Σάββατο, Ιουνίου 25, 2016

«Κουλούρι» παρατηρητηρίου έργων Β.Ο.Α.Κ.
  


 Θεσμοθετημένο σύμβουλο της πολιτείας  θέλει ο νόμος το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος(ΤΕΕ) και φυσικά τα κατά τόπους τμήματά του. Όπως και τα άλλα επιμελητήρια, βεβαίως. Διαχρονική όμως η προσπάθεια των κυβερνήσεων να υποβαθμίζουν αυτόν τον ρόλο.
                                                -------
·         Ευτυχώς για τους πολίτες, οι αναλύσεις, οι θέσεις και η προσφορά του ΤΕΕ (και εν προκειμένω του ΤΕΕτδΚ, επειδή σ’ αυτό θα αναφερθούμε), ήταν και είναι – συνήθως- η βάση και η πυξίδα διαμόρφωσης τεκμηριωμένης άποψης όλων μας. Επ’ωφελεία του συνόλου και όχι των όποιων πολιτικών επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων.
                                    Παράδοση το ΤΕΕτδΚ
·         Το ΤΕΕ τδΚ, έχει μια παράδοση στις σωστές παρεμβάσεις του. Είτε μέσω θέσεων της Διοικούσας Επιτροπής, είτε μέσω του εκάστοτε προέδρου του.
·         Η  στήλη έχει εδώ και χρόνια ασχοληθεί με την εξαιρετική ιδέα, προσωπικά του τότε προέδρου του ΤΕΕτδΚ, αείμνηστου Αντώνη Πιταριδάκη, να ιδρυθεί «Παρατηρητήριο Δημοσίων Έργων και Μελετών» της Περιφέρειας Κρήτης.  Έτσι ώστε να ενημερώνονται και οι διαχειριστικές αρχές της Περιφέρειας και οι πολίτες για την πορεία των μελετών και έργων των αυτοδιοικητικών και των άλλων δημόσιων φορέων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.
·         Σε ένα βαθμό το «Παρατηρητήριο» αυτό, υλοποιήθηκε με την συνεργασία και των δύο ΤΕΕ του νησιού: Του τμήματος Δυτικής και Ανατολικής Κρήτης. Με πολύ αργούς ρυθμούς όμως. Κι έτσι φτάσαμε σήμερα να υπάρχει μεν η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, να έχει εξαγγείλει και η περιφέρεια Κρήτης την έναρξη λειτουργίας της, αλλά να έχει αργήσει και  πλέον να έχει ατονήσει η ενημέρωσή της.                     
·         Υποθέτουμε και ευχόμαστε ότι αυτό το χρήσιμο για όλους «εργαλείο» να ενεργοποιηθεί  τώρα –τουλάχιστον- για το νέο ΕΣΠΑ και για τις νέες μελέτες  που θα χρηματοδοτηθούν από δημόσιους φορείς.
                         Οδική ασφάλεια και νέος Β.Ο.Α.Κ
·         Εντωμεταξύ, ενημερωθήκαμε για την παρέμβαση του προέδρου του ΤΕΕτδΚ κ. Λευτέρη Κοπάση, σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες  του Γ.Γ. υποδομών κ. Δέδε στα Χανιά και το Ηράκλειο για την υλοποίηση του έργου του Β.Ο.Α.Κ. και την οδική ασφάλεια.
·         Επιφυλακτικός για  τις «δεσμεύσεις» εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΤΕΕ τδΚ  και ειδικότερα για τα «ορόσημα» υλοποίησής του. Καμιά 30ριά χρόνια θα πάρει  η ολοκλήρωση του νέου έργου!!Κάτι θα ξέρει κι αυτός. Εν πολλοίς, εκ πείρας.
·         Ωστόσο, δεν είναι αρνητικός. «Επικροτούμε και τις δεσμεύσεις», αναφέρει.
·         Αλλά, το άμεσα σημαντικό για μας είναι ότι «δεσμεύεται» με την σειρά του και ως επικεφαλής του ΤΕΕτδκ για ένα νέο «παρατηρητήριο». Παρατηρητήριο της πορείας της υλοποίησης των δεσμεύσεων που αφορούν στην μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού και έργων οδικής Ασφάλειας Β.Ο.Α.Κ. :  « Αντίστοιχα δεσμευόμαστε», γράφει, «ότι θα εκδίδουμε τριμηνιαίο δελτίο παρακολούθησης των εξαγγελιών ξεκινώντας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με έμφαση στις μελέτες Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οδικής Ασφάλειας ως προς την ένταξη της χρηματοδότησής τους, την προκήρυξη, την εκπόνηση όσο και για τα αντίστοιχα έργα την ένταξη χρηματοδότησής τους και την πορεία υλοποίησής τους, ώστε να ενημερώνουμε για κάθε μέρα που θα μειώνονται τα 30 χρόνια κατασκευής του Β.Ο.Α.Κ. και θα καθίσταται ασφαλέστερος με συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις».
·         Μια σημαντική παρέμβαση, μια σημαντική θεσμική δέσμευση. Είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε. Θα το περιμένουμε.
·         Καθώς είναι γνωστό  και από τις πολλές αναφορές της στήλης όλα αυτά τα χρόνια στο προηγούμενο Παρατηρητήριο  ότι «Αγίου μην τάξεις τάξιμο και Ραν ταν πλαν…
…«κουλούρι» Παρατηρητηρίου


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου