Παρασκευή, Οκτωβρίου 14, 2016

Λαογραφικό Μουσείο Χανίων: · Όχι δήμου στην πολιτισμική «φρεγάτα» της πρώην Γαλλικής · Προχωρά το Πολυτεχνείο Κρήτης με Περιφέρεια και Π.Ε. Χανίων


Το παλιό ιστορικό κτίριο της Γαλλικής Σχολής Χανίων

                     
             

Από τον Ιούλιο που μας πέρασε είχε γίνει γνωστή η πρόταση του Χανιώτη Πρύτανη  του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Βασίλη Διγαλάκη, προς τον Δήμο Χανίων, για υποβολή κοινής πρότασης δημιουργίας Λαογραφικού Μουσείου Χανίων, στον χώρο του ιστορικού κτιρίου της πρώην γαλλικής Σχολής Χανίων στην Χαλέπα.
·         Μια πρόταση που επισημοποιήθηκε από την Σύγκλητο του ιδρύματος την ίδια εποχή. Γράψαμε τότε ότι η πρόταση αυτή έρχεται να δώσει σχεδόν άμεση λύση στο μεγάλο αυτό ΕΛΛΕΙΜΜΑ της πόλης και του νομού ευρύτερα για ένα μεγάλο μουσείο που να «αγκαλιάζει» την λαογραφική ιστορία του νομού και όχι μόνο.
·         Επειδή, ο τόπος και ο χώρος είναι ιδανικός: Η  ιστορική συνοικία  της Χαλέπας. Τα ιστορικά κτίρια γύρω-γύρω. Τα μουσεία που ήδη υπάρχουν, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο απέναντι, το Μουσείο-Οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου, το Μέγαρο του Εθνικού Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος, πρώην οικία Βλουμ.
·         Ένα έτοιμο λειτουργικά κτίριο που θέλει συγκεκριμένες, λίγες, παρεμβάσεις.
·         Και – το πολύ σημαντικό- ένα έτοιμο κοστολόγιο (που αναζητήσαμε και πήραμε)  ανακαίνισής του και αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου. Μικρού, σχετικά, προϋπολογισμού. (γύρω στο 1 εκατ. ευρώ)
·         Και μαζί την προσφερόμενη πολύτιμη, σε πολλά επίπεδα, συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης, των τμημάτων και υπηρεσιών του. Μια από κοινού πρόταση, δηλαδή, Δήμου  και Πολυτεχνείου μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης ή άλλου νομικού φορέα.
·         Καθώς, υπάρχουν ήδη λαογραφικές συλλογές όπως της Ελένης Φραντζεσκάκη που κατέχει το Πολυτεχνείο Κρήτης αλλά και της ΙΛΑΕΚ η οποία ήδη φιλοξενείται σε εγκαταστάσεις του ιδρύματος και συμφωνεί με την πρόταση. Χωρίς να λογαριάσουμε τις πάμπολλες ιδιωτικές συλλογές μεγάλης αξίας που μπορούν να φιλοξενούνται μόνιμα ή περιστασιακά(το ζητούν πολλοί Χανιώτες και δημοσίως, που έχουν εξαιρετικές συλλογές, όπως ο Αντώνης Πλυμάκης).
·         Από την πλευρά του ο δήμος Χανίων όφειλε να το συμπεριλάβει στις προτάσεις του για τα έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του νέου ΕΣΠΑ-ΣΕΣ της Περιφέρειας Κρήτης.

                                        Από στόχους πάμε καλά
·          Της δημοσιοποίησης της πρότασης του Πολυτεχνείου ακολούθησαν, όπως μάθαμε, συναντήσεις στελεχών εκατέρωθεν. Και μια δημόσια ανησυχητική σιωπή.
·         Ώσπου κάποια στιγμή, στις 12-9-16 είδαμε να προτείνεται και να εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων η πρόταση της Δημοτικής αρχής για δράσεις ΒΑΑ.
·         Διαβάζοντας τις προτεινόμενες κατηγορίες δράσεων (οι οποίες πάντως δεν έχουν καμιά εξειδίκευση συγκεκριμένων έργων), δεν είδαμε να περιλαμβάνεται ούτε γενικόλογα η δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου Χανίων στο χώρο της Γαλλικής στην Χαλέπα. Παρ’ ότι μια απλή ανάγνωση των προτάσεων συνηγορεί ότι η επιλογή του ιστορικού κτιρίου της πρώην Γαλλικής, συγκεντρώνει όλα τα περιγραφόμενα χαρακτηριστικά των προτεινόμενων στρατηγικών δράσεων του δήμου Χανίων. Και, παρ΄ότι, στην στρατηγική αλλά και την ειδικότερη ανά μέτρο ανάλυση (που είναι πάντως γενικόλογη), γράφεται  μεταξύ άλλων:
·         «Ένα βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής ΒΑΑ, είναι η σημαντική παρουσία πολιτιστικών - ιστορικών στοιχείων….. Μια δεύτερη επιδίωξη είναι η συνδυασμένη ενίσχυση της επισκεψιμότητας στην περιοχή ΒΑΑ με ζώνες αιχμής τόσο την παλιά πόλη όσο και την Χαλέπα….»
·         Ενώ, στις προβλεπόμενες, δράσεις, ενδεικτικά, διαβάζουμε: Μέτρο 2.2/Στόχος 2.2.1: Ανάδειξη Μνημείων και Αναβάθμιση Χώρων Αρχαιολογικού και Ιστορικού Ενδιαφέροντος: Ψηφιοποίηση συλλογών και ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ και για μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις.
·         Μέτρο 3.2/Στόχος 3.2.2: Ανάπτυξη, Νέων Μορφών Τουρισμού, Προώθηση Εναλλακτικού και Πράσινου Τουρισμού: Αναβάθμιση και επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε μουσεία, εκθετήρια, σύγχρονες εγκαταστάσεις πληροφόρησης φεστιβάλ και άλλες θεματικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις.
·         Μέτρο 3.3/Στόχος 3.2.2: Προώθηση Δράσεων για την ανάπτυξη μορφών πράσινου- εναλλακτικού τουρισμού: Διατήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς κατά μήκος του πράσινου δικτύου διαδρομών πολιτισμού – τουρισμού.

                                  Έχουμε συγκεκριμένη εναλλακτική;
·         Αναζητήσαμε, το γιατί η συγκεκριμένη πρόταση του Πολυτεχνείου Κρήτης δεν συμπεριελήφθη στις προτάσεις ΒΑΑ της δημοτικής Αρχής Χανίων. Αφού σύμφωνα με όλα τα πιο πάνω φαίνεται να πληροί όλους τους στρατηγικούς και αναλυτικούς στόχους των μέτρων του προγράμματος. Η απάντηση ήταν ότι δεν είναι επιλέξιμη δράση.
·         Μα αν η πρώην Γαλλική, δεν είναι (που πληροί εξόφθαλμα όλα τα παραπάνω κριτήρια, είναι συγκεκριμένη και έχει δυνατότητα άμεσης υλοποίησης με μικρό κόστος ώστε να έχουμε σε λίγο χρόνο μία συνοικία μουσείων),   τότε ποια άλλη, συγκεκριμένη είναι; Μπορούμε να μάθουμε κάποιες άλλες συγκεκριμένες προτάσεις για την ΒΑΑ;
·         Είχαμε την ευκαιρία, ως δήμος Χανίων να  αποκτήσουμε Λαογραφικό Μουσείο στα Χανιά,  μέσα  σε ένα ιστορικό  κτήριο- «φρεγάτα» αρχιτεκτονικής, με περιβάλλοντα χώρο 6-7 στρεμμάτων, σε μια γειτονιά μουσείων σε μια πολιτιστική διαδρομή- στόχο, αλλά δεν επιλέγεται η Γαλλική; Δηλαδή, να ξέρουμε, το απορρίπτει η διαχειριστική αρχή; ‘Η ο δήμος ; Με ποιά δεδομένα;
·          Και αντί της Γαλλικής, ως λαογραφικό μουσείο Χανίων και πολυλειτουργικό χώρο πολιτισμού, στην συγκεκριμένη πολιτιστική διαδρομή που είναι και «στόχος αιχμής» όπως γράφεται, έχουμε εναλλακτική; Και ποια;
                                           
Πολιτική επιλογή;
·         Το θέμα μοιάζει να είναι πολιτικο-αυτοδιοικητικό. Και να έρχεται-δυστυχώς- να επιβεβαιώνει την νοοτροπία που εμποδίζει τα Χανιά μας να έχουν πολλά που τους αξίζουν. Επειδή παραμένουν  ισχυρά τα «φέουδα», τα καπετανάτα και  τα «αλώνια» που να είναι μοναχικά μας. Για να κάνουμε μόνοι μας κουμάντο.
·         Οι συνεργασίες σε τέτοιο υψηλό επίπεδο δεν   φαίνονται άμεσα επιλέξιμες.  Ειδικά αν θεωρούμε ότι μας φέρνουν σε δεύτερη μοίρα επειδή ο συμβαλλόμενος (όντας και ιδιοκτήτης και λαμπρό επιστημονικό ίδρυμα) μπορεί να έχει και λίγο πάνω χέρι.

                                           Προχωρεί το Πολυτεχνείο
·         Ωστόσο, να κλείσουμε αισιόδοξα. Επειδή ακριβώς την ώρα που γράφαμε το πιο πάνω κείμενο είχαμε δημοσιογραφικές πληροφορίες που μπορέσαμε και διασταυρώσαμε.
·         Σύμφωνα με αυτές, το Πολυτεχνείο Κρήτης ολοκληρώνει την  πρότασή του για την δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στον πολυ-λειτουργικό χώρο της πρώην γαλλικής.
·         Μάλιστα έχει και την αμέριστη στήριξη του αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολου Βουλγαράκη αλλά και την στήριξη του περιφερειάρχη κ. Στ. Αρναουτάκη για ένταξη της πρότασης, που είναι ήδη και κοστολογημένη, σε σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης.
·          Άλλωστε ο κ. Βουλγαράκης, είναι γνωστό τόσο στην ΙΛΑΕΚ όσο και σε άλλους φορείς και φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται για την δημιουργία λαογραφικού μουσείου στα Χανιά, ότι έχει καταβάλλει πολλές προσπάσθειες για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου. Και είχε εξετάσει τόσο την βίλα Κουκουναρά, όσο και το χώρο του παλιού Ιταλικού Μουσείου.
·         Η  πρόταση του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι μια ιδανική πρόσκληση- πρόκληση για δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στα Χανιά μας.

​Και Χανιώτικα Νέα 14-10-16


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου