Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2017

Ας αλλάξουμε το συντριβάνι Με πρότυπο αναπαράστασης το ενετικό αναβρυτήριο της πλατείας



              
                              

                           
             
Σήμερα η υπογράφουσα θα να κάνει μια δημόσια πρόταση. Που αφορά στην αισθητική αναβάθμιση της πλατείας συντριβανίου στο Λιμάνι μας. Πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί  άμεσα χωρίς ιδιαίτερο κόστος αλλά με μεγάλο όφελος. Καθώς θα λειτουργήσει ως προστιθέμενη εικαστική αξία στην φυσική καλλονή και την ενετικού «χρώματος» φυσιογνωμία της παλιάς πόλης και του λιμανιού μας.

·         Ουσιαστικά πρόκειται για την ανάγκη που εδώ και πολλά χρόνια διατυπώνει η στήλη και επισημαίνουν πολλοί Χανιώτες και πάρα πολλοί τουρίστες. Ανάγκη να διορθωθεί μια «άτυχη» επιλογή. Η επιλογή του συγκεκριμένου συντριβανιού  στην ομώνυμη πλατεία.
·          Η αφορμή  δόθηκε από την είδηση-ενημέρωση που έχει γίνει στην δημοτική κοινότητα Χανίων για ανάπλαση της οδού Χάληδων. Ένα έργο ενταγμένο στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης για την Βιώσιμη ανάπτυξη που περιλαμβάνει πολιτιστικές διαδρομές.
·          Εκεί στην συμβολή της Χάληδων με την Καραολή και Δημητρίου, στην γνωστή μας πλατεία , η εικαστική εικόνα μπορεί  να διορθωθεί με την αντικατάσταση του υπάρχοντος συντριβανίου. Με ένα πιο ταιριαστό αισθητικά και ιστορικά με το υπάρχον ενετικό αναβρυτήριο.
                                                           Μικρό ιστορικό
·         Συντριβάνι είναι τουρκική λέξη και χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το ενετικό αναβρυτήριο που υπήρχε στην πλατεία και το οποίο βέβαια είχε και την ανάλογη χρήση. Βέβαια στο συντριβάνι μέχρι και την δεκαετία του 2000 δεν υπήρχε πλέον συντριβάνι. Ήταν όμως τόσο έντονες οι μνήμες από τις εποχές της δόξας της πλατείας στην οποία ήταν τοποθετημένο ώστε συνεχίζαμε και συνεχίζουμε να αποκαλούμε έτσι την πλατεία Μαυροβουνίων, όπως λεγόταν επί Κρητικής Πολιτείας. Η οποία, αν και μικρή, μας λένε οι ιστορικοί, ήταν η κοσμικότερη πλατεία της πόλης, κέντρο συζητήσεων και συναντήσεως των Χανιωτών. Είχε πάρει το όνομά της από μια ογκώδη κρήνη, διακοσμημένη με λεοντοκεφαλές, στην οποία προσκολλήθηκαν ως υδροδόχες μαρμάρινες λάρνακες. Τμήμα της κρήνης (αυτό που βλέπουμε στην φωτογραφία), βρίσκεται σήμερα «παραπεταμένο» στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων.
·         Αφού, λοιπόν, υπάρχει το αυθεντικό τι πιο λογικό από το να μελετηθεί το υπάρχον τμήμα και  να σχεδιαστεί ένα νέο που θα το περιελάμβανε; Σύμφωνα πάντα, με τις υπάρχουσες περιγραφές  και στοιχεία αλλά και σύμφωνα με ανάλογα συντριβάνια στην Κρήτη. Όπως αυτό με τα περίφημα λιοντάρια που κατασκεύασε ο στρατηγός Μοροζίνι στο Ηράκλειο. Το οποίο άλλωστε στην ολότητά του δεν είναι το αυθεντικό. Έχει όμως διατηρήσει στο νέο σχεδιασμό του τα λιοντάρια και το ενετικό στυλ σύμφωνα και με τα όσα ο ίδιος ο Μοροζίνι έγραψε για την κρήνη αυτή. Ότι δηλαδή «..την έκαμα, πιο φανήσιμη και πιο ωραία, με όλες εκείνες τις διακοσμήσεις που μπόρεσα, δηλαδή με ένα άγαλμα του Ποσειδώνα….».
                                    Αταίριαστο
·         Το υπάρχον συντριβάνι θα ταίριαζε μια χαρά σε μια άλλη πλατεία μας. Γι’ αυτό και, από τότε που τοποθετήθηκε, εισέπραξε τα αρνητικά σχόλια για το αταίριαστο της κατασκευής του με το λιμάνι.  Αρχικά, σχέδια και  σκέψεις  να ληφθεί υπ όψη ως πρότυπο  το δικό μας ενετικό αναβρυτήριο με τους λέοντες που υπάρχει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων υπήρξαν . Όμως επελέγη τελικά το τωρινό συντριβάνι .Παραμένει δε ζητούμενο και από μια τοπική δημοσιογραφική κίνηση η αντικατάσταση του πολύ-λοιδωρημένου φλοτέρ  του. 
·         Τώρα είναι καιρός να αντικατασταθεί. Με ένα άλλο πιο ταιριαστό που θα περιλαμβάνει και το υπάρχον ενετικό αναβρυτήριο. Μάλιστα, σήμερα, που  ακόμα και οι ψηφιακές δυνατότητες (ανα) σχεδιασμού (ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα) μπορούν να κάνουν θαύματα, είναι πολύ πιθανόν το αποτέλεσμα να ξεπεράσει τις προσδοκίες όλων μας. Επίσης, σήμερα υπάρχει πληθώρα νέων υλικών κατασκευής με χρώματα  που προσφέρονται για τέλεια αναπαράσταση.
                                                 Ας το αλλάξουμε
·         Γιατί να μην το αλλάξουμε, λοιπόν;  Τοποθετώντας ένα άλλο που θα σχεδιαστεί  με βάση τις υπάρχουσες περιγραφές και στην κορυφή του να μπει το υπάρχον (μικρό) τμήμα του ενετικού αναβρυτηρίου; Φαντάζεστε την πρώτη αισθητική εικόνα που θα έχουμε κι εμείς και οι επισκέπτες μας βλέποντας ένα «ενετικό» συντριβάνι , ταιριαστό με το χρώμα του λιμανιού;
·         Πώς υποχρεώνουμε τους ιδιοκτήτες να κρατούν το ενετικό χρώμα στις προσόψεις και αλλού; Εμείς, ο δήμος μας, γιατί να μην το κάνει;
·         Η ανάπλαση της Χάληδων σε συνάρτηση με την αντικατάσταση του υπάρχοντος συντριβανίου ώστε να είναι ταιριαστό με το χρώμα και την ιστορία του λιμανιού μας,  φανταζόμαστε πόσο διαφορετική αισθητική εικόνα θα δώσει στο λιμάνι μας; Γιατί, σωστό είναι να περιορίσουμε την όποια αναρχία, αλλά να φροντίσουμε και την εναρμόνιση των κατασκευών με την ιστορία του. 

                                      Απόφαση-σχεδίαση-μελέτη
·         Νομίζω δε, από ακριτομύθιες και συζητήσεις  και με νυν δημοτικούς συμβούλους των Χανίων, ότι έχει ωριμάσει η άποψη να αντικατασταθεί. Μάλιστα μαθαίνω ότι ήδη αυτό συζητείται ως πρόταση και από μηχανικούς του δήμου.
·          Η δημοτική αρχή, λοιπόν, που έχει το βάρος της προώθησης όλων των διαδικασιών ας  συνεννοηθεί και με τις άλλες παρατάξεις  και ας φέρει σύντομα μια μελετημένη πρόταση αλλαγής του συντριβανίου στο Δημοτικό συμβούλιο.
·          Ώστε μαζί με τα έργα ανάπλασης της Χάληδων, ενταγμένα  στο πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας,  η διαδρομή από την Χάληδων προς λιμάνι να καταλήγει σε μια πρώτη εικόνα άλλης εικαστικής ομορφιάς του λιμανιού μας.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου