Τρίτη, Μαΐου 01, 2018

Έλα ντε! Πώς;








Ως γνωστόν οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) Χανίων μεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο. Και βέβαια υπάρχει και το σχετικό αρχείο για όποιον αμφισβητεί τι ακριβώς λέγεται και τι ψηφίζεται ή καταψηφίζεται. Όλες οι συνεδριάσεις του τελευταίου χρόνου καταδεικνύουν ότι το κλίμα παντελούς έλλειψης συνεννόησης μεταξύ των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης, έχει επιδεινωθεί.
·         Τόσο που πλέον οι διαφοροποιήσεις δημοτικών συμβούλων και η καταψήφιση και –υποτίθεται- απλών θεμάτων όπως οι πολιτικοί γάμοι, να είναι στην …ημερήσια διάταξη!
·         Θλιβερή η εικόνα  και τα μηνύματα που προσλαμβάνει ο δημότης Χανίων από την γενική εικόνα της πόλης αλλά και των περιαστικών πρώην Καποδιστριακών δήμων. Οι δρόμοι μας πλέον είναι όλο λακούβες. Τα πεζοδρόμια βρώμικα όσο ποτέ με διάφορες επικίνδυνες για τον πεζό τρύπες.
·         Μεγάλα έργα όπως το παλιό τελωνείο που εγκαινιάσαμε  πέρυσι άρον- άρον παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, αποδεικνύεται ότι έχουν ακόμα δρόμο για να ολοκληρωθούν. Αφού μόλις στο περασμένο Δ.Σ. (25-4-18) ψηφίστηκε μετά από πολλές ενστάσεις, ελάχιστους παρόντες και  ελαχιστότερους ψηφίζοντες, νέα πίστωση 393.000 ευρώ. Δεν τα λες και λίγα!
                                      «Κωλοτούμπα»
·         Το Δ.Σ. της 25-4-18 είχε 28 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Απαράδεκτη η εικόνα θεμάτων που έρχονται προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία τους από αρμόδιους αντιδημάρχους.
·         Με αποτέλεσμα άλλα να καταψηφίζονται  και άλλα να αποσύρονται για να …προετοιμαστούν καλύτερα και να ξαναέλθουν προς συζήτηση –ψήφιση την επόμενη φορά!
·         Η θλιβερή εικόνα άρχισε αμέσως με το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών του ΔΟ.ΚΟΙΠ.Π που συζητήθηκε παρουσία των εργαζομένων στον ΔΟ.ΚΟΙΠΠ.
·         Το εισηγήθηκε ο ίδιος ο δήμαρχος Χανίων. Και δυστυχώς όχι μόνο καταψηφίστηκε αλλά “ανέδειξε” και μια βυζαντινολογικής νοοτροπίας  πρακτική την οποία οι δημοτικές παρατάξεις καυτηρίασαν με σκληρά λόγια. Με χαρακτηριστικότερα τον χαρακτηρισμό «κωλοτούμπα δημάρχου» από την παράταξη Σαρρή. Άνευ της συνδρομής της οποίας -να  σημειωθεί- σε αρκετά κρίσιμα ζητήματα, (όπως στρατόπεδο Μαρκοπούλου) η δημοτική αρχή δεν έχει πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία να  τα «περάσει». Ουσιαστικά δηλαδή δεν μπορεί να «κυβερνήσει» το δήμο Χανίων.
·         Το άλλο κακό είναι ότι και οι απαντήσεις που έδωσε ο δήμαρχος απέδειξαν ότι η νέα απόφαση που ζητούσε από το Δ.Σ. να πάρει δεν διασφάλιζε σε τίποτα τους εργαζόμενους. Απλά καθιστούσε ανακόλουθο και συνυπεύθυνο  το Δ.Σ.
·         Κι όλα αυτά επειδή η δημοτική αρχή έσπευσε να δηλώσει συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής του υπουργείου παιδείας ως ο πιο καλός και υπάκουος μαθητής!( Σχετικό ρεπορτάζ διαβάσαμε στα Χν.)
                     Μιλώ σε αυτιά κουφών   
·          Στα όριά του φάνηκε να έρχεται ακόμα και ο πρώην δήμαρχος Σούδας, συνήθως ήπιος και νηφάλιος  δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης κ. Γιάννης Περάκης.
·         Αφορμή το γεγονός ότι θέματα όπως  η αποκατάσταση του ποταμού Μορώνη της Σούδας ήλθε για τρίτη φορά  στο Δημοτικό συμβούλιο Χανίων. Γιατί; Για να …ακυρώσει τις δυο προηγούμενες  αποφάσεις του Δ.Σ. για το ίδιο θέμα χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει βήματα αλλαγής της μελέτης όπως σημείωσε ο Γιάννης Περάκης και με το έργο να βαλτώνει εδώ και καιρό όπως είπε σύσσωμη και πάλι η αντιπολίτευση.  Οι τίτλοι του θέματος  άλλωστε είναι εύγλωττοι:  «Ανάκληση της υπ’αριθμ. 74/2017 απόφασης του Δ.Σ. και λήψη νέας περί έγκρισης μελέτης και τρόπου εκτέλεσης του έργου “Αποκατάσταση εκβολής ποταμού Μορώνη». «Ανάκληση της υπ’αριθμ. 137/2018 απόφασης του Δ.Σ. και λήψη νέας περί έγκρισης σχεδίου προγραμματικής σύμβασης με το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων για το έργο “Αποκατάσταση εκβολής ποταμού Μορώνη’’» .
·         Για τρίτη φορά λοιπόν, ανάκληση της προηγούμενης απόφασης και λήψη νέας Η οποία νέα απόφαση περιελάμβανε όπως είπε ο κ. Περάκης αντιγραφή της μελέτης που είχε κάνει ο μηχανικός του δήμου-τότε- Σούδας το 2010!
·         Με μια διαφορά όπως τόνισαν από την αντιπολίτευση: Μια επιπλέον δαπάνη  γύρω στις 77000 ευρώ.
·         Δυστυχώς οι απαντήσεις του –χαμηλών τόνων αλλά αυτό δε φτάνει- αντιδημάρχου τεχνικών έργων δεν έδιναν ουσιαστική απάντηση ούτε στα ερωτήματα Περάκη ούτε σε άλλα της αντιπολίτευσης.
·         «Μιλώ σε αυτιά κουφών! Δημάρχου και συνεργατών!» είπε επί λέξει ο πρώην δήμαρχος Σούδας.  Ενώ η αντιπολίτευση είχε καίριες αντιρρήσεις  και για το γεγονός ότι το Δημόσιο Λιμενικό Ταμείο συμμετείχε χωρίς να βάλει χρήματα όπως προβλέπει ο νόμος ενώ του παραχωρείται και η διαχείριση του χώρου!
·         Ανάλογες αντιρρήσεις είχε εκφράσει και ο κ. Γιάννης Περάκης ο οποίος                     παρεμπιπτόντως έβαλε ξανά εμβόλιμα και το θέμα της πλατείας Σούδας και κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι δεν γνωρίζει τι σημαίνει Προγραμματική Σύμβαση και τι προβλέπει ο νόμος γι αυτήν. Επίσης «απείλησε» ότι θα φέρει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι δεν έχει γίνει συνεννόηση με το Λιμενικό Ταμείο.
                                       Πολιτικοί γάμοι
·         Το «κλου» πάντως της απόσυρσης θέματος αφορά στους πολιτικούς γάμους. Θέμα που συζητήθηκε για πάνω από μια ώρα. Με την αντιπολίτευση αλλά και δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας (ο Θεός να την κάνει αφού μέχρι και ο κ. Κουκλάκης δήλωσε οργισμένος ότι δεν θα το ψηφίσει) να είναι αντίθετη τόσο ως προς τα υπερβολικά τέλη όσο και για τις τοποθεσίες του Προφήτη Ηλία και Αγίων Αποστόλων  με την βάσιμη αιτιολογία ότι εκείνες τις ώρες (6-8μμ) τελούνται θρησκευτικοί γάμοι στις παρακείμενες εκκλησίες. Και φυσικά δεν μπορεί λίγα μέτρα πιο κάτω να τελούνται πολιτικοί. Το κομφούζιο αλλά και η ενόχληση αλλήλων είναι αναπόφευκτα.
·          Έτσι, ο δήμαρχος Χανίων απέσυρε το θέμα για να το επεξεργαστούν …καλύτερα λέγοντας  την...καλύτερη ατάκα:  Συζητούμε τόση ώρα για τους πολιτικούς γάμους. Μα αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε  σ αυτό το απλό θέμα τότε πώς  θα συμφωνήσουμε  σε άλλα;
·          - Έλα ντε! Πώς;









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου