Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2017

Το συμφέρον της πόλης






                    


Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων (17-2-17). Κύριο θέμα ημερήσιας διάταξης ο νέος κανονισμός κοινόχρηστων χώρων. Ψηφίστηκε. Με 31 ψήφους. Θα αλλάξει κάτι;
·          Μια προϋπόθεση είχε θέσει στην στήλη ο Ραν ταν πλαν ανήμερα της συνεδρίασης.
·         Την  πολιτικοαυτοδιοικητική βούληση και την δυνατότητα (εκ μέρους της υπηρεσίας αστυνόμευσης κυρίως) να εφαρμοστεί .
·         Για την όλη συζήτηση και –κυρίως- για τις αντιρρήσεις παρατάξεων την μειοψηφίας δεν χρειάζονται πολλά. Όσοι άκουσαν την συζήτηση (και δεν βρίσκονται ακόμα στην λογική των παλαιοκομματικών νοοτροπιών μαύρο –άπρο), καταλαβαίνουν. Ότι κάποιοι  συνεχίζουν να κάνουν πολιτικοαυτοδιοικητική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Μουτζούρη επιθυμούν για τον «αντίπαλο», μουτζούρη ψήφο(αρνητική) και για τον νέο κανονισμό.
·         Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ όλοι σ αυτήν την πόλη τα «ρίχνουμε» χρόνια τώρα στην εκάστοτε δημοτική αρχή για την αναρχία και την παραβατικότητα που διέπει τον δημόσιο κοινόχρηστο χώρο, ξαφνικά κάποιοι (και δεν εννοώ τους καταστηματάρχες που έχουν προσωπικό όφελος) βρέθηκαν απέναντι από την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να αλλάξει το σκηνικό με νέο κανονισμό.
·         Διότι εκτιμούν ότι έτσι θα κερδίσουν ψηφαλάκια. Άλλωστε η δήλωση ότι εμείς όταν έλθουμε στα πράγματα θα τον αλλάξουμε, είναι ενδεικτική του πόσο  κανείς μας δεν έμαθε –ούτε θέλει προφανώς – να πολιτεύεται με όρους του κοινού οφέλους και όχι του -ενδεχόμενου (οι καιροί έχουν αλλάξει και θα το δούμε και σε 2,5 χρόνια)- κομματικού οφέλους ή κόστους.
·         Πριν από το κυρίως θέμα μας όμως, δυο λόγια και για την παλαιοκομματική νοοτροπία όλων των δημοτικών αρχών που συνεχίζεται: Να εισάγονται, δηλαδή, θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης ως επείγοντα, χωρίς όντως να είναι.
·         Καυτό το θέμα των κοινόχρηστων, φέραμε και ένα δυο  προγραμματικές συμβάσεις να τις περάσουμε τάκα- τάκα χωρίς πολλή συζήτηση. Εδώ -και καλώς- σύσσωμες οι παρατάξεις μειοψηφίας αντέδρασαν και δεν πέρασαν.

                                           Ανεφάρμοστος επειδή
·         Οι δημοτικοί σύμβουλοι υποχρεούνται να είναι διαβασμένοι σε ότι αφορά τα θέματα ημερήσιας διάταξης ώστε να θέτουν σωστά ερωτήματα και να επιχειρηματολογούν τεκμηριωμένα. Πολύ περισσότερο βέβαια  όσοι έχουν ασκήσει δημοτική εξουσία και γνωρίζουν και κάποιες φορές είχαν  κιόλας την ευθύνη της  πορείας των πραγμάτων.
·         Όσοι παροικούμε χρόνια σ’αυτή την πόλη  έχουμε παρακολουθήσει δημοσιογραφικά πώς ακριβώς εξελίχθηκε η άναρχη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων και έχουμε ασκήσει κριτική και παλιότερα.
·          Θεωρούμε ψευδεπίγραφο  και για λόγους εντυπωσιασμού το ερώτημα εάν υπήρχε ή όχι κανονισμός. Ακόμα και τα ζωάκια της στήλης γνώριζαν και γνωρίζουν ότι όντως υπήρχε κανονισμός. Αλλά ο κανονισμός αυτός είναι που έφερνε τα σημερινά αποτελέσματα. Τεκμηρίωση για την καταλληλότητα του παλιού δεν είδαμε. Διότι απλά ήταν διάτρητος φωτογραφικών και αλληλογρονθοκοπούμενων διατάξεων.
·         Καθώς, πρώτον είχε συνταχθεί αρχικά το 2001 και δεν ήταν εναρμονισμένος με την νομοθεσία και το χειρότερο, έβριθε φωτογραφικών διατάξεων με τις τροποποιήσεις του 2011 και 2013.
·         Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει μία χαώδης κατάσταση ερμηνείας και ανισότητας στην εφαρμογή του. Τέτοια που πολλές φορές οι υπηρεσίες ελέγχου  σήκωναν τα χέρια ψηλά. Ακόμα και εάν υπήρχε παρανομία, υπήρχαν παραθυράκια.
·         Άρα, η θέση να εφαρμοστεί ο υπάρχον κανονισμός ήταν μία θέση υπέρ της διαιώνισης της αναρχίας και της αδυναμίας της δημοτικής αρχής να τον εφαρμόσει.
·         Θα πείτε, «και δυόμισι χρόνια γιατί δεν τον άλλαζε»; Βεβαίως. Εδώ υπάρχει μία κριτική. Όφειλε αρκετά νωρίτερα να το έχει κάνει. Αλλά αυτό σημαίνει ότι τώρα που το κάνει ζητούμε να εφαρμοστεί ο παλιός; Δηλαδή, το αδύνατο; Δηλαδή να  συνεχίσει η κριτική για την αναρχία και κατά συνέπεια και η κριτική για την δημοτική αρχή;
·         Αυτό είναι προς το συμφέρον της πόλης;
                                   Τώρα, οψόμεθα
·          Τα Χανιώτικα Νέα είχαν αναλυτικό ρεπορτάζ για την συνεδρίαση της Παρασκευής.
·         Και βέβαια και τα ονόματα όσων υπερψήφισαν πέραν της δημοτικής αρχής (κ.κ.Τζήκας και Αρχοντάκης).
·         Όπως και τις παρατάξεις της μειοψηφίας και τους επικεφαλής (Σαρρής, Παπαντωνάκης, Ρίζος) που ψήφισαν υπέρ.
·          Πα’ ότι και αυτοί έχουν τους προβληματισμούς τους. Ολόσωστους. Εάν δηλαδή, υπάρχει η πολιτική βούληση να εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός και εάν  υπάρχει και η δυνατότητα μέσω της δημοτικής αστυνομίας. Ψήφισαν όμως ναι για το συμφέρον της πόλης.
·         Η διαβεβαίωση της δημοτικής αρχής ότι και βούληση και δυνατότητα υπάρχει θα κριθεί. Εκ του αποτελέσματος.
·         Διότι ο κανονισμός προφανώς έπρεπε να αλλάξει. Αλλά από μόνος του, όπως είπε και ο Ραν ταν πλαν προ χθές, δεν αποτελεί  έργο.
·         Τα υπόλοιπα δυο χρόνια θητείας εάν η πόλη έχει νοικοκυρευτεί, εάν δηλαδή εφαρμοστεί ο κανονισμός,

αυτό όντως θα είναι απόδειξη.
Χανιωτικα Νέα  21-2-17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου