Τετάρτη, Οκτωβρίου 19, 2016

Νεώρια Χανίων: Δημόσια διαβούλευση ένα χρόνο. Δηλαδή, πάγωμα;                 
                
 Στις 23 Φεβρουαρίου του 2016 μας είχε ανακοινωθεί  ότι παραχωρούνται τα Νεώρια στο δήμο Χανίων. Όποιος ανατρέξει στον τοπικό τύπο θα το δει. Υπήρξε άλλωστε και συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.  Το καλοκαίρι ο υπουργός ΥΠΠΟ κ. Μπαλτάς μας ξαναυποσχέθηκε ότι  θα μας τα παραχωρήσει μαζί με βίλα Κούνδουρου και θεατράκι  «Βλησίδη», υπό όρους και προϋποθέσεις.
·         Ωστόσο τίποτα δεν είχε οριστικοποιηθεί. Αυτές οι μικροπαραχωρήσεις (που είναι απλώς πολιτικές αποφάσεις για βίλα Κούνδουρου και θεατράκι - 2 κτίρια που επί 25 χρόνια κατείχαμε ως δήμος -και για τα Νεώρια που μας είχαν ξαναπαραχωρηθεί με τους ίδιους όρους και δεν στοιχίζουν τίποτα στο δημόσιο κορβανά) έγιναν, τώρα. Δηλαδή, μετά που αποδείξαμε πόσο καλά παιδιά είμαστε, ως δήμος, και στο προσφυγικό (και ως προς το hot spot που λέγεται ότι ετοιμάζεται αντί ενοικιάσεις κατοικιών), και μετά τις ευχαριστίες στον οικονομικό υπουργό της κυβέρνησης για μια σειρά θεμάτων. Όπως, για  τη Δημοτική Αγορά, που έχει πολύ ψωμί ακόμα για να δούμε αν θα αποδώσουν οι υποσχέσεις ή δόθηκαν εν γνώσει του ότι πάει μακριά η βαλίτσα λύσεων και έχει ο Θεός. Όπως για τον κόμβο Μουρνιών που  ξεκινά από την Ζυμβρακάκηδων όπως είχε ανακοινωθεί επισήμως από τον δήμο Χανίων πριν δυο μήνες. Πλην όπως είπε, τις προάλλες, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απ. Βουλγαράκης στο συνέδριο του ΤΕΕτδΚ , ακόμα δεν δόθηκαν  από τον αρμόδιο υπουργό τα 180.000 ευρώ για να εγκατασταθεί ο εργολάβος. Ο οποίος δεν εμπιστεύεται τις υποσχέσεις και δεν εγκαθιστά εργοτάξιο χωρίς να πέσουν οι παράδες.
                                               Όροι παραχώρησης
·          Τις προάλλες ο δήμος Χανίων έδωσε στην δημοσιότητα τις  πολυπόθητες  αποφάσεις παραχώρησης των τριών ιστορικών κτηρίων. Για τα Νεώρια είναι μία πενταετία. Να πανηγυρίσουμε;
·          Κατ’ αρχάς, βεβαίως. Σημαντικότατο. Το μεγαλύτερο ενετικό μνημείο και ένα από τα πιο σημαντικά της Ανατολικής Μεσογείου.
·         Αλλά, ταυτόχρονα, ως καμένοι στην κολοκυθιά και των προηγούμενων δημοτικών αρχών και των προηγούμενων υπουργών πολιτισμού, οφείλουμε να  μελετήσουμε τόσο τους όρους παραχώρησης όσο και τις δηλώσεις της δημοτικής αρχής, μετά την παραχώρηση.
·         Καθώς εδώ ταιριάζει το μας τά’ παν κι άλλοι. Αφού, επίσης, είχαν πανηγυρίσει όταν τους είχαν παραχωρηθεί για μία πενταετία οι χρήσεις των Νεωρίων. Αλλά παρήλθε άπρακτη η προθεσμία. Χωρίς να γίνουν τα βασικά ζητούμενα. Δηλαδή, η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη και μελέτη Η/Μ.
·         Τότε μάλιστα που κάποια λεφτά υπήρχαν. Τώρα, όπως παραδέχτηκε και η δημοτική αρχή, τα πράγματα είναι δύσκολα και οικονομικά.
·         Γεγονός, που δεν αμφισβητείται. Όπως δεν αμφισβητείται η πρόθεση της δημοτικής αρχής να καταβάλει προσπάθειες να υλοποιήσει τους όρους παραχώρησης, ώστε τελικά  τα Νεώρια να μπορέσουν να ενταχθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
·         Όμως, δεν αμφισβητούνται οι καλές προθέσεις και των προηγούμενων δημοτικών αρχών, ειδικά στο θέμα των Νεωρίων. Αλίμονο. Και όλοι οι Χανιώτες και οι Κρητικοί θα λέγαμε, αυτό θέλουν.
·         Αλλά δεν φτάνουν οι προθέσεις. Χρειάζεται να τεθούν προτεραιότητες.
·          Ο λόγος που τα Νεώρια δεν αναστηλώνονται, κατά την εκτίμηση ειδικών, είναι ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν  αποφάσισαν έγκαιρα  την ανάθεση της αρχιτεκτονικής , στατικής και μελέτης Η/Μ εγκαταστάσεων.
·          Που, αν υπήρχε, ακόμα και σήμερα που μιλάμε θα είχε πιθανότητες ένταξης του έργου αναστήλωσής τους.
·         Γιατί δεν το έκαναν;  Προφανώς, επειδή είχαν άλλες προτεραιότητες στην διάθεση κονδυλίων από τον δημοτικό προϋπολογισμό  -που τότε βέβαια ήταν και μεγαλύτερος. Καθώς αυτό το έργο δεν  «χωρούσε» σε μια θητεία  ούτε σε δυο ίσως για να κοπούν κορδέλες.                                                  
·         Διαβάζοντας  μάλιστα και τους όρους παραχώρησης, σήμερα, βλέπουμε να είναι πανομοιότυποι με εκείνους της πρόσφατης παραχώρησης που έληξε.
·         Ένας μάλιστα όρος, που δεν εξειδικεύεται επαρκώς, είναι η εύρεση από το δήμο Χανίων, χώρου μετεγκατάστασης των εργαστηρίων της Εφορείας Αρχαιοτήτων, αδαπάνως για το κράτος. Αλλά, προσωρινά, θα το βάλουμε στην άκρη.
                             Ένας χρόνος, διαβούλευση;
·          Επειδή υπάρχει κάτι άλλο που μας δημιουργεί απορίες: Η δήλωση του δημάρχου Χανίων ότι άμεσα θα ξεκινήσει ένας διάλογος με την τοπική κοινωνία για να διατυπωθεί μια τελική πρόταση αξιοποίησης των Νεωρίων. Απαντώντας  δε σε ερώτημα για το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας απάντησε ότι στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση σε έναν χρόνο από σήμερα!!!!
·         Τι σημαίνει αυτό;  Τι θα συζητούμε με την ΚΟΙΝΩΝΙΑ(!!!) ένα χρόνο;
·         Με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχει τέτοια  διαβούλευση και έχει καταλήξει εδώ και χρόνια. Και μάλιστα, το Γραφείο Παλιάς Πόλης των Χανίων,(που είναι υποβαθμισμένο και από την παρούσα Δημοτική αρχή) έχει «καταθέσει» από το 2000  όλες τις υπάρχουσες  μελέτες-προτάσεις χρήσεων. Που είναι συνοπτικά:
·          1. Μελέτη Προστασίας και Ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης Χανίων (1977) 2.Νεώρια Παλιάς Πόλης Χανίων (προκαταρτική έκθεση(1980) 3.Μελέτη Γενικής Αναπτύξεως Χανίων, Σούδας, Ακρωτηρίου, Παλαιό Λιμάνι-Προστασία, Ανάδειξη, Συντήρηση(1982) 4. Προκαταρτική μελέτη Ιχθυόσκαλας Χανίων (1983) 5. Μελέτη Renzo Piano (ανατέθηκε από ΟΥΝΕΣΚΟ) 6. Φωτογραφική αποτύπωση των νεωρίων στα Χανιά Κρήτης (1990) (ΕΜΠ).
·         Θα προσθέσουμε εδώ ότι υπάρχει και νεότερη αρχιτεκτονική «αποτύπωση» από την εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων από την αρχιτέκτονα Μαριάννα Αγγελάκη.
·         Όλα τούτα καταλήγουν, πλην της μελέτης 4, σε πολιτιστικές χρήσεις.
·         Άρα, θα συζητούμε για να καταλήξουμε σε ένα χρόνο, αν καταλήξουμε, στο αυτονόητο των πολιτιστικών χρήσεων;

·         Αυτό, όμως, σημαίνει ΠΑΓΩΜΑ των διαδικασιών ανάθεσης των μελετών που αποτελούν και την μοναδική απαραίτητη συνθήκη για να υπάρξει ελπίδα χρηματοδότησης αναστήλωσης των Νεωρίων.
·         Γιατί πάγωμα; Υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Όπως, ότι, παρ όλο που μας δίδεται  πάλι η ευκαιρία ως δήμος Χανίων, πάλι ΔΕΝ θέλουμε να ιεραρχήσουμε το έργο αυτό, ως πρώτης προτεραιότητας κτηριακών υποδομών, και δη μνημειακού –ιστορικού χαρακτήρα.
·         Δεν θέλουμε,να πούμε ότι αφού μας «έκατσαν» τα Νεώρια που με πάθος ζητούσαμε και με πανηγυρισμούς ανακοινώσαμε, αντί, π.χ., να δώσουμε 500.000 άμεσα για νέα βιβλιοθήκη Χανίων, τροποποιούμε τον προϋπολογισμό και προγραμματισμό μας και  τα διαθέτουμε για προκήρυξη των μελετών με τον νόμο 3316. Ώστε πράγματι να δρομολογηθεί η αναστήλωσή τους.
·          Αντίθετα όταν δηλώνεται  από την δημοτική αρχή ότι : «Φιλοδοξούμε να κάνουμε λίγα αλλά ουσιαστικά βήματα που θα ανοίξουν τον δρόμο για την αξιοποίησή τους», τί σημαίνει;
·         Υπάρχει ουσιαστικότερο, από την προκήρυξη των μελετών; Το διαχρονικό έλλειμμα δηλαδή, των νεωρίων;
·         Δυστυχώς, πίσω από τις  λέξεις πάντα βρίσκεται ένας …Αλέξης.


     Χανιώτικα Νέα 19-10-16


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου