Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2016

Στο συνέδριο ΤΕΕτδΚ Σημαντικές αναφορές στην ανάπτυξη της χώρας και του ν. Χανίων



                




   Απόστολος Βουλγαράκης: Να ξεπεράσουμε τον κακό εαυτό μας
 και να ομονοήσομε.        
Γεώργιος Στασινός πρόεδρος ΤΕΕ: Αντιασφαλιστικοί, ανεφάρμοστοι νόμοι  και «ξεχασιάρης» υπουργός ναρκοθετούν την ανάπτυξη και το επάγγελμά μας. 
          
Σε συνέδριο αναφοράς όπου ειπώθηκαν αλήθειες και αναλύθηκε η ζοφερή σημερινή πραγματικότητα της ανάπτυξης της χώρας και συνακόλουθα και της τοπικής ανάπτυξης εξελίχθηκε το τριήμερο συνέδριο του ΤΕΕτδΚ που ολοκληρώθηκε χθες, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, στα Χανιά.
·         Παράλληλα αναλύθηκαν από πολλούς ομιλητές, αλλά και την εκτός  αναρτημένου προγράμματος παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ κ. Γιώργου Στασινού που πέτυχε η διοίκηση του ΤΕΕτδΚ, οι πολλές δυσκολίες των μηχανικών που έχουν το βάρος υλοποίησης έργων  λόγω ανεφάρμοστων νόμων και νομοσχεδίων.
·         Ορισμένες δε ομιλίες όπως αυτή του αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολου Βουλγαράκη  που αφορούσε στην υφιστάμενη κατάσταση έργων ήταν ιδιαίτερα αιχμηρές.
·         Την «κρυφή» φιλοδοξία του, ο Οκτώβρης να γίνει μήνας συζήτησης των υποδομών του τόπου, καταθέτοντας και σήμερα καθαρές θέσεις για μια σειρά υποδομών ώστε να διαμορφωθεί ένα Παρατηρητήριο έργων από το ΤΕΕτδκ και τους μηχανικούς του, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕτδΚ κ. Λευτέρης Κοπάσης στην  πρωινή εισαγωγή του. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε έργα όπως το νερό και ζήτησε από την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού να συνεργαστεί με το ΤΕΕτδκ, όπως γινόταν και παλιότερα.
·         Ο κ.  Κοπάσης,  δώρισε  στον κ. Στασινό το μνημειώδες έργο  της  αρχιτέκτονος κυρίας Αιμιλίας Κλάδου «ΤΑ ΧΑΝΙΑ  100 χρόνια από την ένωση στο 2013», το οποίο η συγγραφέας έχει δωρίσει στο ΤΕΕτδΚ. Από τις πωλήσεις του μάλιστα χρηματοδοτούνται δραστηριότητες του τοπικού τμήματος.
                    


                       
  Απ. Βουλγαράκης :Αγκυλώσεις- έκκληση  συννενόησης
·           Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση του νομού αναφέρθηκε:
·         Στις τρεις πύλες εισόδου στο νομό. Το αεροδρόμιο που χρηματοδοτήθηκε με 112 εκατ.ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση καθώς τέθηκε ως στόχος της πρώτης θητείας του και  κατορθώθηκε η συναίνεση και συνεργασία των τοπικών βουλευτών αλλά παρακάμφθηκαν και αντιδράσεις από την υπόλοιπη Κρήτη σε πολλά επίπεδα.
·         Στο λιμάνι της Σούδας, που θεωρεί ότι είναι στάσιμο, έχει πολλές ελλείψεις καθώς δεν διαθέτει ούτε  σταθμό επιβατών για την κρουαζιέρα.
·         Τρίτη και ουσιαστική πύλη ο Β.Ο.Α.Κ. Ντροπή να τον λέμε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.  Τα Χανιά έχουν μόνο 7 χιλιόμετρα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Το Ρέθυμνο διπλάσια και το Ηράκλειο πολλά. Και την ώρα που παλεύουμε  ακόμα να κάνουμε μελέτες δεν πήρε μπροστά ούτε ο κόμβος (Μουρνιών) εισόδου στα Χανιά. 180.000 «γ…μένα χιλιάρικα», όπως είπε, χρειάζεται για να ξεκινήσει ο εργολάβος το δρόμο και δεν βρέθηκε ακόμα ένας υπουργός της κυβέρνησης να τα δώσει. (σ.σ. μα δεν μας  ανακοίνωσαν υπερηφάνως  ότι ξεκίνησε;),
·         Για την σύνδεση Β.Ο.Α.Κ με αεροδρόμιο ο κ. Βουλγαράκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει υλοποιηθεί λόγω των πολλών διαφορετικών απόψεων που καταθέτουν, μηχανικοί, πρώην και νυν δήμαρχοι (!!!)  και άλλοι. Ελπίζω, είπε, τώρα να τελειώσει αυτό.
·         Για την συνεργασία με το ΤΕΕτδκ ανέφερε ότι ο ίδιος όσες προτάσεις καταθέτει είναι σύμφωνες με συμπεράσματα συνεδρίων και προτάσεων του ΤΕΕτδΚ. Το οποίο τώρα το παρακάμπτουν για δικούς τους λόγους, κάποιοι.
·         Για τον Νότιο οδικό άξονα (Ν.Ο.Α.Κ)  είπε, επίσης, ότι ναρκοθετείται από «γεράκια» αυτοδιοικητικούς που καθένας τον θέλει αλλού.
·         Οι βιολογικοί καθαρισμοί είναι μάλλον το ατού του νομού στο βόρειο άξονα όμως. Καθώς εκτός από τους υπάρχοντες προχωρούν και οι υπόλοιποι, Γεωργιούπολης και Κισάμου. Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με αυτούς του νότιου άξονα.
·         Αναφερόμενος στον Τουρισμό, μίλησε για τα πολλά πλεονεκτήματα του νομού και για την φετινή επιμήκυνση κατά ένα μήνα της τουριστικής περιόδου, που αναμένεται να επιμηκυνθεί κι άλλο. Σημαντικό για τουρισμό ανέφερε είναι να αναδείξουμε τον περιπατητικό, ποδηλατικό τουρισμό.
·         Αναδείξαμε την λίμνη της Αγιάς και τώρα σε καλό δρόμο είναι η μελέτη για την διάβρωση των ακτών, ο ποδηλατόδρομος Αγιά -Μεσκλά, σε νέα χάραξη, το φαράγγι Σαμαριάς που είμαστε σε καλό δρόμο ένταξής του στην Ουνέσκο.
·          Έχει ολοκληρωθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και το Μουσείο της οικίας Ελευθερίου Βενιζέλου.
·         Πολιτισμικές δράσεις που ενισχύουμε είναι επίσης οι Διαδρομές ελαιουργείων (Χανιά ΑΡΤ) οινοποιείων, φαραγγιών,μουσείων.
·         Από τα σημαντικότερα έργα είναι αυτά που αφορούν στο νερό. Τελειώσαμε το φράγμα Βαλσαμιώτη έστω και με τα προβλήματά του. Δεύτερο μεγάλο έργο 25 χρόνια τώρα η μελέτη φράγματος Ταυρωνίτη. «Δυστυχώς ένας υπουργός που πήγαμε για χρηματοδότηση μας είπε ότι πλέον δεν κάνουν «φαραωνικά» έργα ! Εμείς θα ολοκληρώσουμε όμως την μελέτη μέχρι το 2017. Από εκεί και μετά για χρηματοδότηση χρειάζεται να πάμε ΟΛΟΙ μαζί στα υπουργεία», είπε, καθώς χωρίς νερό δεν υπάρχει και γεωργία.
·         Ειδικότερα για την γεωργία ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι είναι και μπορεί να γίνει τόσο ισχυρός τομέας όσο και ο τουρισμός! Με ειδικότερη αναφορά στην καλλιέργεια αβοκάντο. Η δυναμική εδώ, είπε, είναι τεράστια. Αλλά τώρα καλλιεργείται άναρχα. Συστήσαμε επιτροπή στην αντιπεριφέρεια και μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε κατευθύνσεις.
·         Τέλος, έκανε έκκληση στους ξενοδόχους αλλά και σε εμάς τους γνωστούς και φίλους τους να τους συστήνουμε να χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα.
·         Σημειώνεται ότι η μόνιμη επωδός του κ. Βουλγαράκη στα αίτια της υστέρησης έργων και επομένως  ανάπτυξης  στο νομό Χανίων ήταν και είναι η ασυνεννοησία μας, την οποία πρέπει να ξεπεράσουμε και να ομονοήσουμε.

               

                   
    «Αυτά δεν συνέβαιναν ούτε επί χούντας»
·         Μαχητικός και διεκδικητικός ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Στασινός, μίλησε για την ανάπτυξη της χώρας και τον κίνδυνο να χαθεί το τελευταίο χρηματοδοτικό πακέτο της Ευρώπης  (το παρόν ΕΣΠΑ-ΣΕΣ), καθώς η κυβέρνηση με μια σειρά νόμων, παραλείψεων, πρόσθετων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων ναρκοθετεί την απορρόφηση των προγραμμάτων. Επίσης, αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό και φορολογικό που αποτελούν νεκροθάφτες του επαγγέλματός τους.
·         Επόμενο ΕΣΠΑ, είπε, δεν θα υπάρξει. Θα υπάρχουν μόνο δανειοδοτήσεις με επιτόκιο.
·         Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Στασινός αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία του το προηγούμενο διάστημα με το ΤΕΕτδκ και τον πρώην πρόεδρό του κ. Γιάννη Στρογγυλό , η οποία και συνεχίζεται, όπως είπε.
·         Δήλωσε αλληλέγγυος με τα τοπικά προβλήματα τα οποία, όπως ανέφερε, πληροφορήθηκε λεπτομερώς από την ομιλία του κ. Βουλγαράκη που προηγήθηκε.
·         Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στασινός στα προβλήματα των μηχανικών  αλλά και στον ανεφάρμοστο μέχρι σήμερα νόμο 4412/16 που δεν επιτρέπει στους μηχανικούς να κάνουν καμιά δουλειά.
·         Ο πρόεδρος του ΤΕΕ περιέγραψε μια κατάσταση χάους σε κυβερνητικό επίπεδο σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, λέγοντας ότι κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με το 38% των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών στα οποία πρέπει να προστεθούν και οι φορολογικές εισφορές. Μάλιστα περιέγραψε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας κατά την οποία διαπιστώσαμε, είπε, ότι οι υπουργοί είχαν πει ψέματα στον πρωθυπουργό.
·          Άρα, διερωτήθηκε, πώς να κάνουμε δουλειές οι μηχανικοί όταν ο πρώην πρόεδρός μας, μηχανικός και νυν υπουργός κ. Σπίρτζης ξέχασε(!) να προσθέσει  τα πρότυπα τεύχη διακήρυξης; Ο κ. υπουργός φροντίζει να μη γίνονται έργα. Αυτό γίνεται.
·         Σε ότι αφορά δε το ν/σ για το περιβάλλον που έχει έλθει στη Βουλή και τροποποιεί τα πάντα, θεωρεί ότι έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του γεγονός που σημαίνει καθυστέρηση όλων των προγραμματισμένων δημόσιων και ιδιωτικών έργων.
·         Απαντώντας δε, σε σχετική ερώτηση των Χανιώτικων Νέων ο κ. Στασινός δήλωσε αναλυτικότερα: «Ψηφίστηκε ο νόμος 4412/16 για τις δημόσιες συμβάσεις ουσιαστικά για το πώς θα δημοπρατηθούν τα δημόσια έργα και για το πώς θα γίνουν οι διαγωνισμοί των δημοσίων μελετών αλλά επειδή δεν έχουν βγει μέχρι σήμερα τα πρότυπα τεύχη διακήρυξης για όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν ούτε οι δημοπρασίες ούτε οι διαγωνισμοί. Επομένως περιμένουμε πότε αυτά θα είναι έτοιμα έτσι ώστε να μπορεί ο νόμος να εφαρμοστεί. Ψηφίστηκε ο νόμος το καλοκαίρι περιμένουμε δυο μήνες και αν δεν βγουν θα χάσουμε άλλους τρεις μήνες. Που σημαίνει καθυστέρηση σε όλα τα έργα ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) στην απορρόφηση 4 μήνες. Και δεν έχουμε τέτοιο χρονικό περιθώριο. Σε ότι αφορά στο ν/σ που έχει βγει στη διαβούλευση για τον κανονισμό οικοδομικών αδειών και τα αυθαίρετα είναι σε πολύ αρχικό στάδιο. Κατά την άποψή μου βρίσκεται σε ένα στάδιο αρχικής σκέψης και δεν είναι ένα πραγματικό σχέδιο, ανεξάρτητα από την πολιτική κατεύθυνση που έχει ο καθένας. Από εκεί και πέρα εάν  θέλουμε να προχωρήσει κάτι σ’ αυτό το νόμο θα πρέπει για αρκετούς μήνες να μείνει στη διαβούλευση, να εκφραστούν οι απόψεις. Μπορώ να μιλώ για δυο μέρες γι’ αυτόν το νόμο. Λέω μόνο απλά ότι όταν λένε ότι θα εκδίδεται μια οικοδομική άδεια με ευθύνη του μηχανικού και θα ελέγχεται στη συνέχεια, ενδεχομένως αφού έχουν πέσει τα μπετά, αυτά δεν συνέβαιναν ούτε στην χούντα, για να το πω παραστατικά».

 Χανιώτικα Νέα 4-10-16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου