Παρασκευή, Μαρτίου 07, 2014

Ώφου, ώφου…





                     




Η Κυρά Σαρακοστή έχει ήδη κάνει την είσοδό της και μάλιστα το ένα από τα επτά ποδάρια της είναι έτοιμο να  πάρει... πόδι, καθώς βρισκόμαστε στο τέλος της πρώτης εβδομάδας της.                                                                                                                                             
·         Πρώτοι χαιρετισμοί σήμερα. Η πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά άρχισε να μετρά μέρες.
·         Άλλη μια άνοιξη ετοιμάζεται να μας χαμογελάσει, και «να ντυθούμε μια καινούργια φορεσιά» για να μεταφέρουμε ελαφρώς αλλαγμένους  τους στίχους του Μανώλη Αναγνωστάκη μελοποιημένους από τον Μίκη Θεοδωράκη.
·         Με  πνευματική και ποιητική διάθεση, λοιπόν, ξεκινά η στήλη, την ανοιξιάτικη εξόρμησή της σε πολιτισμικά θέματα των Χανιών.

·         Ανοιξιάτικη, η λέξη ως γνωστόν προέρχεται από το ρήμα ανοίγω.
·         Ανοίγουμε, το λοιπόν, ένα πρώτο … «ποτ-πουρί» από τα θέματα που απασχολούν ή πρέπει να απασχολούν τον δήμο Χανίων, καθώς η περίοδος που διανύουμε είναι και (αυτοδιοικητικά και ευρωπαϊκά) προεκλογική.

                        Ποιος θα τα σώσει;
·         Η ΕΡΑ Χανίων, ως γνωστόν, εδώ και 9 σχεδόν μήνες βρίσκεται σε καθεστώς «είναι και δεν είναι» καθώς, με τον νόμο μεν έκλεισε αλλά οι άνθρωποί της την κρατούν ακόμα ζωντανή μέσα από ένα περίσσευμα ψυχής.
·         Η ελπίδα να ξαναζωντανέψει ο ιστορικός ραδιοφωνικός σταθμός Χανίων είναι βέβαιο ότι δεν πεθαίνει.
·          Ωστόσο, σε κουβέντα μας με την πρώην προϊσταμένη της ΕΡΑ Χανίων κ. Άννα Μακράκη Καρέλα, σχετικά με τα αρχεία της ΕΡΑ Χανίων, που περιλαμβάνουν ηχογραφημένες εκπομπές λαογραφίας, ποίησης, λογοτεχνίας, θεάτρου, μουσικής, ιστορίας, πολιτικής, από την τοπική πολιτιστική- πολιτισμική ζωή της πόλης και του νομού, συνειδητοποίησα, ότι αυτά τα αρχεία, αυτή την ώρα βρίσκονται -κυριολεκτικά- στον αέρα.
·         Επειδή, κανείς από την διοίκηση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ποια διοίκηση άλλωστε) δεν έχει  ενδιαφερθεί για την τύχη αυτών των αρχείων.
·         Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, κανείς από τους τοπικούς μας άρχοντες δεν έχει ενδιαφερθεί να αναλάβει πρωτοβουλία διάσωσης αυτών των πολύτιμων αρχείων με διεκδίκηση αυτού του πολύτιμου πολιτισμικού μας θησαυρού, .
·         Εν πρώτοις, ο δήμος Χανίων, ως ο μητροπολιτικός δήμος του νόμου, δεν οφείλει να ενδιαφερθεί άμεσα για την διάσωση αυτής της πολιτισμικής μας κληρονομιάς; Δεν πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να αναζητήσει τα αρχεία αυτά και στην συνέχεια να τα διεκδικήσει αναλαμβάνοντας την ευθύνη διάσωσής τους (ενδεχομένως μαζί με το Ιστορικό αρχείο Κρήτης;) πριν βρεθούμε μπροστά στην μεταφορά αυτών των αρχείων εκτός Χανίων και απώλειά τους δια παντός ;
·         Αλλιώς, ποιος άλλος μπορεί να τα σώσει για λογαριασμό μας και να τα κρατήσει εδώ ; 
                               Δείγματα ;
·         Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται ήδη τα Χανιά για τις δημοτικές εκλογές. Ήδη το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην στελέχωση και φυσικά στο πρόγραμμα των συνδυασμών που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας.
·         Και ιδού, η πρώτη …αψιμαχία (Χανιώτικα Νέα 5 και 6-4-14) μεταξύ του συνδυασμού του κ. Γιάννη Σαρρή («Πρώτα ο άνθρωπος») και της νυν δημοτικής αρχής Χανίων.
·         Την «επίθεση» άρχισε η πρωτοβουλία πολιτών «Πρώτα ο άνθρωπος», με ανακοίνωσή της στην οποία μιλούσε για « προεκλογικές χάνδρες» που υποσχέθηκε στους ιθαγενείς (60 θέσεις εργασίας σε ξενοδοχοϋπαλλήλους) ο Γερμανός περιφερειάρχης που επισκέφθηκε τον δήμο μας. Η ανακοίνωση συνέχισε με ένα γενικόλογο ιδεολογικό κατεβατό περί μνημονίου και κατέληγε κατηγορώντας την δημοτική αρχή που δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας μέσα από δημοτικές πολιτικές.
·         Απαντώντας ο δήμαρχος Χανίων, κατηγόρησε τον συνδυασμό τους ως «φοβικό και εσωστρεφή» καθώς όπως γράφει  «με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στα Χανιά αντιπροσωπείας αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών από την Περιφέρεια του Καλφ της Γερμανίας για την ανάπτυξη συνεργασίας σε διάφορα θέματα όπως ο τουρισμός και η απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση Χανίων-Στουτγάρδης, αποδεικνύει ξεκάθαρα – αυτό που όλη η κοινωνία και οι πολίτες υποψιάζονταν – πως η εν λόγω παράταξη και ο εν λόγω επικεφαλής κατεβαίνουν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές με κύριο σκοπό τη διαμαρτυρία και την αντίδραση».
·         Ποια άνοιξη και ποια καινούργια φορεσιά…  που σιγομουρμούριζε στην αρχή της στήλης ο Ραν ταν πλαν. Τώρα λέει ότι … οσφραίνεται νεφελώδη προγράμματα και στρατηγικές πόλωσης –με όλους- βγαλμένες από…  μουχλιασμένες  σελίδες ιδεολογικοπολιτικών επαναστατικών μανιφέστων. Σ’ αυτά τα «πεδία» θα διεξαχθεί  ο προεκλογικός αγώνας; Και έτσι -προτείνεται- να “κυβερνηθεί” η πόλη;
·         Ώφου, ώφου …..


Δημοσιεύτηκε Χανιώτικα Νέα και nanoskblogspot.gr 7-3-14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου