Πέμπτη, Μαΐου 03, 2018

Με τι να αντικατασταθεί;



                                  
Εικονική ψηφιακή μεταφορά της αρχικής πρότασης του μηχανικού του Γραφείου Παλιας Πόλης του δήμου Χανίων με το αυθεντικο κεφάλι στην κορυφή τους συντριβανιού.

Η  τότε πρόταση  κ. Τσαγάκη

Το συντριβάνι των Μεβλεβήδων πλατείας 1866

Η κρήνη Μοροζίνη στο Ηράκλειο. Τα λιοντάρια ψηλά. Κάτι ανάλογο που θυμίζει ενετοκρατία χρησιμοποιώντας το αυτθεντικό τμήμα του δικού μας που σώζεται εδώ γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε ; Τόσες  αναπαραστάσεις γίνονται Αλλωστε είνια φανερό από το τμήμα που σ'ωζεται στα Χανιά ότι είχε γίνει και τότε   προσπάθεια μίμησης του συντριβανιού του Μοροζίνη.


Η υπογράφουσα, από τούτη τη στήλη και όχι μόνο, γράφει για το αταίριαστο του συντριβανιού του λιμανιού Χανίων από την αρχή που κατασκευάστηκε. Και σχεδόν κάθε χρόνο το επαναφέρουμε.
·         Επειδή δεν ταιριάζει με το χρώμα και το λιμάνι μας.
                                       Άτυπη διαβούλευση
·         Τελευταία φορά γράψαμε για το συντριβάνι στις 23-2-18 ( http://www.haniotika-nea.gr/as-allaxoume-to-sintrivani/.)
·         Γράφαμε, λοιπόν, πέρυσι και φυσικά ισχύει και σήμερα: «Το υπάρχον συντριβάνι θα ταίριαζε μια χαρά σε μια άλλη πλατεία μας. Γι’ αυτό και, από τότε που τοποθετήθηκε, εισέπραξε τα αρνητικά σχόλια για το αταίριαστο της κατασκευής του με το λιμάνι…»
·         «Γιατί να μην το αλλάξουμε, λοιπόν;  Τοποθετώντας ένα άλλο που θα σχεδιαστεί  με βάση τις υπάρχουσες περιγραφές και στην κορυφή του να μπει το υπάρχον (μικρό) τμήμα του ενετικού αναβρυτηρίου;  ….Η ανάπλαση της Χάληδων σε συνάρτηση με την αντικατάσταση του υπάρχοντος συντριβανίου ώστε να είναι ταιριαστό με το χρώμα και την ιστορία του λιμανιού μας,  φανταζόμαστε πόσο διαφορετική αισθητική εικόνα θα δώσει στο λιμάνι μας; Γιατί, σωστό είναι να περιορίσουμε την όποια αναρχία, αλλά να φροντίσουμε και την εναρμόνιση των κατασκευών με την ιστορία του.» 
·         Μετά την ανάρτηση του άρθρου αυτού σε κοινωνικό δίκτυο πέρυσι, ακολούθησε μία πολύ μεγάλη δημόσια συζήτηση από Χανιώτες που μάλιστα διήρκεσε πολλές μέρες! Θα την έλεγες και άτυπη κοινωνική διαβούλευση! Οι περισσότεροι πάντως ζητούσαν να χρησιμοποιηθεί και το υπάρχον τμήμα του ενετικού αναβρυτηρίου.
·         Μεταξύ αυτών που παρενέβησαν ήταν και ο πρώην μηχανικός του Γραφείου παλιάς Παλιάς πόλης Χανίων κ. Φίλιππος Τσαγάκης ο οποίος ανάρτησε και φωτογραφίες από τις προτάσεις που ο ίδιος είχε κάνει ως προς την μορφή του συντριβανιού και οι οποίες περιελάμβαναν και το τμήμα του υπάρχοντος ενετικού αναβρυτηρίου στο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων. (φωτο ). Ανέφερε δε ο κ. Τσαγάκης ότι οι συζητήσεις –διαβουλεύσεις  με την τοπική αρχαιολογία και την Αθήνα κράτησαν περίπου 3,5 χρόνια.
·         Τελικά, επικράτησε η θέση ότι το ενετικό αναβρυτήριο  με τους λέοντες που ήταν στα Χανιά δεν είχε την «επιβλητικότητα» του συντριβανιού του Μοροζίνη στο Ηράκλειο(Λιοντάρια). Και τοποθετήθηκε το υπάρχον.
                                             Παρεμβάσεις
·         Παρέμβαση είχε κάνει τότε και ο προϊστάμενος του Γραφείου Παλιάς Πόλης Χανίων αρχιτέκτων κ. Αντώνης Μυλωνάς που ουσιαστικά έστησε το Γραφείο παλιάς πόλης στην δεκαετία του 90’ μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Χαράλαμπο Σοφιανό.
·         Η παρέμβασή του αφορούσε στην επισήμανσή μου ότι θα μπορούσε το ενετικό συντριβάνι να αντικατασταθεί με ένα νέο όταν θα γίνει η ανάπλαση της Χάληδων που τότε ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης(ΒΑΑ) όπως μας έλεγε ο δήμος Χανίων. Είχε πει, λοιπόν, ο κ. Μυλωνάς, πως το σίγουρο είναι ότι η υλοποίηση των συγκεκριμένων μελετών σε συνδυασμό με μεμονωμένες παρεμβάσεις βελτίωσης(αναβρυτήριο) θα αναβαθμίσει σε τεράστιο βαθμό την εικόνα στη συγκεκριμένη περιοχή και θα ολοκληρώσει μια συνολική παρέμβαση που ξεκίνησε χρόνια πριν από το Γραφείο Παλιάς Πόλης.

                                    Το συντριβάνι των Μεβλεβήδων
·         Παρέμβαση στο θέμα έκαναν και πολλοί δημότες Χανίων. Μεταξύ των παρεμβάσεων-προτάσεων που τέθηκαν στην άτυπη αυτή διαβούλευση τον Φεβρουάριο του 2017 ήταν και η μεταφορά του συντριβανιού των Μεβλεβήδων που βρίσκεται στην πλατεία 1866 και είναι εποχής τουρκοκρατίας. Μια πρόταση που έχει κατατεθεί στο δήμο Χανίων. Η δική μου άποψη ήταν και είναι ότι είναι προτιμότερο να κάνουμε την υπέρβαση της μιζέριας μας και να σχεδιάσουμε την τοποθέτηση ενός νέου συντριβανιού με βάση το υπάρχον προσδίδοντας στην όλη κατασκευή μια μορφή προσομοιάζουσα με αυτήν που είχε αλλά μεγαλύτερη.
·         Όμως,  είναι αλήθεια, ότι αφού υπάρχει το παλίμψηστο της παλιάς πόλης μπορούμε να δεχτούμε και την μεταφορά του συντριβανιού  των Μαβλεβλήδων. Άλλωστε υπήρχε στο συντριβάνι και μία τούρκικη κατασκευή κρήνης επί τουρκοκρατίας.
                                      Υπάρχει προεργασία;
·         Στο Δ.Σ. της 25-4-18 πολύ αργά το βράδυ ακούσαμε την αντιδήμαρχο πολιτισμού του δήμου Χανίων, να θέτει θέμα για το συντριβάνι του λιμανιού. Στο περίπου, η κυρία Βαρβάρα Περράκη είπε ότι εκείνη δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με το φλοτέρ αλλά με το συντριβάνι συνολικά. Το οποίο θεωρεί ότι πρέπει να φύγει εντελώς. Το τεκμηρίωσε αναφέροντας τα γνωστά ιστορικά στοιχεία για το τμήμα του ενετικού αναβρυτηρίου που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.
·         Μίλησε ακόμα, διστακτικά όπως καταλάβαμε, για τυχόν μεταφορά εκεί του συντριβανιού των Μεμλεβήδων από την πλατεία 1866.
·         Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων φάνηκε να υπερασπίζεται την παραμονή του υπάρχοντος συντριβανιού.
·          Θεωρούμε σωστό  ότι η αντιδήμαρχος πολιτισμού έβαλε στο Δ.Σ. –για πρώτη φορά νομίζουμε- το θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια τους Χανιώτες.
·         Όμως, πώς το έβαλε; Από μόνη της ώστε να δει αντιδράσεις ; Το γνωρίζει ο δήμαρχος και συναινεί; Το γνωρίζει η δημοτική ομάδα της (αρχικά) και συμφωνεί; 
·         Και πάνω απ’ όλα, υπάρχει κάποια προεργασία του θέματος από αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες ή το γραφείο παλιάς πόλης;
·          Η αντικατάσταση του συντριβανιού θα πρέπει να συνδεθεί με το έργο της ανάπλασης της Χάληδων που έχει δημοπρατηθεί ήδη και θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο όπως έχει ανακοινωθεί. (Τελικά δεν θα υλοποιηθεί από το ΒΑΑ του ΕΣΠΑ αλλά ιδίους πόρους του δήμου και άντε να δούμε τι θα πρωτοκάνουμε με ιδίους πόρους).
·         Για να υλοποιηθεί  όμως μια οποιαδήποτε αλλαγή, μια νέα πρόταση δεν μπορεί να εγκριθεί από την τοπική Εφορεία. Αλλά, είτε από το ΚΑΣ είτε το Τοπικό Συμβούλιο Κρήτης.
·         Πολλές φορές, μας είπαν, η έγκριση του ΚΑΣ είναι πολύ πιο σύντομη από αυτήν του Τοπικού Συμβουλίου Κρήτης, εφ όσον βέβαια θα συνοδεύεται από μια  θετική εισήγηση της τοπικής εφορείας.
·         Όλα αυτά όμως, έχουν γίνει; Οι δημοσιογραφικές μας πληροφορίες λένε όχι. Άλλωστε ούτε η κυρία Περράκη είπε ότι έχει γίνει κάποια προετοιμασία.
·         Τελικά το θέμα μπήκε για να γίνει…τζέρτζελο στα τοπικά ΜΜΕ ή πράγματι(το ευχόμαστε) έχει βάση να το συζητάμε και κυρίως να προετοιμάζουμε την όποια αλλαγή αποφασιστεί;
 Χανιώτικα Νέα 3-5-18 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου