Τετάρτη, Απριλίου 13, 2011
Επιχειρείται η επέκταση του ιστορικού κτιρίου της πρώην Γαλλικής Σχολής Χανίων Έχουν γνώση ΟΛΟΙ οι … «φύλακες»; Και τι κάνουν ;
Η επίμονα ανακυκλούμενη «απόπειρα» επέκτασης του ιστορικού κτιρίου της πρώην Γαλλικής, δημιουργεί την ανάγκη να έλθει ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ το θέμα σε δημόσια συζήτηση -διαβούλευση. Και βέβαια στο κατ εξοχήν αυτοδιοικητικό μας όργανο Το δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Ώστε να μη βρεθούμε προ τετελεσμένων ως μωραί …παρθένοι.
-----------------
• Θυμίζουμε ,λοιπόν, ότι: « Σύμφωνα με την Υ.Α. 1880/196/ΦΕΚ31/Δ/30.01.1990 το κτίσμα που στέγαζε την πρώην Γαλλική Σχολή Χανίων χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και καθορίστηκαν ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης.. .»
• «… Το ΤΕΕ/ΤΔΚ έχει επεξεργαστεί και παρουσιάσει, με σχετική ομάδα εργασίας, μελέτη για την ανάδειξη και προστασία του ιστορικού Κέντρου της Χαλέπας η οποία, σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων, έχει καταλήξει σε Σχέδιο Προεδρικού διατάγματος. …»( σ.σ.τί λέει ο Δήμος Χανίων σήμερα; )
• Τα παραπάνω αναφέρονται σε δύο επιστολές –παρεμβάσεις του ΤΕΕ/ΤΔΚ(πέρυσι και φέτος) προς το Πολυτεχνείο Κρήτης και αφορούν στην –κατά πλειοψηφία- απόφαση της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης που δίνει το πράσινο φως για την κατά ΠΕΝΤΕΜΙΣΙ(5,5) στρέμματα !!! ΕΠΕΚΤΑΣΗ του κτηρίου της π. Γαλλικής.
Αντίθετο ΤΕΕ/ΤΔΚ –Σύλλογος Αρχιτεκτόνων
• Μάλιστα η φετινή επιστολή –παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΔΚ η οποία δημοσιοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε , καταλήγει ρητά και κατηγορηματικά ότι «…Αποψή μας λοιπόν είναι ότι η διαφαινόμενη πρόθεση και προσπάθεια της Σχολής Αρχιτεκτόνων για κάλυψη των κτιριακών της αναγκών (της τάξης των 5.500τμ) αποκλειστικά στον ακάλυπτο χώρο της πρώην Γαλλικής Σχολής μας βρίσκει αντίθετους …»
• Γράφει και πολλά άλλα «νόστιμα» το ΤΕΕ/ΤΔΚ για μελέτες «τρέχουσας τεχνολογίας(σσ!!!) που εκπονούνται νομίμως από γραφεία μελετών…» «…βαφτίζονται ερευνητικά προγράμματα και ανατίθενται απ ευθείας στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα…» αναδεικνύοντας, ευσχήμως –κατά την άποψη μας και όχι μόνο- την ..διαπλοκή στο μοίρασμα των κονδυλίων. Τα οποία κονδύλια στην περίπτωση της Γαλλικής φαίνεται ότι είναι της –όχι ευκαταφρόνητης τάξεως- των 15 εκατομμυρίων ευρώ!
• Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύλλογος αρχιτεκτόνων Χανίων που με ανάλογη επιστολή του στο ΤΕΕ/ΤΔΚ (24-1-11) δηλώνει «έκπληκτος» και αντίθετος με την επέκταση.
Αντίθετοι καθηγητές του Πολυτεχνείου
• Ανάλογη αυτόνομη κίνηση έκαναν 20 υπογράφοντες καθηγητές του Πολυτεχνείου από διάφορα τμήματα. Πολλοί από τους οποίους είναι και Χανιώτες. Οι οποίοι έστειλαν επιστολή ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ στην επέκταση της π. Γαλλικής . Τόσο στο Υπουργείο Παιδείας, όσο και σε όλους τους Θρησκευτικούς και πολιτειακούς φορείς της Κρήτης. Και γράφουν μεταξύ άλλων:
• Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην προγραμματισμένη επέκταση συνολικής επιφάνειας 5500 τμ, στο ιστορικό κέντρο της Χαλέπας Χανίων, στη βόρεια αυλή της πρώην Γαλλικής Σχολής, για τις ανάγκες του τμήματος Αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείου Κρήτης.
• Το κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής, όπου στεγάζεται σήμερα το τμήμα Αρχιτεκτονικής, το όμορο «Παλάτι» και το σπίτι του Βενιζέλου, οι παρακείμενες εκκλησίες του «Πρίγκηπα» και της καθολικής της «Γέννησης» αποτελούν ένα μνημειακό σύνολο για την Πόλη των Χανίων, την Κρήτη και την Ελλάδα. Οι δε εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι πρασίνου που το συμπληρώνουν, όπως οι αυλές της πρώην Γαλλικής, αποτελούν ένα ολοένα και σημαντικότερο κύριο πνεύμονα αναπνοής της περιοχής, η οποία έχει υποστεί σημαντικές οικιστικές αλλοιώσεις.
• Εκφράζουμε την έκπληξή μας για την εμμονή στην ανέγερση (έστω και ενός τετραγωνικού) νέων κτιρίων εντός του χώρου της πρώην Γαλλικής, όταν:…»
Αντίθετος ο σύλλογος ΣΔΕΠ του Πολυτεχνείου
• Σε χαμηλούς τόνους «ισορροπιών» αλλά εμφανώς ΚΑΤΑ της επέκτασης κινήθηκε και η ομόφωνη απόφαση του συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης (23-3-11). Η οποία γράφει μεταξύ άλλων «..κατανοούμε ότι το τμήμα της Αρχιτεκτονικής αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα χώρου και ότι οι υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις στην Γαλλική δεν επαρκούν. Θεωρούμε ότι το κτίριο της Γαλλικής όσο και ο χώρος που το περιβάλλει πρέπει να αντιμετωπιστούν με σεβασμό. "Παραμένουμε έντονα επιφυλακτικοί με την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων στην Χαλέπα κυρίως εξ αιτίας του κόστους κατασκευής και λειτουργίας τους καθώς και της ιδιαιτερότητας του περιβάλλοντος χώρου της Γαλλικής Σχολής…»
Θεατές ;
• Καταβλήθηκε και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, μέχρι σήμερα, το θέμα να μην πάρει έκταση να μην δημοσιοποιηθεί και ..ανεπαισθήτως οι Χανιώτες να ..αποκλειστούν έξω από τα …τείχη της δικής τους πολιτιστικής κληρονομιάς. Και παρά τις αντιρρήσεις του κατ εξοχήν θεσμικού συμβούλου της πολιτείας και του δήμου Χανίων, του ΤΕΕ/ΤΔΚ. Η επέκταση φαίνεται να προχωρεί σιγά και ..ταπεινά. Ώστε να βρεθούμε προ τετελεσμένων εγκρίσεων. Στο βωμό ποικιλώνυμων σκοπιμοτήτων (οικονομικών εσωακαδημαϊκών κλπ) και ενώ ΔΕΝ έχει αναδειχθεί πειστικά η «ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ» της επέκτασης (όπως επισημαίνει ΡΗΤΑ το ΤΕΕ/ΤΔΚ ότι πρέπει να γίνει), κινδυνεύει η «απόπειρα» επέκτασης, να γίνει γεγονός. Εάν δηλαδή, συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το έργο ως «Θεατές» ..αδιαφορώντας:
• Για τις «Θερμοπύλες» διαφύλαξης της Αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του ιστορικού κτιρίου και του ιστορικού κέντρου της Χαλέπας τις οποίες οι καθηγητές του τμήματος, αρχιτεκτονικής πρώτοι όφειλαν να μελετήσουν και να προστατεύσουν .
• Για τα αισθήματα και τις μνήμες της κοινωνίας και της πόλης που το φιλοξενούν
• Για την αγανάκτηση, σύγχυση και απογοήτευση που δημιουργείται στην τοπική κοινωνία για τις δυνατότητες κάποιων να υπερβαίνουν τους νόμους …. «νόμιμα»(;) και να αλλοιώνουν ιστορικά κτίρια και σύνολα.
• Εθελοτυφλώντας, στην ασφυκτική κυκλοφοριακή και όχι μόνο πίεση που θα ασκηθεί στο ιστορικό κέντρο της Χαλέπας και των γύρω συνόλων και κτιρίων.
• Σνομπάροντας την εγκατάστασή τους στην Πολυτεχνειούπολη(άρα και τους συναδέλφους τους των άλλων τμημάτων) όπου τους περιμένουν έτοιμα νέα ΑΔΕΙΑ κτίρια που έχουμε ΠΛΗΡΩΣΕΙ εμείς.
• Δημιουργώντας –στην εποχή που η χώρα βρίσκεται μπροστά σε χρεοκοπία – περισσότερες ΜΟΝΙΜΕΣ ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας τμήματος εκτός Πολυτεχνειούπολης και άρα επιβαρύνοντας υπέρμετρα τον προϋπολογισμό του Πολυτεχνείου εσαεί.
• Από εδώ και μπρος τον λόγο ,βέβαια έχουν οι τοπικοαυτοδιοικητικοί(συμπολίτευση και αντιπολίτευση) και οι τοπικοί μας φορείς. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι Χαλέπας, σύλλογος αποφοίτων, Επιμελητήρια και όλοι όσοι κατά καιρούς παίρνουν θέσεις για την προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
• Έχουν γνώση οι φύλακες; Και τι κάνουν; Αρκούνται στον ρόλο του «παρατηρητή»;
• Υ.Γ. Στην αυριανή εκπομπή του Μανώλη Κονσολάκη «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ» στον «Κύδωνα» στις 3.30 το μεσημέρι προγραμματίζεται συζήτηση για την επιχειρούμενη επέκταση της πρώην Γαλλικής Σχολής. Ελπίζουμε να αναδειχτούν όλα και να αφυπνιστούν όλοι. Ώστε να σχεδιαστεί το ..πρακτέον.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου