Τρίτη, Ιουνίου 07, 2016

Και «κερατάδες» και «δαρμένοι»










“Άνθρακες ο θησαυρός» και «μικροπολιτική» η είδηση που δημοσίευσαν τα Χανιώτικα Νέα και πολλά ηλεκτρονικά ΜΜΕ σχετικά με την παραχώρηση στο υπερταμείο της έκτασης που βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων-κατά δήλωση του  Χανιώτη υπουργού κ. Γ. Σταθάκη.                                 
·         Μια είδηση που στηριζόταν στο γεγονός ότι στην λίστα των ακινήτων που περιέρχονταν στο Υπερταμείο υπήρχε και μία έκταση των Τάφων των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι, σύμφωνα με τροπολογία που είχε κατατεθεί στην Βουλή και μάλιστα ψηφίστηκε.
·         Φυσικά, η είδηση έπεσε ως κεραυνός στα Χανιά, κινητοποίησε τους πάντες και  οι «αρμόδιοι» και «υπεύθυνοι» άρχισαν να οργανώνουν  τις λεγεώνες του κρατικού  μηχανισμού ώστε να αποφύγουν την πολιτική ρομφαία οργής των πολιτών.
·         Οργιώδης η κινητοποίησή τους  μέσα στο Σαββατοκύριακο που «έσκασε» το θέμα, με κάποιους  λίγους (δημοσιογραφούντες και δημοσιολογούντες) και στα Χανιά να βιάζονται να απαξιώσουν ότι η τροπολογία όντως αυτό έλεγε και έτσι ψηφίστηκε. Το δε πρωί της Δευτέρας(χθες) όδευε προς το εθνικό τυπογραφείο για να δημοσιευθεί σε φύλλο εφημερίδας κυβερνήσεως(ΦΕΚ).
·          Οπότε, σύμφωνα και με βάσιμες νομικές ερμηνείες, εφ’ όσον θα έπαιρνε το ΦΕΚ, πριν προλάβει να μεταγγραφεί στο Δήμο Χανίων, η έκταση των τάφων των Βενιζέλων θα περιερχόταν στο υπερταμείο.

                                        Υπάρχει απόφαση;
·         Χθες το μεσημέρι, λοιπόν, υπήρξε μια λακωνική ανακοίνωση του δημάρχου Χανίων,  που δημοσιεύτηκε  στην ηλεκτρονική εφημερίδα των Χανιώτικων Νέων, ο οποίος δήλωνε ότι τακτοποιήθηκαν οι όποιες τεχνικές εκκρεμότητες σχετικά με την μετεγγραφή της έκτασης.
·         Δηλαδή, γλιτώσαμε στο παρά πέντε να μεταβιβαστεί οριστικά και με την βούλα του εθνικού τυπογραφείου η έκταση των τάφων των Βενιζέλων (ένα τμήμα της απ’ ότι φαίνεται) χάρις στην κινητοποίηση που ακολούθησε μετά την δημοσιοποίηση του προβλήματος από τα Χανιώτικα Νέα.
·         Τι ακριβώς είχε συμβεί; Σήμερα που το θέμα είναι νωπό είναι δύσκολο να πεις με ακρίβεια ποια και πόσα ήταν τα προβλήματα. Τα οποία προφανώς έχουν πολλαπλές αναγνώσεις.
·         Από τα έγγραφα πάντως που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το υπουργείο για «υποστήριξη» της επίθεσης του κ. υπουργού στα Χανιώτικα Νέα, εκείνο που μπορούσε κανείς να διακρίνει ήταν ένα εισηγητικό έγγραφο (20-6-14) προς το Δ.Σ. της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου(ΕΤΑΔ), «…όπως εγκρίνει  την μεταγραφή στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο του δήμου Χανίων». Και καταλήγει το έγγραφο ότι «η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ, θα αποτελεί μεταγραπτέα πράξη, δυνάμει της οποίας καταχωρείται το ως άνω δικαίωμα του δήμου Χανίων στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο Χανίων. Παρακαλούμε για την λήψη της απόφασης» !!!
·         Τέτοια ΑΠΟΦΑΣΗ δεν είδαμε να δημοσιεύεται. Άραγε, υπάρχει /υπήρχε;
·         Γιατί, εάν δεν υπάρχει /υπήρχε, πώς φταίει ο δήμος Χανίων στον οποίο πετάχτηκε το «μπαλάκι», θα λέγαμε  πολιτικά «εκβιαστικά» ώστε να βγει «λάδι» το υπουργείο; 
·         Πολιτικά «εκβιαστικά», εξαιτίας αυτής της … άτιμης της  «ανάγκης» που έχει ο δήμος και κάθε δήμαρχος να εντάξει έργα του σε πιστώσεις των τομεακών προγραμμάτων των υπουργείων. Αλλά και γενικότερα. Έχει «ανάγκη» να τα έχει καλά με κυβέρνηση και κυβερνητικούς βουλευτές ώστε «κατόπιν ενεργειών τους» να πάρει κάποια ψίχουλα από τον κρατικό κορβανά για  έργα του Δήμου. Παλιό το «παιγνίδι». Μόνο που τώρα παίζεται με πολύ σκληρότερο και πολιτικά κυνικό τρόπο.







                                      «Φωτιά» στα μπατζάκια τους
·         Πώς ο δήμος θέλει να τα έχει καλά, εν προκειμένω; Π.χ. με την διφορούμενη  αρχική δήλωση του δημάρχου Χανίων που είναι «μισή» αλήθεια και  έλεγε-μεταξύ άλλων. «Είναι ένα ζήτημα, το οποίο θεωρώ ότι δεν είναι στην πραγματικότητα ζήτημα». Αποκάλυψε όμως  ότι αναζητά από την περασμένη Πέμπτη τον αρμόδιο της ΕΤΑΔ  κ. Τερζάκη στην Αθήνα αλλά δεν  μπόρεσε να τον βρει (να υποψιαστούμε πως του κρυβόταν;) και ότι θα πάει επί τούτου στην Αθήνα από βδομάδα!
·         Γιατί, όλη αυτή η «φωτιά» στα «μπατζάκια» πολλών, αν δεν υπήρχε ζήτημα πολλών παραλείψεων;
·         Διότι από τα στοιχεία, μεταξύ άλλων, προκύπτει: 1. Η παράλειψη (σκόπιμη μήπως;) της ΕΤΑΔ να πάρει απόφαση για όλα τα ακίνητα των τάφων. Δεν μας δόθηκε τέτοια απόφαση ώστε η πράξη παραχώρησης  να είναι «αυτομάτως» μεταγραπτέα κατά πώς έλεγε η εισήγηση στο Δ.Σ. της ΕΤΑΔ.
·         2.Η  παράλειψη-«φωτιά» της κυβέρνησης καθώς κατέθεσε και ψήφισε την τροπολογία στην οποία περιλαμβανόταν και ένα ακίνητο από τους τάφους. Διότι, ΠΡΙΝ την καταθέσουν,  όφειλαν να ελέγξουν αν μέσα στα παραχωρούμενα ακίνητα υπάρχουν και κάποια που, είτε δεν ανήκουν πια στην ΕΤΑΔ όπως οι τάφοι των Βενιζέλων, είτε είναι ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, μνημεία(σε όλη την Ελλάδα) που δεν πρέπει να παραχωρηθούν είτε  βρίσκονται σε διαδικασία παραχώρησης και άρα έπρεπε να εξαιρεθούν- με φαστ τρακ διαδικασίες, έστω.
·         Αυτές οι «φαστ-τρακ» διαδικασίες φαίνεται ότι κινήθηκαν το διήμερο που πέρασε.  Χάρις στο δημοσίευμα των Χανιώτικων Νέων.
·         Πώς ακριβώς αποσοβήθηκε-ευτυχώς- η απώλεια μιας τουλάχιστον έκτασης των τάφων; Υπάρχουν ενδείξεις και κενά, όπως: Στην δήλωσή του ο δήμαρχος Χανίων επικαλείται το αρ. 36 του ν. 4049/2012  με το οποίο παραχωρήθηκε στο Δήμο Χανίων η κυριότητα της έκτασης των Τάφων των Βενιζέλων. Αντίθετα το υπουργείο έδινε το εισηγητικό έγγραφο της  20-6-14 από το οποίο όμως δεν προκύπτει η ύπαρξη απόφασης της ΕΤΑΔ. Πάρθηκε τώρα;  Κάποια στιγμή θα το μάθουμε. Όλα αυτά η κυβέρνηση δεν όφειλε να τα ελέγξει πριν ψηφιστεί η παραχώρηση στο υπερταμείο;
·         Άνθρακες ο θησαυρός, λοιπόν. Πράγματι. Αλλά ο άλλος: Της επίθεσης του υπουργού στα  Χ.Ν. και τα τοπικά ΜΜΕ.
·          Άνθρακες ο θησαυρός και (γενικότερα για όσα συμβαίνουν στην χώρα)  των ελπίδων του ελληνικού λαού. Κάρβουνο. Αλλά, δυστυχώς, σ’ αυτήν την φάση, καίει μόνο εμάς, τους πολίτες της χώρας και ειδικότερα των Χανίων μέσω τέτοιων πολιτικών χειρισμών και συμπεριφορών που  επιδιώκουν  να είμαστε
και «κερατάδες» και «δαρμένοι».







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου