Πέμπτη, Φεβρουαρίου 16, 2017

Το και το!

 «Τους ύπατους  εγώ ανέδειξα στις συνελεύσεις/κι αυτοί κληρονομήσανε τα δικαιώματα/ φόρεσαν πορφυρούν  ατίθασον ένδυμα/…. Τώρα κι εγώ υποψιάζομαι/όλο το πλήθος των αυλοκολάκων/όλους τους ταπεινούς γραμματικούς/…. Υποψιάζομαι συνωμοσία...» Μιχ. Κατσαρός  «Κατά Σαδδουκαίων»


  Το  πολιτικό παιγνίδι είναι στημένο! Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα  στο  οποίο- συμφωνεί-νομίζω- ίσως και το 95% και πλέον των Ελλήνων πολιτών. Ανεξαρτήτως πολιτικών, ή  να το πούμε καλύτερα-κομματικών προτιμήσεων.
·         Παρ΄ότι δεν έχουν, δεν έχουμε πλέον κομματικές προτιμήσεις. Διότι τί να προτιμήσεις; Ποιός  πολιτικός ψεύτης είναι καλύτερος;
·         Το μη χείρον επιλέγουμε  δημοσκοπικά και στις κάλπες. Λόγω ανεπάρκειας επιλογών, λόγω λειψανδρίας και-κυρίως- επειδή δεν εμπιστευόμαστε πλέον κανένα. Αυτόν τον κανένα που λένε οι δημοσκοπήσεις πως είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.
·         Μα πώς το λες αυτό; Θα πουν –ίσως- κάποιοι που θέλουν να έχουν μια τόση δα ελπίδα  ότι κάποιος ή κάποιοι, κάπου, κάποτε θα μας πουν αλήθειες και θα καταφέρουν να σταματήσουν τον οικονομικό και αξιακό μας κατήφορο.
·         Μια μικρή ενδεικτική αναφορά από τα τελευταία γεγονότα-δηλώσεις.

                                 
                            Μήπως αυτοί πληρώνουν;
·         Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος ισχυρίστηκε ότι διαπραγματεύονται και νέα μέτρα (είπε και θετικά αλλά ποιος τον πιστεύει) διαψεύοντας τον πρωθυπουργό του κ. Τσίπρα που και στην ΚΕ του κόμματος και  χθες σε δηλώσεις του με τον κ. Μοσκοβισί είπε ότι είναι «καταστροφική η συζήτηση  για μέτρα ακόμα και ενός ευρώ».
·         Για το συνολικό λογαριασμό δεν μίλησαν.  Ούτε κατόπιν της συμφωνίας θα μιλήσουν. Δημιουργική ασάφεια. Μήπως αυτοί τον πληρώνουν;
·         Ο ευπρεπής ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. κ. Στέλιος Κούλουγλου, χθες σε συνέντευξη που δημοσίευσαν τα Χ.Ν. είπε πολλές αλήθειες αλλά προφανώς απέκρυψε και κάποιες άλλες δηλώνοντας ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση καθώς όλοι θα πάρουμε και κάτι! Το Δ.Ν. Τ., η Γερμανία-ΕΕ και η κυβέρνηση.
·         Για τον τελικό λογ/σμό ούτε λόγος. Δημιουργική ασάφεια.
·         Χθες στον Ρ/Σ 984 ο επίσης ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κ. Χρυσόγονος είπε ότι «Η αξιολόγηση μπορεί και πρέπει να κλείσει τη Δευτέρα στις 20 Φεβρουαρίου. Είναι σαφές ότι το κλείσιμο θα είναι επώδυνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόγονος, επισημαίνοντας ότι «παράταση πέρα από αυτή την ημερομηνία δε θα ωφελήσει τη χώρα».
·         Ούτε κι αυτός λέει  όλη την αλήθεια. Αφού το «επώδυνη» είναι κάτι σαν την δημιουργική ασάφεια του Βαρουφάκη.
                                     Ξανάρχισαν  τα όργανα
·         Όσο για την γενικότερη πολιτική στάση του πρωθυπουργού, των βουλευτών και κομματικών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει. Αλλά στα ζωάκια της στήλης, η τελευταία επικοινωνιακή τακτική τους μοιάζει επανάληψη του Φεβρουαρίου του 2015.
·         Καθώς ακούμε πότε να διώχνουν το Δ.Ν.Τ. , πότε να ξορκίζουν τον Σόιμπλε, πότε να λένε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτη η τρόικα στην Αθήνα (η οποία είχε βαφτιστεί «θεσμοί» και τώρα ξανάγινε τρόικα), πότε ότι οι συσχετισμοί στην Ευρώπη θα αλλάξουν μετά τις εκλογές σε Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία. Και τότε θα έχουμε …κόζι στην Ευρώπη. Όπως έχουμε και τώρα στις ΗΠΑ που ο Τράμπ ούτε που μας δίνει σημασία.
·         Τα ίδια περίπου που έλεγαν και το πρώτο εξάμηνο του 2015, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ θα αλλάξει με την εκλογή του τους συσχετισμούς στην Ευρώπη και στις αγορές. Με νταούλια, ζουρνάδες και Κρητική λύρα. Όλα τα όργανα επιστρατεύτηκαν. Μια από τα ίδια έχουν αρχίσει. Μόνο που τώρα δεν λένε μόνο ότι δεν υπογράφουν άλλα μέτρα αλλά και ότι τα έχουνε πάει καλύτερα και η οικονομία ανακάμπτει.  Ο πολίτης  βέβαια άλλα βλέπει. Στο τέλος μπορεί και να το πιστέψουν. Ξέρετε  πρόκειται για μία ψυχοπαθολογική ασθένεια –ξεχνώ το όνομά της- κατά την οποία ένας που λέει ψέματα, ψέματα καμιά φορά καταλήγει να τα πιστεύει και ο ίδιος! Έχω και προσωπικά παραδείγματα.
·         Η αντιπολίτευση πάλι –σωστά- επισημαίνει τα τρελά και τα παράλογα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά κι αυτή δεν μας λέει πού βρισκόμαστε ακριβώς και πόσος είναι ακόμα ο λογαριασμός που θα πληρώσουμε.
·          Μήπως επειδή ούτε οι ίδιοι τον ξέρουν; Πιθανότατα. Αλλά τόσο το χειρότερο και γι αυτούς και για μας.
                               Το και το
·         Όλα αυτά τα σημειώνουν όλοι. Και τα ακούμε καθημερινά. Όμως τελικά επειδή όλα αυτά κουράζουν όλους μας θα τελειώσω παίρνοντας την σκυτάλη από το εξαιρετικό και σύντομο  χθεσινό χρονογράφημα του Νεκτάριου Κακατσάκη στα Χ.Ν. με τίτλο «Οι πολιτικάντηδες «διαπραγματευτές των ζωών μας» . Όπου-κατά την άποψή μου- λέει αυτό που όλοι ανα-ζητούμε: Κάποιος να πει ΟΛΗ την αλήθεια.
·          Για το τι έχουμε υπογράψει και μας το ξεφουρνίζουν σιγά-σιγά. Για το τι έχει ψηφιστεί. Για το πόσος είναι ο συνολικός λογαριασμός. Με σαφήνεια και όχι  δημιουργική ασάφεια.
Το και το! 
Όσο δεν το κάνουν κακό της κεφαλής τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου