Παρασκευή, Απριλίου 04, 2014

Στάσεις εν-στάσεις 1 Αλίμονο





                
   Ένα περίπατο κάνεις στην πόλη. Με μικρές στάσεις. Και, ιδού αυτές δημιουργούν μια και δυο και τρεις  και τέσσερις και… πολλές  περί τοπικών εν-στάσεις.
·         Για μικρά-μεγάλα προβλήματα που προστίθενται στην ήδη κακή ποιότητα της  καθημερινότητας που βιώνουμε στην πόλη.
·         Κυριαρχεί το κυκλοφοριακό και τα παρεπόμενά του. Η ανυπαρξία ελεύθερων χώρων, η κατάληψη πεζοδρομίων, τα κατεστραμμένα οδοστρώματα εντός εκτός πόλης, η ελλιπής καθαριότητα στις γειτονιές και περιαστικούς δήμους , και άλλα τινά γνωστά και μη εξαιρετέα προβλήματα: Όπως της ανομίας  στο κυκλοφοριακό και όχι μόνο. Ανομία που είναι απότοκη της  βεβαιότητας ότι υπάρχει ασυδοσία στα πάντα.
·         Σήμερα  καταγράφουμε  μαζί με τον Ραν ταν πλαν, εν είδει φωτορεπορτάζ, τις πρώτες μας στάσεις. Θα ακολουθήσουν οι άλλες.

                                Παραλία –ευλογία, αλλά…




·         Υπέροχη παραλία-ευλογία μέσα στην καρδιά της πόλης το Κουμ-Καπί ,απ’ όπου ξεκινήσαμε. Κι όμως, τόσο μα τόσο αφημένο στην τύχη του το παραλιακό μέτωπό του εδώ και χρόνια.
·         Από πού να ξεκινήσουμε; Από την ανάγκη δενδροφύτευσης  στις υπάρχουσες λακκούβες (φωτο 1) παραλιακά οι οποίες έχουν καλυφθεί πρόχειρα με τσιμέντο; Από τα κάγκελα(φωτο 2) που είναι σκουριασμένα, παντού; Από την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε φροντίδας ώστε να μην τονίζεται η εικόνα της μίζερης εγκατάλειψής της από το δήμο Χανίων; Μίζερης, επειδή δεν χρειάζονται  ούτε πολλές δαπάνες  ούτε μελέτες για να φτιαχτούν όλα αυτά. Ένα δημοτικό συνεργείο επί το έργον, χρειάζεται.
·         Θα πείτε, ότι ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού… διαγωνισμού με πρόταση ανάπλασης του παραλιακού μετώπου.(Για την οποία πρόταση υπάρχουν πολλές ενστάσεις σχετικά με το πόσο… τσιμέντο προβλέπεται να πέσει πάλι).
·         Κι μετά που είδαμε τις μακέτες …ξυπνήσαμε. Και το πρόβλημα είναι πάντα εδώ. Τι να τις κάνουμε τις  μακέτες και τις  μελέτες , όταν δεν έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτικά προγράμματα για να υλοποιηθούν; Και κυρίως όταν δεν έχει υλοποιηθεί το γενικό πολεοδομικό –ρυθμιστικό σχέδιο;
·         Αφήστε που εάν προχωρήσουν σχέδια για Μαρίνα στο Κουμ-Καπί (όπως προτείνεται από πολλούς τοπικούς φορείς) όλοι αυτοί οι διαγωνισμοί θα παραμείνουν αυτό που είναι. Εκθέσεις αρχιτεκτονικών ιδεών οι οποίες αφθονούν τελευταία.
                           
                                       Πόσο «χαρά» είναι;


·         Φθάνοντας στην Πύλη της Άμμου, συναντούμε μια … λυπημένη παιδική «χαρά»(φωτο 3). Καθώς είναι ένας χώρος παρατημένος, εδώ και χρόνια, στην τύχη των παιδιών που τον χρησιμοποιούν. Στην προστασία των φυλάκων αγγέλων τους, δηλαδή. Αφού, είτε γεμάτος λασπουριά, είτε στεγνός, είναι το ίδιο θλιβερός και επικίνδυνος.
·         Σπασμένα, σκουριασμένα όργανα, ανυπαρξία τάπητα, γεμάτη λασπουριά  όταν έχει βρέξει , τσιμεντωμένο επικίνδυνα χώμα όταν λιάζει  για πολλές μέρες.  Τσουλήθρα να καταλήγει σε λασπόνερο, κούνιες, μονόζυγο σε ανάλογο χάλι. Καθημερινά ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος.
·         Υποθέτουμε, πάντως,  ότι η εγκατάλειψή της δεν έχει να κάνει και με το γεγονός ότι την ..λυπημένη αυτή  παιδική  «χαρά»  την χρησιμοποιούν (το χειμώνα ιδίως)  παιδάκια  -κατά πλειοψηφία- αλλοδαπών.  
Αλίμονο!!!




Δημοσιεύτηκε Χανιώτικα Νέα 4-4-14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου