Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2017

Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης, νυν και πρώην βουλευτές αυτοδιοίκηση , φορείς Χρειαζόμαστε μια πανστρατιά για τον ΟΑΚ







«Ρίχνει τους τόνους ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) για την επανίδρυση της ΕΥΔΕ Κρήτης» ήταν ο τίτλος των Χανιώτικων Νέων την Τρίτη 24 Οκτωβρίου ως συνέχεια του ρεπορτάζ που είχε για τις ομόφωνες αντιρρήσεις των μελών του Δ.Σ. του ΟΑΚ. Την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, η στήλη σχολίαζε την διατύπωση του σχεδίου της επιστολής που επρόκειτο να αποσταλεί στο υπουργείο εκφράζοντας την ομόφωνη αντίδραση του Δ.Σ. για την επανίδρυση.
·         Ένα σχέδιο επιστολής που κάθε άλλο παρά εξέφραζε με σαφήνεια την αντίδραση της τοπικής και Κρητικής κοινωνίας. Άλλωστε μέσα στο Δ.Σ. συμμετέχουν με πρόβλεψη του ιδρυτικού νόμου του ΟΑΚ και η τοπική και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
·         Την επομένη δημοσιοποιήθηκε η επιστολή. Και –δυστυχώς- επαληθεύτηκαν τα σχόλιά μας.  Η επιστολή που στάλθηκε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,  μιλούσε -κυρίως- για το έργο που εκτελεί ο ΟΑΚ ο οποίος πρέπει να συνεχίσει να το κάνει αλλά τόνιζε και την άριστη συνεργασία του υπουργείου με τον ΟΑΚ.
·         Πώς γίνεται, αναρωτηθήκαμε και ξανά μανά αναρωτιόμαστε σήμερα-μεταξύ άλλων- να θέλεις να εκφράσεις την αντίθεση και αντίδρασή σου για την ίδρυση  της ΕΥΔΕ με Προεδρικό Διάταγμα (που σύμφωνα και με τον Δ/ντα σύμβουλο κ. Καζάση, έχει ουσιαστικά παράλληλες αρμοδιότητες και εάν θέλει ένας υπουργός μπορεί να προτιμά την ΕΥΔΕ από τον ΟΑΚ) και ταυτόχρονα να ευχαριστείς ουσιαστικά τον υπουργό για  στήριξη και άριστη συνεργασία;
·         Όταν όλοι στο Δ.Σ. συμφώνησαν –σε υψηλούς τόνους- ότι η ΕΥΔΕ που ο υπουργός ίδρυσε  αποψιλώνει και απαξιώνει τον ΟΑΚ, πώς είναι δυνατόν να λέμε ότι ο ίδιος υπουργός συνεργάζεται άριστα με τον ΟΑΚ; Τουλάχιστον σ’ αυτήν την επιστολή η αντίθεση όφειλε να είναι καθαρή.

                                 Ηχηρή παρέμβαση Βουλγαράκη
·         Χθες το πρωί, λοιπόν, δημοσιοποιήθηκε μια λιτή «διευκρινιστική» δήλωση του κ. Βουλγαράκη ο οποίος είναι τακτικό μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΚ. (δημοσιεύεται σήμερα στα Χ.Ν.)
·         Ζητά,  λοιπόν, ο αντιπεριφερειάρχης, ως τακτικό μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΚ, η ίδρυση της ΕΥΔΕ να μην επηρεάσει ή αποψιλώσει τις αρμοδιότητες ή το έργο που έχει αναλάβει ο ΟΑΚ βάσει του Ιδρυτικού του νόμου.
·         «Διαφορετικά η ίδρυση της Γενικής Διεύθυνσης θα σημάνει όχι μόνο το τέλος του ΟΑΚ αλλά –δυστυχώς- και το τέλος της αποκέντρωσης η οποία έχει ωφελήσει τη Κρήτη πολλαπλώς» τονίζει.
·         Θα χρειαζόταν διευκρινιστική δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, εάν η αποσταλείσα επιστολή ομόφωνης αντίθεσης  του Δ.Σ. στην επανίδρυση ΕΥΔΕ Κρήτης,  ήταν σαφής;

                      Που είναι οι επιχορηγήσεις που δικαιούται ;

·         Στην επιστολή που έστειλε προχθές ο ΟΑΚ γίνεται αναφορά στην εξυγίανση των οικονομικών του, ως παράμετρος καλής οικονομικής πορείας του οργανισμού.
·         Ωστόσο,τα πράγματα δεν είναι τόσο ευχάριστα. Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει πρόσφατα τα αποθεματικά του Οργανισμού.
·         Στην επιστολή, λοιπόν, αυτή, δεν θα’ πρεπε να γίνεται και αναφορά διεκδίκησης  των επιχορηγήσεων που δικαιούται ο ΟΑΚ από τον ιδρυτικό του νόμο και ποτέ δεν έλαβε;
·         Θυμίζουμε ότι πριν την ψήφιση του ιδρυτικού του νόμου είχε τεθεί το θέμα των χρεών του συγχωνευόμενου Οργανισμού Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης (ΟΑΝΑΚ), τα οποία «φορτώθηκε» ο ΟΑΚ. Η συγχώνευση-ίδρυση επιτεύχθηκε τότε, με  την συμφωνία–στήριξη αρκετών  βουλευτών αλλά και πολλών αυτοδιοικητικών (π.χ. Βουλγαράκης, Καλογερής αλλά και Κουράκης στο Ηράκλειο–αλλά όχι ο Περιφερειάρχης Κρήτης που δεν  πίστευε, όπως δημόσια είχε δηλώσει, στην ίδρυση του ΟΑΚ). Πρωτοστατούντος, λοιπόν, του τότε βουλευτή Χανίων κ. Μανούσου Βολουδάκη και με την βοήθεια και άλλων βουλευτών, προστέθηκε ρύθμιση ως άρθρο 3, παράγρ.9 εδάφιο iii ότι για την εξυπηρέτηση χρεών ως 31-12-12 θα δίδεται ειδική επιχορήγηση, πλέον της «κανονικής» ετήσιας επιχορήγησης. Έως ότου ξεκαθαρίσει γραφειοκρατικά το νέο καθεστώς του ΟΑΚ, αρχές 2015 και μέχρι σήμερα η επιχορήγηση αυτή, απ ‘όσο ξέρουμε, ακόμα δεν έχει εκταμιευτεί .
·         Ειδικότερα, κι επειδή δεν είναι εύκολο να θυμάται κάθε πολίτης τα  γεγονότα της εποχής ίδρυσης του ΟΑΚ το 2013, ρωτήσαμε τον κ. Μαν Βολουδάκη και μας είπε ότι την ίδρυσή του ψήφισαν τελικά 3 κόμματα στη Βουλή. Μας επιβεβαίωσε δε την ρύθμιση για τα οικονομικά του ΟΑΚ που προβλέπει ότι η εξυπηρέτηση των τραπεζικών δανείων θα γίνεται από τη νέα εταιρεία «με παροχή πρόσθετης, ειδικής προς το σκοπό αυτό επιχορήγησης από τον τακτικό προϋπολογισμό μέχρι την λήξη τους».
·         Μήπως είναι ώρα ο ΟΑΚ να διεκδικήσει αυτά που του χρωστά το κράτος ως ειδική επιχορήγηση μαζί με ότι άλλο δικαιούται;
·         Επειδή είναι φανερό ότι εάν πάρουν από τον ΟΑΚ όλα τα δημόσια έργα και παραμείνει με αντικείμενο μόνο τα νερά (αυτό κατάλαβε ο Ραν ταν πλαν από την δευτερολέπτου αναφορά Τσίπρα στο συνέδριο), είναι προφανές ότι για να επιβιώσει οικονομικά θα πρέπει να χρεώνει υπέρμετρα το νερό. Τότε θα ξεσηκωθούν όλοι. Και τότε, αντίο ΟΑΚ.

                                       Τον λόγο έχουν οι φορείς της Κρήτης
·         Όμως η χθεσινή δήλωση Βουλγαράκη μας δίνει και μια είδηση. Ότι δηλαδή, στο ίδιο Δ.Σ. της 19-10-17  αποφασίστηκε επίσης ΟΜΟΦΩΝΑ να αποσταλούν  σε όλους τους κρητικούς φορείς και τους βουλευτές του Νησιού οι αντιρρήσεις του ΟΑΚ για την δημιουργία της ΕΥΔΕ.    
·         Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε εμείς ότι πέραν των πιο πάνω, λόγο για την αποψίλωση του ΟΑΚ οφείλουν να έχουν εκτός από τους βουλευτές, και τα κόμματα τοπικά και οι πρώην βουλευτές, αυτοδιοικητικοί και φορείς. Ειδικά του νομού Χανίων. Καθώς ο νομός –δυστυχώς,  όπως έγραψε χθες και ο Παρασκευάς Περάκης στα σχόλια των Χ.Ν.- έχει μόνο κυβερνητικούς βουλευτές. Οι οποίοι και σ’ αυτό όπως και σε ένα πλήθος προβλημάτων που αφορούν στο νομό τηρούν αιδήμονα σιγή.
·         Το θέμα πρέπει να εισαχθεί στο Περιφερειακό συμβούλιο. Χθες όμως.
·         Επειδή χρειαζόμαστε
 μια πανστρατιά για τον ΟΑΚ

  Χανιώτικα Νέα 26-10-17
                 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου