Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2011

Κινδυνεύει με ανήκεστη περιβαλλοντική βλάβη η θάλασσα της Γεωργιούπολης;

Όποιοι περνούν από τον δρόμο της Γεωργιούπολης για οποιοδήποτε προορισμό προς ανατολικά και φυσικά όσοι είναι κάτοικοι ή τουρίστες της περιοχής, διαπιστώνουν με λύπη που μετατρέπεται σε οργή, ότι η οσμή από τα λύματα των βιολογικών ξενοδοχείων (μικρών κυρίως μονάδων αλλά και κατοίκων) που καταλήγουν στην θάλασσα της, έχει πλέον καταντήσει σχεδόν μόνιμη.
Και φυσικά , ανάλογη είναι και η ρύπανση της θάλασσας.
Εξ’ ου και οι πολλές επιστολές διαμαρτυρίας σε τοπικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά.
Τι συμβαίνει; Έλλειψη βιολογικού, η σύντομη δικαιολογία. Και, λοιπόν, δεν απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη ρίψη στην θάλασσα; Ποιος οφείλει να περιφρουρεί και να αποτρέπει την θαλάσσια ρύπανσή της;


Να εφησυχάσουμε;

Μετά τις συνεχείς διαμαρτυρίες ντόπιων και τουριστών και σχετικά ρεπορτάζ (από τα Χανιώτικα Νέα) υπήρξαν διαβεβαιώσεις αρμοδίων ότι ο βιολογικός είναι σε καλό δρόμο. Και ότι εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.
Να εφησυχάσουμε; Νομίζω όχι.

Προβληματισμός

Επειδή , σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μας, ήδη υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από κατοίκους και όχι μόνο σχετικά με τον παρόντα σχεδιασμό. Ο οποίος προβλέπει ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός που θα πέφτει στην θάλασσα της Γεωργιούπολης θα μεταφέρει όχι μόνο τα λύματα του πρώην δήμου Γεωργιούπολης αλλά και των υπολοίπων δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Κρυονερίδας και ..ενός δήμου του Ρεθύμνου. Εξ αιτίας τη επανασύστασης του αναπτυξιακού συνδέσμου που είχε διαλυθεί με αιτιολογημένη απόφαση του πρώην Καποδιστριακού δήμου, λόγω αδυναμίας –αν θυμόμαστε καλά- συνεννόησης και διοίκησής του χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία του δήμου που θα δεχόταν και τα λύματα.
Τα ζητήματα που τίθενται είναι πολλά . Μεταξύ αυτών, που ενδιαφέρει ,«πονά» και ανησυχεί τους κατοίκους και τους ασχολούμενους με τον τουρισμό του πρώην δήμου Γεωργιούπολης , είναι το ζήτημα της λειτουργίας του βιολογικού . Αφού, όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει.
Και θυμόμαστε όλοι τις περιπέτειες του φορέα του βιολογικού καθαρισμού Βόρειου άξονα (και τις οσμές που συνεχίζουν και σήμερα να ρυπαίνουν Πλατανιά και Γεράνι και ενίοτε και την θάλασσα παρά το γεγονός ότι το σημείο που καταλήγει ο υποθαλάσσιος αγωγός δεν έχει την ίδια σύσταση με την θάλασσα της Γεωργιούπολης).
Το πολύ σημαντικό, λοιπόν, που προβληματίζει και δημιουργεί ήδη κίνημα αντιδράσεων, είναι ότι η πανέμορφη και μοναδική θάλασσα της Γεωργιούπολης έχει μία άλλη αμμώδη σύσταση.
Γεγονός που – όπως μας είπαν κάποιοι τεχνοκράτες- δημιουργεί προβληματισμό για την δυνατότητα του να δέχεται την ποσότητα των λυμάτων του υποθαλάσσιου αγωγού όταν πλέον σ αυτόν θα καταλήγουν και τα λύματα άλλων 6-7 αναπτυσσόμενων δήμων και δημοτικών διαμερισμάτων.
Καθώς, όπως υποστηρίζεται, ο σχεδιασμός για κατάληξη του υποθαλάσσιου αγωγού λυμάτων στην θάλασσα της Γεωργιούπολης και η χωροθέτησή του, έγινε για λύματα μόνο του πρώην δήμου. (Εκτοτε η χωροθέτησή του, πληροφορούμαστε, έχει μετακινηθεί πολλές φορές –γιατί άραγε;)

Υπάρχουν υπεύθυνες απαντήσεις ;

Τώρα, λοιπόν, που όλα αυτά τα λύματα θα καταλήγουν εκεί, μήπως η θάλασσα της Γεωργιούπολης (που δεν είναι ίδιας σύστασης όπως είπαμε με αυτήν του Β/Κ του Βόρειου άξονα και των Χανίων στο σημείο που καταλήγει ο υποθαλάσσιος αγωγός) υποστεί …ανήκεστη βλάβη; Με ανεπανόρθωτες συνέπειες για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ρύπανση της; Γεγονός που θα επηρεάσει και τον τουρισμό της περιοχής που δέχεται χιλιάδες τουρίστες ;
Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν (περιβαλλοντική ρύπανση μιας από τις μεγαλύτερες καί μεγάλου περιβαλλοντικού και φυσικού κάλλους ακτές μας, καθίζηση του τουριστικού προϊόντος και άρα της οικονομίας της κ. ά.) ;
Ο αρμόδιος δήμος είναι βέβαιος για την καταλληλότητα της θάλασσας να δεχτεί τόσο μεγάλο όγκο λυμάτων;
Και εάν αποδειχθούν σωστά τα επιχειρήματα όσων έχουν αρχίσει να ανησυχούν και ετοιμάζονται να αντιδράσουν, η αυτοδιοίκηση θα «καθαρίσει» αναλαμβάνοντας τις γνωστές (μη) συνέπειες της …πολιτικής ευθύνης, κατόπιν «εορτής», μάλιστα;
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις του νομού έχουν ασχοληθεί; Και τι λένε; Όλα καλά;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου