Παρασκευή, Μαρτίου 21, 2014

Τρομάρα μας


                          
Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ ένα νερό , κρύο νερό… Μπορεί να άργησε αλλά τελείωσε  το  πολυκαιρισμένο έργο του φράγματος Βαλσαμιώτη το οποίο εγκαινιάζεται επίσημα αύριο, παρουσία των περιφερειακών και τοπικών αρχών του τόπου. Και έτσι τα Χανιά μπορούν να ελπίζουν σε πολλά …ποτήρια νερό, επιπλέον από φέτος.
·         Είναι αναμενόμενο ότι όλη η πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία που θα βρεθεί στα εγκαίνια, θα επιχειρήσει -λίγο ή πολύ- να οικειοποιηθεί  την ολοκλήρωση του έργου  το οποίο αναντίρρητα δίνει  μια ανάσα  στο πρόβλημα της λειψυδρίας που ήδη έχει κτυπήσει και την πόρτα του νομού μας.
                                               Πρωταγωνιστές
·         Ωστόσο παρακολουθώντας την πορεία του έργου και ειδικότερα τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την ολοκλήρωσή του, οι …πρωταγωνιστές  που ξεχώρισαν με την συνεχή και συνεπή παρακολούθηση του έργου είναι:  Πολιτικοαυτοδιοικητικά  ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης και τεχνικά ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ) δηλαδή ο πρώην Ο.Α. Δ.Υ.Κ.
·         Ο κ. Βουλγαράκης, χαμηλών  πολιτικών τόνων για πολλά έργα που μελετήθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν, δημοπρατήθηκαν και εκτελούνται στο νομό Χανίων-σε δήμους του νομού, αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Παρά το ότι οι δυνατότητες του νομού ήταν και είναι  μειωμένες -λόγω  έλλειψης μελετών και έλλειψης  ενωμένου Χανιώτικου κοινοβουλευτικού και αυτοδιοικητικού προσωπικού, που να στηρίξει αιτήματα και λύσεις προβλημάτων, διακομματικά. Όπως κάνουν στο Ηράκλειο. Γι’ αυτό, άλλωστε, το άτυπο όργανο του νομού,  παροπλίστηκε. Παρ’ ότι ο κ. Βουλγαράκης  επιθυμούσε και προσπάθησε να το συγκαλεί. Βέβαια δεν κατήγγειλε τους λόγους μη σύγκλισής του, προφανώς για να μην δημιουργήσει κλίμα αντιπαράθεσης στο νομό.
·         Ο Ο.Α.Κ. από την άλλη (πρώην Ο.Α.Δ.Υ.Κ ) αποδεικνύει για άλλη μια φορά την μεγάλη προσφορά του στην κατασκευή τεχνικών έργων στην Δυτική Κρήτη.
·         Και δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για την συνέχιση αυτής της πορείας τώρα που και το αντικείμενό του επεκτάθηκε σε όλη την Κρήτη με την συγχώνευσή του με τον ΟΑΝΑΚ και ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ, και συμπεριέλαβε και άλλα αναπτυξιακά έργα. Με πρώτα και κύρια –ελπίζουμε- τον πολύπαθο Βόρειο και Νότιο οδικό άξονα.(Β.Ο.Α.Κ-Ν.Ο.Α.Κ)
                           Τι είδους  συμφέροντα ;
·         Τι γίνεται λοιπόν με τον Β.Ο.Α.Κ ; Από την προσεκτική ανάγνωση της επικαιρότητας στα Χανιώτικα Νέα αλλά και από δημοσιογραφικές  πληροφορίες καταγράφουμε εδώ τρεις περιπτώσεις στις οποίες είτε καταγγέλλονται ευθέως είτε συμπεραίνεται, λογικά, η ύπαρξη συμφερόντων που εμποδίζουν την απρόσκοπτη πορεία έργων στον Β.Ο.Α.Κ.
·          1. Ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρυσοχοΐδης, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ότι υπάρχουν συμφέροντα που φρενάρουν την πορεία του Β.Ο.Α.Κ. και μέσω κατακερματισμού τμημάτων του.
·         Με δεδομένο ότι στο νομό Ηρακλείου τα περισσότερα τμήματα έχουν ολοκληρωθεί,  έχουν δημοπρατηθεί ή έχουν μελέτες  μήπως το πρόβλημα υφίσταται μόνο στους άλλους νομούς; Και, ιδιαίτερα, στο νομό Χανίων; Όπου μετά και το συνέδριο που πραγματοποίησε ο ΟΑΚ τον Νοέμβριο έγινε φανερό ότι  τα τμήματα που αφορούν στο νομό μας χρειάζονται πολλούς…Μάηδες  να υλοποιηθούν λόγω ανυπαρξίας μελετών;
·         Επομένως,  μήπως είναι ώρα να μας πουν οι αρμόδιοι τα πράγματα με το όνομά τους; 



·         2. Στην εκπόνηση μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού για τον Β.Ο.Α.Κ προγραμματίζει να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Μεταφορών, δήλωσε ο υπουργός κ Χρυσοχοΐδης απαντώντας σε ερωτήσεις  4 βουλευτών της Κρήτης (όχι Χανιωτών). Στόχος, λέει, να  ολοκληρωθούν όλα τα έργα με νομικές δεσμεύσεις στο ΕΣΠΑ μέχρι τέλος του 2015. Για τα Χανιά ως νέα έργα στο ΣΕΣ αυτή τη φορά προτείνεται ένα έργο στο τμήμα Καλυβών-Αγιοι Πάντες.
·         Μα, αν δεν απατόμαστε, ο Β.Ο.Α.Κ έχει πλέον περάσει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΟΑΚ. Πώς  προγραμματίζει το υπουργείο εκπόνηση μελετών στρατηγικού!! σχεδιασμού όπως υπεύθυνα ενημερώνει τους βουλευτές στην Βουλή, χωρίς την παραμικρή αναφορά στην αρμοδιότητα του      ΟΑΚ; Και εάν πράγματι αυτό συμβαίνει δεν  είναι, το λιγότερο, παράδοξο, ανορθολογικό, γραφειοκρατικό και κοστοβόρο να εκπονούνται  …παράλληλες μελέτες για τον Β.Ο.Α.Κ  χωρίς τον ΟΑΚ  ή μήπως  και από τον ΟΑΚ;
·          Είναι αυτό μια απόπειρα να στερηθεί ο ΟΑΚ, ντε φάκτο, αρμοδιοτήτων που του έχουν  παραχωρηθεί; Ώστε να  αποδυναμωθεί και να περιοριστεί το αντικείμενό του; Ακριβώς επειδή υπάρχουν συμφέροντα που επιθυμούν την διαιώνιση των πελατειακών παρεμβάσεων μέσω του κεντρικού κράτους; Και γι’ αυτό  δεν «χώνεψαν» και δεν θέλουν να «χωνέψουν» την ίδρυσή  και ανάπτυξη του ΟΑΚ ;
·         3.  Έχουμε μια δημοσιογραφική πληροφορία ότι  σε τμήμα του Β.Ο.Α.Κ εντός του νομού Χανίων (στο δήμο Αποκορώνου) που είναι σε φάση ολοκλήρωσης, επιχειρείται (από πού άραγε;) να φρενάρουν την πορεία του. Έχει σχέση αυτό με όσα είπε ο υπουργός;
·         Είναι, δηλαδή, μία ακόμα ψηφίδα σε ένα πολύμορφο παζλ συμφερόντων  του Β.Ο.Α.Κ ο οποίος είναι, λέει , και ενταγμένος στο διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο,
…τρομάρα μας !!!



Δημοσιεύτηκε Χανιώτικα Νέα 21-3-14


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου