γαλάζιο δράκο, το δάσος, την καλή βασίλισσα Ειδύλλη, και ήθελαν, αν γινόταν, να δοκιμάσουν από τις  «Καραμέλες του Ουρανού»!
                                          Νόστιμες
·         Και φαίνεται πως η ευχή των παιδιών έπιασε τόπο. Αφού το περασμένο Σάββατο 1η Νοεμβρίου, όσοι  μικροί αναγνώστες δεν είχαν δει την 1η   αφηγηματική και διαδραστική  παρουσίαση του παραμυθιού στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, από την συγγραφέα Αργυρώ Ντουσάκη και τους άλλους συντελεστές του βιβλίου, είχαν μια δεύτερη ευκαιρία: Να ακούσουν ξανά το παραμύθι από την συγγραφέα και την  Σάσα Καφετζοπούλου και να ζήσουν για λίγο στο βασίλειο της Γλυκονέφειας μαζί με την βασίλισσα, τον γαλάζιο δράκο, τα παιδιά και φυσικά τον κακό (αρχικά) νάνο εμποράκο. Όλα αυτά συνοδεία κιθάρας και τραγουδιών, γραμμένων επίσης από την Αργυρώ Ντουσάκη  με συνοδεία κιθάρας και φωνής από τον Γιάννη Μανούσακα. Ο οποίος ενσάρκωνε -κατά διαστήματα- και τον κακό νάνο εμποράκο, κερδίζοντας τον ενθουσιασμό  των παιδιών που γέλαγαν τρανταχτά κάθε φορά που τον άκουγαν. Ουσιαστικά, δηλαδή, κέρδισε το καλύτερο χειροκρότημα!
·          Το κυριότερο όμως είναι ότι τα παιδιά μπόρεσαν-επιτέλους- και …έφαγαν από τις  νοστιμότερες καραμέλες του κόσμου: Τις «Καραμέλες του Ουρανού» που απλόχερα μοίρασε η βασίλισσα Ειδύλλη αφού πρώτα την  είδαν να τις μαγειρεύει  μαζί με όλα τα αγνά υλικά του Ουρανού… της Γης!
·         Ενώ στην συνέχεια ζωγράφισαν -κατά δύναμη- τον νάνο, το δάσος, την Γλυκονέφεια, τις καραμέλες ή  ότι άλλο τους άρεσε  και από την εντυπωσιακή εικονογράφηση  του παραμυθιού την οποία έχει φιλοτεχνήσει η Χανιώτισσα ζωγράφος-δασκάλα εικαστικών, Αυγή Αμπελικάκη.                                            
·         Μέσα, λοιπόν, από την αφήγηση και την διαδραστική παρουσίαση φάνηκε ότι «Οι Καραμέλες του Ουρανού» έχουν όλες τις απαιτούμενες αρετές για ένα  γίνουν ένα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό βιβλίο-παραμύθι. Είτε αυτό διαβάζεται στο σπίτι από τους γονείς ή τα ίδια τα μικρά παιδιά, είτε ζωντανεύει στις σχολικές τάξεις, προκειμένου να δώσει τα κατάλληλα περιβαλλοντικά μηνύματα. Αλλά και τα μηνύματα των πολιτισμικών μας αξιών , μηνύματα αγάπης, φιλίας, φιλαλήθειας, συντροφικότητας : «…θέλω αγάπη, θέλω στοργή…»  έλεγε ένα από τα τραγούδια.       
                 
                                         «Στέκι»                                    
·         Που συνέβησαν όλα αυτά;  Στον  ποικιλότροπα φιλόξενο χώρο, της Παιδικής-Εφηβικής βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κήπου Χανίων. Και συγκεκριμένα στον μικρό αμφιθεατρικό της χώρο. Με την επίβλεψη και διοργάνωση των …ντεσού της παρουσίασης από την  βιβλιοθηκονόμο Κατερίνα Βαρανάκη  και την πανταχού παρούσα, πάντα  χαμογελαστή και…  «ετοιμοπόλεμη» προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, Βιβή Χουδαλάκη. (Και είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να προετοιμαστούν  από τις βιβλιοθηκονόμους  -και τους συντελεστές εκάστης έκδοσης, βεβαίως-  για να «βγει στον αέρα» ένα παραμύθι ή ένα βιβλίο).
·         Και σκόπιμα αφήσαμε τελευταία την αναφορά αυτή, για  να έχουμε την δυνατότητα να επισημάνουμε ότι είναι ελπιδοφόρο πως στον καιρό αυτό της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης η Δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων (που περιλαμβάνει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου, την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικής Ενότητας Σούδας, τη Βιβλιοθήκη Σταλού Δημοτικής Ενότητας Ν. Κυδωνίας  και την Κινητή Βιβλιοθήκη)προσφέρουν ανεκτίμητο  πνευματικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό και  ψυχαγωγικό έργο στα Χανιά.
·         Και δεν έτυχε. Πέτυχε. Επειδή, τα στελέχη-εργαζόμενες/νοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, τα τελευταία χρόνια, έχουν ανεβάσει- και άοκνα συνεχίζουν να ανεβάζουν- σε πολύ υψηλό επίπεδο τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην τοπική κοινωνία.
·         Καθώς τίποτα δεν γίνεται εάν οι άνθρωποι που στελεχώνουν ένα θεσμό ή μια υπηρεσία δεν έχουν τις δυνατότητες, την αγάπη και το μεράκι να τον υπηρετήσουν. Χωρίς να φείδονται προσωπικού χρόνου και χωρίς να κοιτούν ωράρια εργασίας.
·          Βεβαίως, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων δεν είναι ...απρόσωπη. Έχει ευτυχήσει να έχει ανθρώπους (μεταξύ αυτών και τον συνεργάτη των Χανιώτικων Νέων αείμνηστο Μιχάλη Γρηγοράκη) που αγάπησαν/αγαπούν και προάγουν το αντικείμενό τους. Υπάρχει μια ευτυχής συνέχεια.
·         Και σήμερα μαζί με την προϊσταμένη κυρία  Βιβή Χουδαλάκη όλα τα στελέχη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων συν-αγωνίζονται για την επιτυχία των κλασικών και νεότερων στόχων και δράσεων της.
Έτσι, άλλωστε, αδράχτηκε η ευκαιρία της  συνεργασίας με την Future Library. Την βιβλιοθήκη του Μέλλοντος. Και με την ονομασία “MEDIA Lab”  και την  συνεχιζόμενη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η Δημοτική   Βιβλιοθήκη Χανίων, αποτελεί πλέον ένα ελκυστικό «στέκι» για μικρούς και μεγάλους. Αφού τους δίδεται η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και συμμετοχή σε μια πλειάδα δημιουργικών δράσεων. Μία εξ’ αυτών, τελευταία, είναι και η λέσχη φιλαναγνωσίας που έχει δημιουργηθεί. Δράση για όλες τις ηλικίες και όλα τα ...γούστα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου