Σάββατο, Μαρτίου 01, 2014

Χωρίς συνθήματα




               

Νά’ μαστε να διανύουμε την τελευταία εβδομάδα της αποκριάς. Και ιδού και η Καθαρά Δευτέρα έρχεται, νωρίς. Νωρίς για να παίξουμε τον …μουτζούρη με …αυτοδιοικητικές  και ευρωπαϊκές μασκαράτες.
·          Η μήπως δεν είναι νωρίς; Καθώς καθένας μας μέσα του έχει αποφασίσει ποιόν/ποιους θα... μουτζουρώσει ;
                      
                                      Ανεξάρτητες στολές
·         «Δυό δυό στην αυτοδιοικητική μπανιέρα δυό δυόοο….». Πιένες ξαναγνωρίζει το παλιό σουξεδάκι παραφρασμένο για την περίσταση. Καθώς σε πολλές περιφέρειες και δήμους της χώρας (και στα Χανιά) οι  μεταμφιεσμένες υποψηφιότητες από ομοειδείς χώρους (δυό και περισσότερες από κάθε ευρύτερο χώρο όπως στον κεντροδεξιό και κεντροαριστερό) είναι της μοδός.
·         Αφήστε πια τα… μεταμφιεσμένα χρίσματα των υποψηφίων από τα κόμματά μας (κυρίως την Ν.Δ. και τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ),  σε …στηρίξεις!  Αντί δηλαδή για το… ξίφος που τους έχριζαν… σερ τώρα τους δίνουν …κατσούνα να στηριχθούν. Τις θυμάστε τις κατσούνες των παλιών  κουκουγέρων πριν από κάποιες δεκαετίες; Τέτοιες. Σοφά ποιούν πάντως. Δεν ενδιαφέρουν πλέον αυτά στις δημοτικές εκλογές. Αφού και ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, ενώ μιλούσε καθαρά για κομματικές-πολιτικές υποψηφιότητες παντού, τελικά, ακόμα και σε μεγάλους δήμους της χώρας οι υποψήφιοί του, μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν με μονοψήφια(6,6% παίρνει ο κ. Γ. Σαρρής στην δημοσκόπηση της 27-214*),  ποσοστά δηλώνουν -και αυτοί- «ανεξάρτητοι» με αντιμνημονιακές αρχές. Όμως αντίθετοι στο μνημόνιο δηλώνουν(και  είναι σε μεγάλο ποσοστό) όλοι.
·         To μνημόνιο δεν «παίζει» στις δημοτικές εκλογές. *Το δείχνει και η  δημοσκόπηση της  Cretan polls/sentiment Analysis για τα Χανιώτικα Νέα.
                          
                                 Oμοιομορφία!

·         Δεν είναι περίεργο, επομένως, που στα Χανιά μας, στην πόλη, έχουν εξαντληθεί οι  πολιτικές στολές των «ανεξάρτητων ιπποτών της αυτοδιοίκησης».
·         Ακόμα και η δημοτική κίνηση με επικεφαλής τον κ. Γ. Σαρρή (o οποίος δήλωσε σε τοπικό ραδιόφωνο ότι δεν είναι καν μέλος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ) έχει αρχίσει να «μεταμφιέζει» τις αρχικές δηλώσεις  της (περί «κινηματικής» υποψηφιότητας και όχι κομματικής του ΣΥΡΙΖΑ), σε ...ανεξάρτητη. Αφήνοντας έτσι ανοικτή (προς το παρόν;) την  σπέκουλα για το εάν θα στηριχθεί επίσημα από τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ  τοπικά να την ανακοινώσει ως κομματική υποψηφιότητα. Βλέπετε στην ίδια … «μπανιέρα» του κεντροαριστερού χώρου κινείται και η ανεξάρτητη  πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα του κ. Τάσου Βάμβουκα, οποίος έρχεται πρώτος στην πρόθεση ψήφου της χθεσινής δημοσκόπησης.
·         Η Ν.Δ.  -επισήμως- δεν στηρίζει, λέει, κανένα από τους κ.κ. Τσαπάκο-Παπαδογιάννη για υποψήφιο δήμαρχο στα Χανιά.
·         Το ΠΑΣΟΚ ντύνεται φάντασμα. Οι ΑΝ.ΕΛ. ντύνονται «τσόντες». Στα Χανιά, όμως,   ο κ. Ευάγγελος Σαματάς πολιτευτής των ΑΝΕΛ ανακοίνωσε την "αναξάρτητη"  υποψηφιότητά του ως δημάρχου Χανίων που αθ στελεχωθεί ,λέει, από μέλη των ΑΝΕΛ. Βρίσκετε καμιά ....αντίφαση, σ αυτό;
·         Πλήττουμε, λοιπόν,  ήδη από την ομοιομορφία των … «ανεξάρτητων» στολών. Εκτός από την υποψηφιότητα του κ. Ν. Παπαντωνάκη  με το ΚΚΕ.

                          Συνθήματα και έργα
·         Από τις πρώτες δηλώσεις όλων των υποψηφίων, ακόμα και του νυν δημάρχου Χανίων που ασφαλώς οφείλει να κάνει και απολογισμό της θητείας του, αρχίζει να φαίνεται ότι όλοι υποστηρίζουν ότι θα δώσουν προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική.
·         Να συμφωνήσουμε. Αλλά ταυτόχρονα λένε, άλλοι με περισσότερη κι άλλη με λιγότερη έμφαση, ότι η αυτοδιοίκηση με την περικοπή της κρατικής επιχορήγησης δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες που της έχουν παραχωρηθεί. Να συμφωνήσουμε και σ αυτό.
·         Αλλά, εδώ σε θέλω «κάβουρα» να περπατάς στα κάρβουνα της δημαρχίας στην επόμενη πενταετία: Να ετοιμάσεις προτάσεις έργων τα οποία να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρώπης. Και μάλιστα τέτοιες προτάσεις που να είναι ανταγωνιστικές γιατί έτσι είναι τα κριτήρια ένταξης.  Η νυν δημοτική αρχή του κ. Σκουλάκη, μάλιστα, υποτίθεται ότι έχει ήδη ετοιμάσει τέτοια έργα. Τόσο  δι’ εαυτήν (εάν επανεκλεγεί), όσο και για την, όποια, επόμενη. Έχει; Ώστε τα Χανιά να μη βρεθούν χωρίς ώριμα έργα που να μπορούν να χρηματοδοτηθούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.
·         Εκτός όμως του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ) 2014-2020, υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης έργων και από άλλα- πάντα ανταγωνιστικά- επιχειρησιακά ευρωπαϊκά προγράμματα. Και κάτι τέτοιο το έχουν ήδη πετύχει κάποιοι δήμοι στην Ελλάδα (π.χ. Ευρυτανίας). Και, παρά την οικονομική κρίση και τις περικοπές στην αυτοδιοίκηση, έχουν οικονομική ανάπτυξη.
·          Και, φυσικά, εάν υπάρξει οικονομική ανάπτυξη από μελετημένα και στοχευμένα έργα, τότε μπορεί να χρηματοδοτηθεί και η κοινωνική πολιτική. Αλλιώς πώς;  Θα κάνουμε ολημερίς επαναστατικές γυμναστικές  με συνθήματα, ψηφίσματα και δράσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής  περιμένοντας να …φύγουν οι βάρβαροι  και νά’ ρθουν  …άλλοι που θα ξαναχρηματοδήσουν (από πού;) την αυτοδιοίκηση;
·          Οι απόκριες τελειώνουν. Από βδομάδα μπαίνουμε στην Μεγάλη Σαρακοστή μέσα στην οποία θα διεξαχθεί και ο προεκλογικός αγώνας. Μακάρι να επικεντρωθούν όλοι σε προτάσεις για επίλυση των τοπικών μας προβλημάτων με σειρά προτεραιότητας  και όχι σε  αλληλοκαταγγελίες, άκρατη πολιτικολογία και κενή συνθηματολογία.
·         Τι τραγουδάς ραν ταν πλαν;
 Πάμε να βρούμε μια γωνιά (ένα δήμο) χωρίς …συνθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου