Δευτέρα, Ιουλίου 11, 2016

Στην συνάντηση Χορωδιών Χανίων-Ηρακλείου Όλες οι Μούσες ήταν εκεί! Μας μάγεψαν όλα τα παιδιά μας





----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
« Νομίζεις ότι είμαι ονειροπόλος , αλλά δεν είμαι ο μόνος, ελπίζω μια μέρα να ενωθείς μαζί μας και όλος ο κόσμος να γίνει ένα. Φαντάσου…» (IMAGINE  John Lenon)
« Θα έρθει σίγουρα κάποια ώρα κάποια μέρα που ο άνθρωπος θα ζει με αξιοπρέπεια και τότε θα είμαστε ελεύθεροι…» (Υμνος στην Ελευθερία Oscar Peterson)
----------------------------------------------------------------------------------------------------















    
  Θέατρο ανατολικής τάφρου. Σάββατο βράδυ 9 Ιουλίου με το φεγγάρι μισό να κρέμεται από το πουθενά πάνω από τα υπέροχα ενετικά τείχη των Χανίων.
·         Ένα θέατρο κατάμεστο από όλες τις ηλικίες, να παρακολουθούν και να συμμετέχουν μαγεμένοι, ενθουσιασμένοι, χαρούμενοι  ένα κρεσέντο  αρμονικής εκτέλεσης  τραγουδιών από την «νεοσύστατη»  παιδική και εφηβική Χορωδία Χανίων και την Νεανική Χορωδία Ηρακλείου.
·         Επρόκειτο για μία συνάντηση των νεανικών χορωδιών των δύο πόλεων που θα συνεχιστεί με  το ίδιο πρόγραμμα σε συναυλίες  στο Ρέθυμνο(10/7) και στο Ηράκλειο (11/7).
·         Κάθε Χορωδία είχε φυσικά το δικό της ρεπερτόριο, που όμως ουσιαστικά «έδενε» χάρις στις εξαιρετικές επιλογές των διευθυντών των Χορωδιών, Γιώργου Καλούτση και Γιάννη Ιδομενέως και των εξαιρετικών συνεργατών τους πιανιστών  Νίκου Περάκη και Νίκου Κοκκίνη.
·         Ενθουσιώδεις χαιρετισμούς απηύθυναν  ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας και η αντιδήμαρχος Χανίων κυρία Βαρβάρα Περράκη.
·         Η κυρία Περράκη τόνισε την χαρά και την υπερηφάνεια του δήμου Χανίων για την εκ νέου συνεργασία με τους καταξιωμένους μουσικούς μας Γιώργο Καλούτση και Νίκο Περάκη, γεγονός που επιτρέπει στα Χανιά να προάγουν τόσο την μουσική παιδεία στην πόλη όσο και την υλοποίηση συναυλιών που προάγουν επίσης την ψυχαγωγία όλων των ηλικιών.
·         Ο κ. Βάμβουκας σημείωσε ότι μετά την ανασύστασή της η παιδική και εφηβική χορωδία ήδη έχει προτάσεις για την συμμετοχή της σε πανελλήνιας εμβέλειας εκδηλώσεις. Μια τέτοια είναι της επτανησιακής χορωδίας για συμμετοχή σε τιμητική εκδήλωση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο τον Αύγουστο. Ανακοίνωση που έγινε δεκτή με πολλά χειροκροτήματα από το κοινό.

Ποίηση, μουσική, φωνητικά, χορός

·         Επειδή δεν υπήρχε πρόγραμμα της παράστασης ώστε να μπορούν καλύτερα οι θεατές να παρακολουθήσουν την αλληλουχία του ρεπερτορίου, ο κ. Γιώργος Καλούτσης  για τα Χανιά  και ο κ. Γιάννης Ιδομενέως για το Ηράκλειο, προλόγισαν  στην αρχή το πρόγραμμα τους.
·         Έτσι, ο κ. Γ. Καλούτσης, παρουσίασε την παιδική και εφηβική χορωδία και τον διαχρονικό συνεργάτη του πιανίστα κ. Νίκο Περάκη. Τα δύο πρώτα τραγούδια της παιδικής χορωδίας ήταν   το «Φτωχό ποντίκι» και το λυρικό τραγούδι του 1938 σε μουσική Στρουμπούλη και στίχους Βιζυηνού «Ένας βράχος στο βουνό». Εδώ να πούμε ότι τα μικρά παιδιά  διακρίθηκαν εκτός από το τραγούδι και στην θεατρική  κίνηση. Μαζί δε με την εφηβική τραγούδησαν και το «Ο Αbram πέθανε».  
·         Η εφηβική χορωδία, επίσης, ενθουσίασε και συνεπήρε με την εξαιρετική εκτέλεση τραγουδιών του Μιχ. Σουγιούλ, από την οπερέτα  που ετοιμάζεται για τον χειμώνα  από τους Καλούτση – Περάκη- Μανωλικάκη.
·         Υπήρχε, λοιπόν, και σχετική σκηνοθεσία και κοστούμια της σκηνής που είδαμε. Ενώ τα  σόλο της Πολύμνιας Ασαργιωτάκη και του Γιώργου Μπραουδάκη και Ρέας Κουκάκη,  μαζί με τα χορευτικά των τραγουδιών «Μη μου είσαι θυμωμένη», «Για μας κελαηδούν τα πουλιά», «φίλησέ με» κ.α (όπου είδαμε να αναβιώνει και να αγαπιέται από τα παιδιά και το αθάνατο υπέροχο βαλς)», μας ταξίδεψαν σε αξέχαστες μουσικές δημιουργίες.
·         Το ευχάριστο μάλιστα είναι ότι, όπως μας είπε ο κ. Νίκος Περάκης, τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα με τις μουσικές και τα τραγούδια του Σουγιούλ. Τραγούδια που δεν είναι μοντέρνα κι όμως μας αγγίζουν και σήμερα και έτσι επανέρχονται στην μουσική παιδεία όλων.
     
  Ποίηση , λυρισμός, παράδοση, μελωδία

·         Ανάλογη και εξαιρετικά υψηλού επιπέδου είναι η Νεανική Χορωδία του Ηρακλείου με την στιβαρή διεύθυνση του κ. Γιάννη Ιδομενέως, ο οποίος μας εξηγούσε όλα τα «ντεσού» των τραγουδιών που ερμήνευαν.
·         Μαγεμένοι μείναμε από τις φωνητικές επιδόσεις  της χορωδίας κατά την εκτέλεση τραγουδιών της εποχής της Αναγέννησης, με διαφορετικά λόγια (!) –ίδια εκτέλεση και μάλιστα χωρίς μουσική συνοδεία- a capella.
·         Εξαιρετικές επιλογές και αποδόσεις παραδοσιακών ελληνικών τραγουδιών (Θάλασσα, Ερήνη) του Κώστα Γιαννίδη. Γνωστά και αγαπημένα τα επιλεγμένα τραγούδια από την Λιλιπούπολη δοσμένα λιτά και παραστατικά.
                         Κοινό φινάλε                                
·         Εντυπωσιακό ως  επιλογή, χορωδιακή απόδοση  αλλά και κορύφωση της ψυχαγωγικής μας ανάτασης ήταν το φινάλε της συναυλίας.
·          Εδώ δικαιώνεται πράγματι ο τίτλος της,  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ των χορωδιών Ηρακλείου και Χανίων. Πρόκειται για δυο «σημαδιακά» τραγούδια που επιλέχτηκαν για κοινή εμφάνιση-ερμηνεία, για στις δύσκολες εποχές που ζούμε, όπως είπε ο κ. Καλούτσης. Δυο τραγούδια –ύμνοι στην ελευθερία,  και στο όνειρο της συναδέλφωσης των ανθρώπων: Το IMAGINE  του John Lenon  και το Hymn to freedom του Oscar Peterson.
                        Όλες οι μούσες ήταν εκεί!
·         Γράφοντας το δικό μας φινάλε συνοψίζουμε, πεζά και επιγραμματικά, προς το παρόν:
·         Η συνάντηση των χορωδιών Χανίων, Ηρακλείου σε επίπεδο ψυχαγωγίας ήταν μια συναυλία, που μέσα από τις επιλογές των τραγουδιών και την διδασκαλία των διευθυντών, την συνοδεία των πιανιστών και την απόδοση των παιδιών, είχαμε την αίσθηση ότι συναντήσαμε  και τις εννιά μούσες των καλών τεχνών!
·         Δεν ήταν μόνο η Τερψιχόρη της μουσικής. Ήταν εκεί και η Κλειώ που γράφει ξανά την ιστορία  της παιδικής και εφηβικής χορωδίας Χανίων. Ηταν η Θάλεια προστάτης της βουκολικής ποίησης και της κωμωδίας(θεάτρου), η Μελπομένη της ρητορικής και μουσικής μελωδίας. Η Ερατώ  της ερωτικής ποίησης, η Πολύμνια της υποκριτικής και θρησκευτικής ποίησης. Η Ουρανία της αστρονομίας με το φεγγάρι πάνω μας, και βέβαια η Καλλιόπη, των επικών μελωδιών που ακούσαμε.
·         Ενθουσιασμένοι όλοι. Και, εμείς οι Χανιώτες, έκπληκτοι από το αρμονικό αποτέλεσμα της δουλειάς της παιδικής και εφηβικής χορωδίας Χανίων. Καθώς όπως είναι γνωστό η χορωδία του δήμου Χανίων …εξαφανίστηκε από τον χάρτη των δημοτικών δομών μας το 2011! Χωρίς καμιά εξήγηση και χωρίς να δοθεί καμιά απάντηση σε σχετική επιστολή συνέχισης και διατήρησής της. Λες και ο δήμος Χανίων έχει κι άλλες  πρωτογενείς δομές πολιτιστικών δράσεων.
·         Αντίθετα ο δήμος Ηρακλείου έχει μια παράδοση που συνεχίζεται αδιάλειπτα από το 1985!
·         Τουλάχιστον μετά τις ανακοινώσεις Βάμβουκα-Περράκη, ελπίζουμε ότι η πολιτικοαυτοδιοικητική βούληση είναι πλέον δεδομένη για την στήριξη  της συνέχειας  της παιδικής και εφηβικής μας χορωδίας.
------------------------------------μικρό ράστερ------------------------------------------
Τα μέλη των δύο χορωδιών είναι:  Παιδική και εφηβική χορωδία Χανίων
Αλυγιζάκη Όλγα,- Ασαργιωτάκη Πολύμνια,- Βερυκάκη ΣοφίαΙΔάφνη,- Γούργουρα
Σάρραl lάKωβoς,- Εφεντάκη Αναστασία,- Καδόγλου Σώτη,- Καλογεράκης Μάρκος,- Κουκάκη Ρέα,Μερσιέρ
Βικτώρια, -Μιχελάκης Σπύρος,-Μπελτράμε EλίζαlMάΡKoς,- Μπραουδάκης Γιώργος,- Νικάκης
Γιώργος,- Πάγκαλος Ορφέας,- Παπαδάκης Κώστας,- Παπαγρηγοράκη Αθηνά,-Παπαδογιωργάκη Νατάσα,Ποδαράκη
lωάννα,- Σαρρή Σταυρούλα,- Σκουλά-Jοhnsοn νβόνη,- Σφακιωτάκη Δέσποινα,- Τσαραμανίδου
Κατερίνα,- Χαιδεμενάκη Μαρία,- Χατζηδάκη Ναταλία,- Χειλαδάκης Νικόλαος, Αβεράκη Ειρήνη,Αθανασιάδης
Αλέξανδρος,-Ανδρεαδάκη Ολυμπία,-Ανδρουλάκης ΚωνΙνος,-Αποστολάκη Ερωφίλη,Αραμπατζόγλου
ΛυδίαΙ ΕβελίναΙΠελαγία,-Ασαργιωτάκη Πελαγία,-Βενετάκη Κατερίνα,-Βιτσιλάκης
Γρηγόρης,-Βλαζάκη Νεφέλη,-Γεωργοπούλου Αλεξάνδρα,-Γραμβουσάκη Αννα,-Δημητρακάκη ΛυδίαΖερβουδάκη
ΕυαγγελίαΙΕμμανουέλα,-Ζουλάκη Αμαρύλλις, Θωμάκη Μαριλένα,-Καιντίρογλου Δανάη,Καλογεράκης
Γιώργος,-Καντεράκη Αριάδνη,-Καπενεκάκη Δάφνη,-Κατσανεβάκη Δεσποινα,-Κελάκης
Γιώργος,-Λάμπρου Μαρία,-Μακλέιν Αναστασία,-Μάντζιος Εμμανουήλ,-Μαυριλιδάκη lωάννα,Μαυροματάκης
Γιώργος,-Μιχελάκης Αστρινός,-Ναξάκη Κατερίνα,- Νικολαράκη Αλίκη, -Παναγιωτάκης
ΚώνΙνος,-Παπαδάκη Μυρτώ,-Πενταράκη Ελένη,-Σαρρή Αντωνία,-Σβουράκη Χρυσάννα,- Τζίκα Ευαγγελία,Τριγκάκη
lωάννα, -Τσαραμανίδου ___________Μαρίνα,-Χατζηδάκη Χριστίνα,-Χουδαλάκη Νικολέτα,-Χατζηχριστοδούλου
Βάλλια.


Παιδική και νεανική Χορωδία δήμου Ηρακλείου

Ειρήνη Μαραγκάκη, Κάτια Ματαλλιωτάκη, Μαρία Λουράκη, Μαρία Τριανταφύλλου,
Μυρτώ Κονιδάκη, Ναυσικά Παπαδάκη, Νικολέτα Φραγκιαδάκη, Χριστίνα Σαλαμάνη. Αγγελίνα
Μάμαλη, Ελευθερία Χατζηδάκη, lωάννα Μαγαλιού, Κατερίνα Τριανταφύλλου, Χριστίνα Χλιαβώρα.
Αντωνία Ιντζέ, Κατερίνα Στεφανάκη, Μαρία Καντζαρίδου, Μαριέλλα Ταμιωλάκη, Ξανθίππη Γιούση. Γιάννης Κονιδάκης, Μιχάλης Λαζαρής, Νίκος Κουτσομάρκος, Χρήστος Καράνταης. Βασίλης
Μουρτζάκης, Γιάννης Μωραίτης, Γιώργος Χουλάκης, Ηλίας Παπαβασιλείου, Μανώλης Παπαδάκης, Νίκος
Γλαμπεδάκης, Νίκος Παπαδάκης

Αλυγιζάκη Όλγα,- Ασαργιωτάκη Πολύμνια,- Βερυκάκη ΣοφίαΙΔάφνη,- Γούργουρα
Σάρραl lάKωβoς,- Εφεντάκη Αναστασία,- Καδόγλου Σώτη,- Καλογεράκης Μάρκος,- Κουκάκη Ρέα,Μερσιέρ
Βικτώρια, -Μιχελάκης Σπύρος,-Μπελτράμε EλίζαlMάΡKoς,- Μπραουδάκης Γιώργος,- Νικάκης
Γιώργος,- Πάγκαλος Ορφέας,- Παπαδάκης Κώστας,- Παπαγρηγοράκη Αθηνά,-Παπαδογιωργάκη Νατάσα,Ποδαράκη
lωάννα,- Σαρρή Σταυρούλα,- Σκουλά-Jοhnsοn νβόνη,- Σφακιωτάκη Δέσποινα,- Τσαραμανίδου
Κατερίνα,- Χαιδεμενάκη Μαρία,- Χατζηδάκη Ναταλία,- Χειλαδάκης Νικόλαος, Αβεράκη Ειρήνη,Αθανασιάδης
Αλέξανδρος,-Ανδρεαδάκη Ολυμπία,-Ανδρουλάκης ΚωνΙνος,-Αποστολάκη Ερωφίλη,Αραμπατζόγλου
ΛυδίαΙ ΕβελίναΙΠελαγία,-Ασαργιωτάκη Πελαγία,-Βενετάκη Κατερίνα,-Βιτσιλάκης
Γρηγόρης,-Βλαζάκη Νεφέλη,-Γεωργοπούλου Αλεξάνδρα,-Γραμβουσάκη Αννα,-Δημητρακάκη ΛυδίαΖερβουδάκη
ΕυαγγελίαΙΕμμανουέλα,-Ζουλάκη Αμαρύλλις, Θωμάκη Μαριλένα,-Καιντίρογλου Δανάη,Καλογεράκης
Γιώργος,-Καντεράκη Αριάδνη,-Καπενεκάκη Δάφνη,-Κατσανεβάκη Δεσποινα,-Κελάκης
Γιώργος,-Λάμπρου Μαρία,-Μακλέιν Αναστασία,-Μάντζιος Εμμανουήλ,-Μαυριλιδάκη lωάννα,Μαυροματάκης
Γιώργος,-Μιχελάκης Αστρινός,-Ναξάκη Κατερίνα,- Νικολαράκη Αλίκη, -Παναγιωτάκης
ΚώνΙνος,-Παπαδάκη Μυρτώ,-Πενταράκη Ελένη,-Σαρρή Αντωνία,-Σβουράκη Χρυσάννα,- Τζίκα Ευαγγελία,Τριγκάκη
lωάννα, -Τσαραμανίδου ___________Μαρίνα,-Χατζηδάκη Χριστίνα,-Χουδαλάκη Νικολέτα,-Χατζηχριστοδούλου
Βάλλια.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου