Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2016

Λαογραφικό Μουσείο Χανίων: Θέλει ο δήμος Χανίων την πολιτισμική «φρεγάτα» της Γαλλικής Σχολής ;






                                       
                              
Παλιό, πολύ παλιό, το αίτημα της Χανιώτικης  κοινωνίας για δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου Χανίων. Η μόνη προσπάθεια που είχε προχωρήσει  σοβαρά αλλά δεν κατέληξε λόγω υπαναχώρησης του δωρητή ήταν στην δεκαετία του ’90.
·         Από εκεί και μετά: η Ιστορική λαογραφική εταιρεία Κρήτης, η γνωστή μας ΙΛΑΕΚ, διάφοροι σύλλογοι, πολλοί αυτοδιοικητικοί πριν τις εκάστοτε δημοτικές εκλογές, ο νυν  αντιπεριφερειάρχης Χανίων  κ. Απόστολος Βουλγαράκης που το πάλεψε  με πρόταση για το Πολεμικό Μουσείο στην Τζανακάκη και την βίλα Κουκουναρά, και Χανιώτες που ασχολούνται με τον πολιτισμό, όλοι επεσήμαναν την απαράδεκτη έλλειψη ενός μεγάλου και μουσειακά οργανωμένου λαογραφικού μουσείου στα Χανιά.
·         Αυτή η στήλη κάθε χρόνο από το 2000 και μετά έγραφε για το μεγάλο αυτό πολιτισμικό έλλειμμα της πόλης και έκανε συγκεκριμένες προτάσεις. Οι δημοτικές μας αρχές δεν «αγάπησαν» ποτέ τις προτάσεις όλων μας. Ενδεχομένως επειδή ένα λαογραφικό μουσείο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στην διάρκεια μιας δημοτικής θητείας. Και επομένως άλλοι θα κόψουν την κορδέλα!

                            Ιδανική  πρόταση
·         Και ιδού, στα Χανιώτικα Νέα (18-7-16) ανακοινώνεται η κατάθεση  στην σύγκλητο του Πολυτεχνείου Κρήτης, πρότασης του Πρύτανη  κ. Βασίλη Διγαλάκη να εισηγηθεί στην σύγκλητο την δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου  στο κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής Χανίων.
·         Μια πρόταση τεκμηριωμένη, η οποία θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στη συνοικία του ιστορικού κέντρου της Χαλέπας, στον Χανιώτικο τουρισμό και θα σηκώσει ψηλά τον πήχη της πόλης η οποία πλέον θα διαθέτει αναβαθμισμένα και λειτουργικά τα κτίρια της ιστορικής Χαλέπας , σύμφωνα μάλιστα με τα πολεοδομικά δεδομένα της Κρητικής Πολιτείας.
·         Ταυτόχρονα, μαζί με το Μουσείο-οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου, την οικία Βλουμ και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο απέναντι από την πρώην Γαλλική, δημιουργούν μία συνοικία Μουσείων που θα προσελκύει ειδικό πρόσθετο τουριστικό ενδιαφέρον.                                   
·         Είναι μια ιδανική πρόταση του Χανιώτη πρύτανη επ’ ωφελεία και της πόλης του  αλλά και του Πολυτεχνείου που, βεβαίως, θα συμμετέχει στον φορέα που θα δημιουργηθεί.

                                  Ιδανική ευκαιρία …στο πιάτο!
·         Εκτός από ιδανική πρόταση όμως, είναι και ιδανική ευκαιρία για τον δήμο Χανίων. Είναι σα να γεννούν οι …κότες που δεν έχει -δυστυχώς- ως προς τις προτάσεις που θέλει και πρέπει να καταθέσει για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ(ΣΕΣ) και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Γιατί;
·         Επειδή, πέραν όσων αναφέρονται για την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και του ιστορικού κέντρου της Χαλέπας το κτίριο έχει και το πλεονέκτημα του  μεγάλου περιβάλλοντος χώρου. Οσο για το λαογραφικό υλικό μας,  όπως είχαμε γράψει στους Πολιτισμικούς Σφυγμούς (1-12-1996) σχετικά με το λαογραφικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα Νεώρια, η κυρία Αιμιλία Κλάδου μαζί με τον λαογράφο μας κ. Σταμάτη Αποστολάκη έχουν από την δεκαετία του ’90 ολοκληρώσει μία καταγραφή της λαογραφικής «περιουσίας».
·         Και ένας τέτοιος χώρος ήταν ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ και για ζωτικές αναπαραστάσεις της αγροτικής και λαογραφικής μας παράδοσης.
                                     Σε άριστη  κατάσταση
·         Παράλληλα το κτίριο της Γαλλικής -σύμφωνα με  μικρή δημοσιογραφική έρευνα που κάναμε- είναι σε άριστη κατάσταση. Είναι  καθαρό, με νόμιμες άδειες, έχουν κατεδαφιστεί τα παράνομα κτίσματα και διαγραφεί τα πρόστιμα και έχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό.
·         Πιθανόν χρειάζεται κάποια αναβάθμιση οι ηλεκτρομηχανολογικές του εγκαταστάσεις  και κάποιο μικρό έργο μονώσεων.
                                Βούληση δήμου Χανίων
·          Άρα; Γιατί δεν προχωρούμε, χθες; Γιατί δεν είδαμε άμεση ανταπόκριση από την δημοτική αρχή;  
·         Διότι, υποψιασμένοι όπως είμαστε πλέον όλοι, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι τυχαία η δημοσιοποίηση της πρότασης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
·         Ότι, η συνεχής αναβλητικότητα που χαρακτηρίζει  την λήψη δημοτικών αποφάσεων  μπορεί να… τορπιλίσει την πολιτισμική «φρεγάτα» που -ανέλπιστα-  μας «χαρίζεται».
·         Χρειάζεται άμεση πολιτική βούληση του δήμου Χανίων. Καθώς τα νέα αυτά προγράμματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης έχουν δικαιούχους τους δήμους.
·         Επομένως χρειάζεται να συντονιστούν άμεσα με το Πολυτεχνείο, να βρεθεί ο φορέας διαχείρισης  (προγραμματική σύμβαση ;) και να κατατεθεί τεχνική μελέτη για ένταξη στο πρόγραμμα. Οι τεχνικές μελέτες είναι στα σκαριά από το Πολυτεχνείο και μπορούν άμεσα ολοκληρωθούν. Άρα δεν χρειάζεται να χρηματοδοτήσουμε μελέτες για ένταξη. Η μουσειακή μελέτη που ασφαλώς θα απαιτηθεί  χρηματοδοτείται, επίσης, από σχετικά προγράμματα. Η περιφέρεια Κρήτης είναι βέβαιο ότι επίσης θα βοηθήσει.                                        
·         Τύχη βουνό, λοιπόν, να αποκτήσουμε γρήγορα λαογραφικό μουσείο. Και, όπως όλα δείχνουν, εξαρτάται από την δημοτική αρχή μας να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά.
·         Είναι μια επένδυση για το παρόν και το μέλλον του τοπικού πολιτισμού μας αλλά-φυσικά- και μία επένδυση που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θετικά οικονομικά αποτελέσματα.
·         Θα την αρπάξουμε από τα μαλλιά χωρίς παλινωδίες  και …


Σου ξου μου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου