Παρασκευή, Οκτωβρίου 27, 2017

Ο Σταυρός της Δημοτικής μας αγοράς σε …τεταρτημόρια!


Εμπνευσμένη γελοιογραφία του  φίλου εκπαιδευτικού γελοιογράφου-σκιτσογράφου Χρήστου Πετράκη





Υποτίθεται  ότι από φέτος θα επιχειρηθεί η εφαρμογή του σχεδίου επιμήκυνσης τουρισμού στην Κρήτη μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Ήδη φέτος, τέλος Οκτωβρίου και οι τουρίστες κατακλύζουν την Κρήτη και τα Χανιά. Υπάρχει δε εκτίμηση ότι θα υπάρχει μια καλή συνέχεια μέχρι τέλους Νοεμβρίου.
·         Διακοπή τον Δεκέμβριο και ξανά από το Γενάρη. Αυτό είναι το γενικό πλάνο. Και ιδιαίτερα το Κρητικό. Μάλιστα ακούγαμε χθες σε τοπικό ραδιόφωνο ανταπόκριση από Ρέθυμνο ότι πολλοί εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες προετοιμάζονται για συνέχιση της λειτουργίας τους και το χειμώνα.
·         Υποτίθεται επομένως, ότι και στα Χανιά, θα υπάρχει αυτή η πρώτη απόπειρα συνέχισης της λειτουργίας κάποιων τοπικών επιχειρήσεων που εμπλέκονται στον τουρισμό.
·         Άρα, μέσα  στο σχεδιασμό οφείλει να είναι και η δημοτική μας αγορά, η «βιτρίνα» των τοπικών παραδοσιακών ποιοτικών μας προϊόντων, το νεότερο αυτό  φημισμένο σταυροειδές μνημείο.
                             Κάθε φέτος και χειρότερα
·          Άρα, το ελάχιστο που θα πρέπει να διασφαλίζεται, δεδομένων των πολλών προβλημάτων και της εισροής της βροχής στην Δημοτική Αγορά, είναι να είναι προσπελάσιμη. Να μπορούν οι τουρίστες και εμείς οι ντόπιοι βεβαίως, να την προτιμούμε. Και οι μαγαζάτορες να προστατεύουν τα προϊόντα τους και να μπορούν να τα πωλούν.
·          Αλλά όλα τα παραπάνω, για επιμήκυνση και στοιχειώδη κανονική  λειτουργία στεγασμένης αγοράς  λογαριάζονται  χωρίς  δύο –τουλάχιστον -ξενοδόχους!
·         Ο ένας είναι ο καιρός. Ο οποίος δεν καταλαβαίνει Θεό. Και βρέχει, βρέχει, βρέχει.
·         Όπως έκανε και χθες το πρωί. Κατακλυσμός έξω. Κατακλυσμός και μέσα στην αγορά. Ομπρέλες έξω. Περισσότερες ομπρέλες μέσα. Τριτοκοσμική εικόνα. Τριτοκοσμικές συνθήκες εμπορίου σε στεγασμένο υποτίθεται χώρο.
·         Φέτος, σύμφωνα με μαρτυρίες-διαμαρτυρίες όσων Χανιωτών  βρέθηκαν στην αγορά, η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ.
·          Χθες η δυνατή βροχή μέσα στο μνημείο ήταν the talk of the kafeneia της αγοράς.(Η κουβέντα στα καφενεία)  Με κατάληξη μια απλή απορία: Καλά, να δεχτούμε όλες τις δυσκολίες. Αλλά αφού είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο είναι και χειρότερες οι βλάβες στην οροφή, δεν όφειλε ο δήμος να κάνει μια απλή στεγανοποίηση, μια μικρή παρέμβαση βρε παιδάκι μου, ώσπου να δώσει ο Θεός να ξεκινήσει η υπεσχημένη ανακαίνιση; Και δεν μπορεί να είναι άλλοθι η αρχαιολογία νεότερων μνημείων.  Επειδή σήμερα υπάρχουν πολλά μέσα να στεγανοποιήσεις προσωρινά μια οροφή –έστω νεότερου μνημείου. Πολιτική βούληση, σχεδιασμός και διάθεση ενός ποσού απαιτείται. Που δεν θα είναι δα και υπερβολικό. Από ιδίους πόρους. Γιατί όχι αφού πρόκειται για κομβικό, εμβληματικό κτίριο της πόλης;
                                     Του χρόνου πάλι!
·         Μιλήσαμε χθες το πρωί με τον πρόεδρο του ΕΒΕΧ κ. Γιάννη Μαργαρώνη, που έχει μια συνολική εικόνα για το πού βρίσκονται οι σχεδιασμοί της Δημοτικής αρχής αλλά και ένα ειδικό ενδιαφέρον λόγω των επιχειρηματιών-μελών του ΕΒΕΧ και των προσπαθειών της διοίκησής του για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.
·         Η πληροφόρηση που έχει από μια συνάντηση που είχε τις προάλλες με τον δήμο Χανίων, είναι ότι η ανακαίνιση πρόκειται να ξεκινήσει του χρόνου!
·         Να ανοίξουμε παρένθεση. Θυμόμαστε όλοι ότι η υπόσχεση για ανακαίνιση της αγοράς από την παρούσα δημοτική αρχή μεταδένεται από χρόνο σε χρόνο. Αρχικά με συνολική αποκατάσταση που θα ξεκινούσε τον επόμενο χρόνο γιατί δεν γινόταν αλλιώς. Και πριν ένα περίπου μήνα αποφασίστηκε  τμηματική αποκατάσταση γιατί  τώρα διαπιστώσαμε ότι πάλι δεν γίνεται αλλιώς. Αλλά βέβαια, τώρα πια πιάνει χειμώνας και επομένως από του χρόνου πάλι, θα ξεκινήσουμε.
·         Όσο για τα 5 εκατ. ευρώ που έχει δεσμεύσει ο υπουργός κ. Σταθάκης από το άδειο Πρόγραμμα Δημοσίων(ΠΔΕ), αυτά μας είναι πιστά! Κι επειδή δεν έχει ακόμα βρεθεί άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα να εντάξουμε το έργο ώστε να συμπληρωθεί η συνολική δαπάνη των 10 περίπου εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την συνολική ανακαίνιση, υποτίθεται ότι ΘΑ ξεκινήσουμε με τα πέντε και στο χέρι!
                                     Με τεταρτημόρια
·         Θα πείτε, ε, πάντως φτάνουμε στο τέλος. Από του χρόνου θα ξεκινήσει η αποκατάσταση. Και άρα από του χρόνου, εμείς οι ιθαγενείς και οι τουρίστες του χειμώνα θα μπορούν να απολαμβάνουν την Δημοτική μας αγορά χωρίς ομπρέλες.
·         Έτσι , το 2019 που θα είναι προεκλογική περίοδος και για την κεντρική πολιτική σκηνή και την αυτοδιοίκηση  θα έχουμε πολιτικοαυτοδιοικητικά και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο.
·         Τι εννοώ;  Μα ο ισχυρισμός ότι «δρομολογήσαμε» (αγαπημένη λέξη των απανταχού δημοτικών απολογισμών και προγραμματικών θέσεων και βέβαια των πολιτικών που κατόπιν ενεργειών τους δόθηκε μία χρηματοδότηση) την αποκατάσταση της Δημοτικής αγοράς.
·         Μαγική εικόνα ! Αλλά δεν θα γίνει έτσι. Διότι, το σχέδιο είναι η αποκατάσταση να γίνεται σε τεταρτημόρια. Ούτε καν ο μισός σταυρός της Αγοράς. Ούτε καν όλα τα  5 εκατομμύρια του ΠΔΕ! Το ένα εκατ. και πολύ μας!
·         Και ο Ραν ταν πλαν φαντάζεται την εικόνα του χειμώνα του 2019-εάν και εφόσον ξεκινήσει το χειμώνα του 2018 το  έργο.
·         Το ένα τεταρτημόριο του σταυρού στεγανό ! Τα υπόλοιπα 3 …με ομπρέλες! Και έτσι συνεχίζουμε!
·         Άρα, συνολικά  τέσσερα χρόνια ακόμα με βροχές και ομπρέλες,
Θα σηκώνει το σταυρό της η Δημοτική μας Αγορά!


Υ.Γ. Η εμπνευσμένη γελοιογραφία είναι του Χανιώτη φίλου γελοιογράφου-σκιτσογράφου Χρήστου Πετράκη. Τον ευχαριστώ πολύ.

Χανιώτικα Νέα 27-10-17
       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου