Παρασκευή, Απριλίου 25, 2014

2014, Πλατεία 1866



                        
                             
 Στις 26 Απριλίου 2013 η στήλη είχε ασχοληθεί  με την πλατεία 1866. Την εικόνα που παρουσίαζε πέρυσι  (φωτο 1) σε σχέση με την εικόνα της όπως ήταν αποτυπωμένη σε καρτ ποστάλ της δεκαετίας του ’70.(φωτο 2).




·         Αφορμή ήταν τα αιτήματα φορέων όπως της Ομοσπονδίας εμπόρων και βιοτεχνών που, από το 2012, ζητούσε επίμονα την αναβάθμιση της πλατείας,  καθώς όπως έγραφαν σε σχετική ανακοίνωση, « ..οι κήποι στο παρελθόν αποτελούσαν στολίδι για την πόλη συνολικά. Ιδιαίτερα οι ευωδίες των αρωματικών φυτών και το πρότυπο ρολόι των λουλουδιών». Είχαν καταθέσει μάλιστα και σχετικές προτάσεις, όπως π.χ να ληφθούν μέτρα καλύτερης αστυνόμευσης της πλατείας, να ενταχθεί η πλατεία 1866 σε σχετικό πρόγραμμα ανάπλασης του δήμου με  παράλληλη προσπάθεια αναβίωσης  του φυτικού πλούτου και της αρχικής μορφής του πάρκου, να ενταχθούν στην πλατεία 1866 συλλογικές δράσεις πολιτιστικού χαρακτήρα του δήμου κ.ά.
·         Πριν από την ομοσπονδία, η δημοτική κοινότητα Χανίων είχε εισηγηθεί από το 2011 (μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της) να γίνει μελέτη ανάπλασής της. Η οποία, όπως ξέρουμε, δεν έγινε. Άλλωστε και οι συνολικές  αρμοδιότητες και δυνατότητες της δημοτικής κοινότητας Χανίων, σαλαμοποιήθηκαν  από τον μητροπολιτικό μας δήμο καθιστώντας τον πολύ σημαντικό  θεσμό , ουσιαστικά … διακοσμητικό. Όπως και όλων των τοπικών κοινοτήτων, άλλωστε.

                                                   Εξωραϊσμός
·          Ο δήμος Χανίων, πιεζόμενος αν θέλετε, εξήγγειλε την αναβάθμιση και εξωραϊσμό της . Έτσι κόπηκαν κλαδιά δένδρων  και, τέτοιο καιρό περίπου πέρυσι, ανακοίνωσε και την αναβάθμιση της πλατείας.
·          Όπως όλοι είδαμε η αναβάθμιση  περιέλαβε την πλακόστρωση-αντικατάσταση φθαρμένων πλακών, κάποια βαψίματα, την τοποθέτηση περισσότερων κάδων απορριμμάτων, την αντικατάσταση χαλασμένων λαμπών και το φύτεμα κάποιων εποχιακών φυτών κάτω από τα δένδρα και σε ξύλινες γλάστρες. Τα οποία ξεράθηκαν και φέτος υπάρχουν απλά οι άδειες ξύλινες γλάστρες.
·          Και κάτι άλλο. Είχε εξαγγελθεί (στα τέλη Μαΐου 2013) η διοργάνωση της «πρώτης» ανθοκομικής έκθεσης Χανίων, στην πλατεία. Η οποία, βέβαια,  δεν ήταν «πρώτη». Αφού οι ανθοκομικές εκθέσεις ήταν μαζί με τα ανθεστήρια,  δύο θεσμοί  διαχρονικής  πολιτισμικής ταυτότητας των Χανίων από τα προπολεμικά χρόνια μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’60.  Διότι, ως γνωστό τα Χανιά  ήταν -και σε ένα ικανοποιητικό βαθμό εξακολουθούν να είναι- η πόλη των γιασεμιών και των λουλουδιών.
·         Αυτή η θνησιγενής (στο άψε-σβήσε) διοργάνωση  χωρίς προηγούμενο σχέδιο  και προετοιμασία, σε ένα ακατάλληλο χώρο γι αυτήν την δράση, όπως ήταν φυσικό, δεν πραγματοποιήθηκε .Ούτε έγινε σχεδιασμός  για τον επόμενο χρόνο, αλλού.
                                           
                                                 Ένα χρόνο μετά


·         Ένα χρόνο μετά, σήμερα τον Απρίλιο του 2014,  η πλατεία 1866 παρουσιάζει μια    καλύτερη  εικόνα σε καθαριότητα και ασβεστώματα σε σχέση με  την περυσινή όπως δείχνει  η φωτογραφία 3 αλλά όχι την εικόνα μιας αναβαθμισμένης πλατείας.
·         Άλλωστε  μόνιμες εκδηλώσεις δεν  σχεδιάστηκαν και δεν έγιναν. Και για να είμαστε σωστοί, δεν είναι  και κατάλληλος ο χώρος να γίνουν εκδηλώσεις. Εκτός  από μικρές εκθέσεις βιβλίου και άλλες μικρές  παιδικές  ή ενήλικες δραστηριότητες. Οι οποίες όμως θα πρέπει να αποτελούν τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ΜΟΝΙΜΩΝ  δράσεων ολοχρονίς και όχι αποσπασματικών εποχιακών εκδηλώσεων  με αιγίδες κλπ.  Μέσα σ αυτές (το είχαμε προτείνει), μπορούσαν ανέξοδα να ενταχθούν μόνιμα μουσικά Κυριακάτικα πρωινά με την Φιλαρμονική Χανίων. ( Εάν είχαμε, βέβαια, καταφέρει να την αναστήσουμε).΄ Η σε συνεννόηση με την  μπάντα της μεραρχίας και του ναυτικού.                                         
·         Επίσης, και φέτος, το γκαζόν στα περισσότερα σημεία είναι γυμνό.
·          Τα εποχιακά περυσινά φυτά κάτω από τα δένδρα και αλλού, όπως είναι φυσικό, κράτησαν από… τα σύκα στα σταφύλια. Και παρ’ ότι άνοιξη πάλι, δεν υπάρχουν φέτος και κάποιες γλάστρες που προστέθηκαν ήταν ολοχρονίς...γυμνές. Πολύ περισσότερο  δεν υπάρχουν αρωματικά λουλούδια ή φυτά όπως παλιά και όπως έχουν ζητήσει φορείς.
·         Και μπορεί να μην υπάρχουν αρωματικά λουλούδια  και φυτά  αλλά ένα … «άρωμα» εισπνέεται-κατά διαστήματα- ανάλογα φαίνεται με την κατεύθυνση του αέρα- για όποιους περνούν ακόμα και απέξω από τις ανδρικές –κυρίως- τουαλέτες.  
·         Πλατεία 1866, 2014. Και του χρόνου, Θεού θέλοντος, να προσθέσουμε  μια διαφορετική   φωτογραφία για την
Πλατεία 1866 του 2015!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου