Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2017

Κανονισμός Δημόσιων χώρων: Προϋπόθεση η εφαρμογή




 



Την περασμένη εβδομάδα όταν συζητήθηκε  και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην δημοτική κοινότητα Χανίων  ένας νέος κανονισμός κοινόχρηστων χώρων της πόλης, αυτό ήταν, ή τουλάχιστον έπρεπε να είναι, το talk of the town.
·         Οι λόγοι γνωστοί σε όλους εμάς που όχι μόνο παροικούμε σ’ αυτή την πόλη αλλά  ενημερωνόμαστε εδώ και δεκαετίες για τα προβλήματά της και παίρνουμε θέση όταν και όσο μπορούμε.
·          Για ποιό πράγμα, λοιπόν, διαμαρτυρόμαστε και τι ζητάμε, μεταξύ άλλων- κατά 90% και βάλε;
                                          Ο ανύπαρκτος δημόσιος χώρος
·         Μα για τον ανύπαρκτο δημόσιο χώρο. Δημόσιο χώρο για πεζούς, δημόσιο χώρο για αναψυχή, δημόσιο χώρο για πνεύμονα πρασίνου, δημόσιο χώρο για ΑμεΑ, για καροτσάκια παιδιών, δημόσιο χώρο που να μην φέρνει στην αισθητική των τσαντιριών καταμεσής των πεζοδρομίων, πλατειών, πεζοδρόμων κλπ.
·         ΤΕΕτδΚ, Σύλλογος αρχιτεκτόνων Χανίων, ομάδα p.public, σύλλογος πεζών,  ποδηΛάτρεων. Ένα σωρό ημερίδες, ομιλίες κλπ. Οι τουρίστες στα σχετικά ερωτηματολόγια επισημαίνουν την αναρχία και την κατάληψη δημόσιων ελεύθερων χώρων, τα ΜΜΕ  τοπικά στήνουν(με) «δίκες» σε σχόλια και ραδιοφωνικές εκπομπές περιγελώντας την άναρχη κατάσταση κατάληψης κοινόχρηστων χώρων και πεζοδρομίων στα Χανιά αλλά κι εμείς οι απλοί πολίτες ανά τους καφενέδες της πόλης. Και μάλιστα το συζητάμε σε πολλούς καφενέδες  οι οποίοι  προδήλως παρανομούν ακριβώς στο τραπεζάκι το οποίο… καθόμαστε την ώρα που το κριτικάρουμε.
·         Βρε παιδί μου, δεν υπάρχουν νόμοι; Γιατί δεν τους εφαρμόζει ο δήμος; Τι κάνουν οι δημοτικές υπηρεσίες; Γιατί δεν γίνεται αστυνόμευση; Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος; Ακόμα και ο συνήγορος του πολίτη παραγγέλλει να οριστούν ποσοστά χρήσης ελεύθερων χώρων, πεζοδρομίων κλπ.
·         Τι κάνουμε τόσα χρόνια; ΤΙΠΟΤΑ. Πιστές στο δόγμα απού ζει (πολιτικοαυτοδιοικητικά) μεταζώνεται  όλες  οι δημοτικές μας αρχές. Όχι θα κάτσουν να σκάσουν. Αυτά δε λέμε; Ψέματα;
                                                   Μάθαμε ή μπαα;
·         Τι κάναμε, όλοι στην χώρα και φυσικά και στα Χανιά τις προηγούμενες δεκαετίες των παχέων αγελάδων; Ζητούσαμε, ζητούσαμε και ζητούσαμε.  Και το κράτος, οι πολιτικοί έδιναν. Από δανεικά που αποδείχτηκαν όχι αγύριστα.
·         Και όσο έδινε η κάθε κυβέρνηση τόσο η κάθε αντιπολίτευση ζητούσε περισσότερα και κατηγορούσε την κυβέρνηση για αναλγησία.
·         Και –δυστυχώς- ούτε και τα τελευταία χρόνια από το 2010 δείξαμε ότι βάλαμε μυαλό.
·          Σημεία κοινά δεν μπορούν να βρουν οι πολιτικοί μας. Και η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο.
·         Εδώ, λοιπόν υπάρχει … «συγγένεια» με την αυτοδιοίκηση. Που και στα Χανιά συνεχίζουν-εξουσία και αντιπολίτευση- να παίζουν τους καλούς και τους κακούς. Χρόνια τώρα.
·          Κάποια στιγμή, μήπως θα έπρεπε να συμφωνήσουν σε  θέματα όπως ο κανονισμός για ελεύθερους χώρους που ταλανίζουν την πόλη επί δεκαετίες; Βεβαίως να ασκούν επιμέρους κριτική. Αλλά δεν βλέπουν, όλοι, που έχουμε οδηγηθεί; Ως χώρα και ως Χανιά;
                                       Συνεδριάζει                                         
·         Αυτή η δημοτική αρχή –μέχρι σήμερα-  δεν χαρακτηρίζεται (νομίζω) από πολλές πολιτικοαυτοδιοικητικές «καινοτόμες» πρωτοβουλίες. Και εννοούμε ότι δεν σπάει εύκολα αυγά. Εξαιρείται η καλή προσπάθεια του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου για την μείωση των τραπεζοκαθισμάτων  σύμφωνα με υπάρχουσα μελέτη και από την επόμενη τουριστική περίοδο. Άσχετα εάν βρέθηκε παραθυράκι καθυστέρησης.
·         Και ιδού, φέρνει ένα κανονισμό  για τους κοινόχρηστους χώρους. Ένα κανονισμό που συνέταξαν οι  δημοτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου όπως άλλωστε έγινε παραδεκτό από όλους σχεδόν τους φορείς, άμεσα και έμμεσα ενδιαφερόμενους.
·         Πολλοί είπαν ότι είναι κανονισμός πολύ προσηλωμένος στο γράμμα του νόμου. Άλλοι είπαν ότι δεν γίνεται να εφαρμοστεί εάν πρώτα δεν γίνουν οι υποδομές στην πόλη. Να φτιαχτούν δηλαδή πεζοδρόμια τρίμετρα, δρόμοι κλπ.  Δηλαδή-ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες- του Αγίου Ποτέ.
·         Υπήρξαν και φορείς –και μάλιστα άμεσα ενδιαφερόμενοι- όπως ο εμπορικός σύλλογος Χανίων που συμφώνησαν. Όπως και φορείς –πάντα υπεύθυνοι- όπως το ΕΒΕΧ (κ. Μαργαρώνης) αλλά και ο σύλλογος εστίασης (κυρία Σαματά) που παρά τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την εμπόδιση της επιχειρηματικότητας, είπαν και ένα καλό λόγο. Ότι, δηλαδή, ο κανονισμός έλαβε υπ’ όψη του κάποιες θέσεις που είχαν διατυπωθεί στην δημόσια διαβούλευση και είναι προς την θετική κατεύθυνση. Και περιμένουν να δουν αν και κάποιες νέες προτάσεις τους ληφθούν υπ’ όψη από τον δήμο κατά την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων.
·         Το οποίο συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή και με αυτό το θέμα.

                                Ελήφθησαν Over
·         Οι πληροφορίες της στήλης, είναι ότι πράγματι πολλές από τις προτάσεις που μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές στα πλαίσια της ισονομίας,  και των νόμων για τους ελεύθερους χώρους, ελήφθησαν υπ’ όψη.
·         Εξ’ άλλου, να το πούμε κι αυτό. Ναι, η δημοτική αρχή έχει την πολιτική ευθύνη για την πρόταση. Αλλά οι τεχνικές της υπηρεσίες είναι που την επεξεργάζονται.
·          Είναι απρόσωπος μηχανισμός; Ή μήπως είναι 7 Χανιώτες μηχανικοί της διπλανής μας πόρτας στους οποίους μάλιστα συχνά παραπονιόμαστε για την αναρχία που υπάρχει στα Χανιά για τους κοινόχρηστους χώρους; Οι οποίοι συλλογικά  έλαβαν υπ’όψη τους στις προτάσεις τους την νομοθεσία, την υπάρχουσα κατάσταση και ταυτόχρονα προσπαθούν να υπάρξει δικαιοσύνη για όλους;
·         Αυτά, η υπογράφουσα τουλάχιστον, γνωρίζοντας και την κατάρτιση και την πολύχρονη πείρα αλλά και την αγάπη για τα Χανιά μας πολλών από τους μηχανικούς αυτούς, πιστεύει ότι τα έλαβαν υπ’ όψη στο μέτρο του δυνατού. Και στην αρχή και για  όσες προτάσεις ήταν δυνατόν να προστεθούν.
                      Δυνατότητα εφαρμογής,  υπάρχει;
·         Εάν, λοιπόν, σήμερα, ο κανονισμός αυτός –με όποιες τροποποιήσεις ελήφθησαν υπ’ όψη ή θα γίνουν δεκτές και σήμερα- ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο, τελειώσαμε;  Μπαίνει τάξη στην πόλη;
·          Όχι βέβαια. Εάν ταυτόχρονα δεν υπάρχει πολιτικοαυτοδιοικητική απόφαση και δεν έχει εκτιμηθεί σωστά από την δημοτική αρχή, η δυνατότητα εφαρμογής του κανονισμού.
·          Έχουμε σχέδιο; Έχουμε τις υπηρεσίες ελέγχου; Εχουμε τα κότσια; Καταλαβαίνουν όλες οι δημοτικές ομάδες και η δημοτική αρχή ότι μια λαϊκίστικη ρητορεία  διαιωνίζει το πρόβλημα της πόλης;
·          Χωρίς πολιτική βούληση  ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ του, μόνο η ψήφιση του κανονισμού δεν φτάνει για επίδειξη – απόδειξη έργου.

Υπάρχει δυνατότητα και πολιτική βούληση εφαρμογής ;
 Xaniotika nea 17-2-17



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου