Παρασκευή, Μαρτίου 14, 2014

Συγκρητισμού «εγκώμιον»



"Πυρρώνειοι υποτυπώσεις" Παλαιά Πινακοθήκη Μονάχου Γερμανίας

          



«Κατά νυν φαινόμενον ημίν ιστορικώς απαγγέλλομεν περί εκάστου»*
     Σέξτος Εμπειρικός « Πυρρώνειοι υποτυπώσεις».


Στην σημερινή στήλη θα προσπαθήσουμε να (συγ)γράψουμε ένα … «εγκώμιον» συγκρητισμού, έτσι όπως το προσλάβαμε  πρόσφατα από την καθημερινή ειδησεογραφία. Περιληπτικά βεβαίως, ίσα-ίσα για να τεκμηριώσουμε το «εγκώμιον».
·         Για να μπούμε στο κλίμα εγκωμίων ανάλογου …βεληνεκούς, θυμίζω ότι έχουν γραφτεί εγκώμια ακόμα και για μικρά και ανάξια θέματα. Όπως, το Εγκώμιον Μύγας, Φαλάκρας, Μωρίας και βέβαια το εγκώμιον Υποκρισίας από τον Βολταίρο.
·         Ο Ραν ταν πλαν σήμερα επέμενε να γράψει ένα …συγκρητισμού «εγκώμιον» για τέσσερα μικρά και… «ανάξια»  λόγου θέματα. Τα οποία θεωρεί άξια εγκωμίων συγκρητισμού, από την… ανάποδη!
·         Συγκρητισμού, όχι ημών των απλών πολιτών του νησιού που  αληθινά υπάρχει παρά τις πολλές απόπειρες διαίρεσής μας, αλλά κοινοβουλευτικού και πολιτικοαυτοδιοικητικού συγκρητισμού όπως τον πραγματώνουν και μας τον …σερβίρουν όλοι-σχεδόν- οι γνωστοί και οι εξαιρετέοι πολιτικοαυτοδιοικητικοί μας.
·          Όπως βλέπετε ο Ραν ταν πλαν αφήνει και μια χαραμάδα εξαιρέσεων. Κατά περίπτωση και μόνο, δυστυχώς. Η οποία δεν περιλαμβάνει φυσικά την  ρητορική… αφωνία όσων ποιούν την …νήσσα.

                                  Θέμα 1ον

·           Χαμός έγινε στην Βουλή από τους ρήτορες που ζήτησαν και πέτυχαν τελικά να καταψηφιστεί και να αποσυρθεί το άρθρο 3 για την αναδιάρθρωση  των Περιφερειακών Υπηρεσιών της ΕΛΑΣ στο νησί. Ανίερες πολιτικά και ιερές τοπικά συμμαχίες  συνήφθησαν μεταξύ Ηρακλειωτών βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ (Κριτσωτάκης) με, επίσης Ηρακλειώτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Κεγκέρογλου), των ΑΝΕΛ(Μαριάς) και της Ν.Δ. (Αυγενάκης). Ουσιαστικά επρόκειτο για...ήσσονος σημασίας θέμα αφού στην ουσία η «πρόβλεψη» είναι να παραμείνουν ως έχουν οι υπηρεσίες. Εν τούτοις, έσχισαν τα ιμάτιά τους να μην συμβεί και εν ανάγκη να διαμελιστούν σε ανατολικής και δυτικής Κρήτης. Ο Ραν ταν πλαν επεσήμανε επίσης ότι, παρών στην βουλή  για να ξιφουλκήσει πρώτος και λαύρος , ήταν ο κ. Κριτσωτάκης ο οποίος, φευ, διεκδικεί και την ψήφο των Χανιωτών ως εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Περιφερειάρχης όοολης της Κρήτης.  (επιμένει τώρα και των Χανίων;)


                     Θέμα 2ον
·          Άλλη μια υπηρεσία από τα Χανιά οδεύει προς Ηράκλειο σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη (Χανιώτης αυτός). Πρόκειται -όπως έγραψαν τα Χ.Ν.- για το τμήμα αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης που έχει την ευθύνη ελέγχου νομιμότητας των αποφάσεων των ΟΤΑ και το οποίο με βάση το νομοσχέδιο θα μεταφερθεί μαζί με το προσωπικό που απασχολείται σε αυτό. Μέχρις στιγμής η μοναδική δημόσια αντίθεση σ αυτό ήταν του δημάρχου  κ. Γ. Μαλανδράκη, και του δημοτικού συμβουλίου Πλατανιά Χανίων.

                           Θέμα 3ον

·         Παιγνίδια τοπικών παραγόντων  στον Β.Ο.Α.Κ αποκάλυψε ο υπουργός μεταφορών κ. Χρυσοχοϊδης  όταν σε συνεδρίαση της Βουλής ο προεδρεύων αντιπρόεδρος κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης βρήκε ευκαιρία να παρέμβει με αφορμή ερώτηση βουλευτή Πελοποννήσου για τους αυτοκινητόδρομους.
·          Τώρα, με δεδομένο ότι τα μόνα κομμάτια του ΒΟΑΚ που έχουν ώριμες μελέτες  και θα μπορούν άμεσα να χρηματοδοτηθούν είναι αυτά στο νομό Ηρακλείου -κυρίως- ενώ στα Χανιά δεν έχουμε καθόλου έτοιμες μελέτες, τι μπορεί να σημαίνει;  Και πάντως τί θέση πήραν όλοι μαζί οι Χανιώτες κοινοβουλευτικοί που το έμαθαν; Ο υπουργός τα είπε, ο κ. Μαρκογιαννάκης τα άκουσε  …. τελειώσαμε;  
                   
                             Θέμα 4ον
·         Η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων σε σχέση με την μη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Ηρακλείου, μετά από μια μακρά περίοδο προσπαθειών  παραγόντων (όπως παλιότερα είχε πάλι αποκαλυφθεί στην Βουλή χωρίς ονόματα βεβαίως) να ακυρωθεί το θέμα της επέκτασης του αεροδρομίου Γ. Δασκαλογιάννης . Τι κάνουν ΟΛΟΙ οι πολιτικοαυτοδιοικητικοί μας και οι υποψήφιοι;

                           Θεσμικό -αναπτυξιακό έλλειμμα
·         Σ’ αυτά και σε άλλα πολλά βεβαίως που μας έχουν φέρει στο -αναγνωρισμένα- αναπτυξιακό έλλειμμα του νομού Χανίων από τα κοινοβουλευτικά, πολιτικοαυτοδιοικητικά και συντεχνιακά λόμπυ του (πολυπληθούς και διπλασίου σε ψηφαλάκια Ηρακλείου), τι έκαναν (σε διάφορα χρονικά διαστήματα) και τι κάνουν τώρα … οι ντόπιοι κοινοβουλευτικοί και πολιτικοαυτοδιοικητικοί μας ; Π.χ. στο πρώτο θέμα τι λέει ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο υποψήφιος δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου Χανίων που στηρίζει; Τι λένε οι περιφερειακοί υποψήφιοι σύμβουλοι από τα Χανιά του κ. Κριτσωτάκη; Των άλλων κομμάτων και υποψηφίων  περιφερειακών και αυτοδιοικητικών συνδυασμών;
·         Στα άλλα  3 θέματα αντιστοίχως τι λένε και-κυρίως-  προτίθενται να αντιδράσουν από κοινού –διακομματικά- οι Χανιώτες κυβερνητικοί βουλευτές και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ; Οι άλλοι πολιτευτές των άλλων κομμάτων και όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, Περιφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι;
·         Εδώ και δεκαετίες λέγεται και από τοπικούς παράγοντες και φορείς ότι –δυστυχώς-  τα Χανιά έχουν θεσμικό έλλειμμα ενιαίας εκπροσώπησης .
·         Εμείς οι Χανιώτες τι κάνουμε, γι’ αυτό, μέσω της ψήφου μας και άλλων επιλογών πίεσής τους;
·          Συγγράφουμε ….συγκρητισμού  εγκώμια !




*Ελεύθερη μετάφραση: «Για τίποτα απ’ όσα είπαμε δεν βεβαιώνουμε ότι έτσι είναι, αλλά όπως τώρα μας φαίνεται κάθε πράγμα, ιστορικά, το καταγράφουμε»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου