Παρασκευή, Μαΐου 13, 2011

Τσιμέντο να γίνει το παντεσπανένιο "ψωμί" της π. Γαλλικής;

Συζήτηση χθες Τετάρτη 11/5/11 στο συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων για το θέμα του …υπόγειου χώρου στάθμευσης στην ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ επέκταση του ακάλυπτου οικοπέδου της πρώην Γαλλικής Σχολής κατά 6 στρέμματα περίπου !!

-------------

Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας δεν πήρε απόφαση. Και καλώς δεν πήρε. Γιατί το θέμα υπερβαίνει την αρμοδιότητά του. Πέραν της ανύπαρκτης πολεοδομικής τεκμηρίωση του αιτήματος (και μάλιστα σε μια τέτοια εκτεταμένη παρέμβαση σε ιστορικό διατηρητέο κτήριο για το οποίο απαιτούνται άδειες με ειδικές –εκ του νόμου- διαδικασίες), το θέμα αφορά πλέον σε όλη την τοπική κοινωνία και κατά συνέπεια την ολομέλεια του Δημοτικού συμβουλίου Χανίων.
Τώρα γιατί υπέβαλλαν το αίτημα να ξεκινήσει η …αδειοδότηση(;;!!) με μια απόφαση (ως ήλπιζαν;) του νεοσύστατου οργάνου της δημοτικής Κοινότητας και μάλιστα να ξεκινήσει από τους υπόγειους χώρους στάθμευσης, αυτό ίσως και να ….σχετίζεται!! με το γεγονός ότι και τα υπόλοιπα κτήρια των 6 στρεμμάτων είναι υπόγεια!! Λαγούμια δηλαδή.
Τα οποία, κατ ευφημισμό, ονομάζουν “υπόσκαφα”. Μία ματιά στην ..μακέτα της μελέτης (την παραθέτω στο τέλος) όπως αυτή δόθηκε στους αιρετούς συμβούλους της δημοτικής κοινότητας Χανίων αρκεί για να πείσει και τους πλέον αδαείς για την … απόλυτη τσιμεντοποίηση του ακάλυπτου οικοπέδου της Γαλλικής. Και κατά συνέπεια και της κυκλοφοριακής και πληθυσμιακής ασφυξίας που θα την ακολουθήσει. ΕΑΝ το καταφέρουν.
Οφείλουμε να πούμε, ευθύς εξ αρχής, ότι η πλειοψηφία των συμβούλων του δημοτικού οργάνου είχε ένα εξαιρετικό επίπεδο ευθύνης. Και, τόσο με τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις τους όσο και με το γεγονός ότι δεν θέλησαν να αποφασίσουν – παρά την «πιεστική» παρουσία περίεργων «συμμαχιών» στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.
Παρά την απόπειρα «πίεσης» από ετερόκλητες «δυνάμεις». Οπως οι υποστηρίζοντες την κατάληψη της Ρόζα Νέρα (που ήθελαν να τονίσουν ότι δεν θα παραδώσουν το κτήριο της παλιάς μεραρχίας στην ..αρχιτεκτονική!!! ώστε εξ αντιδιαστολής, να εμφανίζεται ως λύση η Γαλλική την ώρα που υπάρχει έτοιμο ΑΔΕΙΟ κτήριο στην Πολυτεχνειούπολη ) Οπως οι «ενδιαφερόμενοι καθηγητές και υπό …διορισμόν υποψήφιοι για σύνταξη (;) αναπληρωτές καθηγητές καθώς οι συντεχνιακά «ντοπέ» φοιτητές που είχαν κινητοποιήσει να παρίστανται.
Και είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Μαρακάκη ο οποίος συνοψίζοντας τους είπε μεταξύ άλλων στο περίπου ότι ,εμείς καταλάβαμε ότι ήρθατε εδώ και ζητάτε άδεια χωρίς να είστε έτοιμοι για να δείτε τις ..διαθέσεις μας !!! Διότι, μεταξύ άλλων, οι παριστάμενοι , έχουν τόσο τεκμηριωμένες και σταθερές θέσεις ώστε, ενίοτε υποστήριζαν ότι έχουν μία εξαιρετική μελέτη που την ..ερωτεύτηκε και ο κ. Αρναουτάκης(;;) και άλλοτε ότι δεν έχουν ακόμα έτοιμη την μελέτη.
Μα τότε τι ζητούν άδειες; Τί παρουσιάζουν; Την πρόθεσή τους να μελετήσουν; Είναι σοβαρός διάλογος αυτός όταν αλλάζει πρόσωπο κάθε φορά που η ερώτηση ..τους στριμώχνει;
Η κάθε φορά που θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για όσους αντιτίθενται από καθαρό ενδιαφέρον για τον τόπο; Χωρίς οικονομικό ή πολιτικό όφελος (το οποίο εκείνοι προσδοκούν) ;ΟΧΙ και από τους κατοίκουςΠολύ θετικό είναι επίσης, ότι –επιτέλους- οι κάτοικοι και της περιοχής της Χαλέπας με την αυθόρμητη παρουσία τους και τοποθετήσεις τους έδειξαν το ενδιαφέρον και την αντίθεσή τους για την επιχειρούμενη αλλοίωση του ιστορικού κτηρίου αλλά και την υποβάθμιση της προστασίας και ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της Χαλέπας .
Μάλιστα ένας κάτοικος απείλησε με μηνύσεις για τις πολεοδομικές και άλλες αυθαιρεσίες που έχουν ήδη γίνει στον αύλιο χώρο της Γαλλικής.
Από ποιους; Από την αρχιτεκτονική που όφειλε ΠΡΩΤΗ να φυλάει Θερμοπύλες δίδοντας το καλό παράδειγμα. Και άραγε, τι γίνεται με αυτές; Έχουν γνώση οι αρμόδιοι ;Επιχειρήματα «ότι του φανεί του …στεφανή»Αλλά τι να περιμένει κανείς από όσους προωθούν την επέκταση του κτηρίου με επιχειρήματα …κατά περίπτωση; Επιχειρήματα ανακριβή και αναληθή και αναμασήματα ΕΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ αντίληψης αντί επιστημονικής τεκμηρίωσης ; Μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων στιγμής;
Επιχειρήματα τύπου «τόσες αυθαιρεσίες έχουν γίνει και πολεμάτε αυτήν;» (Δηλαδή, κατά περίπτωση, να συνεχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια για την αλλοίωση της χανιώτικης φυσιογνωμίας. Μια και τα ..κάναμε μέχρι σήμερα. Αλήθεια , ποιοι κάναμε στραβά μάτια; Εμείς, η απλοί πολίτες;
Η μήπως πρέπει να κάνουμε ..στραβά μάτια όταν οι αυθαιρεσίες και οι αλλοίωση προτείνεται ή γίνεται από μεγαλοκαθηγητές –αρχιτέκτονες (ντόπιους και ιπτάμενους) με ισχυρές διασυνδέσεις των αρχιτεκτονικών τους γραφείων με εκείνα της Αθήνας τα οποία προσβλέπουν να μοιραστούν περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ για το πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα (από το ΕΣΠΑ Κρήτης) των …υπόσκαφων κτηρίων;
Γιατί πρέπει οι Χανιώτες να αποδεχτούν να γίνει αυτό το έκτρωμα της επέκτασης που ακόμα και στην μακέτα που παρουσιάστηκε είναι ανατριχιαστική η εικόνα της εκτεταμένης κάλυψης 5,5 στρεμμάτων με «φυτέμενο» τσιμέντο που φτάνει κοντά στην θάλασσα;
Ένας παριστάμενος παρατήρησε την περιφρόνηση που δείχνουν για τον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου της Γαλλικής και τώρα που στεγάζονται εκεί. Και ο οποίος βρίσκεται σε άθλια κατάσταση χωρίς ένα εργάτη να τον φροντίζει. Πρόκριμα της ..φροντίδας που θα έχουν τα χιλιάδες τετραγωνικά μελλοντικών τσιμεντένιων υπόσκαφων. Και πήρε την «αποστομωτική» απάντηση χανιώτη αρχιτέκτονα εκπροσώπου τους (ο οποίος είχε σχεδιάσει και το …τσιμεντένιο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας) ότι « ούτε εμείς ούτε οι φοιτητές είμαστε κηπουροί».
Άρα, θα το κάνετε κι αυτό πάρκο Ειρήνης και Φιλίας; Παρατήρησαν τα ..πικραμένα χείλη παρισταμένων.
Αλήθεια, θα προσλάβουν και κηπουρούς να φυτεύουν, να περιποιούνται και να διατηρούν τα 6 στρέμματα τσιμέντο; Από τον… άνετο προϋπολογισμό του Πολυτεχνείου και των …πολλών χρηματοδοτήσεων που διαθέτουν τα υπουργεία και η χώρα μας;
Αυτά δεν έγιναν μέχρι τώρα , επί παχέων αγελάδων, θα γίνουν , επί ισχνών;Δεν είναι μόνο έτσιΤο βασικό τους επιχείρημα για να μην εγκατασταθούν στα Κουνουπιδιανά παραμένει ότι το κάνουν για λόγους εκπαιδευτικούς και συναισθημτικούς.
Συναισθηματικά ..έχουν «δεθεί» με το κτήριο. Ενώ εκπαιδευτικά θεωρούν ότι αρχιτεκτονικές σε πολλές χώρες παραμένουν στο κέντρο της πόλης σε νεοκλασικά κτήρια. Και ότι οι φοιτητές πρέπει να βλέπουν από το παράθυρο την ..θέα των άλλων...νεοκλασικών και της πόλης.(αλήθεια ποιο παράθυρο; Τον φεγγίτη του υπόσκαφου λαγουμιού;)
Πράγματι κάποιες αρχιτεκτονικές σχολές παραμένουν σε κτήρια νεοκλασικά σε κέντρα πόλεων. Αλλά, αυτό έγινε εκεί και τότε . Πολύ παλιότερα. Και οι αρχιτέκτονες εκεί δεν ζήτησαν να …καταλύσουν την φυσιογνωμία τους , να τα αλλάξουν για να εγκατασταθούν Τα σέβονται πρώτοι.
Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί και σήμερα –κυρίως- όπου δεν υπάρχουν οργανωμένα campus Πανεπιστημίων. Όπου υπάρχουν εγκαθίστανται και αυτοί μαζί με όλους τους μηχανικούς. Δεν ..σνομπάρουν και τα κτήρια των Πανεπιστημιουπόλεων και τους άλλους φοιτητές , καθηγητές των άλλων τμημάτων.Μισή αλήθειαΈνα «καινούργιο» επιχείρημα που …ρίχτηκε ως φωτοβολίδα ήταν ότι και στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης η βιβλιοθήκη είναι σε υπόσκαφο κτήριο.
Λοιπόν: Κατ αρχήν, άλλο η βιβλιοθήκη και άλλο τα 6 στρέμματα χώρων για μαθήματα φοιτητών και για εργαζόμενους.
Και έπειτα. Αυτό είναι μισή αλήθεια. Στο υπόσκαφο κτίσμα, δηλαδή στο ..υπόγειο λαγούμι, έχουν κυρίως βιβλιοστάσια. Και πάντως ΟΛΑ έχουν ΥΓΡΑΣΙΑ. Είναι αμελητέο; Πρέπει ναι και καλά να χωθούν οι φοιτητές στην υγρασία και το λίγο φως , και να αλλοιώσουμε το ιστορικό κτήριο για να μην πάνε στα Κουνουπιδιανά;Παντεσπανένιο «ψωμί» και ..τσιμέντο να γίνει ;Είπαμε, στα Κουνουπιδιανά υπάρχει ΑΔΕΙΟ κτήριο που τους περιμένει. Ώστε να γίνει νοικοκύρεμα στις λειτουργικές δαπάνες του ιδρύματος, να έχουν καλύτερη ποιότητα διδασκαλίας οι φοιτητές και να υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα του Πολυτεχνείου.
Αν δεν πάνε θα ..καταρρεύσει άλλο ένα κτήριο κτισμένο με τα λεφτά μας(ή θα αποκτήσει μία υποτυπώδη χρήση για τον φόβο των Ιουδαίων).
Και εν τούτοις η επιμονή τους να παραμείνουν και να επεκτείνουν την π. Γαλλική, παραμένει –παράλογα- έντονη. Παρά την κατηγορηματική αντίθεση του ΤΕΕ/ΤΔΚ, πολλών καθηγητών του Πολυτεχνείου με ξεχωριστή αναφορά τους στο Υπουργείο Παιδείας και όλους τους φορείς της Κρήτης, του συλλόγου αρχιτεκτόνων, του ενιαίου συλλόγου καθηγητών του Πολυτεχνείου, του συλλόγου αποφοίτων της γαλλικής και των κατοίκων της Χαλέπας.
Εκείνοι τον μαγλατά τους :
«Γαλλική και παντεσπανένιο «ψωμί» και ..τσιμέντο να γίνει.
Θα το αφήσουν να γίνει τσιμέντο οι φύλακές μας; Εμείς ;

Από τις μακέτες προκύπττει μόνο του το τοπίο που θα υπάρξει μόλις ...μαραθούν τα ..γκαζόν και γίνουνόπως ο κήπος της Γαλλικής τον οποίο κια τώρα διαχειρίζονται. Τσιμένο. Οσο γαι την υγρασία στα υπόσκαφα...


2 σχόλια:

 1. Kαι η επιμονή για επέκταση της Γαλλικής σχολής, είναι παρ' όλα αυτά, ακόμη στο προσκήνιο. Δεν θα έπρεπε αυτό κάπως να προβληματίσει; Κι όμως, ακόμη και σήμερα καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης εξακολουθούν να αντιτίθενται στην επέκταση της Γαλλικής ενώ επιμένουν στην μεταφορά της αρχιτεκτονικής σχολής στην Πολυτεχνειούπολη. Υπό ποια καθεστώτα άραγε τρεφόταν αυτή η άρνηση τότε και από ποια στις μέρες μας; Το …ζουμί είναι ότι καθηγητές εν αγνοία των αναγκών και προβλημάτων μιας αρχιτεκτονικής σχολής, για την ομαλή λειτουργία της ως μέρος μιας ευρύτερης κοινότητας, επιμένουν ως « γνώστες» του αντικειμένου για τη μεταφορά της σχολής σε ένα απόλυτα τεχνοκρατικό περιβάλλον, σε κτίρια τα οποία είναι ανεπαρκή και τουλάχιστον αποτυχημένα, όχι μόνο για τις ανάγκες των αρχιτεκτόνων, αλλά και αυτών για τους οποίους τα κτίρια αυτά, εξ’ αρχής προορίζονταν.
  Και ναι, συμφωνώ απόλυτα με την άποψη περί ευθύνης του αρχιτέκτονα και πρωτοπόρο και φύλακα, αν θέλετε, της εικόνας της πόλης κτλ κτλ. Ποιος όμως άραγε να είναι υπεύθυνος για τις αυθαιρεσίες που έχουν γίνει στον… τόπο του εγκλήματος; Σάμπως τα κτίρια αυτά δεν κατασκευάσθηκαν από το Δήμο, με έκκριση εννοείται του Δήμου, για χρήση του Δήμου; Κι όμως είναι αυθαίρετα, και παρά τη γενική νομιμοποίηση αυθαιρέτων τα συγκεκριμένα κτίσματα δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία αυτή καθώς βρίσκονται δίπλα σε μνημεία. Θα το χαρακτήριζα κακό συγχρονισμό, αφού ούτε ο Δήμος είναι πραγματικά υπεύθυνος για το φαινόμενο, καθώς την εποχή κατασκευής των εν λόγο κτιρίων, δεν δινόταν άδειες γενικότερα στο πανελλήνιο, με αποτέλεσμα την κατάσταση με τα αυθαίρετα της ελληνικής πραγματικότητας.
  Και ποιος άραγε ευθύνεται για την έλλειψη κηπουρών να φροντίζουν τον κήπο της Γαλλικής; Μήπως φοιτητές και καθηγητές δεν αιτήθηκαν στους υπευθύνους του Πολυτεχνείου Κρήτης για την εξασφάλισή τους; Μήπως δεν έγιναν προσπάθειες από μέρους τους για εθελοντική εργασία που αφορούσε το συγκεκριμένο θέμα. Αποτυχημένες προσπάθειες, κατά τη γνώμη μου, εφόσον δεν σπουδάζεται κηπουρική στα πλαίσια μιας αρχιτεκτονικής σχολής…. Κι όμως, οι αρμόδιοι για το ζήτημα απέρριψαν το αίτημα με το πρόσχημα οικονομικών δυσχερειών…. Το θέμα παρ’ όλα αυτά δεν φαίνεται να αγγίζει, αφού στο άρθρο, είναι πασιφανές, υποστηρίζεται πως αρμόδιος για τη συντήρηση του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας είναι ο αρχιτέκτονας που το συνέλαβε κι όχι ο Δήμος, ή όποιος άλλος δημόσιος φορέας.
  Αιτήσεις για παράταση του χρόνου λειτουργίας της Γαλλικής επίσης έχουν πραγματοποιηθεί και το αίτημα δεν ήταν παράλογο εφόσον υπάρχει αρμόδιος φύλακας. Η απάντηση ήταν όχι μόνο αρνητική αλλά με θράσος, θα χαρακτήριζα, αδιάφορη για τις ανάγκες των φοιτητών της Γαλλικής, οι οποίοι πολλές φορές δεν επιστρέφουν καν στα σπίτια τους , λόγο φόρτου εργασιών και αδυναμίας εργασίας σε άλλα περιβάλλοντα, πέραν της σχολής και του αυθαιρέτου στεγάστρου, λόγο έκτασης μακετών και λοιπών κατασκευών. Πώς λοιπόν θα λειτουργήσει η ίδια σχολή στο Πολυτεχνείο, όπου δεν υπάρχει καν ένα ανάλογο έστω του και που ακόμη και να υπάρξει, η νυχτερινή του λειτουργία καταρρίπτεται από τις πρυτανικές αρχές;
  Διερωτώμαι, είναι αληθινή η έννοια τους για την αρχιτεκτονική σχολή;
  Όσο για τις επιλεγμένες φωτογραφίες της επέκτασης, θα προτιμούσα να μην… επεκταθώ, καθ’ ότι προβάλλουν μεμονωμένα οπότε και ανακριβή στοιχεία για τις προθέσεις και θέσεις του εγχειρήματος.
  Μια φίλη
  3/7/2013

  ΑπάντησηΔιαγραφή