Τετάρτη, Απριλίου 30, 2014

Έπρεπε ή όχι να είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής πολιτικής η ασφάλεια των παιδικών χαρών ;Παρέμβαση του βουλευτή Χανίων κ. Κυρ. Βιρβιδάκη προς τον υπουργό Εσωτερικών για τις παιδικές χαρές δημοσιεύουν σήμερα τα Χανιώτικα Νέα  http://www.haniotika-nea.gr/paremvasi-virvidaki-gia-tis-pedikes-chares/.
                                                    ----------------
   Εδώ και 5 χρόνια, γράφω συχνά πυκνά (και όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι συνάδελφοι το αναδεικνύουν με ρεπορτάζ στα στα Χανιώτικα Νέα)  για το θέμα της ασφάλειας των παιδικών χαρών. Το οποίο διαπίστωσα όταν θέλησα να συνοδεύω την μικρή μου εγγονή στο δημοτικό κήπο και σε άλλες συνοικιακές παιδικές χαρές.                    
 Μεγάλο θέμα και υπάρχει νόμος που περιγράφει ακριβώς τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται για παιδικές χαρές.  Επειδή καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει εάν –ο μη γένοιτο- συμβεί ένα σοβαρό ατύχημα όπως αυτό του Λούνα Παρκ. Μικροατυχήματα έχουν συμβεί. Αλλά δεν έχουν καταλήξει σε ευρεία δημοσιότητα επειδή οι γονείς απλά δεν. ..ξαναπατάνε.
Στις 19-Φεβρουαρίου 2013 με τίτλο «Θα υπάγω  εις τον κήπο»  ( Χανιώτικα Νέα   και http://nanosk.blogspot.gr/2013/02/blog-post_19.html)  στην στήλη μου ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ, ξανάγραψα για το πρόβλημα παραθέτοντας και σχετικές φωτογραφίες. Μία εξ’ αυτών αυτή που βλέπετε με την τσουλήθρα έξω από την παιδική  δημοτική βιβλιοθήκη στον δημοτικό κήπο  Χανίων. Την  οποία  δημοσίευσα ρωτώντας εάν είναι ασφαλής. Διότι κατέληγε σε μία λακκούβα άλλοτε γεμάτη λάσπες, κι άλλοτε  σε χώμα τσιμεντωμένο .Μετά από λίγο  η δημοτική αρχή απλά την αφαίρεσε.
Χθες 29-4, συγκυριακά, έγραψα πάλι για την ανύπαρκτη παιδική χαρά  στο Κρύο Βρυσάλι αλλά με εναπομείναντα παιγνίδια για πολύ μικρά παιδιά, ρωτώντας  και κατά πόσον κι αυτά είναι ασφαλή.
Το πρόβλημα  ανέκυψε νομοθετικά τον Δεκέμβριο του 2010, Αλλά ως πρόβλημα ήταν φανερό και γνωστό σε αρμόδιους και  πολίτες που έβλεπαν την κατάσταση των παιδικών χαρών. Η απερχόμενη δημοτική αρχή  εδώ και 3, 5 χρόνια δεν έκανε τίποτα για το  επιλύσει. Το θέμα είχε  φέρει στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων η αντιπολίτευση. Εκεί  ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ξυνίδης, το παραδέχτηκε αλλά είπε ότι χρειάζονται πολλά χρήματα για ανακαίνιση και ο δήμος δεν τα έχει.
Προφανώς είχε υπ όψη  του την δυνατότητα που παρέχεται στους δήμους μέχρι 30-12-14 (δεύτερη παράταση καθώς η πρώτη έληξε το Δεκέμβριο του 2012!!!) και το μετέθεσε. Μέχρι σήμερα, λοιπόν, ούτε έχουν συσταθεί επιτροπές σε επίπεδο νομού για την χορήγηση πιστοποιητικών καταλληλότητας και φυσικά δεν έχουν (εκ)δοθεί τα ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ που απαιτούνται.
 Για να πάρουμε μια ιδέα για τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας των παιδικών χαρών ιδού το σχετικό  απόσπασμα από το κείμενό μου της 19-2-13 :
« Οι σπασμένες τραμπάλες είναι ασφαλείς; Οι κούνιες ; Οι υπόλοιπες τσουλήθρες; Το ταρτάν καθαρίζεται; Συντηρείται ; • Δεν πρέπει να εποπτεύεται ο περιφραγμένος χώρος της παιδικής χαράς; Για λόγους ασφαλείας και προστασίας των παιδιών; Είναι δυνατόν να μπορούν να παραμένουν εκεί …διάφοροι «τύποι» που δεν είναι γονείς ή συνοδοί των παιδιών; (Καταλαβαινόμαστε νομίζω). ………«Προϋποθέσεις- προδιαγραφές-έλεγχος. « …Σ’ αυτές προβλέπονται, μεταξύ άλλων, αυστηροί κανόνες που πρέπει να τηρούνται, όπως π.χ., ύψη, γωνίες, έδαφος, υλικά, χρώματα, κενά μεταξύ των δοκών, βίδες, είδη κούνιας, παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία, περίφραξη, φωτισμός, συντήρηση. Οι παιδικές χαρές λειτουργούν με ευθύνη των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ και ορίζεται υπεύθυνος της λειτουργίας της παιδικής χαράς, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών χαρών ανά νομό. Έχει συσταθεί στο νομό Χανίων; Επίσης από το 2010 έτρεχε ένα πρόγραμμα Διαμόρφωσης Παιδικών Χαρών, έτσι ώστε οι δήμοι να αποκτήσουν τη σχετική πιστοποίηση. Ο δήμος Χανίων έχει πάρει σχετική πιστοποίηση για όλες τις παιδικές χαρές που διαθέτει στην πόλη;» 
Είναι φανερό ότι η δημοτική μας αρχή είχε άλλες προτεραιότητες από την ασφάλεια των παιδιών των πολιτών της. Όπως π.χ. μπορούσε να διαθέσει περίπου 1.000.000 ευρώ από ιδίους πόρους  για γήπεδο αλλά όχι για ανακατασκευή και ασφάλεια των παιδικών χαρών.
Άραγε, έπρεπε  ή όχι  να είναι  στις προτεραιότητες της δημοτικής πολιτικής  η ασφάλεια των παιδικών χαρών ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου