Τρίτη, Απριλίου 29, 2014

Κρύο Βρυσάλι: Πάρκο, παιδική χαρά = ιδού τα τραπεζοκαθίσματα;






                  
Με αφορμή  και το τραγικό γεγονός του θανάτου 13χρονου σε λούνα παρκ που λειτουργούσε χωρίς άδεια, οι συνειρμοί  των πολιτών πάνε στις παιδικές χαρές ανά την Ελλάδα και σε ότι μας αφορά στο δήμο Χανίων.
·         Για τις οποίες η στήλη έχει πολλές φορές αναφερθεί.  Πρόσφατη αναφορά μας στην μίζερη κι επικίνδυνη παιδική χαρά της Πύλης της Αμμου (Χανιώτικα Νέα  και nanosk.blogspot.gr 4-4-14) . Πολλές εξ άλλου οι αναφορές , οι κριτικές  τοπικών φορέων και τα παράπονα των Χανιωτών για τους ανύπαρκτους ελεύθερους χώρους, πεζοδρόμια και πάρκα  τα οποία –όπου υπήρχαν- έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα . Νόμιμα και όχι. Αλλά όλα τα παράπονα  φαίνεται να γίνονται στου κουφού την πόρτα.
                                 Πάρκο και παιδική χαρά ;;;                                                          
·         Περιπατώντας τις προάλλες στο δρόμο από το Κρύο Βρυσάλι για τον δυτικό προμαχώνα (θα γράψω και γι αυτό)  θυμήθηκα ένα σχόλιο στο βιβλίο προσώπων  της φίλης και γνωστής Χανιωτισσας αρχιτέκτονος Μαριάννας Αγγελάκη που ήταν στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αλλά και  ενός φίλου ιδανικού εραστή της παλιάς πόλης- φωτογράφου σχετικά  με την πλατεία στο Κρύο Βρυσάλι.
·          Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα επιβεβαίωσα, το Κρύο Βρυσάλι (το οποίο όλοι θυμόμαστε πως ήταν) επανασχεδιάστηκε,  ως πάρκο και μικρή παιδική χαρά. Εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, υλοποιήθηκε και σήμερα είναι…άλλα αντ άλλων.
·         Γιατί άλλα αντ’ άλλων;  Επειδή, έψαξα  δεξιά , αριστερά , κατά βάθος και κατά πλάτος να φωτογραφίσω το μικρό πάρκο και την μικρή παιδική χαρά, και αντ’ αυτών όπως βλέπετε φωτογράφισα,τραπεζοκαθίσματα ( 1). Και κάπου εκεί σε  δυο σημεία  ένα τσιμεντωμένο χωμάτινο και ένα  πλακοστρωμένο, έχουν απομείνει δυο άθλια παιδικά παπάκια (φωτο 2) πιο κάτω  ένα ψαράκι  και πίσω από άλλα καθίσματα κοντά σε μια πρασιά μία μικρή τσουλίθρα και τραμπαλίτσα  επάνω  σε τσιμεντόπλακες (φωτο 3) αντί για ταρτάν συγκεκριμένων προδιαγραφών, άρα επικίνδυνα. Αυτά είναι δημοτικά; Ανήκουν στην … «παιδική δημοτική χαρά» ;
·          Παρκο-ελεύθερος χώρος για να ξαποστάσεις ούτε κατά διάνοια.
·         Ο πρώτος προβληματισμός βέβαια αφορά στην  …εξαφάνιση του πάρκου και της μικρής παιδικής χαράς.  Τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να δοθούν για άλλη από την συγκεκριμένη χρήση για την οποία εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν.
·         Αρα, υπάρχει άδεια ενοικίασής τους από το δήμο Χανίων ; Δηλαδή, ουσιαστικής κατάργησης όπως έχει εξελιχθεί;
·          Και δεύτερος προβληματισμός: Αυτά τα «παιγνιδάκια» της παιδικής χαράς που έχουν απομείνει, τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που θέτει ο νόμος για τις δημοτικές παιδικές χαρές;
·         Επειδή, μπορεί να είναι χαμηλά αλλά το δάπεδο κάτω απ’ αυτές πρέπει να είναι με συγκεκριμένες προδιαγραφές ώστε να μην υπάρχουν και ορθοπαιδικά μικρο-μεγάλα ατυχήματα.
·         Και η ερώτηση: Τελικά, όταν ακούμε για υλοποίηση  έργων πάρκου ή και παιδικής χαράς   να καταλαβαίνουμε
·         « πάρκο και παιδικές χαρές» ….. τραπεζοκαθισμάτων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου