Σάββατο, Οκτωβρίου 14, 2017

«Πακέτο» το συμφέρον της πόλης;




                                 
Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι ο καθορισμός κοινόχρηστου χώρου



                  

Mια πικρή αίσθηση άφησε στην υπογράφουσα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων της 12ης Οκτωβρίου. Το κλίμα και η χάβρα, η γενικότερη απαξίωση (σχεδόν) όλων προς όλους, οι φωνές και οι επικοινωνιακές πρακτικές που μόνο το συμφέρον  της πόλης δεν προάγουν, είναι πλέον μια παγιωμένη πρακτική.
·         Θα  γράψουμε και σε επόμενο κείμενο για κάποια απ’ αυτά που ακούσαμε. Σήμερα όμως θα αναφερθούμε στο θέμα της μελέτης των σκιαδίων στο ενετικό λιμάνι που παρουσιάστηκε  από το Λιμενικό Ταμείο Χανίων.
·         Η κριτική των παρατάξεων ήταν, ουσιαστικά, αρνητική. Τόσο για το ανεφάρμοστο, όπως τονίστηκε χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της όσο και για την ίδια την μελέτη. Για την αισθητική, το κόστος και το γεγονός ότι είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που όμως δεν συνάδει με την παλιά πόλη και το λιμάνι.
·         Ζητούμενο επομένως παραμένει –κατά την γνώμη μας – αν η πρόταση που παρουσιάστηκε θα είναι τελικά προς το συμφέρον της πόλης και ειδικότερα της εικόνας της Παλιάς Πόλης αλλά και των ίδιων των καταστηματαρχών. Ή εάν με την εφαρμογή αυτών των σκιαδίων χαθεί αυτή η μαγεία που εκπέμπει το λιμάνι μας. Και η οποία (έστω και με την ανομοιομορφία, το πλαστικό και το νάιλον σε κατασκευές) διατηρείται σε μεγάλο βαθμό.
·         Δημόσια ανακοίνωση δεν είδαμε ακόμα. Είδαμε όμως κριτικές και σχόλια από ειδήμονες (π.χ. αρχιτέκτονα που έχει υπηρετήσει στην αρχαιολογική υπηρεσία Χανίων), αλλά και πολλούς απλούς πολίτες. Έλληνες και …ξένους!!!
                                  Αισθητικά απαράδεκτα
·         Τον φετινό Φεβρουάριο είχαμε γράψει σ’ αυτή τη στήλη ότι η προσπάθεια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων να εφαρμόσει κανονισμό κοινόχρηστων χώρων στο λιμάνι, είναι προς το συμφέρον του λιμανιού και της πόλης.
·         Τα νέα σκιάδια όμως, αποτέλεσμα ερευνητικού προγράμματος όπως ακούσαμε, τουλάχιστον αισθητικά είναι  φανερό ότι ΔΕΝ είναι κατάλληλα.
·         Κανείς δεν υπερασπίζεται, ρητά, την αισθητική τους. Για εφαρμόσιμη πρόταση  ακούσαμε και χαμηλό κόστος.
·         Όλοι μας κατά καιρούς ζητούσαμε να γίνει και να εφαρμοστεί μια μελέτη σκιαδίων ώστε να φύγει το πλαστικό και το νάιλον από το παλιό λιμάνι.
·          Όμως, να φύγει και να’ ρθει τί; Το άχρωμο, το «μοντέρνο», επειδή είναι φτηνό και εφαρμόσιμο;
·         Η εκτίμηση που υπάρχει μέσα από πολλούς διαλόγους και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, δείχνει καθαρά ότι ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ αυτά τα σκιάδια-αν γίνουν αποδεκτά και εάν τελικά τοποθετηθούν- θα αλλοιώσουν το ενετικό χρώμα του λιμανιού μας.
·         Αντί άλλων δικών μας σχολίων, λοιπόν, θα παραθέσουμε δυο σχόλια από το βιβλίο προσώπων του διαδικτύου. Το πρώτο εκτός από σχόλιο είχε και μια φωτογραφία από την εικόνα σκιαδίων της Βενετίας που επίσης παραθέτουμε. Γράφει λοιπόν Linda M   σε ελεύθερη μετάφραση από τα αγγλικά: «Απαίσιο! Φοβερό! Κάποιος να σώσει τα Χανιά της παλιάς πόλης- λιμάνι  που έχει εκλεκτική αρχιτεκτονική και δικό του χαρακτήρα - από αυτό το φιάσκο. Πιο άσχημη κι από φτηνή τέντα. Ο χαρακτήρας της περιοχής ενισχύεται από την ποικιλία. Ποιος επωφελείται από αυτή τη γελοία ιδέα;»
·         Η δεύτερη, είναι από την γνωστή Χανιώτισσα αρχιτέκτονα Μαριάννα Αγγελάκη. Την αναρτώ καθώς οι δημοσιεύσεις αυτές είναι δημόσιες:
·         «Η Δημοτική Αρχή - Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ξεκίνησε με υποχώρηση ... από την αρχή της ανάθεσης της μελέτης ... κακό αυτό γιατί προδιαθέτει ότι αβγά δεν πρόκειται να σπάσουν .
·         Ο φίλος ο Νίκος έσιαξε μια μελέτη μεταπτυχιακού προγράμματος ... στην οποία λείπει παντελώς η έννοια του μνημείου ... όλα τα καιρικά φαινόμενα εξέτασε αλλά ξέχασε την μνημειακή πραγματικότητα του παραλιακού μετώπου , ξέχασε την αρχιτεκτονική των όψεων, ξέχασε τις ιστορικές φάσεις ... μα ούτε σαν αναφορά...
Τα σκιάδια που παρουσίασε , χωρίς αρχιτεκτονική έμπνευση σαν να μην υπάρχει αρχιτεκτονικός σχεδιασμός...»             
                                Κίνητρα και πακέτο
·         Βλέποντας τα σκιάδια που παρουσιάστηκαν, κι εμείς εδώ, τα ζωάκια της στήλης… σκιαχτήκαμε όταν φανταστήκαμε την εικόνα του λιμανιού μας με αυτά τα σκιάδια.
·         Δεν ταιριάζουν με το χρώμα του  ενετικού μας λιμανιού. Και δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να το πεις. Μάτια και αισθητική έχουμε όλοι.
·         Γιατί, λοιπόν, το αποφασίζει η δημοτική αρχή; Και μάλιστα θέτοντας ένα ανεφάρμοστο στην πράξη χρονοδιάγραμμα, δηλαδή την νέα τουριστική περίοδο του 2018;
·         Μάντεις δεν είμαστε. Κασάνδρες –δυστυχώς- πολλές φορές έχουμε γίνει μέσα από τα  γραπτά μας για πολλά θέματα της πόλης, διαχρονικά.
·         Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι η δημοτική αρχή, πλησιάζοντας το τέλος της θητείας της και δεδομένου ότι  ο επόμενος χρόνος θα είναι προεκλογικός, έχει ένα μεγάλο άγχος να παρουσιάσει έργο.
·         Έτσι,  είναι φανερό ότι επιχειρεί να επιβάλλει αυτά τα σκιάδια κατά …συγχώνευση με  την εφαρμογή του κανονισμού κοινόχρηστων. Επιπλέον δίνει κίνητρα μείωσης κατά 50% των τελών παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου για δυο χρόνια.
·         « Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει τη γνώση και τη βούληση να αντιμετωπίσει ακόμα και τα πιο δύσκολα χρονίζοντα προβλήματα του Δήμου μας», είπε  μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Χανίων. «…Μετά τον νέο Κανονισμό Παραχώρησης Κοινόχρηστων Χώρων, συνέχισε, που εφαρμόζουμε για τον υπόλοιπο Δήμο, ήλθε η ώρα να μπει αισθητική και λειτουργική τάξη και στο Παλιό Λιμάνι…..»
·          Φανερό το άγχος  από την πρόταση της δημοτικής αρχής. Να εφαρμόσει κανονισμό κοινόχρηστων χώρων μαζί με νέα σκιάδια. Πακέτο.  
·         Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές είναι  τώρα πλέον πολύ κοντά. Τα περιθώρια στενεύουν. Όμως, μπορεί η αισθητική και η αλλοίωση του χρώματος του λιμανιού να «παιχτεί» ως  «πακέτο» ώστε να καμφθούν αντιδράσεις και να παρουσιαστεί αυτό ως έργο; Την απάντηση αυτή, εφ’ όσον  εφαρμοστεί η μελέτη, θα την πάρουμε μετά τις εκλογές. Θα το διακινδυνεύσουμε , όμως;
·         Μήπως να το συζητήσουμε όλοι οι Χανιώτες;  Το ΕΒΕΧ, το ΤΕΕτδκ, ο σύλλογος αρχιτεκτόνων, οι άλλοι φορείς μας, τι φρονούν; Τι θέση παίρνουν ώστε να την καταγράψουμε ως ιστορική τους ευθύνη;
·         Το  χρονικό άγχος των επερχόμενων εκλογών που φαίνεται πλέον καθαρά να επηρεάζει την δημοτική αρχή δεν πρέπει να οδηγεί σε επιλογές –πακέτο. Στην τελική το κυρίως ζητούμενο είναι οι κοινόχρηστοι χώροι και όχι τα σκιάδια.  Έχουμε λόγο οι Χανιώτες. Και συνευθύνη…
…. για το συμφέρον της πόλης.
Χανιώτικα Νέα 14-10-17



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου