Παρασκευή, Απριλίου 18, 2014

Ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας!



Μεγάλη Παρασκευή σήμερα. Ο Χριστός στο καρφί. Σύμφωνα με το ομοιοκατάληκτο «ποιηματάκι» που μαθαίναμε μια φορά κι ένα καιρό, όταν ήμασταν παιδιά, εδώ στην Κρήτη  αλλά και σε όλη την Ελλάδα με μικρές παραλλαγές σε κάθε τόπο:
·         Μεγάλη Δευτέρα μεγάλη μαχαίρα. Μεγάλη Τρίτη μεγάλη κρίση. Μεγάλη Τετάρτη ο Χριστός εχάθη. Μεγάλη Πέμπτη ο Χριστός ευρέθη. Μεγάλη Παρασκευή ο Χριστός στο καρφί. Μεγάλο Σαββάτο αρνιά και ρίφια κάτω. Κυριακή ο Χριστός αναστημένος  κι ο Ιούδας κρεμασμένος.
·         Συννεφιασμένες έστω και περιοδικά όλες οι Μεγάλες Παρασκευές. Θρηνούν  μαζί μας τον θάνατο του Θεανθρώπου. Και βέβαια  στις εκκλησίες εμείς ψάλλουμε τον Επιτάφιο θρήνο.
·         Αυτήν την υπέροχη ψαλμωδία στο άκουσμα της οποίας όλες οι ψυχές νοιώθουν μια άφατη συγκίνηση και μια «υπερφυσική» ανατριχίλα μας διατρέχει όπως το σιγοντάρουμε κι εμείς μαζί με τους ψαλμωδούς.
·         «Αι γενεαί πάσαι ύμνον την ταφήν σου….»
                           Παρακμή                                     
·         Και μετά την  οφειλόμενη (στον εαυτό μας) μικρή ενατένιση, επιστροφή στα καθ ημάς τοπικά και άλλα.
·         Θλιβερή η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου Χανίων την Μεγάλη Δευτέρα το μεσημέρι. Εικόνα παρακμής. Έγραψε σχετικά σε σχόλιό του στα Χ.Ν της Μ. Τρίτης ο Δημήτρης Μαριδάκης. Διαδικτυακά όσοι το παρακολουθήσαμε μείναμε άναυδοι.
·         Σκορποχώρι οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής .Εξ άλλου όπως φαίνεται από τις πολύ ηχηρές αποχωρήσεις άλλος για Χίο τράβηξε… Γεγονότα που συμβαίνουν όταν κάποιοι επιμένουν να παραμένουν για δεκαετίες σε πολιτικο αυτοδιοικητικά πόστα.
·         Ίδια εικόνα και στην  πάλαι ποτέ μείζονα αντιπολίτευση της «Ανοικτής Πολιτείας». Άλλα και γνωστά τα προβλήματα εκεί, βέβαια. Παρόντες στο καθήκον τους  διακρίναμε μόνο τον π. δήμαρχο Ακρωτηρίου και δημοτικό σύμβουλο κ. Μιχ. Κυνηγό (με εποικοδομητική και τεκμηριωμένη –όπως πάντα είναι αλήθεια- κριτική, προτάσεις και επισημάνσεις) και τον κ. Μανώλη Φραγκάκη. Καλή η εικόνα της π. παράταξης Βιρβιδάκη  με -ουσιαστικά- επικεφαλής τον και υποψήφιο τώρα δήμαρχο κ. Άρη Παπαδογιάννη (παρόντες και η κυρία Μυλωνάκη και ο κ. Γούλας). Και επίσης απαρτία στην παράταξη των Ενεργών Πολιτών με επικεφαλής  και τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Τάσο Βάμβουκα. Εν τάξει για τον κ. Νίκο Παπαντωνάκη που επίσης ήταν παρών και είναι πάλι υποψήφιος δήμαρχος, τι να πούμε; Συνεπής και παρών όπως πάντα.                         


                                 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ









·         Πολλά θα μπορούσαμε ακόμα να σχολιάσουμε. Όμως, θα σταθούμε περισσότερο σε ένα άλλο πρόβλημα που θεωρούμε ότι αποτελεί την πολιτιστική –πολιτισμική πεμπτουσία των Χανίων, της Κρήτης  και έχει και πανελλαδική εμβέλεια.                                             
·         Πρόβλημα που παρ’ ολίγο  να κάψει -κυριολεκτικά όμως- την ύπαρξη του  Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου μας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης).
·         Ενός θεάτρου δηλαδή,  που πρέπισε την Κρήτη και τα Χανιά . Ενός θεάτρου που υπό την καλλιτεχνική δ/νση του Μιχάλη Αεράκη τα τελευταία 13 χρόνια έχει μια αναγνωρισμένα επιτυχημένη ανοδική καλλιτεχνική πορεία και στον Ελλαδικό χώρο. 
·         Δυστυχώς αυτό το θέατρο βρέθηκε τον τελευταίο χρόνο μεταξύ της αφθαρσίας της πετυχημένης πορείας του και της φθοράς λόγω του νέου νόμου  περί ισολογισμών που διέπουν τις ΑΕ δημοτικές επιχειρήσεις όπως το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.
·         Το θέμα έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Μιχ. Κυνηγός που είναι και μέλος του Δ.Σ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Επισήμανε, δηλαδή, την επικίνδυνη καθυστέρηση σύγκλισης του Δ.Σ για την αξιολόγηση των 23 -περίπου- αιτήσεων για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού δ/ντή που χηρεύει, εδώ και καιρό, μετά την λήξη της θητείας του Μιχάλη Αεράκη.
·         Η πλήρωση της θέσης όφειλε να γίνει μέχρι και σήμερα 18-4. Καθώς μετά –λόγω των εκλογών-  το συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει καμιά απόφαση πλήρωσης θέσεων(και όχι μόνο)  μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου που θα αναλάβει η νέα δημοτική αρχή που θα εκλεγεί.
·         Αυτό θα σήμαινε ότι το καλοκαίρι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ δεν θα ανέβαζε  θεατρική παράσταση, άρα δεν θα είχε έσοδα, άρα σύμφωνα με τον νόμο πήγαινε για κλείσιμο.
·         Για την Μεγάλη Τετάρτη ορίστηκε, λοιπόν το Δ.Σ. Μαραθώνια η συνεδρίαση που διακόπηκε αργά το απόγευμα για να συνεχίσει την αξιολόγηση χθες το πρωί Μ. Πέμπτης.
·         Ναι! Βγήκε άσπρος καπνός. Που έγινε ξεξασπρότερος στο άκουσμα ότι και πάλι καλλιτεχνικός δ/ντής-μεταξύ πολλών καλών υποψηφιοτήτων- επελέγη ο στιβαρός του τιμονιέρης Μιχάλης Αεράκης. Με το σκεπτικό της αναγνωρισμένα επιτυχημένης πορείας του θεάτρου για 13 συνεχή χρόνια και φυσικά ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα συνιστούσε…επικίνδυνο πειραματισμό τώρα που όλα τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και γενικά το ελληνικό θέατρο βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Άλλωστε  ένας από τους λόγους της εκ νέου υποψηφιότητας του Αεράκη ήταν,όπως είχε δηλώσει, ότι "Δε θα μπορούσα, υπό τις παρούσες συνθήκες και βλέποντας τον κίνδυνο να κλείσει το ΔΗΠΕΘΕΚ, να μη θέσω εαυτόν παρόντα στη διαδικασία αυτή. Πρέπει να συνεχίσει να παράγει έργο. Η συνείδησή μου δε θα μου επέτρεπε να μην είμαι υποψήφιος σε αυτή τη δύσκολη στιγμή".
·         Τώρα, λοιπόν, περιμένουμε  από τον Μιχάλη Αεράκη  να  ξανασηκώσει το βάρος της δικής του ιστορίας στην δ/νση του θεάτρου με ισοδύναμη συνέχεια.

                       Άξιον εστί
·         Το δημοτικό μας  θέατρο δεν είναι απλά ένας πολιτιστικός φορέας. Είναι ο κατ’ εξοχήν φορέας πολιτισμού μας. Είναι κατ εξοχήν μέσον παίδευσης. Μια παίδευση –προβολή(μέσω της τέχνης) των κυρίαρχων αρχών και ηθών της κοινωνίας. Με άλλα λόγια λειτουργεί και ως φορέας προβολής  και καταγγελίας των καλώς και κακώς κειμένων της καθημερινότητάς των κοινωνιών και των ανθρώπων. Άρα και ως «εκκλησία» του δήμου.
·         Άξιον εστί, λοιπόν, (γενικά) το θέατρο. Και άξιος εστί, ο καλλιτεχνικός του δ/ντής Μιχάλης Αεράκης.
·         Για να θυμηθούμε- μέρα που είναι-  την στροφή του επιτάφιου ύμνου : «Άξιον εστί…»  Και (συνειρμικά) την καταληκτική (και κατανυκτική θεωρώ) στροφή του «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» του Οδ. Ελύτη :
·         «Νυν το περίβλημα της Γης και η εξουσία/Αιέν η βρώση της Ψυχής και η Πεμπτουσία/…νυν η ταπείνωση των Θεών/νυν η σποδός του Ανθρώπου/νυν νυν το μηδέν/ και  Αιέν ο Κόσμος ο μικρός, ο μέγας!

Της κοινωνίας και του θεάτρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου