Τετάρτη, Νοεμβρίου 19, 2014

Λιμανάδα - λιμανοπροβλήματα


« Πως μ’ αρέσουν τα Χανιά μας , πως μ’ αρέσουν τα Χανιά μας, που σε κάθε εποχή, βγαίνουνε για λιμανάδα, βγαίνουμε για λιμενάδα, νέοι, γέροι και φτωχοί…»
·         Μικρό απόσπασμα  από το πόνημα –παράφραση- του γνωστού τραγουδιού του Σταμάτη Κραουνάκη «Παίρνω Κόκκινα γυαλιά». «Ποιημένο» και τραγουδημένο από την υπογράφουσα το έτος 1996 στην ραδιοφωνική εκπομπή  «Χανιά και πάσης Ελλάδος» της οποίας είχα την δημοσιογραφική παρουσίαση στο ράδιο «Παρατηρητής» .
·         Πάντα το τραγουδώ -από μέσα μου- όταν συχνά πυκνά βγαίνω για λιμανάδα στο ωραιότερο λιμάνι του κόσμου, στο λιμάνι των αισθήσεων και των αναμνήσεων, στο λιμάνι της καρδιάς μας και άλλα πολλά τέτοια για να  αναφέρω  και τους τίτλους ομάδων του facebook που αριθμούν χιλιάδες μέλη-θαυμαστές του λιμανιού μας. Χανιώτες και μη.
·         Την Κυριακή που μας πέρασε, λόγω και της υπέροχης λιακάδας το λιμάνι μας στα Χανιά, ήταν καλοκαιρινό! Γεμάτο κόσμο, χανιώτικο. Παρέα με τον Ραν ταν πλαν ,μαζί με παιδιά κι εγγόνια, νά' μαστε κι εμείς εκεί.

                                      Πάρκινγκ
·         Όλα καλά όλα ανθηρά. Τρόπος του λέγειν δηλαδή. Γιατί με το που πατάς στην παραλιακή ζώνη του λιμανιού, τα προβλήματα κάνουν …τσα! 
·         Κατ αρχήν, χώρος για πάρκινγκ μηδέν. Εάν θέλεις να μην είσαι παράνομος ή …γαϊδουρίστας.
·         Μίνωος, Πύλη της άμμου, το δημοτικό παρκινγκ και όλα τα πέριξ κατειλημμένα.
·         Και τότε, ο Ραν ταν πλαν μας θύμισε ότι υπάρχει η δυνατότητα, με καθαρισμό και ρίξιμο απλού χαλικιού, να δημιουργηθεί ένα άνετο πάρκινγκ 900 θέσεων περίπου πάνω από την Μίνωος. Εκεί που ο χώρος μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο  για μπάζα και όχι μόνο. Πρόκειται, άλλωστε για δημοτικό χώρο. Και μια τέτοια ΑΜΕΣΗ επιλογή  θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στο  πρόβλημα στάθμευσης στην πόλη και ιδιαίτερα στην παλιά πόλη.
                                  Πλακο-ανωμαλίες
·         Θα μου πείτε, γιατί να πας με το αυτοκίνητο στο λιμάνι, τα ποδαράκια τι τα έχουμε Κυριακάτικα και με λιακάδα;
·         Εδώ, υπεισέρχεται η περίπτωση: Ατομα με ειδικές ανάγκες , ηλικιωμένοι που  μόνο στην παραλιακή αντέχουν να περπατήσουν και βέβαια καροτσάκια με μωρά. Αλλά, τελικά, και πλάκα παπούτσια να φοράς, κινδυνεύεις να παραπατάς. Λόγω της ανομοιογένειας στην πλακόστρωση ανά 100 ή 200 μέτρα. Γιατί; Διότι, λένε από το δήμο Χανίων, η αρχαιολογία είχε «διατάξει» τοιουτρόπως.
·         Κουτσά στραβά (κυριολεκτικά όμως) φτάνεις πίσω από το Γιαλού Τζαμί όπου, οι ... «νέες» πλάκες που τοποθετήκαν καλοκαιριάτικα  (άρον άρον;) στην πλατεία που δημιουργήθηκε, είναι οι …παλιές πλάκες που ήταν στα Νεώρια. Δηλαδή, τις βγάλανε από  τα Νεώρια μπροστά, τοποθέτησαν πλάκες εισαγωγής  (Αίτνας-Βεζουβίου –λες και δεν έχουμε καλές  ελληνικές) και αυτές των Νεωρίων πήγαν …πλατεία! Αλλαξο- «πλακώματα», σε έξοδα και εργολαβίες  να βρισκόμαστε.
·          Παρακάτω πήραμε χαμπάρι ότι αλλάζουνε τα φώτα. Για τα οποία πολλοί ειδικοί έχουν επισημάνει ότι αυτά τα νέα φώτα στα οποία βγαίνει η βάση, σε έξι μήνες θα τα έχει πάρει η μαύρη …θάλασσα. Οσο για τα …ούφο φώτα… Τι θα γίνει; Θα παραμείνουν;
·         Τι λέει ο δήμος Χανίων για όλα τα παραπάνω;
                                       Ξυπνοονειρέματα

·         Πάμε …παρακάτω. Στάση και φωτογράφιση του συντριβανιού.
·         -Γιατί, γιαγιά, το φωτογραφίζεις; Αφού είναι τόσο βρώμικο που δεν είναι ωραία φωτογραφία. Δεν θέλω να το βλέπω καθόλου!
·         -Για να το δουν στο δήμο Χανίων, Αθηνά μου! Και να το καθαρίσουν! Αφού το πολυφωτογραφημένο μοντέρνο μας συντριβάνι με το φλοτέρ αλά WC, είχε  νερό με χρώμα κατακίτρινο.(φωτο). Όχι από φωτάκια. Από…. φυσικού του!
·         Και με την ευκαιρία: Εδώ και 10 χρόνια έχει επισημανθεί  ότι αυτό το συντριβάνι δεν ταιριάζει στο ενετικό χρώμα του παλιού λιμανιού μας.
·         Και ότι είναι ανάγκη να μεταφερθεί σε κάποια άλλη πλατεία και στην θέση του να τοποθετηθεί το αυθεντικό ενετικό αναβρυτήριο που... κείτεται , λίγο πιο πάνω, στην αυλή του αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων.
·         Με μια κατάλληλη εικαστική παρέμβαση (π.χ. να ομοιάσει στην κρήνη Μοροζίνη-λιοντάρια, στο Ηράκλειο) μπορεί να μεγαλώσει και να προσδώσει άλλο χρώμα και αίγλη στο παλιό λιμάνι μας.
·         Και μην πούμε πάλι ότι χρειάζεται μια συνολική μελέτη και εφαρμογή της. Όπως μπήκε αυτό το κιτς για τον χώρο συντριβάνι, έτσι και μπορεί και να αντικατασταθεί. Ο τρώσας δήμος Χανίων και …ιάσεται!
·         -Τι κάνεις εκεί , Ραν ταν πλαν;
·         -Ξυπνοονειρεύομαι το ενετικό αναβρυτήριο στο παλιό λιμάνι !

 Χανιώτικα Νέα 19-11-14


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου